Low cost výlet do Malagy

února 10, 2019

Aneb další ze série článků o cestování mimo sezónu :) První letošní výlet padla volba na jižní Španělsko - Andalusii. Právě včas. Ne že by nás snad nebavilo při cestě do práce i z práce odhrabovat auto od sněhu a ledu, ale... co si budem povídat, každý stupeň nad nulou a každý sluneční paprsek na tváři přijde v lednu vhod.

Navíc je to ten pravý čas, kdy se ceny letenek drží relativně nízko. Kdy jindy se vám taky povede sehnat letenky do Malagy za 1 450,- Kč, že jo? Přímé lety Praha-Malaga poskytuje Ryanair, Smartwings nebo ČSA, záleží na vašich časových a finančních možnostech. ČSA maj letenky většinou dost napálené, Smartwings se sice vytasili s akcí, ale jejich noční časy odletů a příletů se mi zdály dost nesmyslné, a tak nám zůstal zase ten Ryan :) I přes ty debilní, omezující podmínky... Víme, že se na pár dní oba sbalíme v pohodě do jednoho malého batohu, takže kauzu s velikostí zavazadla řešit nebudeme, a fakt, že během 3 hodinového letu nebudeme sedět vedle sebe, nás taky nijak neodradí. Když odmítnete všechny jejich praštěné poplatky, vychází prostě pořád nejlevněji.

Mimo jiné před odjezdem byl Pepa celý paf z toho, že je sparťanský fotbalový tým na soustředění v sousedním městě - Marbella, a že tam mají 25 °C. Rychle jsem ho teda vyvedla z omylu, že Marbellu rozhodně při cestě nemáme, ale takové teploty... hmm... to zní celkem slibně. No nebudu to protahovat - Marbella nebyla a 25 °C taky ne... ani 20 °C, a vlastně po většinu času ani 15 °C :)


Andalusie, ve které je Malaga druhým největším městem (po Seville - ta má spešl článek zde), se vyznačuje především slunečným počasím a velice mírnými zimami. Nejspíš to tak opravdu je, ale my jsme moc štěstí neměli. Schytali jsme pár dešťových přeháněk, hlavně ve vyšších nadmořských výškách, kde se stále držela mlha, a sluníčka jsme si užili nejvíce až poslední den při cestě při pobřeží. Počasí prostě neporučíš :) I tak si nás Andalusie získala svou jedinečnou kopcovitou krajinou plnou krásných výhledů, kopců, hor a svahů pokrytých všudypřítomnými olivovníky, možností turistiky a na druhou stranu městských pochůzek a historických památek. Dokonalá kombinace. 

Okolo Malagy je spousta zajímavých míst, která stojí za návštěvu, takže bylo jasné, že nezůstaneme na jednom místě, ale objedeme, co se dá, jak je u nás zvykem. Půjčení auta tedy bylo nevyhnutelné, bez něj bych si to vůbec nedokázala, a hlavně tedy nechtěla, představit. Auto nám na 3 dny vyšlo na 400,- Kč => s pojištěním pak byla celková částka cca 2 000,- Kč - půjčovna RHODIUM. 

Doporučuji jednotlivé autopůjčovny porovnat zde, abyste si vybrali podmínky, které vám budou nejvíce vyhovovat. Na přepážce už je průběh stejný jako všude jinde: odmítnout jejich super výhodné balíčky a všemožné příplatky, stát si za tím, co doopravdy chcete, auto pořádně zkontrolovat a nafotit, a bude to ok. Hned na letišti jsme tedy vyfasovali naši epesní citrónovou káru Fiat 500L a vydali se s ním na následující okružní jízdu:

DEN 1
1. přílet Malaga + půjčení auta
2. přesun Villa Nueva de la Conception (1. noc)


DEN 2
3. rezervace El Torcal
5. Ronda (2. noc)

DEN 3
6. přesun Granada (3. noc)


DEN 4
7. Nerja
8. Frigiliana
9. Malaga - vrácení auta (4. noc.)


+ DEN 5 ráno odlet



Dle trasy také předem počítejte s:
  • benzinem - vyšlo nám to přesně na jednu nádrž
  • parkovným - většinou se dá sehnat i bezplatné, ale někdy to dá dost zabrat. Buď se tedy obrňte trpělivostí nebo ve velkých městech využijte parkovacích domů.
  • mýtným - na této trase jsme žádné mýtné neplatili, ale ve Španělsku placené úseky nejsou ničím výjimečným, tak si to raději předem ověřte na navigaci.

MALAGA

Abych pravdu řekla, na podruhé bych to udělala úplně stejně. Tohle rozvržení výletu nám vyhovovalo a perfektně časově klapalo, navíc jsme ani nejeli po žádném placeném úseku (juch!). V pohodě jsme stihli vše, co jsme stihnout chtěli. Samotnou Malagu jsme si nechali až úplně na závěr, ale samozřejmě by to šlo i otočit a sfouknout ji naopak hned první den. Každopádně tak jako tak, nezdržujte se tady příliš dlouho, jsou i hezčí místa než toto turistické centrum. V Malaze je obecně dražší ubytování než kdekoliv jinde a zaparkovat bezplatně tady taky není žádná prča. Vlastně to bylo jediné místo, kde jsme vůbec za parkování platili :)

...a také jediné místo, kde jsme za ubytko dali více než 800,- za noc... ale zas tak drastické to nebude, nebojte. Přespali jsme tady jen kvůli brzkému rannímu odletu, k čemuž nám nejlépe posloužil Ibis Budget poblíž letiště (1 150,- Kč/pokoj/noc). No nebudu lhát na mapě vypadal podstatně blíž, ale nic co by uber, pár minut cesty a necelých 7 € nespravilo. Úplně nejblíž letišti je podle naší zkušenosti Holiday Inn, kam se dá dojít i pěšky a vychází na nějakých 1 500,-/noc, takže pokud bych měla podruhé letět brzy ráno z Malagy, volím raději tohle. 

Tipy na ubytování v Malaze

  • levné: Hostal Guillot - cca 900,- Kč za pokoj pro dva se společnou koupelnou
  • střední: Centro Malaga - krásný nový apartmánek za cca 1700,- na noc
  • luxus: Halcyon Days - luxus apartmán pro milovníky designu, cca 4 000,-/noc


Jestli si neplánujete půjčovat auto hned (nebo vůbec) a chcete se jen dostat z letiště do centra města, jednoduše využijte příměstského vlaku linky C1. Jezdí každých 20 minut a jízdenka vás přijde na příjemných 1,80 €, díky kterým jste v centru za 12 minut. Jedna z nejjednodušších cest z letiště vůbec :) Kdo má rád pohodlí shuttle busů, může využít Terravision a koupit jízdenky online viz. Malaga Airport - Malaga Bus Transfer. Jeho výhodou je, že kromě centra Malagy nabízí i další cílová místa jako např. Marbella nebo Nerja.


Pokud budete limitováni časem, stačí vám v Malaze 3 záchytné body, které jsou navíc blízko u sebe:

1) ALCAZABA + GIBRALFARO - obojí se rozprostírá na kopci v centru města. Alcazaba je středověká maurská pevnost, která je níže položená. Nad ní se pak tyčí ještě hrad Gibralfaro. Až nahoru k hradu se dostanete v pohodě pěšky, jen počítejte s mírným stoupáním. V nějakých letních třicítkách to může být pak docela slušný masakr. Útěchou vám ale budou krásné výhledy na přístav a na býčí arénu La Malaqueta. Oficiální vyhlídku najdete na mapě jako Mirador Gibralfaro, ale toto panoráma vás bude provázet celou cestu.


Když už se vydrápete nahoru, můžete za 3,50 € obejít po hradbách celý hrad, kde je výhledů ještě mnohem, mnohem více + navíc malé muzeum. Určitě doporučuji. Lze tady pořídit i jakési výhodné kombinované vstupné s pevností za 5,50 € (samostatně Alcazaba také za 3,50 €). Ale pozor! Tyto dvě atrakce nejsou propojené, jsou to dva samostatné celky, takže počítejte s tím, že vám to zabere nějaký čas. Součástí Alcazaba je i římský amfiteátr, do kterého se ani žádné vstupné neplatí, a které uvidíte i jen tak z ulice.


2) CATEDRAL de la ENCARNACIÓN - místní dominanta, která se stavěla tak dlouho, že se v ní míchá hned několik stylů. Původně měla mít katedrála dokonce 2 věže, ale nějak na tu druhou již nezbyly penízky, a tak se jí přezdívá La Manquita (ze šp. Malá jednoruká dáma). Pro bližší info o otevírací době a vstupném mrkněte na jejich ofiko stránky.


Okolní uličky jsou směsicí obchůdků se suvenýry, krámky s místní sušenou šunkou jamón, a různých restaurací a barů, které mají stolečky venku rozestavěné i v zimě. U zmiňovaných suvenýrů si jistě povšimnete barevných Picassovských motivů. Tento světově proslulý malíř se tady totiž narodil a strávil zde i pár let svého dětství. Fanoušci umění si tak v Malaze rozhodně přijdou na své, protože Muzeum Pabla Picassa obsahuje desítky  jeho, chronologicky seřazených, děl. Nedaleko od katedrály můžete nasát ještě více místní atmosféry na historické tržnici Mercado de Atarazanas. Trhy v cizích zemích jsou vždycky zážitek - tolik vůní, chutí... až najednou nevíte co dřív :)


3) POBŘEŽÍ - Malaga má krásnou novou promenádu táhnoucí se okolo přístavu, kterou navíc kopíruje upravený park plný palem a kvetoucích kytek. Na jedné straně stojí také velké ruské kolo Noria de Málaga, na kterém jsme tedy nebyli, ale výhled z něj bude určo pěkný. My jsme se raději vydali směrem k barevné skleněné rubikově kostce... no fakt. Nejvýraznější část uměleckého centra Pompidou má přesně takovýto tvar. Zrovna tady vyhrává kapela a na originálních sedačkách z palet lidi posedávají, popíjejí a tlachají... pohoda a klídek.


Dál je promenáda lemována velkým množstvím obchodů, restaurací a zmrzlináren. Po ní dojdete až k majáku La Farola, kde už vás za "zatáčkou" čeká pouze dlouuuuuhá, široká a písčitá pláž La Malagueta. Ta samozřejmě není jediná, celkově mají pláže v Malaze více než 15 km. Zdejší pobřeží Costa del Sol (Slunečné pobřeží) se vyznačujeme jedněmi z nejkrásnějších pláží v Evropě, takže rozhodně je o co stát... v zimě nebo v létě, to je přece fuk :)


Sice jsem to vzala trošku od konce, ale v dalším článku jsou sepsaná ta nejlepší místa v okolí Malagy, kvůli kterým rozhodně stojí za to zvednout své drahé prdelky :) viz Nejlepší výlety z Malagy. a Co dělat v Seville: 10 tipů + výlet do Córdoby.

Jedním z nich je bezesporu CAMINITO DEL REY, pro kterou jsem stvořila dokonce samostatný článek. Mrkněte sem ať víte, do čeho jdete!


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.