10 tipů na výlety v oblasti Algarve

září 05, 2019

Víte, kde v Evropě najdete ty nejúžasnější pláže? Já už jo! Při našem portugalském roadtripu, jsme měli možnost dojet až do jižní části Portugalska - ALGARVE, a na vlastní oči jsme se přesvědčili, že tohle je ten pravý ráj na zemi. Nebo minimálně v Evropě ano. Naboso se procházet po nekonečně dlouhé pláži, cítit pod nohama ten nejjemnější písek, užívat si výhledy na pískovcová skaliska i neskutečně azurovou vodu. Toho všeho jsem se nemohla nabažit.

Samozřejmě pokud milujete plážové povalování a koupačky, budete muset zvolit termín v sezónních měsících. V březnu byla teplota vody jen pro otužilce, což jsme my dva zrovna nijak neoplakávali. Spíš naopak. Pochvalovali jsme si liduprázdné pláže, kde nepřekáželi žádní vorvani pod slunečníky,  kteří se v pravidelných intervalech otáčejí jak stejk na grilu. Nerušeně jsme brouzdali po kotníky v té ledové vodě, sbírali mušle a vysedávali na vyhřátém písku. Přesně tohle je pro mě ta ideální představa pláže :) Jasně, že ne všichni to vnímají stejně, to je v pořádku. Ale věřím, že v Portugalsku si každý najde to své... i tu svou dokonalou pláž... jen tomu musíte uzpůsobit výběr termínu.

Ponta da Piedade


Ubytování Algarve

V oblasti Algarve je spousta nádherných míst, která jsou velice snadno dostupná autem - půjčení auta v Portugalsku jsem rozebírala v první článku. Vzdálenosti mezi jednotlivými místy nejsou nijak extrémně velké, a tak se jako ideální řešení jeví sehnat si jen jedno ubytování a vyrážet na jednodenní výlety. My jsme se usídlili ve městě Lagos, což můžu vřele doporučit i vám, popř. bych ještě uvažovala o vedlejším Portimao. Uvidíte podle toho, kde se vám budou ubytka víc líbit :) Naším domovem se stal Lagos Charming Villas, které nás na noc vyšlo na úžasných 600,- Kč. Zaparkovat jsme mohli přímo před domem a k dispozici byla i kuchyně + venkovní posezení s vířivkou. 

Další moje tipy na ubytování v Lagosu:

  • levné: Casa a Sul - Lagos Guesthouses - příjemné pokojíky kousíček od centra za cca tisícovku
  • střední cesta: Casa Portas de Portugal - fajnový pokoj pro dva za cca 1 300,- Kč
    Guesthouse Our House - krásný, moderní a skvěle hodnocený pokoj v klidné lokalitě mimo centrum Lagosu, i se snídaní za cca 1500,- kč
  • luxus: Atlantic Hotel - cenové rozmezí od 2 500 do 5 tisíc dle typu pokoje
    Villas D. Dinis - jen pro dospělé, pokoje cca 2 500,- Kč, luxusní apartmány od 3 000,- výše

nebo v Portimao:

  • levnější: NDS Prestige Guesthouse - skvěle hodnocené ubytko za cca 900,- Kč/noc pro dva
  • dražší: Hotel da Rocha - luxusní apartmán přímo na pláži, se snídaní za cca 3 000,- Kč

V tuhle chvíli už tak nějak tušíte, co od Algarve čekat, máte půjčené auto i zařízené ubytovaní. A teď kde jsou k vidění ta zajímavá místa? Sepsala jsem 10 tipů na výlety, které můžete v této oblasti podniknout a které podle mého fakt stojí za to. Některé vám zaberou půl hodiny, některé hodinu a některé třeba i celý den - je to jen na vás, tak si pojďte vybrat!

pevnost v Lagosu


1. Pláže v Lagosu


Úžasné písčité pláže, které jsou díky skaliskům rozkouskované na menší úseky. Když začnete s procházkou u pevnosti Forte da Ponta da Bandeira, můžete přelézat z jedné pláže na druhou a dostat se až k té údajně nejkrásnější - Praia de Dona Ana. Cesty vedou mnohdy přímo skrz skály a některé průlezy jsou užší, ale určitě to zmáknete. V těchto končinách také narazíte na obrovskou spoustu mušlí... ale fakt nádherných!



2. Ponta da Piedade


Stezka vinoucí se po okraji útesů poblíž Lagosu, která nabízí naprosto úchvatné výhledy na vysoká oranžově zbarvená skaliska vystupující z neskutečně azurového oceánu. Tvoří různé formace a dokonce i skalní oblouky, no zkrátka je to opravdu úžasná podívaná a jedno z nejhezčích míst v oblasti Algarve celkově. Samotná cesta vede po dřevěných chodnících a navíc je po rovině, takže se kvůli téhle nádheře ani příliš nenadřete a může ji tak absolvovat prakticky kdokoliv. Po strmých schodištích se pak dá sestoupit i dolů k moři, odkud vyjíždějí vyhlídkové lodičky.



3. Cabo de S. Vicente 


Aneb nejzazší jihozápadní výběžek pevninské Evropy. Mys tvoří více než 60 metrů vysoké skály, na nichž od roku 1846 stojí maják. Od té doby prošel značnou modernizací, ale je stále v provozu a prý je jeho svit vidět až na vzdálenost 80 km. Autem dojedete víceméně až k majáku (parkování zdarma), ale přímo na něj vylézt nelze. Můžete se pokochat výhledem na skaliska, kouknout do obchůdku se suvenýry nebo si dát něco dobrého v místní kavárně s venkovním posezením.


Cestou ke Cabo de S. Vicente se ještě můžete zastavit u pevnosti Fortaleza de Beliche, ale nic moc k vidění tady není, spíše jen výhled na skály a oceán. Lepší spot je o kousek vedle - pláž Praia de Beliche, která leží ukrytá pod vysokým útesem a je velmi oblíbená surfaři. Ať už na surfu umíte či nikoliv, tak jako tak se na to hezky kouká :)



4. Fortaleza de Sagres


Tahle pevnost není ledajaká, protože zrovna tady, na konci světa v Sagres, byla zřízená mořeplavecká akademie. Právě tady se zrodili proslulé námořnické legendy a také odtud prý vypluly první objevitelské lodě. Jinak je to na první pohled takový opevněný výběžek obehnaný kolem dokola hradbami. Zájemci mohou jít i dovnitř na prohlídku, vstupné jsou pouhé 3 €.



5. Praia da Rocha


Nachází se v Portimao a je považována za jednu z nejkrásnějších pláží Portugalska. Jakmile ji spatříte, pochopíte proč. Je samozřejmě písečná a neskutečně dlouhá i široká, takže rozhodně nehrozí, že byste se tady mačkali v nějakých extrémních davech. Prostoru je tu dost, popřípadě stejně jako u pláží v Lagosu, můžete prolézt skalisky na nějakou jinou, opuštěnější. V sezóně je Praia da Rocha vyhledávaným letoviskem kvůli spoustě hotelů, barů, restaurací i sportovnímu vyžití. Pokud jste procházkové typy, není nic jednoduššího než zout boty a jít X kilometrů jen a jen po pláži. Při přelézání z pláže na pláž si jen dejte pozor na měnící se hladinu vody. Odzkoušeno! :D Cestou tam jdete s vodou po kotníky, zpátky už ji máte nad kolena... a přece jen ta teplota v březnu... no co si budem, že jo... :D



6. Silves 


Tohle město naleznete na trase Portimao - Faro a od hlavní silnice představuje jen lehkou zajížďku, tak by byla škoda toho nevyužít. Silves neleží u moře, takže plážovou osušku můžete tentokrát nechat doma, naopak se připravte na lehkou dávku historie. Ve 12. století bylo město pod vlivem Arabů vyhlášeným a slibně se rozvíjejícím centrem obchodu. To samozřejmě netrvalo věčně a koncem 13. století jej dobyli křesťané, ale stopy po arabské kultuře zde zůstaly. Nejvýraznější památkou je maurský hrad z červeného pískovce tyčící se nad městem. Vstupné je víceméně zanedbatelné, neboť stojí pouhých 2,80 €. Dále narazíte například na katedrálu Sé, kamenný most přes řeku Arade či malinké náměstíčko s fontánou Praça do Município.


Krom památek mají v Silves jednu zvláštnost - desítky čapích hnízd umístěných přímo v obydlené části. V Algarve se celkově vyskytuje velká spousta čápů, ale hnízda doslova a do písmene v centru města jsme viděli pouze tady.



7. Percurso dos Sete Vales Suspensos + Benagil Cave


Skvělý trail po vysokých útesech, který nabízí po celou dobu dechberoucí výhledy na zvrásněná pískovcová skaliska kontrastující s až kýčovitě modrým oceánem. Oproti Ponta da Piedade není tak zabezpečená, ale po většinu trasy se jde po nezpevněných cestách a zabloudit nemáte kde. Celá stezka vede z Praia de Vale Centeanes až k Praia de Marinha a měří cca 6 km v jednom směru. Vyrazit ale můžete např. i od majáku Farol de Alfanzina, čímž si trasu trošku zkrátíte a o nic podstatného nepřijdete.


Druhou možností, jak tuto oblast prozkoumat je zúčastnit se nějaké organizované prohlídky na lodi nebo si půjčit kajaky a odmakat si to na vlastní pohon. Útesy jsou totiž dole podemleté a tvoří tak menší či větší jeskyně, tudíž ani pohled odspodu není tak úplně marný. Největším lákadlem je tady proslulá jeskyně Benagil, která má svojí vlastní pláž a ve stropě kruhový otvor. Když půjdete po stezce Percurso dos Sete Vales Suspensos, budete míjet přesně tuhle díru, ale z jeskyně toho moc nezahlédnete. Výletní čluny odplouvající z Praia de Benagil nabízejí možnost zastavení přímo na pláži v Benagil Cave, ale pozor na to při výběru tour. V nabídce je totiž i nějaká express varianta za 10 €, při které se jeskyní jen propluje, ale nezastavuje. POZOR! Hlavně se sem prosím vás nepokoušejte doplavat!! Lodí a člunů tady jezdilo opravdu dost a to nebyla sezóna, takže připlést se nějakému plavidlu do cesty by rozhodně nepředstavovalo nic nereálného.

zdroj Algarve Fun (https://www.algarvefun.com/benagil/)


8. Lagoa dos Salgados


Jezero a současně přírodní rezervace kousek od města Albufeira. Je to ideální místo k procházce a relaxaci, protože právě tady potkáte naprosté minimum lidí. Dokonce i přesto, že se zde neplatí žádné vstupné. Stezka skrz rezervaci vede po dřevěných molech, ze kterých můžete v mokřadech pozorovat plameňáky či jiné vodní ptáky. Není to nic extrémně dlouhého ani náročného, takže to zvládne naprosto každý, i když člověk zrovna není ornitolog. Pokud by vás ptactvo fakt jakože vůbec vůbec nezajímalo, není nic jednoduššího než přeskočit na vedlejší písečnou pláž, která odděluje rezervaci od moře.



9. Odeceixe a Rybářská stezka


Jak už jsem zmiňovala v úvodním článku, ač jsem původně chtěla absolvovat celou Rybářskou stezku, vše nakonec dopadlo jinak. Tato trasa vede přímo podél jihozápadního pobřeží Portugalska a není příliš profláklá, což mě na ní lákalo samozřejmě nejvíc. Z angličtiny Fishermen’s Trail měří celkem 125 km a spolu s Historical Way je součástí sítě značených tras Rota Vicentina. Koho by zajímalo, doporučuji tyto stránky, na kterých jsou jednotlivé trasy popsané a mají k dispozici i přehledné mapky - en.rotavicentina.com.

Odeceixe - vesnice + řeka + pláž


Rybářské stezky jsem se ale nehodlala vzdát úplně, a tak jsme zvolili alespoň malý kousek. Auto jsme nechali zaparkované v malém městečku Odeceixe nacházející se na samém pomezí regionů Algarve a Alentejo. Po Rybářské stezce (modré značení) pár kilometrů kopírujeme řeku Seixe, až dojdeme k místu, kde se vlévá do oceánu - Praia de Odeceixe. Pláž je tady extra široká, liduprázdná - takhle nějak si představuji balzám na duši! Komu by se nechtělo chodit, může v klidu zakufrovat tady a užívat si té pohody a mořského vánku. My pokračujeme dál po vyšlapané cestičce vedoucí po vysokých útesech a kocháme se výhledy na křivolaká skaliska, hnízdící ptáky i kvetoucí kytky. Pokud nemáte rádi davy lidí tak jako my, bude to tady pro vás naprosto perfektní. Po několika dalších kilometrech se od Rybářské stezky odpoutáme, obcházíme pár zemědělských usedlostí a ve finále přijdeme do Odeceixe z druhé strany. Náš okruh dokončujeme u krásného větrného mlýna, který stojí na vyvýšenině nad touto vesničkou.



10. Vila Nova de Milfontes


Stejně jako Odeceixe, je Villa Nova de Milfontes známá tím, že se tu řeka vlévá do oceánu. Tahle řeka, jménem Mira, je ale mnohem větší a i její vyústění do moře je daleko širší než v Odeceixe. Oba dva břehy jsou lemované plážemi s jemňoučkým pískem, na které vedou dřevěná schodiště. Villa Nova de Milfontes už sice není v oblasti Algarve, ale i tak jsem ho musela na seznam zařadit, protože na mě udělalo fakt velký dojem. Naprosto nádherné a úžasně klidné místo <3


fotky z Praia do Farol


Po těchto nádherných prosluněných dnech strávených v oblasti Algarve vracíme ve Faru naše půjčené auto a přelétáme zpět do Porta. Letenky za 10 € byly jasnou volbou pro to, abychom se nemuseli autem trmácet zase zpátky :) V poslední článku o našem portugalském putování se zaměřím na neskutečně pohodové a stylové PORTO. Takže vzhůru do čtení! :)


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





4 komentáře:

  1. Terko, díky za super článek, hodně mi pomohl při plánování naší dovolené v Algarve :) Vyzkoušeli jsme i lodní výlet k jeskyni Benagil a bylo to super. Taky jsem vše sepsala na svuj blog, tak třeba se bude někomu na doplnění informací hodit - https://lenkacestounecestou.cz/portugalsko-07-2021/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jste si to užili Leni <3 na článek mrknu i já, abych si to oživila :)

      Vymazat
  2. Ted v září jsme byli v Algarve znovu, kupovali jsme totiž byt v Portimao blízko pláže, kdyby měl někdo zájem, tak nabízíme i turistům k pronájmu, bližší info a ceník u mě na blogu - https://lenkacestounecestou.cz/portugalsko-algarve/ . Jinak vzpoměla jsem si na tvuj článek, jak je třeba hlídat si hladinu vody, kdyz jsme šli z Portimao po pláži až dozadu na menší trek a vracely jsme se až kolem oběda. Kámošce jsem říkala, že už to zpět nepůjde stejnou cestou a měly bysme jít horem a ona že bude určitě stačit vyrhnout trochu tričko a projdem to s batuzkem nad hlavou. No, vyslala jsem ji na pruzkum a kdyz se nevracela, tak jsem se vydala za ni a ja uz teda neprosla, kdyz jsem schytala vlnu az nad prsa :p Takze taky osobne odzkouseno, lepsi to vzit zpet rovnou horem a ne po plazi :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidím to jako by to bylo včera :D aspoň se má člověk čemu zasmát takhle zpětně :D

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.