13 důvodů proč navštívit Budapešť

listopadu 06, 2019

Ta Budapešť nebo ten Budapešť? To bylo asi to jediné, čím jsme se před odjezdem zabývali nějaký delší časový úsek. Zbytek zařizování a plánování byla otázka jen pár minutek. No a vy to budete mít ještě rychlejc, když si přečtete následující odstavce :) Nejdřív ale rozmotáme tu řečnickou otázku o tom, jestli ta Budapešť nebo ten Budapešť. Dost se to plete, protože Budapešť se skládá ze dvou částí: pravá strana Dunaje je Budín + levý břeh nese název Pešť. Takže máme TEN Budín, TA Pešť... a tramtadadáá celá Budapešť je taky TA. 

TU Budapešť jsme měli v plánu už nějakou dobu... asi tak 4 roky :D, ale stále jsme to odsouvali. Vlastně ani nevím proč. Možná proto, že je tohle město tak jednoduše dostupné, a tím pádem se sem můžete vydat i na dost spontánní výlet. Způsobů, jak se sem dopravit, je několik:

  • letadlo - díky pravidelné lince z Prahy se do Budapešti dostanete za pohodovou hodinku. Ceny na stránkách Ryanairu startují už na dvou stovkách za jednu cestu, záleží na termínu. Já osobně bych za tyto letenky víc jak litr nedala, ale samozřejmě každý z nás to má nastavené trošku jinak.

    + doprava z letiště: nejjednodušší je linka 100E, která vás doveze do centra jen s minimem zastávek. Lístek stojí 900 HUF a dá se koupit v automatu před terminálem (platba i kartou), následně jej ukazujete při vstupu do busu. Druhou variantou je kombinace autobusu 200E a modré linky metra, ale cesta se vám tak docela protáhne.

  • autobus - z Prahy jezdí několikrát denně Flixbus nebo Student Agency, cena je u obou víceméně stejně - od 400,- výše za jednosměrnou jízdenku. Oproti letadlu však na cestě strávíte cca 7 hodin.

  • vlak - každý den v 15:50 odjíždí z Prahy mezinárodní rychlík EC Metropolitan. Cesta trvá zhruba 6 hodin a 30 minut a pokud si jízdenku koupíte včas online, přijde vás na 526 Kč. Na poslední chvíli jsou pak ceny vyšší. Plus je možno využít i nočního vlaku, který má z Prahy odjezd okolo desáté večer a do Budapešti dojedete druhý den ráno.

  • vlastní auto - Moraváci maj v tomhle trošku výhodu :) Každopádně ať už pojedete odkudkoliv, je nutné kalkulovat navíc s náklady na parkování + dálničními poplatky dle toho, jakou trasu zvolíte (přes SK nebo přes Rakousko).



Ubytování v Budapešti


Budapešť je naštěstí jednou z těch levnějších evropských metropolí, takže můžete počítat s cenami zhruba stejnými jako u nás. V Maďarsku se platí forinty, přičemž 100 HUF = cca 8 Kč. Pěkně pitomý přepočet, ale co naděláte. Z praktického hlediska si ani peníze směňovat nemusíte - všude, kde jsme byli (kavárny, bary, restaurace, vstupy...), se dalo zaplatit kartou, takže spíš vyměňte jen tak pro sichr nějaký menší obnos.

Ubytování určitě rezervujte s předstihem, dokud je ještě z čeho vybírat. Doporučuji ubytovat se v centru, protože pak už můžete všechna zajímavá místa obejít bez problémů pěšky. Vaše náklady na městskou dopravu tak budou pouze přeprava z letiště/nádraží a zpět. Jinak jsem v rámci Budapešti narazila na spoustu atypických bytů, které měli ložnici v patře. To se nám samozřejmě hrozně líbilo, když to doma nemáme že jo, a výběr byl tedy jasně zúžený :) Nakonec jsme po dlouhé době rezervovali přes Airbnb Yellowbird Apartment (3 noci/celý byt 3000,-). V podstatě jen proto, že jsme chtěli využít slevu :D Tu ale můžete využít taky, když budete rezervovat na Airbnb poprvé a rozkliknete tento odkaz. Pokud bychom měli zůstat věrni bookingu, byl by to tenhle výběr:


Most Svobody

Co byste neměli minout v Budapešti?


Sepsala jsem 13 bodů, které vás čekají na vaší obchůzce po tomhle eňoňůňo pohodovém městě. Trošku jsem je rozdělila: prvních pět míst najdete na pravém břehu Dunaje (v Budě), body 6-10 leží v levobřežní části Pešť a zbývající 3 kousky jsou pro svou polohu tak trochu nezařaditelné - uvidíte sami :) Tak joo, jdem na to!


1. Gellértova hora

235 metrů vysoký kopeček na břehu Dunaje poskytuje ten nejlepší výhled na celé město. Dostanete se sem velice jednoduchou procházkou - přejdete Most Svobody, projdete kolem vodopádu se sochou Sv. Gellérta a pak už jen pomalu vystoupáte nahoru až k Citadele. Ta dříve sloužila jako pozorovatelna, dnes se uvnitř nachází jen malé vojenské muzeum. Před Citadelou stojí také Socha svobody v podobě bohyně Niké, která sem byla umístěna na počest vítězství Rudé armády za 2. světové války.

cesta nahoru:


Citadela + výhledy:

Zdroj We Love Budapest: https://welovebudapest.com/en/venue/citadel-2/


2. Budínský hrad

Tohle bývalé sídlo uherských králů je ve skutečnosti velmi rozlehlý komplex čítající palác, hradby, zahrady a vyhlídky. Hlavní budova byla několikrát přestavována a upravována, proto se zde setkává X architektonických stylů. A i když už nefunguje jako královská rezidence, má spoustu dalších využití. V dnešní době je Budínský palác sídlem Maďarské národní galerie, Historického muzea Budapešti, Národní knihovny, Muzea moderních dějin a dalších kulturních institucí. Kompletní info o všech vstupech, otevíracích dobách, dostupnosti atd. naleznete zde.

backstage :)

Pokud nejste vyloženě muzejní typy, užijte si alespoň procházku v krásně upravených zahradách a hlavně skvělé výhledy na Dunaj, které tu poskytují vysoké hradby.



3. Rybářská bašta

Halászbástya je nejspíš ta nejfotogeničtější stavba celé Budapešti. Rybářská se jmenuje proto, že se v těchto místech ve středověku nacházel rybí trh - takže se to tu hemžilo lidmi asi tak stejně jako dnes :) V praxi nemá Rybářská bašta žádný význam, ale na pohled působí ochoz se 7 věžičkami ze světlého kamene naprosto kouzelně. Od roku 2019 je vstup na tento balkónek zpoplatněný 1000 HUF, ale je to opravdu jen malý úsek - o pár metrů dál je výhled stejný a zadarmo.



4. Matyášův Chrám

Nachází se v těsné blízkosti Rybářské bašty a to první, co vás zaujme, bude jeho úchvatně barevná střecha. Kostel vyniká i svou mohutnou věží, na kterou se v případě zájmu můžete podívat i vy. Vstupné do chrámu i na věž je rozepsáno na ofiko stránkách.



5. Hospital in the Rock

Atrakce, která možná není příliš známá, ale její návštěvu rozhodně doporučuji. Všemi deseti! Jedná se o propracovaný systém jeskyní a chodeb ukrytých ve skále pod Hradním vrchem (Castle Hill) - Tento jeskynní systém vytvořila sama příroda, obyvatelé Budapešti jej "pouze" vylepšili a zpřístupnili, a odkryli tak cca 10 km tunelů! Za 2. světové války sloužily jako nemocnice, jejíž původní kapacita byla zhruba 60 lidí. S postupným rozšiřováním a vylepšováním pak bylo možné postarat se o cca 200 pacientů, avšak za dob maďarské revoluce (1956) bylo registrováno dokonce neuvěřitelných 700 osob! Zlom nastal v 60. letech, kdy se nemocnice proměnila v protiatomový kryt.

Právě proto je i současné muzeum rozdělené na dvě části - nemocnice vs. nukleární bunkr. Tour je možné absolvovat pouze s průvodcem v maďarštině nebo angličtině, další jazyky jsou dostupné jako audio guide (nj, fj, it, rj, šj). Vstupenku můžete koupit pouze na místě za 4000 HUF pro dospělého, ale mrkněte i na jejich ofiko stránky s cenami, otevírací dobou a dalším infem. Ta nejpodstatnější informace je ta, že se uvnitř nesmí fotit (ani se nedá dokoupit permit), neboť většina exponátů je původních.

zdroj BBC: http://www.bbc.com/travel/story/20170421-budapests-secret-underground-hospital


6. Židovská čtvrť

Erzsébetváros (česky Alžbětino město) je jednou z nejrušnějších čtvrtí ve městě. A také nejsympatičtější, zvlášť pokud patříte mezi kavárenské povaleče :) Právě tady narazíte na obrovskou spoustu všemožných restaurací, zapadlých barů i originálních kaváren... zkrátka nebudete vědět, který podnik si vybrat dřív. Mimo téhle pestré kolekce bych ještě vyzdvihla pár míst v této čtvrti:

  • Velká synagoga = co by to bylo za židovskou čtvrť bez synagogy, že? A tahle je dokonce největší v Evropě. Je možné jít i dovnitř na prohlídku - viz. ofiko stránky zde.


  • Szimpla kert = nejznámější ruin pub (= doslova rozpadlá hospoda) v Budapešti. Velmi zajímavé místo - jedná se vlastně o několik barů spojených dohromady, a které mají dost specifickou "výzdobu" v podobě různého harampádí. Šli jsme se sem mrknout hnedka dopoledne, kdy tu ještě nikdo nebyl. Pak jsme kolem ještě procházeli večer, a to už se kolem bloku táhla dlouuhá fronta a u vchodu stáli vyhazovači jak v americkém filmu. Každopádně na těchto stránkách je k nahlédnutí aktuální program či menu.


  • Karaván = street food market hned vedle Szimpla kert, který je otevřený od oběda až do noci. V nabídce maj burgery, steaky, hummus, langoše, mexické jídlo aj. - pro představu mrkněte zde.



7. Parlament 

Na maďarské mapě jej naleznete pod názvem Országház, což je doslova "Státní" nebo "Zemský dům". Budapešťský parlament je nejspíš jediný parlament na světě, o kterém všichni vědí, jak vypadá. Právě tahle budova představuje jakýsi symbol Budapešti - když vygooglíte "Budapešť", jako první vás praští do očí fotky parlamentu na břehu Dunaje + je samozřejmě vyobrazený snad na všech magnetkách, pohledech, letáčcích atd atd. A vlastně proč ne? Doopravdy je naprosto úžasný!

Zájemci mohou jít i dovnitř na prohlídku, která jistě stojí za to, jelikož se v jeho útrobách nachází téměř 700 místností. Ne, všechny procházet nebudete, ale s průvodcem omrknete např. zdobené schodiště, stropní fresky, překrásnou Kopulovou síň nebo dokonce uherské korunovační klenoty, u kterých se drží čestná stráž. Vstupenky určitě kupte dopředu online, je o ně opravdu obrovský zájem, tak ať nejste pak na místě zklamaní.


TIP: Z jedné strany Parlamentu se v podzemí nachází ještě expozice o maďarské revoluci (1956). Je to velmi zajímavá a interaktivní výstava, navíc se zde neplatí žádné vstupné, takže se tu určitě zastavte. Mají i ofiko stránky viz. zde.


8. Boty na Dunaji

Umělecký počin G. Pauera a C. Togaye umístěný na nábřeží Dunaje, přesně v místech, kde za druhé světové války došlo k masakru židovských mužů, žen i dětí. Jedná se o 60 párů realisticky vymodelovaných železných bot, které nyní slouží jako připomínka tohohle hrůzného činu.

zdroj http://visitbudapest.travel/articles/one-of-budapests-most-moving-memorials-shoes-on-the-danube/


9. Centrální tržnice

Vasárcsarnok znamená v překladu doslova "Velká tržnice"... která teda spíš vypadá jako obrovská nádražní hala. Leží poblíž Mostu Svobody (Szabadság híd) a je kompletně celá zastřešená. Najdete tady nabídku čerstvého ovoce a zeleniny, masa, ryb, sušených papriček, klobás, koření, ale třeba i suvenýry nebo už hotové pokrmy typické pro maďarskou kuchyni (langoše, segedín aj.).



10. Bazilika Sv. Štěpána

Aneb nejvýznamnější církevní památka celého Maďarska, které vévodí ohromná kopule ve výšce 96 m. Zadarmo se můžete jít mrknout dovnitř - prý se tam vleze až 8 500 lidí (jak proboha?!). Kdo by si chtěl užít výhled z věží, připraví si 1000 HUF jako vstupné - ofiko stránky zde.



11. Markétin ostrov

Margit sziget leží v centru Budapešti, přímo uprostřed Dunaje, a je to velmi oblíbené místo k relaxaci ve dne i v noci. Na délku měří 2,5 km a většinu této plochy zabírá rozlehlý park spolu s různými sportovišti a dokonce i lázněmi. Zábava na den je tedy jasná... Večer se pak všichni přesouvají k hlavní atrakci - zpívající fontáně, která je za tmy nádherně osvětlená. A pokud by se vám v noci už nechtělo domů, můžete se tu rovnou ubytovat - jojo, na ostrově je i hotel - Ensana Grand Margaret Island. :)



12. Sochy všude možně

Na Budapešti je skvělé, že je pořád na co koukat. Všude je něco. Zajímavé budovy a stavby,  mosty,  žluté tramvaje, vyhlídky, obchůdky, kavárničky, kousky zeleně, fontány, pouliční antikvariáty a také ohromné množství soch. Liší se stylem i materiálem, ale společné mají jedno - narazíte na ně na každém kroku.



13. Lázně

Maďarsko je vyhlášené svými lázněmi, které navštěvují turisté i místní, to vlastně nikoho nepřekvapí. Jen v Budapešti vyvěrá více než 120 termálních pramenů a nachází se tu desítky lázeňských komplexů. Mezi ty nejznámější patří Gellertovy lázně a lázně Szechenyi (viz. foto dole).

Vlastní zkušenost vám k tomu bohužel neposkytnu, vždyť víte, jak jsme na tom s koupáním :) Jediné kvůli čemu bych návštěvu lázní zvažovala, je ta úchvatná architektura, která je s nimi neodmyslitelně spojená - stačí vygooglit pár fotek. Jinak mi ale sdílení vody s cizími lidmi, mačkání se v davu a představa koupací čepice (někde je povinná pozor na to!) vážně nic neříká :)

zdroj Tourist Centrum: https://www.tourist-centrum.cz/rada/cesta-za-teplem-madarske-termalni-lazne-vas-dokonale-prohreji


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.