Víkend ve Franckém Švýcarsku

září 09, 2017


Na úvod nutno podotknouti, že se Francké Švýcarsko (někdy uváděno i jako Franské) nenachází ani ve Francii, ani ve Švýcarsku, dokonce ani v Čechách ne. Je to totiž oblast rozkládající se v Německu, konkrétně Bavorsku, nad Norimberkem mezi třemi řekami - Pegnitz, Regnitz a Mohan. Název Francké Švýcarsko je vysloužený údajně na základě podobnosti se Švýcarskou krajinou. To posoudit zatím nedokážu :)
Oswaldova jeskyně

Co však mohu o těchto místech říci je, že je to nádherná krasová oblast, které poskytuje různorodé možnosti výletů. Je to ráj turistů, cyklistů, horolezců, vinařů, pivařů i milovníků památek. Celé tohle území je protkané sítí turistických i cyklistických tras se spoustou zajímavých zastávek. Kamkoliv se tady vydáte, vždy narazíte na úžasné skály a jeskyně, hrady, zámky, zříceniny, rozhledny, kostely, staré hrázděné domky, malé soukromé pivovary apod. Člověk by si řekl, že zde bude přelidněno, ale opak je pravdou. Všude bylo snesitelné množství lidí a někde jsme byli dokonce sami. Češtinu jsme nikde ani nezaslechli, nejspíš protože většina Čechů netuší, že nějaké Francké Švýcarsko vůbec existuje :) Celkově moc informací o něm na internetu nenajdete. Alespoň ne v češtině.


A to je můj hlavní problém v Německu a zároveň zkouška nervů! Většinou, když někam jedeme, jsme s Pepou na jedné vlně - to znamená, že buď nerozumí ani jeden nic, nebo se dorozumíváme svou pofidérní angličtinou. Pepa ale německy umí a já si tu tím pádem připadám jak malé děcko, co potřebuje doprovod pomlčka tlumočníka. Neumím si přečíst jídelní lístek, natož informační tabuli na prohlídce hradu. No je to boj...

Rozhodli jsme se zde strávit prodloužený víkend, a tak jsem zamluvila parádní penzionek - Pension Am Wald. Na dvě noci vychází cenově cca 2800,- s naprosto luxusní snídaní. Paní majitelka je starší paní a je vidět, že se o baráček i hosty vzorně stará - fakt doporučujeme. Pokud by měla tahle kouzelná babička obsazeno, mrkněte na další ubytka v této oblasti:



V pátek ráno tedy vyrážíme za obrovského chcance směr Norimberk. Ale co nenecháme se odradit, ani si zkazit náladu. Dle accuweather má v 11 hodin v Norimerku přestat, jsme klidní :)... a úderem jedenácté vážně přestává. Tentokrát nemáme úplně jasný plán, vše necháváme spíš náhodě, kde se nám bude líbit a na co narazíme. Konkrétně bych vyzdvihla toto:

Teufelshöhle


V překladu je to "Čertova jeskyně" a nachází se poblíž městečka Pottenstein. Parkoviště je přímo u hlavní silnice, čili to určitě neminete. Je to největší krasová jeskyně Franckého Švýcarska. Další dvě oficiálně zpřístupněné jeskyně jsou Sophienhöhle a Binghöhle. Pak je tu samozřejmě mnoho menších volně přístupných jeskyní, na které narazíte na turistických trasách apod.


V Čertovo jeskyni se platí vstupné 5 € za dospělou osobu. Pokud přijedete autem, počítejte ještě 2 € jako parkovné (na 2,5h). Prohlídka je s průvodcem, kterého za tu dobu vidíte 3x, takže mi němčina nebrnkala na nervy příliš dlouho :) Na začátku vám v krátkosti představuje jeskyně, a pak si část jeskyní procházíte sami. Nemůžete nikde zabloudit, je to jasně značené. Oproti Mallorce mají v Německu krápníky více chráněné před lidmi, co si na ně nutně potřebují šmáknout. Před některými útvary jsou přímo mříže. V půlce prohlídkové trasy potkáváme průvodce znovu v největším krápníkovém sálu - Barbarossa. Dále se s ním setkáváme pouze na konci, kdy se s námi loučí a podle tleskání poznávám, že je to nejspíš finiš. Tleskám tedy taky. Pokud jste stejný lempl na němčinu jako já, řekněte si na pokladně o letáček v češtině, ve kterém je v krátkosti popsáno, kudy budete procházet. Celá prohlídka je záležitostí cca třičtvrtě hodiny. V jeskyních je údajně asi 400 schodů a teplota 9 °C, takže se doporučuji přioblíct.



Tüchersfeld

Také poblíž Pottensteinu. Když si vygooglíte Francké Švýcarsko, nejspíš na vás vyskočí právě skály z Tüchersfeldu. Jsou takovým místním symbolem, jelikož se tyčí přímo uprostřed vesnice nad hrázděnými domky. Krásný pohled! Můžete zaparkovat na neplaceném parkovišti na konci vesnice, a krátkou procházkou se dostanete ke skále, na kterou je možné dokonce vylézt. Jsou tam lana k přidržení, ale žádnou paniku, není to příliš náročné. V Tüchersfeldu je také muzeum Franckého Švýcarska (Fraenkische Schweiz-Museum), které jsme ale nenavštívili, takže nebudu hodnotit, ale dle fotek to nevypadalo špatně :)



samotný Pottenstein

Zaparkovali jsme u obchodu Norma ve středu městečka a vydali se podle ukazatelů k hradu, který jsme viděli už při příjezdu. Je totiž přilepený na vrcholku skály nad městem. Šipky nás nasměrovaly na vyšlapanou pěšinu, která vedla úplně na opačnou stranu. Díky ní jsme ale narazili na krásné výhledy jak na okolní kopce, které mi připadaly jak z Irska nebo Skotska, tak i na celý Pottenstein. Nakonec i k tomu hradu jsme se dostali :) Zaplatíte vstupné 5 €/os. a vystoupáte po dřevěném schodišti až do místního muzea. Jsou to v podstatě asi tři nebo čtyři místnosti, do kterých můžete nahlédnout (ne vstoupit). Dále pokračujete ven z hradu na vyhlídku, kde se nachází ještě dva domečky s exponáty a výstavou.

Bamberg

Starobylé město ležící severně od Norimerku, do kterého určitě doporučuji zajet. Říká se mu Francký Řím, jelikož leží mezi prameny řeky Regnitz. Je to jediné místo, kde jsme narazili na větší koncentraci lidí. Je tu trošku problém s parkováním, protože jsou všude zóny pro místní, nakonec jsme museli využít podzemního parkoviště (cca 2 €/h). Největší atrakcí je zde radnice stojící na mostě přímo uprostřed řeky - opravdu krásná podívaná. Běžte se alespoň kousek podél řeky projít, protože je na ní vyskládaných spoustu barevných domečků, které jsou namačkané na sebe a jakoby vystupují z vody.

Dále určitě navštívíte místní Dóm, jakožto druhé "mustsee" v Bambergu. Jedná se o volně přístupný kostel se čtyřmi věžemi, uvnitř jsou na zdi obrovské varhany. Celkově je to moc hezké městečko, ze kterého vyřazuje klídek a pohoda. V centru je taková změť malých uliček se spoustu kaváren, restaurací a pekáren, kde můžete zakempit, dát si kafíčko a dortíček a v klidu relaxovat. Musím říct, že kdybychom nebydleli v Pensionu Am Wald určitě se ubytujeme právě v Bambergu a to ještě nejspíš v tomhle naprosto perfektním apartmánu, který je jak z katalogu - Schlafstube Bamberg. No posuďte sami, chtělo by se vám odejít?


Poblíž Bambergu ještě stojí za pozornost lovecký zámek Seehof, kam jsme dorazili již pozdě večer. Je obklopen krásnými a udržovanými zahradami, které jsou volně přístupné. Před zámkem naleznete stromky s mandarinkami a citróny. Za ním se pak nachází kaskádovité fontány.


Z dalších zajímavých míst, na která jsme narazili, bych ještě zmínila například městečko Gößweinstein se svou bazilikou a hradem, hrady Greifenstein nebo Veldenstein.

Při procházce (jedna z tras vedoucí z Muggendorfu viz. stránky outdooractive.com) jsme pak procházeli skrz Oswaldovou jeskyní, navštívili zajímavou zříceninu Riesenburg a vylezli pár schodů na rozhlednu Hohes Kreuz.

Riesenburg
Riesenburg
Gößweinstein
Veldenstein
Gößweinstein

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.