Co dělat v Seville: 10 tipů + výlet do Córdoby

ledna 15, 2023


Cílem tohohle výletu bylo především vypadnout před Vánocema ještě někam do tepla, minimálně někam tam, kde se nedrží teploty okolo nuly, není tam sníh, ani tma po většinu dne. Jenže takové ty klasické evropské víkendovky už máme dost přebrané, takže jsem začala pokukovat po méně profláklých místech a musím říct, že tohle byl majstrštyk. Hlavní město Andalusie - Sevilla rozhodně má co nabídnout - od historických budov zapsaných na UNESCO, přes procházky v upravených parcích, nákupy a hlavně teda ochutnávání všeho možného, protože španělská kuchyně je zkrátka ňam!


A co mi přišlo na Seville úplně nejvíc super? Přímo v centru maj moc pěkná, čistá, dětská hřiště. Chápu, pro ty, co nemaj děti, je to info úplně k prdu, a možná i vám rodičům se to zdá jako totální banalita, ale třeba v Plzni jsou klouzačky a prolejzky většinou jen v těch obytných částech města. Když pak ale jdete do města na kafe, tak to s nějakou houpačkou prostě nespojíte. No nic to jen taková vsuvka, která mě tady nachla :) Teď už pojďme na nějaké ty detaily. Dohromady jsme strávili v Seville pět dní, během kterých jsme to tu prochodili fakt křížem krážem, plus navíc jeden den padla volba na nedalekou Córdobu.




Letenky


Rovnou prozradím, že z Prahy byste přímý let do Sevilly hledali marně. Naštěstí je tady ale záchrana v podobě Ryanairu, který létá alespoň od našich sousedů - z Norimberku a z Vídně. Správně tušíte, že v našem případě je dvě hodiny vzdálený Norimberk jasnou volbou. 

AKTUALIZACE: z Prahy bude Ryanair létat do Sevilly od července 2023!!!

Nevýhodou této linky byly velmi brzké ranní odlety, např. náš spoj startoval už v 5:45. Na druhou stranu Kobliha pak větší část tříhodinového letu prospala, takže ve finále dobrý. Plus další výhodou byl fakt, že jsme měli v Seville k dispozici i komplet celý příjezdový den. Co se ceny za letenky týče, suma sumárum za nás tři jsem platila 3963,- Kč (= 1321 Kč/os.), přičemž Nina popvé měla vlastní sedadlo, tudíž i její letenka stála stejně jako ta naše.


Parkování v Norimberku - už poněkolikáté využíváme Easy Airport Parking, a to hlavně z důvodu pěší dostupnosti k terminálu. Vybíráme nekryté, samoobslužné parkoviště (na google mapách jako SmartParken P12), kde při vjezdu pouze zadáte kód, který vám přijde po online rezervaci. Za 6 dní parkování platíme 1100 Kč.




Doprava z letiště


Pokud nechcete jet taxíkem, tak moc dalších možností nezbývá, jelikož přepravu do centra zajišťuje jediná autobusová linka = EA (Especial aeropuerto). Spadá pod společnost TUSSAM, která krom klasických jednorázových jízdenek nabízí  také zvýhodněné denní a třídenní karty. Více info na jejich ofiko stránkách zde. Autobusy EA staví přímo před terminálem, tzn. vylezete ven, ujdete pár metrů doprava a tam se zařadíte do fronty. Budou tam totiž stát všichni, co s vámi přiletěli, takže na volný spoj si možná i pár desítek minut počkáte. 


Jízdenku pořídíte za 4 € buď v okénku v letištní hale (kde byla fronta jako prase, nechápu proč), nebo v automatu cca o metr vedle (tam nikdo nestál). Pár automatů pak bylo k dispozici ještě i venku. Třetí možností je i nákup u řidiče, kterou jsme např. využili při zpáteční cestě na letiště. Časově počítejte do centra města cca 40 minut. Autobus staví na hodně zastávkách, tak doporučuji předem zjistit, kde budete vystupovat - obrázek tady, popř. vyhledávání na TUSSAM zde.




Ubytování


Na úvod podotknu, že náš dovolenkový termín se překrýval rovnou se dvěma španělskými státními svátky, což jsem při koupi letenek samozřejmě netušila. A vlastně nás to ani nijak nelimitovalo, jen... ceny za ubytování byly mnohem vyšší než v jiné dny, i když jsem rezervovala s velkým předstihem. Pojďme konkrétněji.

V Seville jsme strávili celkem čtyři noci, z toho tři přímo v centru, což doporučuji i vám. Všechny památky a zajímavosti budete mít po ruce a nebudete muset zkoumat další možnosti dopravy. Všude se totiž dá krásně dojít pěšky, nebo alespoň pro nás to bylo naprosto ideální. Jako výchozí bod jsem zvolila Hostal Santa Catalina, kde noc s jednoduchou snídaní přišla na 1900,- Kč


Poslední noc před odletem jsem raději brala v blízkosti letiště, abychom měli jistotu, že tam opravdu dojedeme včas. Klasický Ibis opět nezklamal - Ibis Budget Sevilla Aeropuerto za 1500,- Kč pokoj/noc + v případě zájmu fajnová snídaně za 5 €/os. Autobusová zastávka ve směru letiště je odtud cca 10 minut pěšky, a samotná jízda autobusem pak zabere dalších zhruba deset minut. Pro zajímavost, když naklikám tato dvě ubytování v termínu odteď za měsíc, vyjde každé z nich na cca 1200,- Kč/noc. Takže rada pro vás, kontrolujte státní svátky v cílové destinaci :) Jiné tipy na ubytko v Seville takto:





Co vidět v Seville?


1) Plaza de Espaňa


Začnu tím, co se mi v Seville líbilo úplně nejvíc - půlkruhový palác s vodním příkopem, který překlenují čtyři fakt moc pěkně zdobené mosty. A teď co se tu dá dělat? V první řadě určitě omrkněte samotnou budovu. Ta je totiž lemovaná pestrobarevnými mozaikami zobrazujícími historické události z různých španělských provincií, a v těchto místech se dá i fajnově posedět. Navíc v podloubí se často zpívá a hraje, tak to budete mít i s kulturní vložkou :) Pokud by vás zajímal pohled na náměstí z výšky, můžete si (zdarma) vyběhnout nahoru pro fotku. 



Vodní kanál se dá využít i k projížďce na lodičce, což už je trošku kýč no, ale co už... Pro milovníky koníků na náměstí parkuje veeelká spousta kočárů nabízející svezení. Koňských bryček v Seville obecně potkáte ohromné množství, ale Plaza de Espaňa je díky své návštěvnosti i jedno z hlavních "koňoparkovišť". Jako poslední bod návštěvy bych ještě doporučila procházku v přilehlém parku Marie Luisy (Parque Maria Luisa), který je se svými zvláštními tropickými rostlinami, jezírky a altánky parádní oázou klidu. Jo a koukejte i nad sebe - v palmách se prohání papoušci :)




2) Real Alcázar


Původně maurská pevnost, později velmi rozsáhlý královský palác, který je navíc královskou rodinou stále využíván. Jeho součástí jsou různá nádvoří, patia s fontánkama, vypiplané zahrady, ale i několik vnitřních expozic. Každopádně pokud něco z toho toužíte vidět, budete si muset zaplatit vstupné 13,50 €. Vstupenky se kupují na určitý časový slot, a podle něj pak budete do paláce vpuštěni. Doporučuji všemi deseti je koupit online zde na oficiálních stránkách (u vchodu jednoduše ukážete na mobilu), protože na místní pokladně se táhne nekonečná fronta snad od rána do večera. 




My jsme tady měli bohužel trochu smůlu na počasí a dost pršelo. V interiéru to bylo vlastně jedno, ale procházka v nádherných zahradách se bohužel nekonala, což mi trochu mrzí, protože právě tady se natáčelo několik scén ze seriálu Hra o trůny. Konkrétně Alcázar představoval sídlo Martellů - Vodní zahrady v Dorne.




3) Katedrála Panny Marie


Sevillská katedrála byla postavena v gotickém slohu a momentálně je dokonce tou největší gotickou katedrálou na světě (a 4. největší kostel na světě). No prostě fakt je obrovská, to musíte vidět na vlastní oči. Původně na tomto místě však stála mešita, z níž se dochoval pouze minaret, který se po nějakých těch úpravách stal součástí katedrály jako věž Giralda. Nyní je tato skoro 105 metrů vysoká věž tak trochu poznávací znamení celé katedrály Panny Marie.


Uvnitř naleznete hned několik zajímavých kaplí, královskou nekropoli a také hrobku Kryštofa Kolumba. Zda ale uvnitř leží opravdu Kolumbovy ostatky se dodnes tak úplně nepotvrdilo. Vstupné do katedrály zahrnující i vstup na vyhlídku Giralda stojí 12 €, (online přes ofiko stránky zde jen 11 €).




4) Indický archiv


Alcázar, katedrála a archiv: nejen, že se tyhle tři monumentální stavby nachází v samotném srdci Sevilly přímo v těsné blízkosti, ale souhrnně  jsou také zapsané na seznamu památek UNESCO. Archiv byl založen Karlem III. s ambiciózním cílem shromáždit všechno info o španělských koloniích na jedno místo. V praxi tu najdete různé dokumenty a smlouvy týkající se zámořských objevů, plus velkým tahákem je pak také Kolumbův deník. A co vás jistě potěší - vstup do Indického archivu je zdarma.




5) Židovská čtvrť Santa Cruz


Něco, co při návštěvě Sevilly zkrátka nemůžete vynechat. Čtvrť propletená ve změť uliček, které občas naruší malé náměstí plné pomerančovníků... a také restaurací... a tapas barů... a krámků se vším možným. Panuje tady hrozná pohoda a klid, navíc v horkém dni poskytují uličky i stín.




6) Plaza de Toros


Celý název zní Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla a jedná se o královskou býčí arénu, která je pro tyto zápasy stále ještě využívána. Pokud se chcete podívat dovnitř, připravte si na vstupné 10 €, viz oficiální stránky zde.




7) Torre del Oro


Tato 36 metrů vysoká a velice fotogenická věž leží přímo na nábřeží řeky Guadalquivir. V překladu to znamená Zlatá věž, ne že by byla zlatá, ale protože její stěny údajně vrhaly na řeku zlaté odlesky. Dříve byla součástí městského opevnění a sloužila k obraně Alcárazu, pak svojí funkci změnila na vězení, později pokladnici, a dnes v ní sídlí malé Námořní muzeum (Museo Marítimo, vstupné 5 €). Jinak nábřeží můžete doporučuji využít také k pohodové procházce či pikniku s výhledem na barevné domky na protějším břehu. 




8) Metropol Parasol


Tenhle zvláštní architektonický počin je v Seville k vidění od roku 2011. Místní mu říkají "Houby", protože ohromná dřevěná kontrukce se rozkládá ve tvaru šesti hub. Největším lákadlem se stala pravděpodobně střešní vyhlídka, ale součástí stavby je i muzeum s římskými a maurskými vykopávkami (Antiquarium), tržnice a řada restaurací. Vstup na vyhlídku je zpoplatněn 10 €, případně více info na ofiko stránkách.




9) Isla de la Cartuja


Čtvrť na druhém břehu řeky Guadalquivir tak trochu odtržená od hlavního turistického ruchu, resp. žádné turisty jsme tu nepotkali. V těchto místech se v roce 1992 konala výstava EXPO, po které tady zbyla spousta pozoruhodných budov. Navštívit můžete i kartuziánský klášter z 15. století, kde pobýval a zemřel Kryštof Kolumbus (Monastery of Santa Maria de las Cuevas). Nyní v něm sídlí Centro Andaluz de Arte Contemporáneo.




10) Akvárium Sevilla


Do akvária bychom asi za normální situace nešli, ale pršelo... a ve finále to byl moc hezký půldenní program, i Kobliha byla z pozorování rybiček nadšená. Co jsem třeba viděla úplně poprvé bylo krmení chobotnic - super zážitek. Jinak vstupné přijde na 18 € (17 € když koupíte online), více info o otevírací době a slevách na ofiko stránkách tady.




Výlet do Córdoby


Pro přesun do zhruba 140 km vzdálené Córdoby jsme využili vlak, který jsem předem rezervovala na oficiálních stránkách RENFE. Vlaky vyjíždějí z hlavního nádraží Santa Justa, a ty nejrychlejší dojedou do Córdoby za pouchých 42 minut. Bohužel se tyhle rychlovlaky docel prodraží, takže jsem cesty nakombinovala: jedna rychlá a jedna pomalejší (1 hodina 22 minut), a dohromady jsem za nás zaplatila 1453,- Kč tam i zpět.


V Córdobě jsme strávili celý den a noc, takže jsme stihli obejít ty nejhlavnější must see plus se nechat trochu rozmazlit místními dobrotami. TIP: na kafe s velkým výběrem dortíků či snídani zkuste Veca Cafe - maj 2 pobočky, zkoušeli jsme obě a obě super, a za dobrou cenu :) A co byste určitě neměli minout krom kaváren? Historické centrum Córdoby je zapsané na seznamu památek UNESCO, a podobně jako v Seville ty nejhlavnější turistické spoty leží velmi blízko u sebe. Úplně v pohodě se dají obejít pěšky, a ani z vlakového nádraží to není nijak daleko. Stihli jsme toto:


  • Římský most - překlenuje řeku Guadalquivir (ano ano, je to furt ta samá jako v Seville) a ty nejznámější fotky z Córdoby jsou právě odtud. Krom výhledu na historickou část města se z mostu nabízí také pohled na staré mlýny. Sice již nefungují, ale za pozornost stojí. Na břehu blíže k centru města stojí monumentální vstupní brána, ta se opravdu nedá přehlédnout. Protější břeh pak stráží věž Calahorra, ve které nyní sídlí muzeum (ofiko stránky zde). TIP: pokud potřebujete zabavit děti, tak na této straně řeky se nachází suprové a veliké dětské hřiště.



  • Mezquita - nebo Mosque Cathedral nabízí velmi zajímavé spojení islamismu a křesťanství. Vstupné stojí 13 €, ale dovnitř jsme se kvůli konajícím se mším bohužel nepodívali. Doporučuji ověřit předem otevírací dobu, ofiko stránky zde. Omrkli jsme tedy úchvatnou věž se zvonicí (lze jít i samostatně za 3 €) a nádvoří, které je přístupné zdarma.


  • Alcázar de los Reyes Cristianos - návštěvu této pevnosti rozhodně doporučuji, už jen kvůli krásným výhledům z hradeb a věží. A také kvůli nádherným zahradám. Vstupné není nijak přepálené, samotná pevnost přijde na necelých 5 €, popř. můžete kombinovat s dalšími atrakcemi, viz info zde.


  • La Juderia - židovská čtvrť rozkládající se okolo katedrály Mezquita. Nejdete tady ohromnou spoustu malých uliček s restauracemi, bary a krámky se suvenýry. Určitě nevynechejte populární květinovou uličku Calle de las Flores, ale všeobecně se tu dá okounět dost dlouho.



  • Římský chrám - a naopak tahle návštěva bude velmi krátká, jelikož se nedá jít dovnitř na prohlídku, ani není možnost omrknout chrám nijak více zblízka. Nicméně ohromné sloupy uvidíte v pohodě i "jen tak z ulice".


  • Plaza de la Corredera - to se takhle procházíte úzkýma uličkama Córdoby a najednou vpadnete na tento obrovský prostor obklopený ze všech stran patrovými budovami. V podloubí se nachází různé bary a restaurace, ale tak nějak nás to tady k posezení úplně nelákalo.


  • Palacio de la Merced - k tomuto starému klášteru jsme se přichomýtli úplnou náhodou, ale před Vánoci byl uvnitř vystaven krásný betlém. Obecně se tu pořádají různé akce a výstavy, a vstup je zdarma.


Tipy na ubytování v Córdoba



Tak a to by bylo z Córdoby i Sevilly ode mě vše. Kbyste se ale v Andalusii chtěli zdržet déle, což doporučuji všemi deseti, mrkněte i na další články z této oblasti, třeba v nich najdete další inspiraci :)




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.