Milán versus Bergamo

května 18, 2018

Přemýšlíte co dělat o víkendu? Chcete alespoň na chvilku vypadnout z České republiky, ale současně ne příliš daleko? Chcete si prostě jen tak odpočinout a neutratit při tom majlant? Jeden takový tip bych měla. Co takhle si zaletět do Milána? Nebo do Bergama? Každé z nich je jiné, ale obě mají co nabídnout. Jsou perfektním místem pro víkendový oddych a pohodovou městkou poznávačku, protože kdybyste tady měli být týden, budete se už nejspíš trochu nudit.

Milán je hlavní město Lombardie a druhé největší italské město celkově, i tak vám ale víkend bude bohatě stačit. Leží v severní částí Itálie v podhůří Alp a dostanete se sem pohodlně a relativně levně. Ve hře máme 2 letiště:

  • Malpensa – větší z nich; z Prahy sem létá např. EasyJet nebo Wizzair. Do centra Milána se dostanete nejjednodušeji Terravision Malpensa Airport Transferza 5 € v jednom směru nebo 9 € zpáteční.
  • Bergamo (Orio el Serio) – menší, ale od Milána skoro stejně daleko (cca 50 km); z Prahy se sem létá Ryanair. Co se týče dopravy do centra, opět můžete využít Terravision, cena je stejná jako u Malpensy.

Citta Alta

Každopádně, i když přiletíte do možná trochu opomíjeného Bergama, rozhodně nezoufejte! Tohle městečko je vážně nádherné a dokonce bych si i troufla říci, že se mi v něm líbilo více než v Milánu samotném. Je jenom na vás jakému z nich dáte přednost, popřípadě jak je nakombinujete. V rámci prodlouženého víkendu je určitě reálné je stihnout obě :)

Z letiště Bergamo se do centra Bergama dopravíte velice jednoduše za zhruba čtvrt hodinku. Přímo u východu z letiště vběhnete na informace a tam si za 2,30 € koupíte jednosměrnou jízdenku (platnou po 90 minut). Za krásných 5 € pak můžete mít jízdenku i na 24 hodin, což se může hodit, když se chcete popovézt po městě, protože platí i na místní zubačku. Busy jezdí každých 15-20 minut a pokud by měli na informacích z nějakého důvodu zavřeno, na zastávce je ještě automat, takže žádné stresy.


Když budete chtít v rámci jednoho výletu stihnout obě města, budete se mezi nimi potřebovat nějak přesunout. Jako nejvýhodnější se mi jeví využít místní vlaky (viz. ofiko stránky), které jezdí několikrát do hodiny. Cenově vychází okolo 5 € v jednom směru a cesta zabere cca hodinu, záleží, na jaký spoj zrovna natrefíte.

A na co se kde můžete těšit? :)


Bergamo


Název tohoto města pramení z označení berg-heim, což doslova znamená město na kopci. Bergamo se dělí na dvě části – Cittá Alta a Cittá Bassa, které jsou naprosto rozdílné. Horní město (Alta) je právě na tom pomyslném „kopci“ a nachází se zde historické centrum, které je obklopeno obrannými hradbami. Právě tady najdete středověké skvosty jako například náměstí Piazza Vecchia s věží Torre del Comune, kam se můžete podívat i nahoru. Na tomto hlavním náměstí mají také výbornou zmrzku :) Když projdete klenutým podloubím vyjdete hnedka na vedlejším náměstí Piazza Duomo s Bergamskou katedrálou a Basilikou di Santa Maria Maggiore.

Okolo se nachází změť úzkých uliček, kde se můžete hodiny toulat a užívat si malých obchůdků a kavárniček. Typickou místní sladkou specialitou je polenta e osei, což je takový žlutý pocukrovaný dortík, který prodávají v různých velikostech. Vypadá trošku jako náš marcipánový model (takové ty koule ve tvaru jablek a bůhvíčeho, které byli plněné piškotem a čokoládovým krémem…víte co? Ne? no to nevadí, stejně to tak jen vypadá :) ), každopádně určitě to ochutnejte.


Teď to trochu vypadá, že mi jde jen o jídlo, ale chvilku se zvládnu soustředit i na něco jiného :) Staré město je romantické a také velice fotogenické. Nabízí spoustu nejrůznějších zákoutí a opuštěných dlážděných uliček, že za chvilku úplně ztratíte pojem o čase. Takže pár fotek:

Piazza Vecchia


Piazza Duomo


okolní uličky


výhled z hradeb


Cittá Alta je spojeno s Cittá Bassa několika schodišti, které vás dovedou na zmiňované hradby, z nichž je krásný výhled. Další možností je autobus nebo místní zubačka – funicolar, na kterou se vztahuje klasický lístek na MHD. Tato pozemní lanovka má dvě trasy. První se dostanete do Cittá Alta a druhou až na vrchol San Vigilio, kde naleznete stejnojmenný hrad. Paradoxně nejlepší výhled na město není z jeho hradeb, ale přímo od zastávky zubačky, kde se vám ukáže nádherné panorama celého Cittá Alta. I tak ale na hrad zaběhněte, protože vstupné je zdarma a ani odtud výhledy nejsou úplně k zahození. Staré město sice neuvidíte, zato budete mít super rozhled na okolní kopce a na nich sem tam roztroušené baráčky.


Naopak Cittá Bassa je klasické moderní město se vším, co k němu patří. Nejvíce to žije samozřejmě okolo nádraží – autobusové i vlakové jsou totiž hned u sebe. Odtud se táhne široká ulice Viale Roma, ze které můžete odbočit do Via XX Settembre, což je asi nejvyhlášenější místo Dolního města. Je tu spousta moderních obchodů a butiků, kde si můžete udělat radost a následně si pak odpočinout v jedné z mnoha restaurací. Pokud byste po Viale Roma pokračovali dál, narazíte na zmiňovanou zastávku lanovky. Jo a abych nezapomněla - tady můžete...ne MUSÍTE! ochutnat tu nejlepší zmrzlinu na světě - viz. Surya Gelateria. Bez přehánění je to ta nejlepší, kterou jsem kdy měla :)


Při naší druhé návštěvě jsme měli docela štěstí, protože se zrovna jel slavný cyklistický závod Giro d´Italia, a v Bergamu končila jedna z etap. Měli jsme tak možnost alespoň nasát místní závodní atmosféru. A když to nebylo tak úplně plánované, byl to super zážitek.


Kde se v Bergamu ubytovat?


  • levné: La Maison - ubytko poblíž zubačky za cca 1300,- Kč se společnou koupelnou (nebo 1800,- s vlastní), případně Albergo 900 i se snídaní za zhruba 1500,- Kč
  • střední: zajímavé designové pokoje v IndispArte Suites (cenově cca 2 tis./noc), nebo Bergamo Inn 43 přímo v centru
  • luxus: La Castellana Loft Hotel - originální pokoje i netradiční apartmány


Milán


Když se řekne Milán, většině se vybaví nákupní horečka. Je to přece jedno ze světových měst módy, no ne? Jasně, že je to pravda, ale Milán není jen o nákupech. V této metropoli naleznete i mnoho historických památek, univerzit, galerií, bankovních institucí, slavné operní divadlo La Scala a kluci možná ocení místní fotbalové kluby. Tohle město má úplně jinou atmosféru než klasická italská přímořská letoviska. Vše je tu takové uspěchanější, více městské. Například se tady při obědě nevysedává dvě hodiny na terásce, ale místní do sebe hodí oběd, hned poté následuje pidi presso a upalují dál... většinou na skútru, které tady jsou hojně využívané bez ohledu na roční období.


Kde se ubytovat v Miláně?



A co byste tedy při vašich pochůzkách neměli minout?

Duomo di Milano - Tuhle ohromnou bílou stavbu poznáte úplně natuty, protože je to nejslavnější katedrála široko daleko. Oficiálně se jmenuje Katedrála narození Panny Marie a po Bazilice Sv. Petra ve Vatikánu je druhou největší italskou katedrálou. Stojí v samotném srdci Milána na náměstí Piazza del Duomo a je postavena z bílého mramoru, takže už jen pohled na ní je zážitek sám o sobě. Je vážně nádherná. Doporučuji obětovat pár penízků a jít se podívat až nahoru na střechu. Terasy jsou totiž překrásně zdobené spoustou sošek, věžiček a chrličů. A jako bonus je odtud samozřejmě super výhled. Pěšky vás to momentálně přijde na 9 €, výtahem na 13 €. Pro více aktuálních informací o vstupném a otevírací době určitě mrkněte na jejich ofiko stránky zde


Galerie Viktora Emanuela II. - Slavná nákupní pasáž, do které se dostanete skrz monstrózní kamenný oblouk přímo z hlavního náměstí Piazza del Duomo. Je zastřešená sklem a ocelí a v centrální části jí navíc vévodí ohromná kopule ve výšce 40 metrů. Galerie je symbolem luxusu a přepychu - právě tady totiž naleznete známé obchody jako Louis Vuiton, Prada, Versace aj...a právě tady bude většina z nás jen tak mlsně pokukovat po nóbl kabelkách, hodinkách atd. :)


hrad Sforzesco - Mohutná pevnost s charakteristickou vysokou vstupní bránou, postavenou z červených cihel. Z Piazza del Duomo sem dojdete jednoduše zhruba za čtvrt hodinky. Vstupné do areálu je zdarma, ale jeho součástí jsou i muzea, která byla již za poplatek, takže mrkněte zde na aktuální info. Celý hrad je obehnaný obrannými zdi s cimbuřím a za ním se rozprostírá místní oáza klidu - Parco Sempione. Je to největší zatravněná plocha v Miláně, a tak je vyhledávaným místem domorodců i turistů. Park je upraven ve stylu anglické zahrady, ale krom upravených záhonků tady naleznete například i kamenný oblouk Arco della Pace (Oblouk míru), který dost přípomíná Vítězný oblouk z Paříže. 



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.