Malé okénko do divokého západu

června 17, 2018

Pokračování článku Z Pařby ve Vegas do Divočiny.


Musím říct, že po šílené noci strávené v autě v Yosemitském národním parku nejsme úplně svěží. Co chvíli jsme se budili, zda se nám do auta nedobývá nějaké méďa Béďa nebo jestli nám nezačnou rangeři zčistajasna svítit baterkama do obličeje. Naštěstí se ani jedno z toho nestalo, a tak si na oslavu znovuzrození můžeme dopřát velkou snídani v Yosemite Village. Mají tady občerstvení ve formě jídelny, kde si vezmete tác a na něj si naskládáte, co uznáte za vhodné. U okénka si můžete vybrat i teplé jídlo - např. ovesnou kaši, či vajíčka, a pak to celé u pokladny zaplatíte.

Uděláme si ještě procházku údolím okolo řeky Merced, kde je sice spousta kempů, ale všechny jsou plné. Takže rada pro vás - Yosemite opravdu nepodcenit a rezervovat zavčasu. Po ránu je tady úžasný klid, protože většina lidí se nechala odvézt shuttle busy k dalším trailům. Řeka se nádherně třpytí v ranních paprscích a nad námi se tyčí obří žulové masivy. Boží!

Jak jsem psala v předchozím článku, tady jsme se rozhodli trošku přehodnotit náš plán. Nebudeme projíždět Tioga Pass, ale vrátíme se na stejnou stranu Sierra Nevada, ze které jsme přijeli. Postupně tedy nabíráme směr San Francisco. Cesta je plná serpentin, ale překvapivě odsejpá docela rychle. Máme v podstatě den navíc, a tak za pochodu vymýšlíme alternativní program. Nožky máme uťapkané a celkově jsme v takovém jetém stavu, takže se rozhodneme odpočinout v civilizaci. Jako náš dnešní cíl určujeme menší městečko Jamestown, který je z Yosemitu zhruba dvě hodinky cesty.


Jamestown


Už při vjezdu okamžitě nabýváme dojmu, že se tady zastavil čas. Město vypadá jak ze starých westernových filmů, už chybí jen nějaký ten pistolník... nebo kotouč létající trávy... Domky jsou pobité dřevěnými plaňkami a často po chodníku procházíte pod nástavbami a balkonky podepřenými dřevěnými sloupky. Za chvilku vám ani nebude připadat divné, že za výlohami obchodů uvidíte samé antikvariáty či vetešnictví.


Hlavním lákadlem Jamestownu je ale místní železnice - Railtown 1897 State Historic Park. Jedná se o autentické muzeum parních lokomotiv, vagónů, točen a vším, co k tomu patří. Vchod naleznete přímo na peróně, kde je vystaveno spousty rekvizit, a kde také můžete zakoupit jízdenku na pravidelnou vyjížďku parní mašinkou. Při naší návštěvě zrovna žádná nejela, zato bylo nástupiště díky blížícímu se Dnu nezávislosti krásně vyzdobené. Zakoupili jsme tedy alespoň vstupenku na prohlídku za 5 $, dostali plánek a instrukce kudy, kam máme jít a vyrazili. V celém areálu jsme byli úplně sami - VIP hadr :) A jak to tam tedy vypadalo?



O lokomotivy se tady vzorně starají, protože nejsou ledajaké. Jsou to totiž filmové hvězdy! :) Tyto parní krásky se objevily např. ve snímcích jako Návrat do budoucnosti, Nesmiřitelní, Pistolnice a v mnoho dalších westernových filmech. Každopádně pokud sem budete chtít zavítat, pro více informací o otevírací době a cenách mrkněte na ofiko stránky.


Columbia


Necelou čtvrt hodinky cesty od Jamestownu se nachází další poklad - Columbia State Historic Park. Tohle městečko je celé záměrně stylizované do dob zlaté horečky (gold rush), čili cca poloviny 19. století. Doslova se tady můžete vrátit v čase a nasát atmosféru divokého západu se vším všudy. Naleznete tu původní cihlové domky a v nich staré obchůdky, cukrárnu (se suprovou zmrzkou!), čajovnu, bar, vězení, banku, divadlo, ale i různé dílny či kovárnu. Trošku stranou od centra dění pak stojí i původní škola.



Vstup do města je zdarma, pak už je jen na vás jestli využijete místních atrakcí jako je např. svezení dostavníkem či pořízení staré fotografie v dobových kostýmech. Pro děti je dokonce možnost rejžování zlata! Děcka dostanou kovové talíře, přisednou k potoku a můžou doufat... :) Každopádně se tu opravdu vyřádí. Zde najdete nejen otevírací dobu, ale i mapku městečka a rozpis akcí, které se v Columbia Parku konají. I přestože se zde zavírá poměrně brzy, moc jsme si to užili a jestli budete mít cestu kolem, určitě se tady zastavte.


Nakonec náš odpočinkový den byl více než pohodový a nyní bychom se měli začít přesouvat k samotnému San Franciscu. Tady mi ale zableskne jiskřička naděje, že bych mohla spatřit kalifornské vinice v Napa Valley, protože jsme na tom časově relativně dobře. Tato vinařská oblast se rozkládá nad San Franciscem, a tak míříme ještě o malinko severněji. Pokud byste chtěli přespat někde v okolí Jamestownu a Columbia, moje tipy na ubytko jsou tyhle:

  • levnější: Heritage Inn - dvoulůžkový pokoj se snídaní za cca 2 000,-
  • dražší: Jamestown Hotel - stylový hotel, který vyjde na noc pro dva na cca 3 500,-

My cestou přespíme, kde se nám to bude hodit a zbytek cesty dojedeme ráno. Takový jest plán... a jak celý USA roadtrip dopadl, se dozvíte v posledním díle :)


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





2 komentáře:

Používá technologii služby Blogger.