Norsko ve zkratce

července 01, 2016


Co bych tak napsala úvodem? Norsko je naprosto nádherná země, ale jakýkoliv pobyt v ní je bohužel i velmi nákladný, takže je nutné s tím dopředu počítat. Připravte se na to, že dostat se sem bude představovat ten nejmenší výdaj. Ale nee, nebojte, nesnažím se vás odradit :) Naopak! I po naší krátké pětidenní červnové návštěvě můžu říct, že Norsko za to rozhodně stojí a určitě se sem chci ještě vrátit.


Letenky


My jsme letěli z Prahy do Bergenu společností Norwegian a letenky jsem kupovala dosti s předstihem na norské mutaci webu, kde byly ještě o trošku levnější než na mezinárodním portálu. Po té, co jsem se za pomoci google překladače proklikala norskými upozorněními a nabídkami na pojištění a odbavení zavazadel apod., došla jsem k částce 1800,- Kč osoba/zpáteční.

AKTUALIZACE: Bohužel to vypadá, že přímý let Praha - Bergen Norwegian již zrušil. Jinou možností, jak se do Bergenu dostat za rozumné peníze, by mohl být Wizzair a odlety z polských Katowic či Krakova.


Jak už jsem zmiňovala, letenky samotné vás určitě nezruinují, ale teď na rozpočet připište ještě další položky - ubytování, jídlo, auto. Na Norsku je krásné to, že všechno stojí skoro stejně jako u nás... ale jen na cenovce! Pak následuje to tragické zjištění, že platíte norskými korunami (NOK), a že kurz je krát tři. Pro příklad uvedu třeba nanuk - dáte za něj všude cca 30 NOK, takže ano počítáte správně, dáváte za nanuka 90,- Kč. A takhle to máte se vším. Na druhou stranu jste na dovolené, přepočítávat asi nemá úplně smysl... AKTUALIZACE: NOK jde poslední dobou dolů, k počátku roku 2020 to vypadá na pro nás lepší kurz -> 2,5 Kč.


Ubytování


Co se ubytování týče, při hledání hotelů zjistíte, že jich je jednak dost málo, čili jsou hned obsazené a druhá věc - jsou opravdu drahé. Největší výhodou je, že v Norsku smíte bezplatně stanovat, pokud se vámi zvolené místo nachází minimálně 150 m od obydlené lokality. Wild campeři si tady tak přijdou na své.

Další možností jsou pak oficiální kempy s chatkami nebo kempovacími místy. Jsou všude, i v těch nejmenším městečkách, ale v sezóně bych si na to dala pozor, a raději rezervovala dopředu. My jsme se rozhodli spaní trošku nakombinovat, aby nebyla nuda. Máme 5 nocí = 3 noci v autě, 2 noci v kempu v chatce. Bereme s sebou spacáky, které hodláme využít na přespání v autě i v kempu, abychom nemuseli platit za ložní prádlo (ano i za to se platí). Pro inspiraci jsme měli zabookované tyto kempy:

  • Lofthus Camping - malé chatičky s krásným výhledem; společná sprcha, kuchyňka (musíte mít vlastní nádobí)
  • Gudvangen Camping - větší chatky (až pro 4 os.), společná sprcha, možnost uvařit si přímo v chatce a jako bonus výhled na vodopád
 


rybí polévka v Undredalu

Jídlo


Naber, co uvezeš, doslova :) Máme jasno, chceme si dovolenou užít, takže počítat každou korunu a rozhodovat se, jestli si zmrzlinu koupíme nebo nekoupíme, nepřipadá v úvahu. Ale i tak máme sbalenou nějakou tu svačinu, ke které stačí dokoupit pečivo - sýry, paštiky. Samozřejmě i různé sladké tyčinky, flapjacky a něco instantního, co se dá jednoduše zalít horkou vodou.

Z místních specialit byste rozhodně měli ochutnat nějakou čerstvou rybku, navíc zrovna ryby vám peněženku tak úplně neprovětrají. Nejrozšířenější je v Norsku losos nebo treska, obojí se připravuje na mnoho způsobů. Celkem běžná je v nabídce norských restaurací také zvěřina v podobě sobího nebo losího masa.





Půjčení auta


Mnoho lidí do Norska jezdí autem rovnou z ČR. Strašně ráda bych to taky někdy absolvovala a viděla všechna ta úžasná místa a krásnou přírodu, ale my jsme si to bohužel z časových důvodů nemohli dovolit, takže nám nezbývalo nic jiného, než půjčit auto až na místě. Jenže... nejde jen o to si ho půjčit, musíte si uvědomit, že s tím jsou spojené i další náklady:

  • benzín - viděli jsme v rozmezí cca 12-15 NOK za litr
  • parkovné - platí se v podstatě jen ve městech, kde to není úplně levná sranda
  • mýtné - zpoplatněné jsou např. vjezdy do měst, tunely a mosty. Každopádně pokud nechcete zůstat na letišti, určitě se tomuhle placení nevyhnete :) 

Rezervovali jsme raději v klidu z domova, abychom předešli případným zmatkům na přepážce a zvolili jsme autopůjčovnu AVIS/Budget, u které nám půjčení na 5 dní vyšlo na 7 300,- i s pojištěním. Na autě jsme také měli nainstalovaný systém Autopass, který nám automaticky snímal průjezdy zpoplatněných úseků. Po vrácení auta nám za pár dní přišla faktura k úhradě. Pro zajímavost jsme za mýtné dali 1 652,- Kč.



Cesta směr Bergen


S Norwegian letíme poprvé, ale musím říct, že naprostá spokojenost. Check-in je možný online 24hodin předem nebo přímo na letišti v samoobslužném terminálu. Letenky údajně ani nemusí být vytištěné, ale já jsem klidnější, když mám nějaký ten papír v ruce :) Let sám o sobě jsou pak necelé dvě hodinky klídku a pohody. Letušky jsou milé, nic nenabízí ani nevnucují - žádné jídlo, parfémy, losy apod. jako např. u Ryanairu. Na palubě je dokonce dostupná wifina, takže se zabavíte, ale při klesání k Bergenu určitě raději koukejte z okénka! Naskytne se vám taková první ochutnávka výhledů na fjordy, hory, ostrůvky, rybí farmy... 


Přistáváme na letišti Bergen Flesland, které je celkem maličké, a tak se rychle proplétáme davem k naší autopůjčovně. Vyřídíme nezbytnou byrokracii a vyfasujeme fungl nový Ford Fiesta, který má najeto pouhých 600 km, čili na něm ani není moc co kontrolovat. Půjčené auto bez odřenin, bez škrábanců - těžko říct jestli výhoda či naopak :) Každopádně řízení v Norsku je celkem pohodová záležitost, jelikož maximální povolená rychlost je 80 km/h.

Silnic mají Norové celkově poměrně málo, takže často k vašemu cíli povede jen jedna cesta, které se budete muset přizpůsobit. Navíc jsou norské silnice často velmi úzké, klikaté a hustě protkané tunely, mnohdy i X kilometrů dlouhými, dokonce i s kruhovými objezdy uvnitř, takže po pár kilometrech shledáte toto omezení rychlosti jako vcelku rozumné řešení. Jako bonus se totiž ještě stihnete kochat úžasnými fjordy se zakotvenými loďkami či fotogenickými dřevěnými baráčky. Bude se vám líbit všechno, pořád je na co koukat a díky autu máte možnost zastavovat kde chcete, i na jak dlouho chcete. Zkrátka máte naprostou volnost, nemusíte nikam spěchat a můžete se jen kochat tím božským klidem. 


I přestože jsme měli na poznání okolí Bergenu pouhopouhých 5 dní, snažila jsem se z tohohle výletu dostat maximum. Samozřejmě nutno přiznat, že bez auta by to rozhodně nebylo možné. Náš zjednodušený itinerář vypadal nějak takto:


DEN 1
přílet Bergen Flesland + půjčení auta
noc v autě

DEN 2
Bergen
Voringfossen

DEN 3
Odda
noc v autě

DEN 4
Buerbreen
Undredal, Gudvangen

DEN 5 
Flåm
Aurlandsdalen Valley
Voss
noc v autě

DEN 6: ranní odlet 



Pokračování našeho norského výletu v článku Brána k fjordům - Bergen + výlety v okolí

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.