Z Nevady do Arizony

září 23, 2017


Pokračování prvního článku "Road trip západ USA - první dny a první kilometry". Obecné info o Americe a moje postřehy pak naleznete pod článkem "American dream".

NEVADA 22.6.


Probouzíme se v hotelu Stratosphere v Las Vegas a den začínáme pravou americkou snídaní v místní restauraci Roxy´s Dinner. Je to přesně ten retro styl, který můžete vidět ve filmech, třeba v takovém Pulp Fiction - stylové sedačky zády k sobě, menu vypadající jako noviny, dolévání kávy a čaje apod. Mají tu velký výběr snídaňových menu, vajíčka na různé způsoby, omelety, palačinky, mléčné šejky atd. Dávám si vysněnou pravou americkou palačinku, navrch s bílou čokoládou a malinami. To, co mi přinesou, je ale masakr :) S naší palačinkou, jak ji známe, to nemá společného vůbec nic. Jsou to 2 palačinky na sobě zabírající celý talíř, každá z nich tlustá skoro dva centimetry, mezi nimi jsou maliny a celé je to zasypané ohromným množstvím čokolády. Proč mi proboha k tomuhle ještě přinesli máslo a javorový sirup?? Začínám chápat, proč jsou amíci tak vypasení...

Jakmile vyjdeme z klimatizovaného hotelu, málem to s námi praští - ano, opět vedro, takže se rychle přesuneme do klimatizovaného Rodgera Dodgera a vyrážíme směr Hoover Dam (Hooverova přehrada). Z hotelu to máme 45 minut cesty, což je na místní poměry vážně kousíček. Přehrada na řece Colorado, pojmenovaná po prezidentu Hooverovi, je neskutečný 220 m vysoký kolos ležící na hranicích Arizony a Nevady. Na samotné přehradě nemůžete autem zastavit, ale parkoviště jsou zdarma u Memorial Bridge, kde vidíte opravdu celou betonovou stěnu zdálky, nebo přejedete po hrázi a zastavíte na parkovišti za ní (dál už cesta nepokračuje a musíte se vrátit). Doporučuji obojí. Můžete jít i na prohlídku přímo do útrob přehrady, ale neabsolvovali jsme, tudíž ani nevím kolik je vstupné...


Děláme si krátkou zastávku ve Walmartu, kde pořizujeme nový kempingový vařič s bombou a grilované kuře (také přímo ve Walmartu) k obědu :) Oběd pro dva za necelých pět dolarů, to prostě chceš :)

ARIZONA

Dále jedeme po trase Kingman-Seliman, která je údajně nejzachovalejším úsekem legendární Route 66. Celá silnice měří skoro 4 000 km a táhne se z Chicaga až do Santa Monicy v LA. Mnohé úseky jsou již nahrazeny novými silnicemi, a těm stále používaným se nyní říká "Historic Route 66" - součástí jsou turistické atrakce v podobě motelů, kaváren, benzinových pump, starých aut, muzeí apod. Po cestě v tomto úseku potkáváme pár starých čerpacích stanic nyní sloužících jako obchody se suvenýry. Zastavujeme u jedné, kde jsou různě rozestavěná stará auta, staré stojany na benzin apod. Uvnitř si pak můžete koupit retro SPZ značku či nějaký jiný suvenýr s tématikou Route 66. Je tu jen pár lidí a vládne tu taková všeobecná pohoda.


Historic Route opouštíme za městem Williams, kde odbočujeme směrem ke Grand Canyon Village. Až tam ale nedojedeme, povedlo se mi totiž rezervovat místo v kempu Ten X Campground. Pokud plánujete spaní v kempu, určitě si to rezervujte předem, je o ně totiž veliký zájem a místa jsou i několik měsíců dopředu vyprodaná. Ten X Campground má super polohu, protože ke vstupní bráně Grand Canyonu je to už jen čtvrt hodinka cesty. V kempu se dá zorientovat celkem snadno - u vjezdu najdete nástěnku s mapkou a rozložením jednotlivých míst, pitné vody, WC apod. Sprchy v tomto kempu bohužel nejsou.

Většina kempů je rozdělená na tzv. loops - taková pomyslná smyčka, nebo spíše okruh, na kterém leží jednotlivá místa. Často bývá např. jeden loop na rezervaci předem a jeden na first come-first served, což znamená, kdo první přijde, ten první bere místo. Některé kempy jsou však pouze na rezervaci, jiné zas fungují na principu first come. Chce to si to dopředu zjistit. V tomto kempu máme místo zarezervované přes systém recreation.gov (noc cca 20 $), na čísle plácku tedy visí naše jméno, takže jsme klidní, jinak je kemp plný. Na jednom místě může být max. 6 lidí, 2 stany, 2 auta a platíte pořád tu jednu částku. V tomhle ohledu ve dvou cestujících rozhodně neušetříte :) Součástí kempingového stání je také ohniště s roštem. Bohužel ale momentálně nemáme co na gril, ani dřevo na oheň, takže si uvaříme si jídlo (spíš v uvozovkách -> čínská polévka :)) na novém vařiči a jdeme na kutě.

Pokud byste chtěli bydlet ještě o trošičku blíže k samotnému Grand Canyonu a být pod pořádnou střechou, možné to samozřejmě je, ale to už si musíte hodně připlatit. Ceny zde šplhají opravdu do (alespoň pro nás) astronomických výšin. Například:

  • Grand Canyon Plaza Hotel - nejlevnější možnost za 6 300,- za velký pokoj s vanou
  • Holiday Inn - druhá nejlevnější varianta, přičemž pokoj pro dva přijde na cca 6 800,- se snídaní

23.6.


Ráno mě ze spánku vyruší havran hrabající se v odpadcích. Vzdávám další pokusy o usnutí a jdu připravovat snídani. Najednou nám prochází kolem stanu dva ohromní jeleni. Jsem jak v transu, musím si promnout oči. Fakt tu ale jsou - dva krásní paroháči. Budím Pepu, beru foťák... jeleni maj očividně času dost, jen tak se procházejí. Nádhera... tohle jsem fakt ještě nezažila. Tím ale pro dnešek ohromení typu aaaah, oooh a woow nekončí, jelikož nás dnes čeká Grand Canyon!


Grand Canyon


Naprosto neuvěřitelný zážitek. Můžete si o tom přečíst, kde chcete, co chcete, ale ten pocit, když stojíte přímo u něj, tomu se nic nevyrovná. Rázem si člověk připadá úplně bezvýznamně. Je to nejdelší kaňon na světě a protéká jím řeka Colorado. Formoval se několik milionů let a stále se různými erozemi a sesuvy mění. V roce 1919 se z něj stal dokonce i národní park (viz. zde, je tu spousta informací), který se skládá z North Rim a South Rim (Severní a Jižní okraj). North Rim je výše položený, není otevřený celoročně a je turisty méně navštěvovaný. Součástí South Rim je Grand Canyon Village se svými linkami shuttle busů a denně sem proudí tisíce turistů. Platí zde annual pass, pokud ho nemáte, připravte si za auto 30 $. Úplně zvlášť je pak Grand Canyon West (Západní okraj), kde naleznete atrakci Skywalk. Tato část ale nespadá do NP, ale je pod správou indiánského kmene Hualapai, a proto mají zvlášť i vstupné, viz. ofiko stránky


Původně jsem chtěla navštívit severní část, právě kvůli menšímu počtu lidí, ale v rámci naší cesty by to pro nás byla zajížďka, proto jsme nakonec zvolili takto. Ale vůbec jsme nelitovali! Zaparkovat můžete ihned v Grand Canyon Village, kde je dostatek parkovacích míst. Nebo alespoň brzy ráno je dostatek parkovacích míst :) Odtud jezdí tři linky shuttle busů (jsou zdarma): 1. Village road, 2. Hermit road, 3. Kaibab Rim. My však vyrážíme nejprve pěšky - první vyhlídka nejblíže parkovišti je Mather point. Poprvé vidíme, kde vlastně jsme. Jedno velké wooow... Na tomto pointu je bohužel nejvíce lidí, jsou z toho paf úplně všichni a rázem začínají všichni cvakat foťáky. Když ale pokračujeme po Rim Trailu (= cesta po okraji kaňonu), lidí stále ubývá...až nakonec jdeme úplně sami. Navštívíme Yavapai point (geologické muzeum), Verkamp´s store (muzeum, suvenýry), Bright Angel lodge (možnost jídla, ubytování, suvenýry), Kolb studio (výstava).


Dojdeme až na vyhlídku Trailview Overlook, která je již součástí Hermit Road a nastupujeme do prvního přijíždějícího shuttlu. Výhodou je, že můžete vystoupit na jakékoliv zastávce, pokochat se výhledem a do dalšího busu opět nastoupit. Řidiči vás upozorní na to, abyste v autobuse nejedli a nepili, ale také vám popisují jednotlivé zastávky a vyzdvihují ty, které za to nejvíce stojí. Děláme si ještě asi dvě zastávky a pak se necháme dovést až na Hermits Rest, jakožto cílové stanici této linky, kde je i malý kiosek s občerstvením. Příliš se tu nezdržujeme a za vyprávění historek vtipného pana řidiče se vracíme zpět do Village pro auto.


Shuttle busů již dále nevyužijeme, od návštěvnického centra odjíždíme po Desert View drive, po které už nejezdí. Z poslední zastávky této vyhlídkové silnici (Desert View) je naprosto perfektní výhled. Dokonce je odtud vidět i řeka Colorado na dně kaňonu. Naleznete zde kamennou věž, kam se dá vylézt, nebo také občerstvení, kde mají výborné indiánské taco. Odtud si děláme menší zajížďku k nejsevernější části Grand Canyonu - Marble Canyonu, přes který vede most Navajo Bridge (cca hodina a půl cesty). Okolo silnice je spousta stánku prodávajících indiánské výrobky, ale většina jich je prázdná. Možná v top sezóně to vypadá jinak.


Most Navajo překlenuje řeku Colorado a Marble Canyon, který tvoří soutěsku a o kus dál se z něj stává Grand Canyon. Tento most byl a stále je jednou z mála možností, jak tento obří kaňon překonat. Dnes je možné jej překlenout ještě přes Hoover Dam či Glen Canyon Dam.

Dnešní poslední zastávkou je tak trochu klišoidní Horseshoe Bend. Je to vyhlídka na oblouk řeky Colorado připomínající koňskou podkovu. Turisty je to velice oblíbené a fotografované místo. Neplatí se zde žádné vstupné, jen na parkovišti necháte auto a trošku se projdete. Není to nijak daleko, cca 1,5 km, nic hrozného, ale povrch je písčitý, takže bych doporučila pevnější boty. Při naší návštěvě bylo slunce v ne úplně ideálním úhlu, jelikož bylo nízko a fotky byly dost přesvícené. Druhým nepříjemným faktorem byl vítr, který metal písek do očí, a pár lidí muselo popoběhnout, aby stačilo svým kloboukům. Ale ten výhled byl boží, to jako jooo...

AKTUALIZACE: Od roku 2019 je vyhlídka Horseshoe Bend obehnána zábradlím a vybírá se tady parkovné 10 $ za osobní auto.


Horseshoe Bend je asi 5 minut cesty autem od města Page, jakožto oblíbeného rekreačního střediska pro zahraniční turisty i samotné Američany. Hlavním důvodem je jezero Powell v jeho těsné blízkosti, které vzniklo umělým zatopením kaňonů v okolí. Nabízí se tak plavby lodí či kajakem mezi soutěskami...tak nějak jsem si to v hlavě také malovala...až druhý den jsme zjistili, že je to trošku jinak :) Co jsme ale museli vyřešit ihned s přibývajícími hodinami, bylo místo na přespání. Na vyhlídce pod přehradou Glen Canyon Dam Overlook se kocháme západem slunce, ale je nám jasné, že tady zůstat nemůžeme. Nakonec zakufrujeme u místního Walmartu, stejně jako dalších pár aut podezřele zaparkovaných v nejzazších koutech parkoviště a co nejdál od vchodu do obchodu. Uklidňuje nás, že nejsme jediní a vyspíme se vcelku v klídku :) Jinak pokud byste se chtěli vyspat v kempu nebo motelu/hotelu, určitě rezervujte včas. Lokalita okolo Page je opravdu velice žádaná a všechny ubytka hodně dopředu rozebrané. Můžete mrknout třeba na tyto:

  • Motel 6 - vychází nejlevněji - nějakých 1 800,- za dvoulůžák
  • Clarion Inn Page - skvěle hodnocený - pokoj za cca 2 000,- i se snídaní

Zítra na programu již čtvrtý stát, a to UTAH, jou jou, takže o tom zas příště...viz. článek Jak jsme dojeli až do Colorada


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.