Fascinující Matera v obrázcích

dubna 10, 2019

V rámci našeho výletování v okolí Bari jsme navštívili ještě jedno místo - to, které mě osobně dostalo úplně nejvíce - MATERU. Bez přehánění naprosto úžasné město. Je to hotový poklad regionu Basilicata, jedné z nejchudších oblasti Itálie. Sice tedy již nespadá pod Apulii, ale i tak vám cesta autem z Bari zabere jen něco málo přes hodinu. A i kdyby to mělo zabrat půl den, tak to za to prostě stojí!


A čím je tedy Matera tak výjimečná? Jedna část města je úplně obyčejná, ale ta druhá... ta druhá je  jako vystřižená z nějakého biblického výjevu. Ono také není divu, natáčelo se tady mnoho filmů právě s touto tématikou, např. Umučení Krista v čele s Melem Gibsonem a desítky dalších. Někdy bývá Matera dokonce přirovnávána k "západnímu Jeruzalému", což pochopíte záhy. Tato část města se jmenuje Matera di Sassi a tvoří ji rozsáhlý komplex kamenných domků a obydlích vykutaných ve skalách, které se dohromady proplétají v labyrintu křivolakých uliček a ohromného množství schodišť. Jedná se nejspíš o  jedno z nejstarších osídlených měst na světě, takže punc památky UNESCO je celkem oprávněný.


Pozor!: V rámci těch schodů jen upozorňuji rodiče s dětmi - neberte s sebou kočárek. Fakt ne, nebo se budete proklínat. Nejednu rodinu jsem viděla tahat v ulicích Matery kočár a spíš to vypadalo, že domů už pojedou sólo :)


zdroj: http://monicap.altervista.org/
Příbytky byly vytesávány do vápencového tufu a kvůli strmému svahu jsou na sebe nalepené i zespoda/zeshora. Viz. pro názornost obrázek vpravo. Touto metodou ale nejsou vydolovány pouze domky sloužící k běžnému životu, ale i kostely, kláštery a další církevní stavby, kterých je tu okolo 120. Co mi ale naprosto vyrazilo dech, byl fakt, že v jeskyních se ještě v 50. letech minulého století bydlelo! Ale jak!

Měli jsme možnost navštívit původní obydlí Casa Grotta di Vico Solitario, ve kterém žila jedenáctičlenná rodina spolu s koněm, prasetem a slepicemi. Veškerý prostor byl maximální využitý, takže vedle postele byla stáj a mladší děti spaly v šuplících atd. O teplé vodě či elektrickém proudu si mohli nechat zdát. Zkrátka něco, co si v dnešní době dokáže málokdo představit. Právě kvůli tomuto jeskynnímu stylu života byla Matera považována za ostudu Itálie. Po druhé světové válce se kvůli katastrofální hygienické situaci ve skalních ghettech začaly šířit vážné choroby a infekce. Dětská úmrtnost byla tenkrát více než alarmující, přičemž přesahovala hranici dokonce 50%. Tím italské vládě došla trpělivost a premiér Alcide De Gaperi nechal polovinu obyvatel (cca 15 000) vystěhovat přes kopec do novější městské čtvrti.


Nyní se ale karty obrátily. To, co kdysi bývalo hanbou Itálie, se pro rok 2019 stalo Evropským hlavním městem kultury. Jo, až takový paradox. Dnes se můžete procházet po tomto neuvěřitelném skanzenu, obdivovat zachovalé fresky ve skalních kostelech nebo jen tak bloudit uličkami s tufovými domky. Po Mateře je nyní (2019) rozmístěna i venkovní expozice několik obřích děl španělského umělce Salvadora Dalího - např. jeho rozteklé hodiny nebo typický slon na tenkých nohách. Jeho tvorba je velice specifická a na každému padne do noty, jestli ale patříte mezi jeho fanoušky, můžete navštívit i Dalí Muzeum (vstupné 12€).

Mnoho ze skalních obydlí nyní nabízí dokonce i ubytování, a to všech cenových relací. 



Pohled přes roklinu:

Pokud budete mít čas, doporučuji ještě Parco Murgia rozkládající se na druhé straně rokle, kde jsou k vidění vykutané jeskynní prostory tentokráte bez jakýchkoliv restaurací, obchodů se suvenýry apod., a vlastně i bez lidí. Přes řeku Gravinu, která roklinou protéká, se lze dostat pěšky přes most, ale bohužel při naší návštěvě byla tato stezka kvůli rekonstrukci uzavřena, a tak jsme si na druhou stranu dojeli autem. Jsou tam dvě odbočky, kde můžete sjet na dvě různá místa, ale ani s jedním nešlápnete vedle. Nebo stihnete obě :) Čeká vás jeskynní systém, kterým se můžete libovolně procházet, kaple vytesaná ve skále a jako bonus neskutečně úžasný výhled na Matera di Sassi. Ani jedinci bez auta však nemusí smutnit, dá se sem totiž dostat i autobusem nebo s organizovanou tour. Více info na těchto stránkách v italštině nebo angličtině.


Můžu s klidným svědomím říct, že Matera je jedno z nejhezčích míst, které jsem měla tu možnost navštívit. A je to Itálie! To znamená velice snadno dostupná, relativně levná a naprosto nádherná. Ještě váháte? :)

TIP: Cestou se ještě můžete zastavit u rokliny Gravina Laterza a dát si příjemnou procházku po jejím okraji.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.