TOP 10 míst u Lago di Garda

ledna 29, 2022


Úplně první zastávkou našeho italského roadtripu bylo právě Lago di Garda, které je se svými více než 50 km na délku a 17 km na šířku tím největším jezerem v celé Itálii. Leží přímo pod italskými Alpami, a kdyby nebylo z velké části obklopené vysokými horami, připadali byste si tady jako u moře - mírné klima, pláže, průzračná voda a služby všeho druhu. Není tedy úplně divu, že se Gardské jezero stalo oblíbeným dovolenkovým cílem nejen Italů, ale i mnoha Čechů


Lákavé je především pro sportovně založené jedince, jelikož poskytuje ideální podmínky a zázemí mnoha odvětvím - cyklistice, windsurfingu, horské turistice, horolezectví nebo třeba kolečkovým bruslím a paraglidingu. Rozhodně ale nemusíte hltat na kole nebo pěšky desítky kilometrů denně, abyste si to tady užili. Někomu bude k odpočinku stačit jezero samotné, někdo si zas raději bude dělat výlety po okolí, zkrátka na své si tady přijde naprosto každý.



Nakonec jsme u Lago di Garda strávili celkem tři dny a tři noci. Není to mnoho, ale i za tak krátkou dobu jsme toho stihli víc než dost, a kdo ví, možná se sem někdy vrátíme :) Problém byl ten, že kohokoliv jsem se zeptala na osobní zkušenost s toutou lokalitou, všichni mi byli schopni jmenovat pouze Monte Baldo = 2218 m vysoký vrchol, na který vás vyveze speciální otáčející se kabinka lanovky. Zvláštní, že prevážná většina jedinců je schopna si pamatovat jen vyhlídku, na kterou si vyvezou zadek lanovkou, vyfotí se tam a pak zas sjedou dolů. Když o tom ale všichni mluvili, říkala jsem si, že si tedy udělám vlastní obrázek... ovšem až do chvíle, než jsme u nástupního místa ani nemohli zaparkovat a viděla jsem jednu XX metrů dlouhou frontu na jízdenky a druhou stejně dlouhou frontu na lanovku samotnou. S Koblihou čekat několik hodin ve frontě jenom kvůli (davové) vyhlídce? To mi ani nehne, takže alternativními body programu se pro nás stala tato místa:



1. Lago di Tenno 

Kousek nad Gardou leží ještě jedno mnohem menší a trochu opomíjené jezero - Lago di Tenno. Na první pohled vás zaujme svojí neuvěřitelně modrou hladinou a ostrůvkem uprostřed, na druhý pohled zjistíte, že se dá dokonce celé kolem dokola obejít. Nás tady bohužel přepadl slušný liják, takže okruh jsme nedokončili, ale ještě v suchém oblečení jsme stihli to, kvůli čemu jsme sem přijeli - procházku k vesnici CANALE.




Celý název v italštině zní Borgo Medievale di Canale a jedná se o úžasně zachovalou středověkou vesnici, která vás naprosto okouzlí svými dlážděnými úzkými uličkami, dřevěnými okenicemi i balkóny se spoustou květin. Výhodou je hlavně fakt, že toto místo není nijak turisticky zprofanované, potkali jsme tu opravdu jen hrstku lidí. Dostupnost: do vesnice Canale nelze vjet autem, takže nejjednodušší je zaparkovat u Lago di Tenno - u Club Hotelu je parkoviště za 2 €/h. Odtud pak po značené cestě směr Ville del Monte/Canale zhruba 2 km. Terén není nijak obtížný, projeli jsme jej i se sportovním kočárkem.




2. Vodopády Varone 

Vlastně je to jen jeden vodopád, ale ne jen tak ledajaký, burácí totiž přímo ve skále. Voda sem přitéká systémem podzemních pramenů z Lago di Tenno prostřednictvím říčky Magnonne. V praxi jej můžete spatřit díky osvětleným vyhlídkovým chodníkům v Parco Grotta Cascata Varone, kde krom vodopádu omrknete i překrásné zahrady. Mají dokonce i japonskou sekci, což je trošku moje srdcovka, ale nejvíc paf jsem nakonec stejnak byla z malých ananasů! :) 



Dostupnost: parkování je pro návštěvníky parku zdarma, a samostatné vstupné přijde na 6 € pro dospělého, což mi nepřijde nijak dramatické. Vezměte si s sebou raději pláštěnku nebo nepromokavou bundu, protože voda se tříští o skály a opravdu cáká na všechny strany. Případně pláštěnku pořídíte za pár drobných i na pokladně. Co se dětí týče, kočárek bych v tomto případě nechala doma, nosítko bude určitě lepší volba.




3. Ponte Tibetano

Jestli se nebojíte výšek, zaběhněte omrknout tento 34 metrů dlouhý visutý most. Otevřen byl teprve v srpnu 2019, takže se jedná o poměrně novou "atrakci" a nejspíš o ní ještě příliš lidí neví, jelikož na žádné davy turistů jsme tu nenarazili. Anebo to bude možná tím, že si k němu musíte nějaký ten kousek dojít po svých :) Ponte Tibetano se nachází na turistické trase spojující vesnice Crero a Pai, výchozí bod tak můžete zvolit dle svého uvážení.


My jsme auto nechali v městečku Pai na bezplatném parkovišti, které na google mapách naleznete pod názvem Parking Ponte Tibetano. Odtud vás čeká cca kilometrové stoupání po zpevněné cestě, která postupně mizí a proměňuje se ve vyšlapanou pěšinu. Z ní je mimochodem fajnový výhled na Gardu a ztratit se tady určitě neztratíte. K mostu nám cesta zabrala zhruba 30 minut, není to nic drastického.




4. Malcesine

Město, které zadáte do navigace, když toužíte po výhledu z hory Monte Baldo. Právě odtud totiž vyjíždí ona zmiňovaná panoramatická lanovka - ofiko stránky zdeale pozor, není to jediná zdejší atrakce. Klidně si sem zajeďte, i když nemáte v plánu jet nahoru, jen bych v tom případě doporučila vyhnout se parkovištím v centru (a u lanovky), protože ty bývají fakt narvaná. My jsme auto nechali na Parcheggio Paina a do centra došli během pár minutek po jezerní promenádě, navíc se suprovým výhledem na hrad.

Malcesine nabízí příjemnou procházku ve stinných uličkách plných zmrzlináren a krámků s olivovým olejem, těstovinami, mýdly a jinými suvenýry. Dominantou města je pak hrad Castello Scaligero, ale bez zaplacení vstupného (6 €, více info zde) jej uvidíte v podstatě jen zvenku, ani na nádvoří se nedostanete.




5. Riva del Garda + Ponale trail

V severní částí jezera = North Lake leží město Riva del Garda, které se pro mnoho lidí stává ideálním výchozím místem k výletům či sportovním aktivitám. Riva má pěkné historické centrum s mnoha náměstími obsypaných restauracemi a bary, nejznámější z nich je pravděpodobně barevná Piazza 3 Novembre. Nedaleko něj pak můžete vidět vodní tvrz Rocca di Riva, a když se podíváte nad město, spatříte malý hrad (spíš věž) - Bastione, kam se dá dokonce dostat panoramatickým výtahem, info zde.



Víc než Riva del Garda nás však zaujala stará stezka zvaná Strada del Ponale, která spojuje Rivu s údolím Valle di Ledro, a ze které vás čekají parádní výhledy na jezero. Prý je to dokonce jedna z nejhezčích historických panoramatických silnic v Evropě. Navíc od roku 2004 je Ponale road určena pouze chodcům a cyklistům - auta projíždí dlouhými, moderními tunely ve skalách pod ní. Celá trasa měří něco málo přes 10 km, a co jsme tak viděli, většina lidí ji absolvuje na kole. Pokud se sem vydáte, doporučuji omrknout i velmi rozlehlou protileteckou pevnost La Tagliata del Ponale. TIP: zaparkovat se dá bezplatně u elektrárny (Centrale idroelettrica), počet míst je však omezen.





6. Arco

Castello di Arco ležící pár kilometrů nad Riva del Garda vás zaujme už z dálky. Hrad totiž shlíží jako dravec z vysoké vápencové skály na stejnojmenné město. Často bývají navštěvovány také přilehlé botanické zahrady, ve kterých se nachází nejstarší sekvoje v Evropě. Vstupné do hradu přijde dospělého na 3 €, do zahrad se vstup neplatí. První foto bohužel není mé, z dálky se mi vyfotit nepovedl a z městečka už fotky hradu vůbec nevyniknou... ale tak alespoň pro představu :)


Zdroj: Foppoli Morreta - https://www.foppolimoretta.it/en/gallery/towers-and-castles/arco-castle-arco-di-trento-inspection-94/#thumbs-2


7. Vyhlídky Nago-Torbole

Městečko Torbole byste našli hned vedle Riva del Garda, a Nago je přilíplé hned nad ním. Díky této poloze se tady dá najít hned několik vyhlídkových spotů, odkud se můžete pokochat pohledem na Gardské jezero. Zmíním alespoň některé z nich. První leží hnedka u silnice Strada Statale 240 z Torbole do Nago - na google mapách jako Panorama sul Garda (popř. zadat Marmitte dei Giganti). Zastavuje tu poměrně dost aut, takže nečekejte žádnou echt romantiku, ale výhled je tu fakt pěkný. Dokonce uvidíte i řeku Sacru, která ústí přímo do Lago di Garda. Velmi podobné panorama se vám naskytne i z Punto panoramico sul Lago di Garda (popř. zadat Belvedere-Nago) - tato vyhlídka leží na silnici z Nago směr Arco.



Poslední místo byla trochu zajížďka i zacházka, ale zas na druhou stranu, prošli jsme se vinicemi a byli jsme tu úplně ale úplně sami. Tentokrát byste na google mapách hledali marně, ale na mapy.cz zadejte heslo Dos Tenim a to je ono :)




8. Madonna della Corona

Kostel namáčknutý ke skále, dost pravděpodobně jste jej už někde na fotce viděli, jen jste možná netušili, že se tento skvost nachází právě v Itálii, kousek od Lago di Garda. Na první pohled tato svatyně působí skoro až nedostupně, ale... opak je pravdou. Santuario Madonna della Corona byla vybudována v oblasti Monte Baldo ve výšce 744 m. n. m. již ve 13. století - to ještě opravdu příliš dostupná nebyla. Vedla sem pouze velmi strmá cesta odspodu, takže se poutníci museli dost zapotit. Pro zájemce je tato poutní stezka Sentiero del Pellegrino stále k dispozici - vede z vesnice Brentino a čeká vás na ní hooodně schodů :)



Pro toho kdo si na tento výlet nemůže vyhradit celý den je tu naštěstí ještě jednodušší varianta. Kostel byl totiž v průběhu staletí zpřístupněn i zeshora, a tak to zůstalo dodnes. Jediné, co potřebujete, je dostat se do vesnice Spiazzi. Parkoviště se tady (u občerstvení Alimentari) neplatí, takže se dáte rovnou po směrovkách "Madonna della Corona" a dokonce budete mít na výběr. Buď půjdete po asfaltové cestě, podél které je zobrazena křížová cesta = la via crucis, nebo seběhnete po schodech, což je trochu rychejší, ale přijdete o velkou část křížové cesty. Za zhruba 10-15 minut dorazíte ke skalnímu tunelu, kterým projdete přímo do kostelního komplexu. Pro osoby hůře pohyblivé se nabízí ještě jedna možnost - u parkoviště nastoupit na kyvadlový bus č. 499 a nechat se dovézt skoro až k tunelu. Odjíždí každou půl hodinu a zpáteční jízdenka vyjde na 3 €.




9. Sirmione

Sirmione je taková perlička jezera Garda, jeho návštěva je tak skoro povinností. Nebo alespoň by se to mohlo zdát vzhledem k těm davům, které jsme tu viděli. Každopádně... Sirmione leží na malém poloostrově v jižní části Lago di Garda a nabízí celou řadu lákadel. Tím největším se stal středověký hrad Castello di Sirmione, který bude tím prvním, co v Sirmione spatříte. Další významnou historickou památkou jsou zbytky římské vily Grotte di Catullo neboli Catullovy jeskyně. Je to ohromný komplex rozkládající se v tom nejsevernějším cípu poloostrova. Vstupné pro dospělého stojí 8 €, více info zde. Přímo pod tímto archeologickým skvostem pak leží oblíbená pláž - Jamaica Beach. Písek tu ale nečekejte, leží se tady totiž na velkých kamenech :)


Zdroj: Secret World - https://sworld.co.uk/02/300768/photoalbum/jeskyn%C4%9B-catullus


Pokud byste do Sirmione zavítali pouze na pár hodin, pravděpodobně vás uspokojí i jen procházka uličkami, okukování místních obchůdků a ochutnávání zmrzliny. Pro toho, kdo by měl času více, se  nabízí návštěva termálních lázní, kterými je Sirmione vyhlášené. Na výběr máte buď Terme Virgilio nebo Terme Catullo. Nebooo... se ubytujete přímo ve SPA hotelu - Grand Hotel Terme, Hotel Sirmione nebo Hotel Acquaviva del Garda.



Při příjezdu si dejte pozor na parkování, protože vjezd do historického centra je obyč lidem zakázán, takže počítejte s tím, že se procházka může trochu prodloužit... a samozřejmě i prodražit. Pro zajímavost jsme na Parcheggio Monte Baldo platili 7,50 € za 2,5 h.




10. Verona

Jako úplně poslední místo jsem vybrala Veronu, které je od Lago di Garda vzdálené pouhou půlhodinku jízdy autem. Navíc my jsme sem přijeli v neděli, díky čemuž bylo možné zaparkovat na modrých zónách zdarma. Juch, ušetřených pár euro. Bohužel tím naše štěstí pro dnešek skončilo. Všude byly bohužel ohromné davy lidí, což bysme asi nějak přežili, jenže zhruba do hodiny začalo pršet jako blázen a Kobliha byla v tak skvělé náladě, že nemohla vystát na kočáru pláštěnku... vlastně nemohla vystát ani ten kočár. No, den jako korálek...




Takže co jsme stihli? Omrknout třetí největší amfiteátr na světě, ve kterém se stále ještě konají operní představení. Najdete jej na náměstí Piazza Bra lemovaném spoustou obchodů a restaurací, ale neméně zajímavá náměstí jsou např. Piazza delle Erbe či Piazza dei Signori. Okolo nich se rozprostírá změť uliček, ale upřímně, já byla z těch davů tak otrávená, že jsem si to ani moc neužívala. Zvláštní kapitolou je pak to, kvůli čemu do Verony všichni jezdí - Juliin balkón. Nachází se v Casa di Giulietta, kde se platí vstup a i tak tu čekají dlouhatánské zástupy, aby vyfotily onen balkón a bronzovou sochu imaginární dívky. Žádná Julie Kapuletová tady totiž nikdy nebydlela, ale tak proti gustu... a frontám... Nicméně historické jádro města figuruje od roku 2000 na seznamu památek UNESCO, Verona tedy nezájmem turistů určitě netrpí, ať už s balkónem nebo bez něj. 




Kde se ubytovat u jezera Garda?


Jak už jsem zmínila na začátku článku, u Lago di Garda jsme strávili celkem tři noci, z vlastní zkušenosti vám tedy mohu doporučit dvě ubytování. Albergo Villa Mimosa jsem zvolila především kvůli výhodné pozici v Nago-Torbole s dobrou dostupností k zajímavým místům, a také kvůli přijatelné ceně. Noc ve dvoulůžkovém pokoji s balkónem tady vyšla na cca 1700,- Kč i s parkováním a snídaní.

Při výběru druhého ubytování jsem chtěla zohlednit především vzdálenost od Sirmione a Verony, a tak volba padla na Pensione Mercedes. Majitelé jsou moc milí a pokoje mají náležitě vypiplané. Parkovat se dá zdarma ve dvoře a snídaně je tady na italské poměry naprosto famózní! Do Sirmione dojedete během 10 minut a pokud jste koupací typy, tak pro vás bude výhodou i pláž vzdálená 2 minuty pěšky. Jestli máte o ubytování jiné představy, zkuste mrknout na další tipy:


To by bylo k Lago di Garda pro dnešek vše, na další články z našeho Toskánského roadtripu pak můžete mrknout tady:

  1. Toskánský roadtrip včetně itineráře
  2. Val d´Orcia: to pravé Toskánsko
  3. Jak naplánovat Cinque Terre na jeden den


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.