Paříži, miluji tě!

dubna 01, 2017

Pokračování článku Ochutnej Paříž.

Den3

Dle předpovědi počasí má být dneska nejhezčí den z celého týdne, proto jsme si naplánovali výlet do Versailles. Jakože se pěkně projdeme zámeckými parky, někde na sluníčku si dáme kafe s croissantem a tak. No...co z toho plyne? Nevěřte předpovědím, nikdy.

Versailles je takové předměstí Paříže, a dá se do něj dostat linkou RER C. Trochu se tedy popovezeme RER B, stejně jako předchozí den na zastávku St. Michel, Notre Dam, kterou projíždí i linka C. Jak jsem zmiňovala, že systém metra je v Paříži jednoduchý a přehledný, tak je - krom linky C! Možná trochu přeháním ok, jen nesmíte být pitomý a skočit do prvního vlaku, který přijede na perón. Na druhou stranu, kdo mohl tušit, že se céčko všude rozdvojuje a směrů je tedy dohromady asi 6. Takže pozor na jaký vlak nastupujete - potřebujete Versailles-Rive Gauche. Je to asi 35 minut cesty a stále zde platí karta Navigo. Od nádraží trefíte bez problémů, protože s vámi vystoupí ještě asi stovka lidí, klidně se jich držte. Ale jestli chcete utíkat napřed - když si stoupnete před nádraží a budete ho mít po pravé straně, běžte pořád rovně až na křižovatku. Tam se dáte doleva a za 5 minut jste tam.


Přímo před zámkem vám budou opět vnucovat malé eiffelovky (mini Versailles ještě nemaj) a selfie tyče. Level dva jsou pak kontroly. Celkem rychlovka - nakouknou do báglu či kabelky, popř. chtějí rozepnout bundu. V levelu tři si jdete pro lístky a v levelu čtyři čekáte frontu na vstup. Jestli vás jde víc, doporučuju, aby někdo stál frontu na lístky a někdo držel místa ve frontě do zámku. Ušetříte tím dost času. 

Kompletní vstupné k roku 2024, které zahrnuje zámek, zahrady a Trianon, stojí 24 € mimo sezónu či 32 € v top sezóně (duben - říjen). Lze koupit i zvlášť jen to, co vás zajímá - viz. Zámek Versailles. Výhodu mají opět občané EU do 26 let, kteří mají vstup zcela zdarma. Je to myšleno 25 let max., speciálně jsem se na to ptala :) Uvnitř vás čeká kontrola číslo dva - jako na letišti, musíte projít turnikety a kovové věci dát zvlášť do košíčku. Můžete si půjčit i audio průvodce, ale češtinu bohužel nemají. Versailles začal budovat Ludvík XIV. jako okázalé královské sídlo. Stavba se ale neustále rozšiřovala - o obrovské zahrady, Malý i Velký Trianon, divadlo a v podstatě i celou vesnici Versailles. Je to opravdu ohromný areál, takže záleží na vás, kolik toho chcete vidět. Dobré je, že si vše procházíte sami vlastním tempem, nejde s vámi žádný průvodce. Má to i nevýhody - všude je ukrutně lidí. Hlavně hodně těch, kteří si ani nenamáhají zjistit, kde vlastně jsou nebo na co se právě dívají, ale už s tím mají selfie. Pevné nervy všem! V každé místnosti si můžete pustit do ucha audio výklad, a tím se tak trochu izolovat :) Lehký výběr fotek:


Zahrady jsou samozřejmě nejkrásnější v teplejších měsících, kdy je vše okolo rozkvetlé a z fontán stříká voda. Projít se tu ale můžete kdykoliv, jen si vezměte dobré botky, protože toho nachodíte poměrně hodně. Kdyby byla krize, můžete se popovézt vláčkem, který přes park projíždí. Půjčují tady i taková ta golfová vozítka, to jsme oželeli. Nejvíce se nám líbilo okolí Malého Trianonu, kdy pobývala Marie Antoinetta, žena Ludvíka XVI. Vše je zachováno v původním rustikálním stylu - chaloupky, mlýny, rybník, statek. Fakt moc krásné. V těchto místech je i méně turistů, taková oáza klidu, takže když už tu budete, určitě sem zajděte.


Do Paříže se vracíme stejně jako jsme přijeli - RER C - i když trochu později než jsme předpokládali. V jedné z mnoha pekáren (boulangerie) se posilníme dokonalým francouzským quichem = slaný koláč z křehkého těsta, podobné tomu listovému, plněný různými surovinami (šunka, sýr, špenát, ale např. i mrkev či brambory). Sice je dělám i doma, ale lepší ochutnat i od odborníků :) Ňam.


Pro dnešek chceme vidět ještě Louvre, abychom nasáli alespoň kousek toho umění. Moc na obrazy nejsme, protože tomu samozřejmě nerozumíme, ale Louvre to je něco jiného. Není to jen o plátnech, ale můžete tu vidět sochy, archeologické předměty, keramiku, dlaždice, celé sbírky různých civilizací. Dokonce narazíte i na celé zrekonstruované části chrámů a hrobek. Tomu samozřejmě také odpovídá velikost - Louvre je opravdu neskutečně obrovský! Je to jedno z největších muzeí na světě, takže kdybyste ho chtěli procházet poctivě celý, sál po sále, nestihnete to ani za týden.


Vchod je tou známou skleněnou pyramidou před budovou. Určitě už jste ji někde viděli, třeba ve filmu Šifra mistra Leonarda. Za vstupné jsme dávali 15 euro, ale opět platí, že do 26 let máte vstupné zdarma. No upřímně štve mě to celou dovolenou, že jsme sem nejeli loni :) Vezměte si na informacích plánek, ale podle mě ani s ním netrefíte tam, kam chcete :) Všechny patra jsou opravdu velice členitá a mají i další mezipatra. Totálka bludiště. Největší nával je samozřejmě v sále s obrazem La Gioconda, neboli Mona Lisa. Možná vás překvapí, jak je malá. Tísní se u ní mraky lidí, ale v jiných sálech problém s davy rozhodně není. Jak je budova rozsáhlá, tak se návštěvníci rozptýlí. 

Doporučuji jít se podívat do egyptské hrobky a na základy původního středověkého hradu dole v suterénu. Každý si tady určitě najde to své. Uvnitř je několik kaváren a možností malého občerstvení. Po několika hodinách chození vám jistě přijde nějaká vzpruha vhod. Já bych se třeba vzpružila ráda kafem, ale zrovna v Louvru došlo mléko. Bez něj se to nedá pít, to je přece jasné! Takže nic.. :)


Východ je skrz obchodní centrum Carousel du Louvre, kde budete míjet i obrácenou skleněnou pyramidu. Jsme vyřízení, jakože hodně. Takže se jdem svézt na kolotoč, abychom nemuseli chodit že jo. Obří kolo se nachází přímo za Tulerijskými zahradami na náměstí Place de la Concorde. Nevím jak přes den, ale večer fronta žádná není. Za vstupné 12 € se s vámi kolo 2x otočí. Jede to pomalu, takže nemusíte mít strach, že se nestihnete porozhlédnout. Výhled na noční Paříž opravdu parádní. Je to dost předražené řekla bych, ale zase je to ten typ atrakce, na který už asi znovu nikdy nepůjdete. Splněno :)

Navečer už jen stihneme omrknout Moulin Rouge a přežrat se fondue, šnekama a cibulačkou. Tak k té první části :) Moulin Rouge najdete přímo pod Montmartrem, čtvrť zvaná Pigalle. Tento nejznámější francouzský kabaret se proslavil hlavně kankánovým tancem a nepřehlédnete ho díky červenému mlýnu na jeho střeše. Druhou část rozvádět nebudu. Jen bych ráda podotkla, že koho nezaujme Paříž svými památkami a uměním, je dost velká pravděpodobnost, že jídlem si vás určitě získá :)


Druhý den už bohužel odjíždíme domů. Cestou na metro se zastavujeme pro snídani v jedné pekárničce s naprosto skvělýma dortama, koláčema, croissantama apod. Proklínám se, že jsme tady nenakoupili i ty rána předtím! Levnější než přímo v centru a naprosto vynikající. Příjemné zjištění nás čeká při nástupu na RER B směr letiště. Aniž bychom to tušili, jedná se o spoj, který nikde nestaví. Čili další zastávka letiště CDG, fakt super rychlá cesta...

Paříž je jedno z mých oblíbených měst (jasně, že z části kvůli jídlu!), takže doufám, že tu nejsme naposledy. Sbohem Paříži!

Na závěr pár tipů pro vás:

  1. Dobré boty = úplný základ. Jestli chcete něco stihnout a něco vidět, vemte si fakt pohodlné boty. Ono se člověk kolikrát směje těm japoncům s foťákem kolem krku a najkama na nohou, ale jestli nechcete skuhrat po pár kilometrech, má to něco do sebe.

  2. Nebojte se ochutnávat - raclette, fondue, bagety, croissanty, quiche, šneky, cibulačku atd atd...kde jinde si chcete dát typické franouzské jídlo než ve Francii? Často narazíte na různá výhodnější menu (hledejte nápis formule).

  3. Zvažte Navigo kartu - záleží na tom, který den přijedete a jak dlouho zůstanete. Nám se to třeba fakt dost vyplatilo.

  4. Ubytování přes Booking - raději v centru, ať neztrácíte čas zbytečným přejížděním. Druhá výhoda je, že booking poskytuje spoustu slev na dobu pobytu, které se dají jednoduše stáhnout do mobilu. Viz. booking.com

  5. Suvenýry - jestli zvažujete koupi více přívěsků mini eiffelovek, opravdu je kupte od nějakého černocha na ulici. Dá se usmlouvat lepší cena než na kterou narazíte v kamenném obchodě.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.