Co dělat v Amsterdamu i když nejste muzejní typ

srpna 30, 2018

Amsterdam je město plné umění a velkých jmen jako jsou například Rembrandt nebo Van Gogh. Ne každý chce ale trávit hodiny a hodiny v muzeích a galeriích, zvlášť když je to vaše dlouho očekávaná dovolená. Takže co s tím? :)


Jak do Amsterdamu?

Samozřejmě se dá z ČR autem, ale o tom kvůli časové tísni uvažujeme málokdy, takže cestu klasicky řešíme letadlem. Let Praha - Amsterdam trvá cca hodinu a půl a zajišťuje ji Easy Jet, u kterého se dají vychytat letenky i okolo 1 500,- Kč za zpáteční. Chce to číhat, protože levná letenka je v tomhle případě základ. Pak už vás tady totiž nic levného nečeká :) Možná trošku přeháním, ale dostanem se k tomu... Z Prahy do Holandska létá ještě Ryanair a Transavia, ale obě společnosti obsluhují letiště Eindhoven, odkud je to do Amsterdamu další zhruba hodina a půl (viz. autobusy Terravision ). Co se týče té pomalejší dopravy, ještě by se dalo uvažovat o Student Agency, kdy v noci vyjíždíte z České republiky a druhý den odpoledne tam dojedete. Časově je to děsivé, ale pokud se někdo bojí létání, mohla by to být možnost :)

Málokdo ví, že nápis I amsterdam není jen jeden :) Ten nejznámější a nejpřelidněnější je před Rijksmuseem, druhý u vyhlídky A´dam Lookout na druhé straně řeky a třetí na letišti (viz. foto)

Kde se ubytovat?


Jak už jsem zmínila, Amsterdam není zrovna low cost destinace. Ve skutečnosti je to jedno z nejdražších měst v Evropě, takže je dobré s tím dopředu počítat. Chápu, že levné letenky jsou vždycky ohromné lákadlo, ale kolikrát jsou zrovna letenky tím nejmenším výdajem :) Velkou položkou na rozpočtu je vždy ubytování a v případě Amsterdamu to platí dvojnásob. Najít něco levného v centru města není ani tak oříšek, ale spíš ořech jako prase. Normální kokosák...



Pokud vám nevadí sdílet pokoj s dalšími lidmi a ke štěstí vám stačí pouze postel, můžete zkusit jeden z mnoha hostelů a opravdu bydlet přímo v centru. Když jsem Amsterdam navštívila poprvé před 5 lety, byli jsme pár nocí ubytovaní v Camping Zeeburg. Nabízí samozřejmě spaní ve stanech, ale také v maringotkách nebo eco-kabinách - vyzkoušeli jsme tenkrát všechno a naprosto bez problémů. Výhodou je přijatelná cena a snadná dostupnost do centra. Dokonce si v kempu můžete půjčit i kolo, na kterém se do centra dopravíte zhruba za 15 minut. Na jednu noc jsme pak vychytali superlevný pokoj v řetězci Meininger, který byl dokonce levnější než kemp, nejspíš protože jsme to brali opravdu jako last minute.

Ač jsem letos hledala ubytko už po koupi letenek, nemohla jsem na nic přijatelného narazit. Letní vytížení vážně dělá divy... Nakonec jsme se rozhodli vzít 2 noci u letiště Schiphol - Ibis Schiphol Amsterdam. O nějakou tu stovku levněji vám vyjde ještě vedlejší Ibis Budget Amsterdam Airport. Jsou opravdu hned vedle sebe, takže záleží na vás, jaký komfort požadujete. Výhody:

  • bezplatný shuttle bus z/na letiště
  • fajnová snídaně za rozumnou cenu (určitě levnější než na letišti)
  • dobrá dostupnost do centra - 5 minut pěšky je zastávka autobusu č. 397, u kterého vás zpáteční jízdenka přijde na 10 € (jednosměrná 6 € nebo 16 € celodenní)

Případně další tipy na ubytování


Zaanse Schans

Jestli se plánujete pohybovat pouze v centru města a chcete k tomu využít MHD (společnost GVB), můžete si buď kupovat jízdenky po jednom (3 €) nebo koupit celodenní za 7,50 € nebo dvoudenní za 12,50 €. Tyto jízdenky ale neplatí pro letiště! Takže na to pozor. Více informací můžete nalézt na jejich ofiko stránkách.

A protože jsme chtěli navštívit místní skanzen Zaanse Schans, na jednu noc jsem zamluvila ubytování v části Zaandam. Původně jsem chtěla bydlet v Inntel Hotels Zaandam, který je hned u nádraží. Uznejte má to styl viz. foto, ale nakonec se ve mě probudily škudlící sklony a rezervovala jsem opět Ibis Budget :). Byl sice od centra Zaandamu dál, ale nic co by se nedalo zvládnout. Dostanete se sem pohodlně vlakem přímo z letiště za 4,60 € nebo z centra Amsterdamu za 2,70 €.

TIP: Lístky na vlak je vždy výhodnější kupovat online přes NS stránky nebo přes jejich mobilní aplikaci. Při nákupu jízdenky v automatu si společnost účtuje euro navíc ke každé jízdence jako poplatek za její tisk.

Jak už jsem zmínila, Amsterdam je jako stvořený pro milovníky umění, takže pokud k této skupině patříte, určitě zvažte nákup karty I Amsterdam City Card. Je to poměrně drahá záležitost, ale obsahuje skoro všechna muzea a galerie ve městě + plavbu lodí, ZOO a veškerou MHD dopravu zdarma. Na výběr jsou varianty na 24h (59 €), 48h (74 €), 72h (87 €) i 96h (98 €). Vstup do jenotlivých galerií se ale vždy blíží k 20 €, čili pokud např. plánujete navštívit 2 galerie a plavbu lodí už by se vám tahle kartička mohla vyplatit.

Zaandam:


Dopravili jste se do Amsterdamu, ubytovali jste se... a teď co dělat, když víte, že do klasického muzea ani galerie jít nechcete? Dám vám pár tipů! :)


1. Dům Anny Frankové


socha Anny Frankové
Příběh Anny Frankové je známý po celém světě, ale věděli jste, že se odehrával právě v Amsterdamu? Pokud jste nečetli knížku, tak to určitě napravte. Anna Franková dostala deník ke svým třináctým narozeninám a od té doby si do něj poctivě zapisovala. Nejdřív vyprávění začíná relativně nevinně občasnými narážkami na německou okupaci Holandska, postupně se tlak však stupňuje. Anna se svou rodinou je v červenci roku 1942 nucena přesunout se do tajného úkrytu, aby unikla transportům židů do koncentračních táborů. Dál už nebudu spoilerovat...

V tomto netradičním muzeu se dozvíte všechny detaily a uvidíte, jak a kde přesně se tato rodina ukrývala. Je to neuvěřitelně silný zážitek a určitě ho doporučuji absolvovat. Uvnitř se nesmí fotit, takže žádné fotky z tama nemám, ale u vstupu dostanete audio guide (v češtině nemají) a postupně si procházíte celou expozici dle vlastního tempa. V horní části úkrytu je prostor trošku zúžený a můžou se tam hromadit skupinky návštěvníků, ale není to nic hrozného. Co je ale opravdu důležité - musíte si koupit vstupenky dopředu online (10 €/os.), protože velice rychle mizí a sehnat je na místě je nemožné. S vytištěnou vstupenkou vás pak pustí dovnitř ve zvoleném časovém slotu.


2. Zaanse Schans


Není to přímo v Amsterdamu a je to tak trochu muzeum, ale venkovní! A rozhodně stojí za to si sem udělat výlet. Zaanse Schans je totiž unikátní skanzen poblíž městečka Zaandam, kam byly navezené větrné mlýny a další hospodářské stavby z celého Holandska. Díky tomu si tak můžete udělat představu, jak to tady v minulosti vypadalo.


Jak už jsem zmiňovala, dostanete se sem pohodlně za pár minut přímo z nádraží Amsterdam Centraale (za 2,70 €). Zajímat vás bude stanice Zaandijk Zaanse Schans - no zkrátka ta, kde bude vystupovat nejvíce lidí :) Až dojdete k mostu přes řeku Zaan, naskytne se vám nádherný výhled na větrné mlýny, loďky a barevné domky, které lemují pobřeží. Vstup do areálu je zdarma, platí se jen za určité atrakce - např. vstupné do vybraných mlýnů, na exkurzi do výroby dřeváků apod. Takže pak už záleží čistě na vás, co vás zajímá a do čeho chcete investovat. Jen si dejte pozor na otevírací dobu - celý seznam mlýnů, obchodů, řemeslných dílen, občerstvení a suvenýrů naleznete zde. Skanzen jsme navštívili v pozdním odpoledni, kdy už tady nebylo příliš lidí a mohli jsme se tak v klidu projít mezi venkovskými usedlostmi, obdivovat úžasně fotogenické mlýny a ochutnat vynikající goudu v místní sýrárně.


3. Moco museum


Já vím, já vím, říkala jsem, že žádná muzea, ale tohle je tak trochu nevšední. Už samotná budova je moc pěkná a expozice určitě stojí za návštěvu. Tématem je pouliční umění (street art) s často velice satirickým podtextem. Hlavním autorem je anglický street artový umělec Banksy, na jehož díla jste možná narazili na internetu nebo dokonce při vašich cestěch na živo. Jsou po celém světě. Několik místností je zde věnováno také tvorbě íránských bratrů pod pseudonymem Icy & Sot, kteří upozorňují hlavně na problémy války a svobody.


Doporučuji jít na prohlídku po 17 hodině, kdy je vstup zlevněný na 11 € (plné vstupné je 13,50 €). Nemusíte se obávat, že byste si to nestihli projít, času budete mít stále dostatek. Součástí je i gift shop se spoustou zajímavých a originálních kousků, kde si můžete nakoupit nějaký ten suvenýr.



4. Plavba lodí


K Amsterdamu neodmyslitelně patří soustava desítek kilometrů vodních kanálů a více než 1500 mostů. Procházkou okolo nich můžete trávit hodiny a jen tak vás to neomrzí. Tady procházíte kolem rozkvetlých obchodů s květinami, tu objevíte zapadlou kavárničku nebo skrytý cofeeshop a jinde zas narazíte na umělecké galerie či módní butiky. Na nábřeží si například můžete v klidu vychutnat koupený oběd či svačinu a pozorovat lodičky plující kolem.


Jiný rozměr tyto proslulé kanály dostávají při zkoumání přímo z lodi. Na výběr máte spouuustu společností nabízejících okružní plavby. Některé z nich mají v nabídce i různé kombinované vstupné s dalšími atrakcemi (např. A´dam Lookout, Heineken Experience atd.). My jsme zvolili Lovers Canal Cruise jejíž lodě vyplouvají přímo u Amsterdam Centraal. Plavba trvá celou hodinu a přijde vás na 16 €, ale zde jsem viděla i za 14,50 €. z Do sluchátek vám bude znít komentář z namluveného guidu zaměřený především na historická fakta. Guide má na výběr 19 jazyků - můžete očekávat katalánštinu, turečtinu, hindštinu a další, ale češtinu budete hledat marně :) Každopádně výklad doplňuje i samotný kapitán vtipnými poznámkami a aktuálními informacemi o Amsterdamu. Například se můžete dozvědět, že každoročně je z kanálů vyloveno něco mezi 12 a 15 000 kol!



5. Begijnhof


Tohle je doslova skrytá oáza v centru rušného Amsterdamu. Pokud byste nevěděli, co hledáte, nikdy byste to nenašli. Begijnhof je vnitroblok s upravenou zahradou obklopenou malými domečky. Každý z nich má navíc svou vlastní malou zahrádku a celkově to působí naprosto rozkošným dojmem. Největší raritou je zde dům s číslem 34 jakožto úplně nejstarší dům v Amsterdamu. Jako zázrakem přežil četné amsterodamské požáry a do současnosti se dochoval ve své původní dřevěné podobě - Houten Huis (Dřevěný dům).

Od 14. století v této části města bydlelo katolické společenství neprovdaných či ovdovělých žen, které vedly pobožný život, ale nemusely složit řeholní slib -> begijnenbekyně. I přestože poslední bekyně zemřela v roce 1971, tradice obývání tohoto nádvoří pouze ženami pokračuje i dodnes.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.