6 tipů na výlety v polských Krkonoších

července 20, 2023


Krkonoše navštívil alespoň jednou v životě už téměř každý, proto jsme se rozhodli popojet ještě pár kilometrů za hranice a udělat si nějaký ten výlet i na jejich polské straně. Volba padla na měsíc červen, abychom se vyhnuli přelidnění v rámci prázdnin, což se ukázalo jako fajn nápad, protože už jen při srovnání všední dny vs. víkend to byl opravdu neskutečný rozdíl.



Ubytování


Na tři noci jsem nás ubytovala ve vesnici Sosnówka v apartmánu Lake Hill Apartments, které jsou součástí hotelového resortu Lake Hill Resort and Spa. Tento druh ubytování jsem zvolila záměrně, abychom měli oddělenou ložnici a mohli si po uspání malé užít i trochu klidu... a vína. V ceně necelých 2 200,- Kč/noc byla fakt hodně dobrá a velmi bohatá snídaně a neomezený přístup do wellness, obojí se nachází v hlavní hotelové budově, kdežto apartmány jsou o pár desítek metrů vzdálené. Součástí wellness zóny je vnitřní i venkovní bazén, dětské brouzdaliště, několik vířivek, dvě sauny i pára. Krom toho je možné využít i fitko, dětský koutek či venkovní hříště, nebo pro větší děti hernu s různými automaty.


Celkově máme s Lake Hill skvělou zkušenost - fakt moc krásné, stylové ubytování, kdy fotky na 100 % odpovídají realitě. Bohaté zázemí i pro rodiny, moc dobré jídlo a parkování zdarma přímo před apartmánem. Jediné mouchy bych našla ve wellness sekci, kdy za mě v šatnách chyběl dostatek odkládacích prostor, plus saunování mi přišlo tak trochu nedořešené (chybí jakákoliv pravidla, prostěradla, relax zóna..). Nicméně to jsou jen drobné vady na kráse, pozitiva převažují. Pokud byste hledali jiné ubytování, mrkněte tady:





Výlety na polské straně Krkonoš


1. Prince Henryk Castle


Nebo také z polštiny Zamek księcia Henryka, ten který jsme měli v podstatě rovnou u hotelu. Nejedná se o zámek jako takový, je to spíše jen rozhledna, ale procházka to není nijak dlouhá, takže ji zvládne v podstatě kdokoliv. Auto můžete nechat v ulici Zlotý Widok na bezplatném parkovišti "Parking dla gości Zamku Księcia Henryka". Odtud po cca půl kilometru dojdete k rozcestí - vpravo je cesta sice delší ale šotolinová, a dala by se pravděpodobně projet i s kočárem. Nalevo je klikatější, strmější a užší, ale na druhou stranu kratší, popř. si můžete udělat i okruh. Na cestu tam i zpět počítejte s cca hodinou času.

Nahoře u rozhledny najdete pár stolů a laviček jakožto možnost odpočinku. Pokud by vás zajímala prohlídka věže, uvnitř se nachází malé muzeum a nahoře samozřejmě vyhlídka - vstupné přijde na 7 zlotých. Henryk Castle má i své oficiální webové stránky s otevírací dobu a sezónními akcemi.



2. Kolorowe Jeziorka


Místo, které jsem měla v hledáčku již několik let, ale cesta kolem nám vyšla až teď. Mimochodem pochází odtud i úvodní fotka tohoto článku. Překlad není nijak obtížné rozšifrovat, opravdu se jedná o barevná jezírka konkrétně čtyři kousky - žluté, červené, modré, zelené. Všechna velmi dobře dostupná pěšky. U obce Wieściszowice se původně těžil pyrit, ale ve 20. století byla těžba zastavena, areál začaly pohlcovat lesy, půda se propadala a propadala, až se nakonec lomy zaplnily vodou. Nyní už jsou jezírka pouze vyhledávanou turistickou atrakcí a v jejich blízkosti můžete nahlédnout i do několika jeskyní (bývalých šachet). Pokud můžete, nasměrujte jejich návštěvu na mimo sezónu nebo alespoň mimo víkend, ať se tu nemusíte mačkat v davu.

Praktické: do navigace zadejte Wieściszowice, kde si vyberete   libovolné parkoviště (všechna jsou placená), je jich tu požehnaně. Ty nejblíže vchodu (P1, P2, P3) jsou samozřejmě nejrychleji zaplněná, ale bylo zde možno zaplatit i kartou. My auto nechali na jednom ze soukromých parkovišť a platili jsme 10 zlotých (pouze hotovost), na google maps jako Parking 'Kolorowe Jeziorka'. Odtud dojdete ke vstupu za cca 15 minut a žádné další placení už vás nečeká, jezírka jsou přístupná zdarma. Hned po pár metrech chůze uvidíte žluté a následně červené, oboje prakticky bez jakékoliv námahy. Naopak k modrému už si musíte trošku máknout. Kvůli kořenům a kamenům nechte raději kočár doma, popř. by se to dalo objet po cyklistickém značení a k modrému jezírku si "odběhnout", i tak ale počítejte s tím, že to není žádná asfaltka. Poslední zelené jezírko jsme už s klidným svědomím vynechali, všechny recenze se totiž tak nějak shodovaly, že je to spíš jen taková tůňka, která po kontrastu s modrým jezírkem působí víceméně zklamání :) 



3. Hrad Chojník


Moc pěkná a veřejnosti zpřístupněná zřícenina hradu mezi Szklárskou Porebou a Jelení Gorou. Trasu můžete naplánovat buď ze Sobieszówa (červené a černé značení), Zachelmie (černé zn.), popř. Sosnowica (žluté zn.), tak jako tak počítejte s procházkou, protože po silnici se nahoru nedostanete. My auto nechali ve zmiňovaném Sobieszówě, v ulici Bronislawa Czecha na placeném parkovišti (15 zlotých). K hradu vás dovede dvoukilometrová cesta (po červené a následně zelené), na které se nemáte absolutně kde ztratit. Zpestřit si to můžete jen odbočkou na černé značení - trasa je tady o něco prudší, nicméně obě verze jsou celou dobu do kopce, takže za parného léta se zapotíte i tak až dost. A co se dětí týče, berte raději nosítko, na kočár je tu dost schodů a celkově kodrcání.


Ještě bych chtěla upozornit, že jelikož budete vstupovat do Krkonošského národního parku, budete muset zaplatit malý poplatek. Ano ano, na polské straně Krkonoš se vybírá vstupné, ale nebojte, nic drastického - 9 zlotých na den pro dospělého. Upřímně si myslím, že by se to mělo zavést i u nás, aby to alespoň částečně omezilo ty individua, která se v přírodě neumí chovat. Ale zpět k Chojníku. Pokud už další peníze do tohoto výletu investovat nechcete, můžete zůstat v předhradí, kde se nachází krčma a nějaké ty suvenýry. Ale pokud obětujete 10 zlotých jakožto vstupné do hradu, můžete si jej celý libovolně projít a hlavně teda pokochat se krásnými výhledy z věže. Za mě to za to tedy stálo. 




4. Vodopád Szklarki


Krátká a nenáročná zastávka vhodná pro rodiny s dětmi (i s kočárem)... pokud tedy chcete omrknout jen vodopád, a nepustíte se po některé z mnoha pěších tras v těchto končinách. Bezplatné parkoviště se nachází hned u hlavní silnice Jeleniogorská a po přechodu mostu přes řeku Kamienna vás čeká opět výběr vstupného do Krkonošského NP (9 zl./den, nebo vám vstupenka zbyla po návštěvě Chojníku). Každopádně cesta k 13 metrovému vodopádu a současně i k horské chatě Kochanówce (občerstvení / suvenýry) vám zabere pouhých pár minut.




5. Ptasi Park ZOObaczysko


Původně to mělo být pouze zpestření výletu pro Koblihu, ale nakonec jsme se krmením ptáků zabavili všichni :) Jedná se o malou zoo zaměřenou na ptačí druhy, kde se i většina z nich volně pohybuje a můžete jim z ruky podat dobrůtku - zejména papouškům a zvláštním druhům slepic a holubů. V klecích a voliérách jsou pak k vidění dravci, sovy a další. Vstupné pro dospělého přijde na 32 zlotých (zlevněné 28 zl, děti do 3 let neplatí), parkování je zdarma. U vstupu pak vyfasujete malý kelímek s krmením, který můžete dle svého uvážení rozdat zvířecím zájemcům. Kolik času tady strávíte je čistě na vás, ale za nás to byla velmi příjemná návštěva a klidně bychom si to v budoucnu i zopakovali.



6. Vodopád Kamienczyka


Posledním tipem je opět vodopád... lehce říznutý soutěskou, ale opravdu jen velmi lehce. Celkově byl tento výlet pro mě tak trochu zklamáním, což bylo z velké části způsobeno totální přelidněností. Bohužel výlet na nejvyšší vodopád polských Krkonoš připadl na neděli, kdy se opravdu horko těžko hledalo volné parkovací místo a z lesní cesty vedoucí k cíli se stal regulérní Václavák.


Tak tedy jaké jsou možnosti? Buď zaparkujete ve Szklárské Porebě a pustíte se po červeném značení Glówny Szlak Sudecki, počítejte cca 2,6 km v jednom směru. Nebo auto necháte až za městem (silnice Szosa Czeska) na některém z dalších ofiko placených parkovišť, přičemž se trasa mírně zkrátí a přijdete jen o úsek vedoucí podél silnice. Při této variantě to hodí tam i zpět nějaké zhruba 3 km a parkovné přišlo na 20 zlotých za 2 hodiny. Od parkoviště už se stoupá k vodopádu po dosti kamenité cestě - tzn. obout nějaké pohodlné tenisky, žádné žabky, a pro menší děti vzít nosítko místo kočáru.


U vodopádu vás pak čeká rozhodnutí, zda jít do soutěsky a vidět jej odspodu či se spokojit s omrknutím jen z vyhlídkové plošiny, která je zdarma. Soutěska je zpoplatněna částkou 12 zlotých pro dospělého a při vstupu je nutné nasadit si ochrannou helmu. Jak už jsem nastínila v úvodu, dle mého je pojem "soutěska" tak trochu nadnesený, neboť vás čeká krátký sestup po schodech a následně asi 15 metrů chůze po kovovém chodníčku. Na konci uděláte fotku a vracíte se stejnou cestou zpět, abyste podali helmu dalšímu natěšenému turistovi. U horní bezplatné vyhlídky pak nechybí občerstvení na horské chatě nebo ve stylové salaši.



+ pro představu pohled na vodopád z vyhlídky:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.