4 důvody proč navštívit Krakov

prosince 10, 2018

Polsko celkově mi přijde pořád trochu podceňované. Většina lidí se v dnešní době honí za co největší exotikou jako Bali, Dominikánská republika apod. a naše sousední státy nebo dokonce sama Česká republika zůstávají v pozadí. A víte co? Je to škoda! Naši letošní poslední dovolenoujsme se rozhodli strávit v hlavním městě regionu Malopolského vojvodství - v Krakově. Tohle město už jsem jednou navštívila, takže jsem už trošku tušila, co mám od této návštěvy čekat. Teď se ale dozvíte, proč byste se tam měli vydat i vy! Protože...


1. Krakov je snadno DOSTUPNÝ

Protože je Krakov metropolí nejblíže k naši hranicím, bude cesta nejvýhodnější samozřejmě pro Ostraváky, které čeká cca dvouhodinová jízda autem. Pro nás Plzeňáky už to tak krátký výlet nebude, ale i tak se tím nenecháváme odradit. Pokud se nechcete plácat autem, jsou tu i další možnosti:

Mariánský kostel
  • vlak + autobus - přičemž trasu pojedete trasu Praha - Ostrava Svinov pohodlným vlakem Regiojetu a poté přestoupíte na autobus, který vás doveze až do Krakova. Cenově se dostanete na částku cca 400,- Kč (záleží na termínu a obsazenosti). Podobnou trasu a ceny má i LeoExpress - jediný rozdíl je v tom, že na autobus přestupujete v Bohumíně.
  • letadlo - nejjednodušší, nejrychlejší a v tomhle případě paradoxně i nejlevnější. Ryanair totiž zavedl novou linku z Prahy do Krakova a mně se povedlo sehnat zpáteční letenky za 500,- Kč! No nechte to tam, že jo :) Zvlášť když po vzletu doslova za pár okamžiků zase přistáváte, protože let trvá pouhopouhých 55 minut, za kterých ani nestihnete postrádat svoji drahou polovičku na druhém konci letadla. Ano, Ryanair stále cestující schválně rozesazuje :)


2. Krakov vás NEZRUINUJE

Na rozdíl od západní Evropy, kdy je vám jasné, že se budete muset trošku plácnout přes kapsu, je Polsko cenově velice přívětivé. Ceny jsou úplně srovnatelné s Českou republikou, v některých případech dokonce klesají ještě níže. Kde jinde dáte za ubytování pro dvě osoby na 3 noci 1 700,- Kč? Vážně, přesně tuhle částku jsme platili - viz. Sodispar Aparthotel & Apartments.  Bydleli jsme v krásném moderním pokoji v docházkové vzdálenosti od centra i hlavního nádraží. Navíc jsme mohli využít i plně vybavenou kuchyňku např. k vytvoření rychlé snídaně. Pokud chcete víkend v Krakově pojmout jinak, třeba i trošku v rozmazlovacím stylu, ani to nebude žádný velký problém. Mrkněte např. na tato výborně hodnocená stylová ubytka nacházející se v krásné čtvrti Kazimierz:



Samozřejmě ubytování je jen jedna část rozpočtu. Dále budete muset kalkulovat také s přesunem z/na letiště a celkově dopravou do míst, kam se budete chtít podívat. Většina měst má pro spojení s letištěm speciální taxy, které kolikrát stojí více než letenka samotná... a které mě dycky spolehlivě otráví :) V Krakově ale po příletu pořídíte lístek na autobus "aglomerace" (č. 208 nebo 252) za pouhých 4 PLN, což je v přepočtu asi 25,- Kč. Druhou možností, jak se dostat do centra je vlak, který je o trošku dražší - 9 PLN a jízdní řády zde. Přímo v Krakově si můžete vystačit pěšky nebo využít místní MHD (busy, tramvaje), přičemž nejlevnější je časová jízdenka na 20 minut za 2,80 PLN. Výhodou je, že jízdenky na všechny spoje můžete platit kartou buď v automatu nebo v případě autobusu i přímo ve vozidle (pozor i tak ji musíte označit!). 

Wawel v noci
Co se jídla týče, bude záležet jen a jen na vás. Tahle kategorie je naprosto individuální. V okolí hlavního náměstí Rynek Glówny je ohromné množství restaurací a kaváren různých cenových relací.  Kavárenské typy si tady přijdou na své, protože výběr je opravdu veliký! :) Narazíte tady na spoustu restaurací označených oceněním Michelin, kde si logicky budete muset, trochu připlatit. Na druhou stranu se v každém obyčejném/normálním podniku najíte úplně v pohodě za stejné peníze (nebo i méně) jako u nás v České republice. Typické pierogi = pirožky plněné v podstatě čímkoliv (masem, sýrem, houbami, zeleninou...) pořídíte většinou v rozmezí 10-20 PLN záleží na náplni a hlavně počtu kusů. Další místní specialitou jsou kulaté preclíky, které se prodávají v pojízdných vozíčkách přímo na ulicích a to doslova na každém rohu. Říká se jim obwarzanky a jeden stojí většinou 1,80 PLN.



3. Centrum Krakova je NÁDHERNÉ

Radniční věž
O tom, že je v centru spousta jídla, což je samozřejmě důležité :), už jsem se zmínila, ale co dál tady uvidíte? Krakov se může pochlubit největším náměstím v Polsku a dost možná i v Evropě - Rynek Glówny. Jeho rozměry jsou 200 x 200 m, takže se na něj hodně vejde :) a tím pádem se sem soustředí i nejvíce pozornosti. Jako první vás zaujme Mariánský kostel se svými dvěma různě vysokými věžemi a bohatě zdobeným interiérem. Ve středu Rynku se nachází dlouhá budova zvaná Sukiennice, protože ve 14. století se zde sdružovali obchodníci se suknem. V dnešní době je plná krámků se suvenýry a šperky a uvnitř se nachází galerie, kterou za 20 PLN můžete navštívit také. Další výraznou budovou je 70 metrů vysoká Radniční věž - to jediné, co zbylo z původní radnice zbořené počátkem 19. století. Nyní je z ní muzeum, do které stojí vstupné 9 PLN. Pokud popojdete kousek od náměstí, narazíte na obrovskou kruhovou baštu Barbakan (Barbican), která byla původně součástí městského opevnění. 


A to nejlepší na závěr. Dominantou historické jádra je královský hrad Wawel nad řekou Vislou, kam proudí davy turistů v jakoukoliv roční dobu. Hradní komplex, který byl více než 500 let sídlem polských králů, je opravdu impozantní. Pod jeho hradbami narazíte na místní zvláštnost - Dračí jeskyni (Smocza Jama). Podle pověsti drak sužoval místní obyvatele a vysvobození přišlo až v podobě prince Kraka - od něj název města Krakov. Pro více informací o vstupném a otevírací době hradu Wawel mrkněte zde.


nádvoří:

hradby:

Naší návštěvu jsme naplánovali na první adventní víkend, a tak bylo centrum města překrásně vyzdobené a rozzářené. Na polovině Rynku Glówného probíhaly vánoční trhy, které přilákaly místní i turisty. Kolem se linula vůně svařáku a všichni se snažili nasát alespoň trošku té vánoční atmosféry. Teploty mínus deset stupňů Vánocům i docela odpovídaly :) To byla velká zkouška pro moje věčně zmrzlé ruce i nohy!


Další zajímavou částí starého města je židovská čtvrť Kazimierz, česky Kaziměř. Vydejte se po stopách Židovské stezky (Jewish Heritage Route), čímž tak jednoduše obejdete ty nejdůležitější body - synagogy a židovské hřbitovy. Energii pak zpátky načerpáte v jedné z mnoha originálních kaváren - já zde doporučuji útulný podnik Cytat Cafe. Kdo zná film Schindlerův seznam, nemůže minout opravdovou továrnu Oskara Schindlera, která se nachází nedaleko od Kazimierz. Vstupenky určitě kupte dopředu online, protože na místě to bude díky frontám velký problém a nemusí se na vás vůbec dostat.



4. Okolí Krakova nabízí zajímavé VÝLETY

Centrum Krakova obejdete poměrně rychle, ale není to to jediné, co v téhle oblasti stojí za vidění. Navrch vám dám 3 tipy na výlety v okolí, které by bylo vážně škoda vynechat.


Solné doly Wieliczka 

Prostě a jednoduše nádhera! Doly jsou bez přehánění úžasné a tuhle zkušenost můžu opravdu všem vřele doporučit. Od Krakova jsou jen cca 40 minut cesty a pohodlně se sem dostanete autobusem č. 304 nebo vlakem. Výhodnější je koupit lístky online, což lze max. 3 dny před návštěvou - poté se předprodej uzavře. Na místě je to možné také, ale o tuhle atrakci je veliký zájem a tvoří se tady opravdu dlouhé fronty, díky kterým zde můžete strávit víc času než byste chtěli a řada se na vás může dostat až za několik hodin... nebo taky vůbec. Na internetu si v klidu vyberete čas návštěvy a typ prohlídky. Na výběr je klasická turistická nebo speciální hornická, kdy vyfasujete hornický obleček a helmu, a zkusíte si sami něco vykutat. Cena cizojazyčné prohlídky (u obou typů) je 89 PLN, což není málo, ale garantuji vám, že toho nebudete litovat. Pokud skousnete polštinu, můžete ušetřit a zaplatit jen 59 PLN.


Samotná prohlídka začíná sestupem skoro 140 m pod zem - rozhodně nic pro klaustrofobiky. Budete procházet úzkými a nízkými chodbami, a co hlavně - nádhernými solnými komorami. Některé z nich mají neuvěřitelně vysoké stropy a při pohledu na ně si hned vybavíte trpasličí doly Moria z filmu Pán prstenů. Boží! Mimochodem jestli budete chtít v průběhu všechnu tuhle nádheru fotit, musíte si zakoupit permit - stál tuším 10 PLN. Jinak celá prohlídka trvá více než dvě hodiny, takže zhruba v polovině je menší pauza na WC, občerstvení či nákup suvenýrů, poté se pokračuje dál. Na konci už jsme pěkně uťapkaní a modlíme se, abychom nemuseli těch 140 m po schodišti vyšlapat zase nahoru... ale dobrý, maj výtah :)


Osvětim 

Nejspíš to nemusím moc rozvádět, jen bych ráda podotkla, že tohle není nic pro slabé povahy. Není to nic krásného. Není to nic pozitivního. Nezasmějete se tady. Nebudete mít odtud haldu selfíček v mobilu (i když se o to někteří tupci na místě pokoušeli, naštěstí ne Češi). Je to neskutečně ponuré a hrůzostrašné místo a jeho návštěva je opravdu silný zážitek. Proto je vhodné alespoň tady projevit trochu úcty a pokory, a nechovat se jako idiot, co se vysmátý fotí s vagónem, ve kterém umírali stovky lidí apod.


Přejdu raději na tu praktickou část, a to jak se sem dostat. Můžete si samozřejmě zaplatit nějaký organizovaný výlet nebo se sem vydat na vlastní pěst. V tomto případě doporučuji využít autobusu, protože vlaková zastávka je od vchodu do koncentračního tábora ještě poměrně daleko. Lístky na bus můžete koupit online tady nebo až u řidiče, každopádně přijďte včas, protože pojede dost lidí a stát hodinu a půl v jedoucím autobuse... to nechcete. Na místě je poměrně zmatek se vstupenkami, takže opět doporučuji koupit raději v předstihu online na ofiko stránkách. Cizojazyčná prohlídka vás přijde na 50 PLN (polská opět levnější za 40 PLN). Druhou možností je individuální prohlídka, které jsou ale dostupné pouze v odpoledních hodinách a jsou zdarma. POZOR: opravdu striktně kontrolují rozměry batohů a kabelek - musíte se vejít do předepsané velikosti, což je asi tak arch papíru A4. Větší batoh či tašku musíte nechat v úschovně za 4 PLN. Celkově prohlídka s průvodcem trvá více než 2 hodiny a dozvíte se mnoho zajímavých... i když šokujících... informací. V ceně je i vstup do vedlejšího tábora Březinka, kam vás z Osvětimi doveze zdarma shuttle bus za cca 5 minut. 


Zakopane

Městečko v jižní části Malopolska, které jsme bohužel již nestihli navštívit, ale o to větší máme důvod se sem vrátit. Zakopane má totiž strategickou polohu v podhůří Polských Tater, a je tak oblíbeným turistickým cílem v zimě i v létě. Na lyžovačku sem z Plzně nejspíš nepojedem, ale zdolávat tyhle vrcholky po svých, o tom už by se polemizovat dalo. Takže až zas budou letenky za pětikilo, nebudem se moc rozmýšlet :)

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.