Kyjev na vlastní pěst

prosince 05, 2019

Řeknete Ukrajina a stejně se všem vybaví Rusko - azbuka, zima, vodka, socialismus a jakási zaostalost. Předsudků existuje celá řada. Přiznám se, že ani já nevěděla, co mám od Ukrajiny vlastně čekat. Hlavním cílem tohohle minivýletu byl stanoven Černobyl, a jestli uvidíme něco navíc, bude to jen bonus. Nakonec jsme toho i z hlavního města Kyjeva viděli poměrně dost, díky čemuž můžu říct, že jsem si tu připadala jako v jakémkoliv jiném evropském velkoměstě. Víceméně. Ne všude totiž uvidíte tolik žigulíků :) Sranda... dáme si ještě pár dalších věcí, na které byste se měli (fyzicky i psychicky) připravit:

  • pas - naprostý základ! Ukrajina totiž není členem EU, takže tady vám bohužel občanka stačit nebude. S tím souvisí i pasové kontroly -> raději si neplánujte čas na letištích přesně na minuty, protože nikdy nevíte, jak dlouho se na pasovce zaseknete.

  • časový posun - je to jen hodinka (směrem dopředu), takže vám to denní biorytmus nejspíš nenaruší, ale i tak je dobré s tím předem počítat.

  • měna - ukrajinská hřivna (UAH) má velmi nestabilní kurz, konkrétně v listopadu 2019 se Kč a UAH v podstatě rovnaly. Plus mínus nějaký ten halíř. POZOR - hřivny měňte až na místě (třeba za €)! V ČR je kurz opravdu hooodně nevýhodný a jakákoliv směnárna v Kyjevě ho má mnohem lepší.

  • metro - na první pohled nic, co by se nijak zvlášť vymykalo, ale tady se přátelé jezdí na žetony! :) Ty koupíte od paní, která sedí v prosklené kukani u vstupu do metra. 1 žeton = 8 UAH. Jo a  kyjevské metro má ještě jednu zajímavost - je nejhlubší na světě. Stanice Arsenalna se nachází v hloubce 106 metrů! Cesta po jezdících schodech tak trvá věčnost... ufff...

  • maršutky = forma sdílené přepravy, kdy menší autobusy mají danou trasou, ale postrádají jízdní řád. Většinou vyjíždí, až když jsou zaplněné. Hodně nám to připomínalo peruánské colectivo... i stav minibusů byl v podstatě stejně katastrofální :)



Letenky do Kyjeva


Přímé lety z našeho hlavního města zajišťují Ukraine Airlines nebo ČSA. Z Prahy by to bylo jistě fajn, ale nějak nejsem ochotná dát za dvouhodinový let po Evropě 4 000,- Kč (a více). Takže hledáme dál. Kdo je fixovaný na odlet z ČR, existuje ještě jedna varianta. Od 2019 je totiž v provozu nová linka letecké společnosti SkyUp: Pardubice - Kyjev. Momentálně mají odletové dny pouze čtvrtky a cenově letenky od nich vychází na cca 3 000,- Kč. Pořád to ale není žádná cenová hitparáda co? 

Naštěstí se do Kyjeva dostanete i nízkonákladovkou, bohužel jen z okolních letišť. My jsme tak využili spojení z Norimberka, odkud létá Ryanair i Wizzair, a letenky nás celkově přišly na 1 140,- Kč/os./zpáteční. Pokud vám Norimberk nevyhovuje, můžete ty samé low cost aerolinky využít ještě např. z Vídně, Bratislavy a Katowic. Výhodou je, že můžete vzít i jednu cestu Wizzairem a druhou Ryanem (nebo naopak), podle toho, kdo bude mít letenky levnější :)

street art rozesetý všude po Kyjevě:



Doprava z/na letiště


Zásadní informace - Kyjev má dvě letiště - Boryspil a Zhulyany (Žuljany). Pojďme si to ujasnit :)

1) ZHULYANY (Wizzair)

  • menší a blíže k centru
  • velice snadná dostupnost do centra - vylezete z terminálu, z areálu letiště a po pár metrech dojdete na zastávku trolejbusu. Můžete využít linky č. 9 a dovézt se až na Ploshcha Lva Tolstoho (cesta cca 45 min.), popř. linku č. 22, která vás vyhodí u červené linky metra - zastávka Shuliavska. Jednotlivé zastávky hlásí i v angličtině, takže se nemusíte bát, že nebudete vědět, kde vystoupit. Jedna jízdenka vás přijde na 8 UAH - platí se u řidiče a lístek musíte poté ještě označit.

2) BORYSPIL (Ukraine Airlines, ČSA, Ryanair)

  • hlavní kyjevské letiště - je větší a od centra už trošku dál
  • POZOR: letadla Ryanairu odlétají z vedlejšího terminálu F! Od hlavního terminálu D se k němu dostanete zdarma shuttle busem, který od Déčka odjíždí cca každou půl hodinu. Jízdní řád zde. Nebo můžete jít i pěšky... jako my... když jsme se vraceli zpět po tom, co jsme zjistili, že na eFku není vůbec, vůbec nic... (ani žádné bistro, restaurace...)
  • nejjednodušší i nejlevnější přeprava z/na letiště je vlak - jezdí každou cca hodinu, cesta trvá 40 minut a jízdenka stojí 80 UAH. Z centra Kyjeva odjíždí z hlavního nádraží Pasažyrskyj, kolej č. 14 - přímo u této koleje je automat na jízdenky. Na letišti je automat hned u východu z terminálu D a nástupiště je pak o pár metrů dál.
  • druhou možností je SkyBus 322 - jezdí každých 20 minut po celý den, cesta ale trvá o něco déle. Autobusem se dostanete buď na hlavní nádraží (100 UAH) nebo k metru Charkovská (60 UAH). Zastávky jsou přímo u terminálu D a zajíždí dokonce i k terminálu F.



Ubytování v Kyjevě


Asi už jste slyšeli o tom, jak je Ukrajina levná... mno... nejspíš vás úplně nezruinuje, ale s cenami alá jihovýchodní Asie tak úplně nepočítejte. Do hlavního města Kyjeva proudí stále více a více turistů, a stejně úměrně stoupají i ceny za služby. Nicméně pořád je tu o něco levněji než v ČR, takže kdo hledá jen něco levného "jen na přespání", není to žádný problém. Anebo si tu můžete trošku vyhodit z kopýtka a za slušné peníze si dopřát trošku luxusu.

Já zvolila zlatou střední cestu a pronajala jsem nám tenhle malý byt s názvem Flat for You, který 100 % splňoval naše požadavky na soukromí i dostupnost do centra. V nabídce mají několik různě velkých a různě umístěných apartmánů (podle toho cena). My jsme za noc zaplatili v přepočtu cca 1000,- Kč. Největší výhodou bylo, že se náš byteček nacházel přímo vedle Chrámu sv. Žofie a cca 10 minut chůze na hlavní náměstí, čili naprostý ideál. Pokud byste si představovali něco jinačejšího, mrkněte na tahle ubytka:

  • levné: A-Hostel - skvěle hodnocený hostel s cenami od 330,- Kč. Můžete přespat i ve stylové kapsli jako v Japonsku :)
  • střední: DayFlat Apartments - podobné jako Flat for You, také mají několik různých bytů k pronájmů - liší se cenou, kapacitou a umístěním
  • luxus: Greguar Hotel - nádherné nové apartmány, MaNNa Boutique - designový hotýlek, nebo luxusní Hyatt Regency s wellnessem 



Co neminout v Kyjevě?


Kyjev je zatím stále trošku opomíjený oproti ostatní evropským metropolím, ale rozhodně to není tím, že by tady nebylo nic k vidění. Cestou z letiště se sice "pokocháte" typickými sovětskými sídlišti, ale v centru už to bude dobrý... fakt :) Uvidíte třebas tohle:


1. Chrám svaté Žofie


Nebo také Katedrála svaté Sofie, jak chcete. Tak jako tak se jedná o nejstarší kostel v Kyjevě i v celé východní Evropě, jelikož tu stojí už od počátku 11. století. Tehdy se stal významným centrem vzdělanosti a kultury, a významným zůstává i nadále, protože od roku 1990 je zapsaný na seznamu památek UNESCO.

Na první pohled vás jistě zaujmou ohromné zlaté kopule hruškovitého tvaru. Původně prý bylo zlatých věžiček 30, ale k dnešnímu dni se jich dochovalo jen 19. Tento pravoslavný chrám se skládá z několika částí - můžete si vybrat, co přesně chcete navštívit a podle toho se odvíjí cena vstupného. Pokud se chcete jen projít kolem kostela, vstupné přijde na 20 UAH. Pokud budete chtít jít do dalších prostor jako třeba na věž, do muzea atd. atd., připlatíte si. Jen už přesně nevím kolik, možností bylo hodně, ale celkově se za vstupné v Kyjevě nevybíraly žádné závratné částky.


TIP: Nedaleko Chrámu svaté Žofie se nachází ještě tento světlemodrý skvost - Katedrála svatého Michala. Buď sem dojdete pěšky, nebo lze jet od Dněpru zubačkou (8 UAH/jízda). Vstup do areálu je zdarma.



2. Chrám svatého Ondřeje + Andrijivskyj


Další z pravoslavných kostelů na pravém břehu Dněpru. Nachází se na výběžku Starokyjevské hory ve výšce 90 m, takže i když byla při naší návštěvě mlha jako prase, jeho vysoká kopule byla nepřehlédnutelná. Tato katedrála je neodmyslitelně spjatá s přilehlou čtvrtí Andrijivskyj (Andrijivskyj descent nebo uzviz), která bývá přirovnávána k pařížskému Montmartru - velká koncentrace pouličních umělců, kteří prodávají svá díla, a nad tím vším Chrám svatého Ondřeje namísto Sacre Coeur.

zdroj Invia: https://www.invia.cz/blog/pruvodce-po-pamatkach-kyjeva/


3. Náměstí Nezávislosti + Chreščatyk 


Hlavní kyjevské náměstí, kterému se také říká jednoduše Majdan. Dominuje mu vysoký sloup = památník Nezávislosti, jakožto připomínka nezávislosti na Sovětském svazu (1991). Jinak tady nečekejte žádné historické a zdobené stavby, jak jsme kolikrát zvyklí z českých či jiných evropských měst. Tohle náměstí totiž bylo za 2. světové války natolik poničeno, že jej museli znovu vybudovat, proto je tady vše relativně nové. Majdan se stává dějištěm různých oslav a společenských událostí, ale i protestů a demonstrací, které na Ukrajině nejsou ničím výjimečným. Nejznámější jsou série občanských protestů z let 2013 a 2014 zvané Euromajdan, kdy se z náměstí stalo doslova bitevní pole a zemřely zde desítky lidí. Dnes tento masakr připomínají jen pomníčky, svíčky a věnce...


Náměstí nezávislosti protíná nejproslulejší kyjevská ulice - Chreščatyk. Bulvár, který žije ve dne i v noci. Přehlídka luxusních obchodů a restaurací, ale i malých stánků s kávou, borščem či ústřicemi. Zajímavé je, že o víkendu se pro auta uzavře a stává se z ní pěší zóna, kde se pouliční umělci předhánějí v získání vaší pozornosti. Nebo si tu třeba můžete půjčit motokáru. Nebo si nechat udělat 360° fotku, to mi přišlo fakt vtipný, že tohle někdo nabízí.. :)



4. Zlatá brána


Monumentální kamenná brána sloužila jako část městského opevnění a zároveň představovala i hlavní vchod do Kyjeva. Stavba Zoloti Voroty je datována k počátku 11. století, stejně jako Chrám svaté Žofie a byla inspirována Zlatou bránou v Istanbulu (bývalé Konstantinopoli).



5. Landscape Alley


Až vás přestanou bavit kostely a chrámy, běžte omrknout tenhle originální street art park, který představuje výbornou oddychovku. Účelově se jedná o dětské hřiště, ale kochat se tu můžou úplně v klidu i dospělí. Je tu totiž roztroušena spousta barevných soch, mozaiek a instalací, které vám vykouzlí úsměv na rtu raz dva. Jako bonus je k dispozici super výhled na moderní čtvrť Podol.

Zdroj City Guide Kiev: http://www.cityguidekiev.com/item/landscape-alley/
Peeing Colors

+ výhled na Podol - nahoře v mlze Chrám svatého Ondřeje:



6. Kyjevskopečerská lávra


Pravoslavný klášterní komplex nacházející se přímo v centru Kyjeva a současně největší chlouba Ukrajiny, zapsaná na seznamu památek UNESCO. Původně zde mniši žili v podzemních labyrintech. Teprve později byly nad těmito chodbičkami postaveny kostely a chrámy tak, jak je uvidíte dnes. Areál je velice členitý - v první řadě se dělí na Horní a Dolní lávru, dále pak na několik chrámů, administrativních i hospodářských budov, kláštera, nemocnice, dílen atd.

Vstupné do Kyjevskopečerské lávry je zpoplatněno, částka záleží na tom, co všechno chcete vidět. My jsme například zaplatili 50 UAH a mohli jsme se podívat i na nejvyšší stavbu v tomto rozlehlém komplexu - Velkou zvonici. Majestátní věž se tyčí do výšky 96,5 metrů a rovnou upozorňuji, že nahoru musíte pěkně po svých, výtah nemají. Ale pokud jen trochu můžete, určitě se tam vyšplhejte, protože ten výhled (nejen) na zlaté věžičky je fakt luxusní! Bez mlhy bude určitě ještě luxusnější :)



7. Socha Matka vlast (Rodina Mat)


Ohromná, 62 metrů vysoká, socha ženské postavy, která třímá v jedné ruce šestnáctimetrový meč a ve druhé štít. Je zhotovena z nerezové oceli a komplet celá konstrukce váží údajně až 560 tun! Matka vlast nemá jen symbolický charakter, ale funguje i jako rozhledna. Za 100 UAH vás výtah vyveze na její podstavec, a za 300 UAH se dokonce můžete dostat až na vyhlídkovou plošinu ve výšce 91 metrů (ve štítu sochy).


Tato Železná dáma, jak se jí přezdívá, stojí v areálu Národního muzea věnovaného 2. světové válce. V přilehlém okolí je tedy zdarma k vidění spousta vojenské techniky od jeepů, bojových vozidel, tanků až po letadla a vlaky. Část outdoor muzea je zpoplatněna, ale částka je skoro zanedbatelná - pouhých 5 UAH. Do vnitřní expozice se platí vstupné 30 UAH, popř. s původcem 200 UAH nebo s audioguidem za 50 UAH.


Krom rozhledny a muzea tu narazíte i na spoustu menších soch a památníků, takže sem rozhodně zajděte, i když nebudete chtít jít nahoru na vyhlídku. Taková příjemná, relaxační procházka po parku se vždycky hodí :)



8. Park věčné slávy


A rovnou přihodím ještě jeden park... Tenhle se nachází v blízkosti Kyjevskopečerské lávry a jeho součástí je několik památníků. Vidět tak můžete například hrob Neznámého vojína, u kterého ve dne v noci plápolá věčný oheň, nebo Památník obětem hladomoru připomínající extrémně těžké časy z let 1932-1933, kdy zemřelo hlady více než 3,4 milionů lidí. Speciální socha Děvčátka s pěti klásky pak symbolizuje dětské oběti této stalinistické tyranie. Památník hladomoru se v době naší návštěvy zrovna rekonstruoval + nebylo úplně ideální počasí, takže návštěva Parku věčné slávy byla pro nás trošku depresivní. Nicméně věřím, že v létě bude procházka v těchto končinách příjemnou záležitostí.


Cestou k lávře budete míjet ještě jednu krásnou a velice starou stavbu - Kostel spasitele na Berestové. Díky valům parku je možné z výšky spatřit celý jeho původní půdorys.



+ výlet do Černobylu 


Jako bonus si můžete udělat výlet do Černobylské zóny, ovšem musíte jej rezervovat s předstihem kvůli vyřízení povolení. Všechny informace, které byste mohli potřebovat, se dozvíte v dalším článku - Den v Černobylu.

Pokud byste z nějakého důvodu do Černobylu nemohli, nechtěli nebo jste to prostě nestihli, zajděte se podívat alespoň do Muzea Černobylu, které se nachází přímo v Kyjevě. Stránky nejsou moc přehledné, ale muzeum samotné za to údajně stojí.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.