Blondýny v Londýně

listopadu 27, 2018

Už dlouhou dobu jsme s Anet plánovaly vyrazit na čistě dámskou jízdu. Pořád jsme ale někde lítaly, buď jedna nebo druhá, a rok 2018 postupně plynul. Až konečně v listopadu jsme byly schopné se shodnout na termínu. Se slzou v oku jsme zrušily všechny své lekce ve fitku a vyrazily... do Londýna. Jasně, nic světoborného, ale my jsme se těšily jak malé děti, že vypadneme z Plzně, na kavárenské zevlování, nákupy a hlavně na to, že navštívíme studia Harryho Pottera... juhůů!

Výlet jsem naplánovala tak, abychom do Londýna přiletěly brzy ráno a odletěly druhý den večer. Tím pádem jsme měly k dispozici v podstatě dva celé dny, ale pouze jednu noc, díky čemuž jsme ušetřily na ubytování, které je v Londýně (a celém UK) velice drahé. Při koupi letenek doporučuji porovnávat více leteckých společností, protože na trase Praha -  Londýn operuje více přepravců. Ti se často předhánějí se slevovými akcemi, díky kterým můžete letenku sehnat doslova za pár kaček. Nebojte se lety klidně i nakombinovat - nemusíte za každou cenu kupovat zpáteční od jedné společnosti. Jen jedna technická: Londýn má více letišť, což by nemělo ničemu vadit, ale jen ať nejste překvapeni.

Takže pro přehled jo? :)

  • EasyJet - létá na Stansted, Southend, Gatwick
  • Ryanair - Stansted (i z Brna a Pardubic)

Pro přepravu z letiště do centra doporučuji využít autobusy EasyBus, u kterých platí, že čím dříve jízdenky koupíte, tím jsou levnější. V předstihu jsem je kupovala za necelé 4 £ (z letiště Stansted), avšak na místě byla cena 7 £ a více. Samozřejmě lze koupit jízdenky až po příletu, ale počítejte s tím, že ceny už budou pouze stoupat. Dále můžete pro přesun zkusit National express, TerravisionTerravisonMegaBus a další.

kdo by chtěl taky v centru města kluziště? :)
Náš den v Londýně jsme pojaly stylem "vyhlídková procházka", na což je tohle město naprosto ideální. Všechna must see jsou poměrně blízko u sebe a i za jeden den toho můžete vidět dost. Záleží pouze na vás, jaké tempo zvolíte a čemu dáváte přednost. Ani já, ani Anet jsme netoužily chodit dovnitř památek a atrakcí, a bohatě nám stačilo vidět vše zvenku. Takže i přestože nám vyšlo počasí typicky londýnské - čti mlha přede mnou, mlha za mnou - nachodily jsme toho opravdu hodně. Fitness holky se v nás prostě nezapřou ani na dovolené :) Nebudu rozepisovat historické detaily a obecné informace, to si jistě dohledáte sami, ale jako příklad, jak naložit s takovým volným dnem v Londýně, uvedu náš dvanáctibodový itinerář i s odkazy, ze kterého můžete načerpat inspiraci:

1. Borough Market - hodně moc dobrých věcí na jednom místě! Sýry, uzeniny, pečivo, zelenina, koření, káva, dortíčky, čerstvé burgery a jiná hotová jídla... všechno naprosto luxusně vypadající a ještě k tomu nádherně vonící. Slast!


Pozn. HP fan: tato lokace se objevila ve třetím díle HP a Vězeň z Azkabanu jako hostinec Děravý kotel

2. Tower Bridge - klasická londýnská ikona, pro mě naprosto fascinující! Lze ho i pěšky a zdarma přejít nebo můžete jít dovnitř na placenou prohlídku - online vstupenky za 8,70 £ , na místě 9,80 £.


3. Tower of London - mohutná pevnost hned vedle Tower Bridge, kde jsou momentálně uložené královské korunovační klenoty. Jestli chcete jít na prohlídku, připravte si 22,70 £ online nebo 26,80 £ na místě.


4. Sky Garden - originální zahrady umístěné v moderním mrakodrapu, odkud je nádherný výhled na celý Londýn. Vstupné je zdarma, ale i tak je nutné vstupenky online rezervovat na určitý časový slot. Vlastní fotky nemám, protože jsme holky blonďatý a nedošlo nám, že se to musí rezervovat :) Ale vy to tím pádem víte!

Zdroj Trfihi Parks: https://www.trfihi-parks.com/en/park-details/6005-Sky+Garden

5. St. Paul´s Cathedral - nádherná honosná katedrála, sídlo anglikánské církve. I sem můžete zavítat na prohlídku - vstupenky online 16 £, na místě 18 £.


Pozn. HP fan: poblíž je Millenium Bridge (foto níže), který v díle Princ dvojí krve strhli smrtijedi


6. London Eye - jedna z nejznámějších zdejších atrakcí - obří ruské kolo, které se pomalu otáčí a vy tak máte perfektní rozhled na řeku Temži a centrum Londýna. Vstupenky opět online za 32,50 £ (nebo tady fast track za stejnou cenu) nebo na místě za 36 £. Lze nakombinovat i s dalšími atrakcemi, které jsou hned vedle - Madame Tussauds, Sea Life, Shrek Adventure nebo London Dungeon. Rozpis těchto cen naleznete zde. Druhou možností zvýhodněného vstupného s kombinací s dalšími památkami by pak mohl být London Pass.


7. Big Ben + Westminsterský palác - při naší návštěvě byl Velký Ben zrovna pod lešením, takže jsme byly o tohle fotogenické potěšení ochuzeny, ale vy snad budete mít větší štěstí. Westminsterký palác alias Parlament UK nabízí dokonce i několik typů prohlídek, na které lze vstupenky koupit online. Více info na ofiko stránkách.


8. Buckinghamský palác - když projdete skrz St. James´s Park, kde se vše točí kolem roztomiloučkých a vychcaných veverek, dostanete se až ke královskému sídlu - Buckingham palace. Prohlídky pro veřejnost jsou dostupné pouze v létě + pár speciálních prohlídek mimo sezónu, viz. oficiální stránky.

St. James ´ s Park:

Buckingham Palace:

9. Hyde Park - velice rozlehlý park, oáza klidu, relaxu a také častý cíl londýnských běžců. Jeho součástí je slavný Speakers Corner, kde může každý veřejně vyjadřovat své názory na jakékoliv téma. Naproti němu se také nachází Mramorový oblouk (Marble Arch - vpravo).

10. Oxford Street - pro ty, kteří rádi nakupují, je to ráj! Doslova. Jedná se totiž o hlavní nákupní tepnu, ulici, kde je obchod vedle obchodu. Seženete tady nejspíš jakoukoliv značku, na kterou si vzpomenete. Na Primark jsme měli ale moc malé batohy, takže se naším cílem stal třípatrový LUSH. Netušila jsem, že návštěva obchodu může být takový zážitek :) Druhá věc, která mě překvapila, byla všudypřítomná (a naprosto nádherná) vánoční výzdoba... v polovině listopadu. Když jsem zaslechla, že si lidé přáli "Veselé Vánoce", začala jsem být mírně nervózní, že ještě nemám žádný dárek.


LUSH na Oxford Street:

11. Piccadilli Circus - známá londýnský křižovatka typická pro své obrovské neonové reklamy připevněné na rohové budově. V okolí je opět spousta obchodů, takže se Piccadilli stává častým cílem nejen turistů, ale i místních. Správně tušíte, že je tady totálně přelidněno...


Pozn. HP fan: sem se přemístili Harry, Ron, Hermiona při útěku ze svatby v první části Relikvií smrti

12. Trafalgar Square - náměstí, které připomíná vítězství v bitvě u Trafalgaru (r. 1805). Britské námořnictvo vedl lord Nelson, na jehož počest je uprostřed náměstí vztyčen Nelsonův sloup. Celou jednu stranu tohoto náměstí pak zabírá Národní galerie, kterou navíc milovníci umění můžou navštívit zdarma.


Tady naše okružní procházka končí a z Trafalgarského náměstí se přesunujeme na nádraží Euston, ze kterého jede nadzemka (overground) přímo do Watford Junction. K platbě můžete využít Oyster Card nebo vám úplně stejně poslouží i bezkontaktní platební karta, kterou přiložíte u gatu na nástupišti. To samé provedete i na cílové stanici. Cena této trasy přijde na 5,50 £.

Pozn. HP fan: kousek od nádraží Euston je i nádraží King’s Cross s nástupištěm 9 a 3/4, odkud odjížděl Bradavický expres. Můžete se tu vyfotit u zdi s půlkou vozíku nebo si koupit nějaký suvenýr v HP gift shopu.

A proč se vlastně dopravujeme právě do Watfordu? Protože ráno odtud vyjíždí shuttle bus, který nás doveze do studií Harryho Pottera! Takže je rozhodně výhodnější se tady rovnou probudit. Všemi deseti můžeme doporučit Holiday Inn Express London, kde vás za přiměřenou cenu čeká krásné a pohodlné ubytování a ráno navíc ještě luxusní snídaně. Ještě o chlup lepší bude druhá pobočka této frančízy - Holiday Inn Watford Junction. Záleží čistě na vašich nárocích na komfort.

TIP NA UBYTOVÁNÍ LONDÝN - jestli vás Harry Potter až tak nebere, určitě se nepotáhnete do Watfordu, takže by to chtělo nějaké ubytko v centru... nebo alespoň poblíž. Jdeme na to:




Warner Bros Harry Potter


S příběhem o Harrym Potterovi jsem tak nějak vyrůstala. Všechny díly v knižním provedení jsem přečetla jedním dechem během pár dní... a pak ještě několikrát za sebou :) Člověk byl najednou úplně mimo realitu a nebylo jednoduché se od toho odlepit. Anet na tom byla podobně, a tak jsme si návštěvu studií, kde tento kult vznikal, nemohly nechat ujít.

Jestli jsem někde v předchozích řádcích psala, že si "můžete" koupit lístky online, tak tady si je MUSÍTE koupit dopředu a online, protože jinak si ani neškrtnete. Jsou bohužel vyprodané klidně i několik měsíců dopředu. Což byl samozřejmě i náš případ. Trošku jsme to podcenily a lístky na oba dny našeho pobytu byly beznadějně vyprodané. Číhala jsem na jejich oficiálním rezervačním systému doslova každou volnou minutu, zda se něco neuvolní. Stálo to hooodně času a ještě více nervů, ale nakonec se na nás štěstí usmálo! Vy si tohle raději ušetřete a kupte vstupenky ihned po letenkách :)  Kupují se ZDE na konkrétní časový slot a pro dospělého vychází na 41 £ (AKTUALIZACE od roku 2022 je cena 50 £). Teď si asi říkáte, že je to dost drahé... jo je, ale fakt to za to stojí a nebudete litovat jediné libry, kterou do toho dáte :)

Pokud byste opravdu vstupenky nesehnali přes oficiální stránky WB London, alternativou by pak mohly být cestovní agentury, které mají v nabídce tento výlet většinou včetně dopravy z Londýna. Cena je ale úplně někde jinde, takže to berte spíš jako nouzovku.


Tak a teď jak to probíhá. Od nádraží ve Watfordu vyjíždí každých 20 minut dvoupatrový Harry Potter shuttle bus. Už tady na zastávce ukazujete svoje vstupenky, takže si nemyslete, že to nějak očůráte a "zkusíte" na přepážce jestli náhodou nemaj volno. Nemaj! Zpáteční jízdenku pořídíte za 2,50 £ (od roku 2019 opět zdražení - 3 £), ale pozor - lze platit pouze hotově, tak buďte připraveni. Cesta je krátká, za čtvrt hodinku už si stoupáte do fronty na přepážky, kde vyměníte svoje vouchery za opravdové vstupenky. Druhou frontou vás pustí přímo do budovy, kde vás čeká osobní kontrola - nakouknou do batohu/kabelky a pak návštěvníky po jednom oskenují, zda u sebe někdo nemá nějaké nebezpečné předměty. Uvnitř vás čeká bistro, první z gift shopů a také poslední fronta - ta na daný časový úsek. Děti jsou často oháklé do kouzelnických hábitů, ale ani dospěláci nezůstávají pozadu a kvůli svým ratolestem vytáhli alespoň nebelvírskou šálu nebo tričko. Když se rozhlédnu, je to až neuvěřitelné kolik lidí dokázaly tyhle knihy a snímky ovlivnit.


Prohlídka začíná krátkou uvítací řečí a několikaminutovým videem promítaným v místním kinosále. Pak se slavnostně otevře brána do Bradavic a vy za všeobecných výkřiků "ooh" a "jéé" vcházíte do honosné Velké síně. Při naší návštěvě je stylizovaná do vánočního období a je opravdu skvostná. Je to jediná místnost, kde máte omezený čas na koukání (rozhodně není krátký). Zbytek prohlídky už si procházíte sami, podle vlastního tempa, a je jen na vás, kde se rozhodnete zdržet déle. Dozvíte se spoustu informací o režisérech, producentech a dalších lidech stojících za vznikem filmů. Uvidíte kostýmy, které měli herci opravdu na sobě, odhalíte některé filmové triky a optické iluze atd atd. U každého tématu jsou obrazovky s videem, kde jsou řečeny podrobnosti o tom, jak nápad vznikl či jak se určitě scény realizovaly apod. Čeká vás neskutečné množství detailů, zajímavých předmětů a místností. V hlavě vám bude neustále šrotovat, v jakém díle jste danou věc nebo scénu viděli... až nakonec dospějete do bodu, kdy si řeknete, že až přijedete domů spustíte HP filmový maraton, abyste z toho náhodou nevypadli :)

kostýmy:

známé kulisy:

kouzelnický souboj
Dále už nebudu spoilerovat, abych vás neošidila o překvapení :) Jen ještě z té praktické stránky. Nejvíce se zde samozřejmě vyřádí děti, které si můžou vyzkoušet například kouzelnický souboj, jak přivolat koště nebo na něm přímo letět. Na konci je pak možnost zakoupit video nebo fotku, ale cenově mi to přišlo docela přehnané. Tuším 15 £ za fotku a 20 £ nebo více za video, nepamatuji si přesně. V průběhu prohlídky narazíte ještě na pár gift shopů a také na jídelnu, kde je k mání mimo jiné i proslulý máslový ležák. Na nás byl dost sladký, ale sto lidí sto chutí - určitě vyzkoušejte :) Celkem jsme zde strávily cca 4,5 h a odjížděli jsme naprosto nadšené, opravdu lepší jsme si to nemohly představovat. Je to úžasný zážitek pro děti i dospělé, a pro fanoušky Harryho Pottera je to skoro až povinnost. Prostě a jednoduše - DOPORUČUJEME! :)


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.