Nejlepší výlety z Malagy

března 23, 2019


V úvodním článku o Malaze jsem rozpitvala, kde koupit letenky, kde půjčit auto a kde se ubytovat. Samotnou Malagu už máte taky prochozenou a teď vystávají otázky. Kam se vrtnout dál? Jak rozložit čas? Bude to tam stát za to? Samozřejmě přesné odpovědi vám na to nikdo nedá, ale... sepsala jsem svých TOP 5 míst v Andalusii, včetně hromady fotek, odkazů na ubytování a na hlavní atrakce, což by mohlo představovat alespoň malou nápovědu. Budiž je vám to k užitku! :)


1. El Torcal

Přírodní rezervace vzdálená cca hodinu cesty od Malagy, což poskytuje perfektní příležitost k jednodennímu výletu. Rozkládá se v nadmořské výšce 1 339 m. n. m., takže není nouze o krásné panoramatické výhledy na okolní krajinu. V našem případě byl vrchol obalený hustými mraky. Déšť, mlha, vichr jako blázen a viditelnost sotva na pár kroků.... no každopádně za pěkného počasí jsou tady k vidění nádherné vápencové skály různých velikostí a tvarů. Jistě vás potěší, že celé toto přírodní království můžete obdivovat zcela zdarma.

Auto necháte zaparkované u návštěvnického centra a na vás už bude pouze výběr trasy. K dispozici je jedna kratší (zelená = 1,5 km okruh) a druhá delší (žlutá = 3 km okruh). Poslední možností je jít na vrchol Alto Torcal po oranžové, což je 3,6 km v jednom směru. Více informací o parku či trasách naleznete na ofiko stránkách buď ve španělštině nebo angličtině.


I když jsme schytali nejspíš nejhorší možné počasí, měli jsme štěstí na volně žijící zvířata, kterým déšť ani v nejmenším nevadil. Za pár desítek minut jsme tak viděli stádo španělských ibexů, lišku a páreček křepelek. Zas tak zbytečně jsme sem nejeli :)


Ubytování jsme řešili ve vesnici Villanueva de la Concepción, která leží těsně pod Torcalem. Mimo sezónu jsme se dostali na částku 800,- na noc za tento příjemný apartmánek - Apartamentos Villa Torcal. Dalším fajn výchozím bodem je určitě Torcal de Antaquera a např.:




2. Caminito del Rey

Jedna z věcí, které v Andalusii nemůžete minout, zvlášť pokud jste dobrodružnější povahy. I když už stezka není zdaleka tak nebezpečná jako bývala, i přesto má něco do sebe a rozhodně stojí za to. Vyčerpávající informace jsem zveřejnila v samostatném článku před pár týdny - viz. Můj splněný sen - Caminito del Rey.



3. Ronda

Jedná se o nádherné městečko, které je vystavěné na skalním masivu cca 1,5 h cesty od Malagy. Už podle vygooglených fotek jsem věděla, že je to jedno z míst, kam se prostě MUSÍM podívat. Baráčky jsou zde doslova přilepené nad strmou roklinou, která dosahuje hloubky až 120 m. Dechberoucí výhledy? Zaručeny!

Nejfrekventovanějším místem v Rondě je monumentální kamenný most Puente Nuevo spojující dvě městské části. Jeho mohutné pilíře překlenují říčku El Tajo, která protéká tímto hlubokým kaňonem. Je to spíš takový potůček než řeka, ale to není úplně podstatné. To důležité jsou výhledy! Výborné místo s výhledem přímo na Ponte Nuevo poskytuje přilehlý park Jardines de Cuenca, kde jsme se začátkem února procházeli v podstatě sami.



Dalším takovým view pointem je park Alameda del Tajo, kde je přímo jakási vyhlídková terasa. Odtud už sice slavný most neuvidíte, ale napojíte se tady na promenádu táhnoucí se po okraji rokle a dojdete až k místnímu altánku. Za sebou nyní budete mít nejstarší býčí arénu ve Španělsku (1784) - vypadá jako menší koloseum a stojí před ním socha býka. No prostě to neminete :) Při prohlídce si projdete celou arénu včetně "backstage", kde jsou k vidění například speciální kóje, ze kterých vypouštěli býky na zápasy. V tribunách jsou pak umístěné stálé expozice s mnoha informacemi o toreadorech a ukázkami jejich dobových oblečků.

Součástí arény je i hala sloužící k drezuře koní jedné z nejstarších jezdeckých škol v Evropě - RMR (Real Maestranza de Caballería de Ronda). Má opravdu velice dlouhou tradici (16. století), ale i dnes stále vychovává profesionální jezdce. Vstupné do toreadorské arény vás momentálně přijde na 8 € (s audioguidem na 9,50 €), každopádně aktuální ceník a otevírací dobu naleznete zde.
RMR:

Přespání v Rondě jsme opět řešili apartmánovým typem ubytování - Apartamentos Nueva 13. Jeho hlavní výhody byly, že k mostu Ponte Nuevo jsme to měli doslova pár metrů + jednoduchý self check-in a samozřejmě i cena - 800,- Kč/noc. Celkově je v Rondě ubytovacích kapacit spousta a cenově to není nijak strašné. Mrkněte například na tyto:

  • Hostal San Cayetano - za cca tisícovku noc v jednoduchém hotelovém pokoji pro dva
  • Hotel Colón - skvěle hodnocený hotel přímo v Rondě i se snídaní za cca 1 600,- Kč

výhledy z Alameda del Tajo:

+ noční procházka:



4. Granada

Je jedno z nejkrásnějších měst nejen Andalusie, ale i celého Španělska. Většinou v článcích historii moc nerozpatlávám, ale jak jinak bych vám vysvětlila, že Granadě dominuje obrovský komplex maurských paláců a pevností, a pod ním se rozprostírá stará islámská čtvrť Albayzín? Granada se totiž stala posledním muslimským centrem ve Španělsku a v době svého rozkvětu byla dokonce jedním z nejbohatších měst v Evropě. Až do roku 1492, kdy poslední maurské obyvatele vyhnali katoličtí panovníci. Arabské vzezření města však zůstalo a stejně tak jej můžeme spatřit i dnes.

Alhambra = zmiňovaný komplex tyčící se nad městem, který doslova v překladu znamená "červený hrad" kvůli svým načervenalým zdem. Skládá se z mnoha částí, takže si na tuto návštěvu vyhraďte dostatečné množství času. Hodina vám fakt stačit nebude :)

Vstupné si určitě kupte s větším předstihem, protože zejména v sezóně se vám může stát, že se sem již nedostanete. Alhambra je totiž na seznamu památek UNESCO, takže zájem o návštěvu je opravdu veliký a denní limity návštěvníků se vyčerpají dost rychle. Kompletní vstupné vás momentálně přijde na 19 € a zahrnuje palác Nasrid, zahrady, pevnost Alcazaba a Generalife... takže všechno. Kvůli Nasrid paláci si musíte zvolit čas návštěvy, jelikož do této části pouští jen malé skupiny lidí a časové sloty jsou opravdu velice přísně kontrolovány. Když svůj půlhodinový časový úsek prošvihnete, máte prostě smůlu. Vím to zcela určitě, protože právě my jsme přišli pozdě :) Abyste si nemysleli, že jsme úplný dementi, nebyla to naše chyba, ale zasekli jsme se na dálnici kvůli dopravní nehodě, která ochromila průjezd v tomto směru na několik hodin. Některé věci prostě neovlivníte...


Dobrá zpráva je, že pokud do paláce jít vůbec nechcete, pořídíte vstupenku za polovic, tedy za zhruba 10 €. Obě verze jsou k dispozici online na těchto oficiálních stránkách. Pozor - berou si nějaký malý administrativní poplatek za zpracování, takže částka ještě mírně vzroste. Pokud by bylo vyprodáno, můžete zkusit ještě agentury jako např. GetYourGuide, které nabízejí prohlídky s audioguidem nebo přímo s průvodcem.

Každopádně Alhambra rozhodně stojí za návštěvu. Z hradeb a věží je krásný výhled na celou Granadu, a při dobré viditelnosti můžete spatřit dokonce i vrcholky pohoří Sierra Nevada. Navíc v zahradách a Generalife se dá nerušeně procházet, relaxovat a užívat si jen dokonale upravené stromky, keře a fontánky na terasovitých vyhlídkách.


Naopak k procházce po městě už žádné vstupné nepotřebujete. Přímo v centru je největší atrakcí náměstí Plaza Nueva a Cathedral de Granada. Všude narazíte na spousty restaurací, kaváren, moderních obchodů atd., pokud ale chcete ještě nasát trošku arabské atmosféry, vyražte do čtvrti Albayzín, která je, stejně jako Alhambra, také na seznamu UNESCO. V úzkých uličkách se to jen hemží nabídkami orientálních suvenýrů (čti cetek) nebo pokrmů. Touto čtvrtí můžete projít až na oblíbenou vyhlídku Mirador San Nicolás, odkud budete mít Alhambru jako na dlani. 


Cesta do Granady vám zabere minimálně hodinu a půl, takže zvažte, zda nebude lepší tady strávit i noc a nejet tak pouze na otočku. My jsme byli ubytovaní v Hotelito Suecia za výborných 740,- Kč, který byl skvělou volbou pro pěší dostupnost do centra i do komplexu Alhambra. Ne, není to ten barák na fotce :) Auto jsme nechali zaparkované v uličce poblíž pensionu, ale bylo to spíše veliké štěstí. Jinak je (bezplatné) parkování v Granadě docela problém, a tak s tím dopředu počítejte. Další místa, kde složit hlavu:



5. Nerja

Tohle menší městečko leží na pobřeží Costa de Sol, cca 45 minut cesty východně od Malagy. Lze jej pojmout jako jednodenní výlet nebo přes něj můžete vést trasu Malaga-Granada či naopak. Je tu k vidění pár zajímavých věcí, takže za tu lehkou zajížďku to rozhodně stojí :)

  • Cueva de Nerja - zpřístupněné jeskyně, ve kterých jsou k vidění unikátní jeskynní malby. Vstupné doporučuji koupit online za 11 € s audioguidem nebo 13 € s průvodcem. Na místě si v obou případech připlatíte 2 € navíc. Dostanete se sem buď autem, které necháte (zdarma) zaparkované u areálu nebo busem vyjíždějícím přímo z Nerja.

  • Akvadukt Águila - zajímavá stavba, kterou budete míjet při cestě do jeskyní. Není to žádný drobeček: skládá se ze 4 pater a celkem 37 oblouků. V 19. století tento akvadukt přiváděl vodu do zdejšího cukrovaru "Las Mercedes", nyní už ale v provozu není.


  • Balkón Evropy - široká promenáda postavená na skalním útesu, odkud vás čeká nádherný panoramatický výhled na moře a útesy. Je to hodně turistické místo, takže v okolí najdete spoustu obchůdků se suvenýry, restaurací a zmrzlináren.

výborné a cenově přijatelné jídlo s tím nejlepším výhledem na Balkón Evropy = restaurace Portofino
(pozor neberou karty!)

  • Pláže - co by to bylo za výlet do Španělska bez pláže, že jo? Je jich tu několik. Jedna menší písečná se rozkládá přímo pod Balkónem Evropy - Playa de la Calahonda. Druhá je Carabeillo (na fotkách): malá, se spoooustou mušliček. Je nad ní vyhlídka Mirador del Bendito, u které můžete i zaparkovat, když budete mít štěstí. Ta nejprofláklejší a nejdelší je Burriana obklopená X restauracemi a bary.


  • Frigiliana - a doslova perlička nakonec! Tahle bílá kráska se nachází kousek nad Nerjou, a když už se v těchto končinách pohybujete, rozhodně byste ji neměli minout. Je typická pro svou změť úzkých uliček propletených jako pavučina, kterými se můžete v klidu procházet a okukovat barevné květináče nebo obchůdky s ručně dělanými výrobky. Klid a pohoda, jo a výhledy!


Pokud byste zde chtěli strávit více času, mrkněte se na místní nabídku ubytování, např:


U těchto pěti bodů dneska skončíme. ale pokud máte na Andalusii více času, určitě pokračujte na další článek zaměřený na Sevillu a Córdobu. Další skvělá místa v této oblasti, která rozhodně doporučuji!



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.