Jak naplánovat Cinque Terre na jeden den

ledna 10, 2022


Tyhle barevné domky přilepené na útesech viděl na obrázku určitě každý. Možná jste nevěděli, kde to je a jak se to jmenuje, ale stopro jste na ně už někde narazili. Pojďme si tedy udělat krátké geografické okénko. Cinque Terre leží na východním pobřeží Itálie - v oblasti Ligurie, u Ligurského moře. Doslovný název znamená "Pět zemí", v praxi je to 5 barevných a neskutečně fotogenických městeček - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Od roku 1997 jsou dokonce součástí kulturního dědictví UNESCO, o několik let později byl v těchto místech vyhlášen Národní park Cinque Terre zahrnující nejen terasovité vesnice, ale i přilehlé hory, lesy, pole, vinice a část moře.



KDY jet?


Pro vaše dobro se vyhněte letní sezóně, protože takový zážitek to fakt nechcete. My jsme Cinque Terre navštívili v září v rámci našeho toskánského roadtripu, a i tehdy tu bylo lidí na můj vkus až až. V červenci a hlavně teda srpnu, kdy maj Italové celozávodní dovolené, bude situace dozajista ještě horší => hlava na hlavě, prodírání se davy turistů, čekání ve frontách a mačkání se ve vlaku/busu... ne, díky! Kdybych si mohla vybrat znovu, volím duben, květen nebo pak až říjen.




ODKUD jet?


Za ideální výchozí bod k návštěvě Cinque Terre považuji město La Spezia, kde je velká koncentrace ubytování a obecně všeho, na co si jen vzpomenete. Pokud zvolíte jako dopravní prostředek letadlo, tak pravděpodobně přiletíte do nedaleké Pisy, kam létá Ryanair doslova za pár šupů. Odtud už se v pohodě dostanete buď vlakem Trenitalia (cesta cca 1 h/8 €), popř. nějakým místním autobusem.


Kdo preferuje cestování autem, tak se sem z České republiky prostě nějak pomocí navigace dovalíte, že jo, to asi nebude problém. Přesto ale doporučuji zůstat v La Spezia a nezajíždět autem přímo do NP Cinque Terre. Hlavním důvodem je fakt, že vozidlo budete muset nechat na (velmi drahém - cca 25 €/den) odstavném parkovišti a zbytek dojít pěšky, protože do jednotlivých městeček se autem vjet nedá. A druhá věc - řízení v NP je díky úzkým silnicím plným zatáček zbytečně zdlouhavé.




JAK navštívit Cinque Terre?


Úplně nejjednodušeji, nejrychleji a nejpohodlněji - VLAKEM. Nebojte, nejsou to žádná kodrcátka, mají tu krásné čisté moderní nízkopodlažní vlaky, které zejména v sezóně jezdí každou chvilku, a které vás mezi jednotlivými vesnicemi přepraví během pár minut. Pro představu: z La Spezia do té nejvzdálenější z pěti vesnic - Monterosso al Mare se dostanete za 15-20 minut dle typu vlaku. Prosím vás jen si nepředstavujte z vlaku žádnou kochací jízdu, protože většina trasy vede tunelama. Přesuny jsou tedy spíš jako když jedete metrem :) Jo a doporučuji stáhnout do mobilu aplikaci Trenitalia, ve které pak v průběhu dne můžete kontrolovat aktuální příjezdy/odjezdy vlaků. Zkrátka nečekejte na nádražích jak trubky, a raději víc času věnujte průzkumu měst :)

Autobusy tady moc nepřipadají v úvahu, protože ty v Cinque Terre jezdí pouze na území těchto pěti měst, ale NE MEZI NIMI, což je vám tak trochu k prdu. Jediný bus, který byste mohli reálně využít je v prostřední vesnici Corniglia, jelikož z železniční stanice vás do centra čeká celkem nemilé převýšení v podobě dlouuuuhých schodů.



Třetí možností je pak vlastní pohon. Celý Národní park Cinque Terre protíná populární trasa Sentiero Verde Azzurro (Modrá stezka). Pokud byste chtěli navštívit pět vesnic prostřednictvím této procházky, připravte si síly na cca 12 kilometrů + velkou spoustu stoupání a zase klesání a tak pořád dokola :) Za nejlepší konstelace hvězd byste trasu rozdělili na 4 části, ALE vždy si předem ověřte přístupnost zde! V oblasti Cinque Terre jsou totiž velmi častým jevem sesuvy půdy, díky kterým se pak úseky Modré stezky musí bohužel zavírat. Většinou i na dost dlouhou dobu, jelikož zpevňování a znovuobnovování těchto svahů není žádná sranda.


  • Riomaggiore - Manarola - nejkratší (1 km) a nejméně náročný úsek, a proto také nejoblíbenější. Je známý spíše jako Via dell´Amore, bohužel již delší dobu uzavřený a ještě asi dlouho bude.
  • Manarola - Corniglia - 2,8 km, momentálně také uzavřeno, jak dlouho ale netuším
  • Corniglia - Vernazza - 3,5 km, tento úsek jsme absolvovali, takže vlastní zkušenost popíšu níže
  • Vernazza - Monterosso - 3,8 km

Samozřejmě tras pro pěší je tady mnohem mnooohem více. Veškeré info o trekování v NP i s mapkama naleznete na ofiko stránkách. Poslední variantou, jak navštívit Cinque Terre je plavba lodí. Existuje celá řada menších i větších plavebních společností, ale s žádnou jsme neměli tu čest. Raději si nechte poradit od někoho místního (např. na ubytování), jak plavby nejlépe nakombinovat.



KOLIK to bude stát?


Do Cinque Terre každoročně proudí miliony turistů, takže není divu, že je vstup již několik let regulován. Neřekla bych přímo zpoplatněn jakože vstupné, jak si ho představujete. Spíš se jedná o takové nevyhnutelné poplatky. Nicméně částky nejsou nijak dramatické, když uvážíte, že vám oblast Cinque Terre zajistí celodenní program, nebo i vícedenní. Pořídit tedy musíte CINQUE TERRE CARD, která je dostupná ve dvou variantách:

  • TRENO - za 16 € pro dospělého na den (do půlnoci, ne na 24h!!) máte v ceně neomezenou přepravu vlakem + vstup na pěší trasy (ano, i za ty se platí). Tuto variantu pořizuje drtivá většina turistů - koupíte a pak už neřešíte vůbec ale vůbec nic, zn. ideál.
  • TREKKING - za 7,50 € pro dospělého na den se dostanete na všechny pěší stezky, přičemž zpoplatněné jsou zatím jen pobřežní úseky. Tady se to vstupné opravdu kontroluje - na začátcích úseků jsou kontrolní budky. 

Cinque Terre Card zakoupíte v informačních centrech , tzv. welcome centers. Celý seznam k dispozici zde. Ale rozhodně doporučuji možnost zakoupení číslo dva - dopředu online, protože zejména v info centru na nádraží La Spezia se tvořily dost dlouhé fronty. Kdo by ani jednu z karet pořizovat nechtěl, tak ceny jednozastávkových vlakových přesunů se pohybují cca mezi 2-3 €. Pravděpodobně se vyplatí jen tomu, kdo se nechce moc přesouvat, a kdo vůbec neuvažuje o trecích mezi vesnicemi.



KDE se ubytovat?


Jako fajnový výchozí bod jsem zmiňovala La Spezia, takže i ubytování jsem směřovala sem. Původně jsme měli zamluvený úplně jiný apartmán, ale z důvodu konání fotbalového utkání a nějakých dopravních uzavírek s tím spojených jsme byli nuceni na poslední chvíli měnit. Nakonec nám byl na dvě noci domovem byt, který pronajímá jeden hodně ukecaný ale moc milý Ital - La Pieve di Luca. Stěžejní pro nás byla samostatná ložnice a parkování zdarma kousek od ubytka. Výhodou pak byl i kuchyňský kout, lednice, mikrovlnka a kávovar. 


Jediným menším mínusem bylo umístění, které není přímo v centru, ale ve finále nic, co by se nedalo zvládnout. K centrálnímu nádraží je možno popojet jednu zastávku vlakem z nádraží Migliarina za 1,90 €, popř. můžete využít autobusu za 1,50 €, ale ten zastavuje snad každých 20 metrů :) Každopádně ubytování u Lucy bylo jedno z nejlevnějších v La Spezia (v září... a na poslední chvíli), noc tady nás přišla na cca 1700,- Kč. Anebo samozřejmě mrkněte i na jiná tamní ubytování:


  • levnější: Elite 19 - levný, ale skvěle hodnocený penzion, ve kterém noc pro dva přijde na cca 1100,- Kč

  • střední: My Way nebo Echi del Mare - krásné moderní ubytka, od obou je to k hlavnímu nádraží cca 10 minut pěšky, cenově vychází velmi podobně zhruba 1700,- Kč/noc za dvoulůžkový pokoj

  • luxus: Le 5 Terre La Spezia - designové pokoje, některé dokonce i se saunou, nebo designové a ne příliš drahé apartmány v Apartments and Suites 5 Terre La Spezia



Další možností by bylo ubytovat se přímo v NP Cinque Terre, kde je ale nutné počítat s vyššími cenami a obecně velmi rychle zabranými kapacitami. Na druhou stranu asi to bude celkem romantická záležitost takhle na večer, až se městečka vyčistí od těch davů turistů. Malou útěchou vám pak ještě může být fakt, že ubytovaní v NP mají možnost využít slevy na vstupném - Treno Card za 14 € a Trekking Card za 2 €, více info zde. Pro příklad uvedu tato ubytka:





Jak vypadal náš den na Cinque Terre?


Většinu té omáčky jsem už zmiňovala v jednotlivých odstavcích, takže jen rychlé shrnutí. Probouzíme se v La Spezia v bytě  La Pieve di Luca, odkud dojdeme pěšky na nádraží Migliarina. Je tu i bezplatné parkoviště, ale auto dnes necháváme odpočívat = vidina sklenky/lahve vína je silnější! :) 

Přesun na hlavní nádraží trvá jen pár minutek, horší je to pak s frontou na Cinque Terre Card. Bohužel zjišťujeme, že v automatu ji koupit nelze a online již na tento den také ne, takže si opravdu v té frontě musíme počkat. Na zakoupené kartičky je nutné vyplnit jména a pak už můžeme naskočit na nejbližší vlak.

Koblihu máme pro dnešek v nosítku, a pokud i vy uvažujete o návštěvě Cinque Terre s miminem, doporučuji volit také tak. Kočár pro nás nepřipadal v úvahu už jen proto, že jsme byli rozhodnutí jít určité části Modré stezky. Ale ani v městečkách nejsou kočáry žádná výhra - jsou plné schodů, nerovností a hlavně teda davů lidí, kterými se proplétat... ehm, ne díky. Každopádně jako první volíme návštěvu nejvzdálenější vesnice - Monterosso, čímž je jasně udán i směr zbytku výletu, naše etapy jsou tedy následující:



1) La Spezia-Monterosso (vlak)

Monterosso není jen nejvzdálenější, ale také největší... plus bych dodala, že takové nejméně autentické. Velkou část totiž zabírá plážové letovisko zvané Fegina, jelikož v celém Cinque Terre se jediné Monterosso může pochlubit písečnou pláží, všude jinde pak očekávejte kamínky. Světlý čisťounký písek krásně kontrastuje s barevnými slunečníky a azurovým mořem, opravdu dokonalá podívaná. Jen počítejte s tím, že za lehátka a zmiňované slunečníky si musíte připlatit, ale kdo tady hodlá polehávat celý den, tak se to asi vyplatí.


Tato novější část Monterossa je oddělená od starého města skalnatým výběžkem s vyhlídkou, věží, kostelíkem a celkem rozsáhlým hřbitovem. Minimálně na ten výhled doporučuji zaběhnout, fakt stojí za to! Plus samozřejmě projděte alespoň kousek původní části města s typickými barevnými domky. TIP: pokud vás v Monterossu zastihne obědový čas, neváhejte a dejte si jídlo tady. Ve vedlejší Vernazze je totiž stravovacích možností o poznání méně, díky čemuž se pak všude tvoří fronty, a to jak v drahých restauracích, tak i v levnějších bistrech typu take away. 



2) Monterosso-Vernazza (vlak)

Tady jsme chvilku uvažovali i o treku, ale následující úsek nám byl doporučen jako hezčí a s lepšími výhledy, takže volba byla jasná - do Vernazzy přijíždíme vlakem. Mnoho lidí označuje Vernazzu za to nejkrásnější město z celého Cinque Terre, pravděpodobně kvůli přírodnímu přístavišti, nad kterým se zvedají různobarevné domečky. Nádhera!

Bez čeho ale nemůžete odejít je podle mého pohled na Vernazzu z výšky = fotky, které na vás vyskočí, když do googlu zadáte Cinque Terre. Ta nej vyhlídka na přístav se nachází kousek nad městem, na pěší trase do Monterossa. Bude tedy nutné podniknout krátký výšlap, počítejte takových 10 minutek chůze. Projdete kolem budky, kde ukazujete své Cinque Terre Card (popř. koupíte vstup na trek za 7,50 €), ujdete ještě pár desítek metrů a voila parádní výhled je na světě.


3) Vernazza-Corniglia (pěšky)

Po obhlídce Vernazzy z výšky se zas vracíme do centra... abychom opět vyšplhali nahoru tentokrát ve směru Corniglia. Schodů je dost, ale ten výhled odtud za to stojí. Nejde nám ale jen o výhled, chceme totiž jít celý 3,5 km úsek až do Corniglie. Trasa vede po zpevněné kamenité cestě a dost často nahoru a dolů. Určitě si vezměte nějaké pevnější boty a v létě se bude hodit opalovák, brýle, popř. něco na hlavu, protože stínu tady tolika nepotkáte. Co by vás ale mohlo potěšit - zhruba v polovině cesty je občerstvení Bar Il Gabbiano, kde si můžete dát čerstvě vymačkaný džus z citrusů (4 €) a posedět s ním na stinné terase s výhledem na moře a útesy.

výhledy na Vernazzu ve směru Corniglia:


V těchto místech už se vám taky ukáže Corniglia samotná + budete míjet i nejvýše položené místo celé Modré stezky (208 m. n. m.). Musím říct, že z dálky nás Corniglia zaujala mnohem víc než pak zblízka. Jako jediná z pěti vesnic nemá přístav, naopak shlíží na moře z devádesáti metrové skály. Asi proto se nám zdála z dálky hezčí - víc tak vynikne její neobvyklá vysoká poloha. Do Corniglie dorazíme po nějaké cca hodince a půl chůze, centrum proběhneme celkem rychle, páč tu k vidění až tak moc není, dáme si zmrzku v jedné z X home made gelateria. Autobus na nádraží (v ceně Cinqeu Terre Card) nám ujel před nosem, takže ty dlouhatánské schody, o kterých jsem se zmiňovala, musíme zdolat pěšky. Nevadí, odpočneme ve vlaku... během tříminutové jízdy... ehm...



4) Corniglia-Manarola (vlak)

Aaa tady už zase voda omývající vesnici nechybí, dokonce se tu lidi mezi skalisky i koupají, nebo jen odpočívají v posledních zbytcích slunečních paprsků. My místo koupání zaběhneme na vyhlídku Manarola Scenic Viewpoint (google maps), odkud vás čeká ten nejlepší výhled na pastelové domečky vyskládané nad sebou. Odtud jsme měli v plánu jít stezkou Via dell´Amore do vedlejšího Riomaggiore, bohužel tento úsek stále není zprůchodněn. Omrknem alespoň nástup na tento kraťoučký trail, viz poslední dvě fotky, a musíme vzít zavděk opět vlakem.



5) Manarola-Riomaggiore (vlak)

Do poslední z pěti vesnic, té nejblíže k La Spezia - Riomaggiore dojedeme těsně před západem slunce. No romantika hadr, co vám budu povídat. Bohužel energie už se nám nedostává tolik, kolik by si tohle městečko asi zasloužilo. Uděláme tedy alespoň rychlou kochačku, pár fotek přístaviště s typickými zvrásněnými skalami a někde se nám povede splašit ciabattu k večeři. Pak už nezbývá nic jiného, než ukrojit poslední kousek naší cesty, a to přejet vlakem zpět do La Spezia.

Uff, a to už je vážně vše. Byl to náročný den, ale už chápeme, proč sem každoročně proudí takové davy lidí. Tyhle bývalé rybářské vesničky si obdiv jednoznačně zaslouží, a každému, kdo s návštěvou otálí, můžu doporučit jediné - sbalte si věci a prostě jeďte! :)


Pokud vás zajímá další putování po Itálii, mrkněte na předchozí články z Toskánska - Toskánský roadtrip včetně itineráře nebo Val d´Orcia: to pravé Toskánsko.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.