NEJ místa na Faerských ostrovech

května 21, 2020

V předchozím článku o Faerských ostrovech jsem nastínila, proč mě tyhle končiny magicky přitahovaly. Také jsem sepsala praktické info pro plánování plus jsem do něj hodila i lehkou vsuvku o tom, jak coronavirus naši vysněnou dovolenou překazil. Z tohoto důvodu jsme bohužel nestihli vše, co bylo v plánu, ale pořád lepší něco než nic. 

Nyní jsem dala dohromady seznam s 8 NEJ místy, která byste při vaší návštěvě Faerských ostrovů rozhodně neměli minout. Milovníkům trekování k plánování jednoznačně doporučuji tuhle brožurku zdarma ke stažení. Hodně jsem z ní čerpala i já, je fakt suprově přehledná. U výletů, které jsme stihli absolvovat osobně, uvidíte moje fotky - z března 2020. Naopak lokality, které jsme měli pouze na itineráři, a která nás tím pádem ještě čekají :), doplním výjimečně o fotky jiných autorů, fotografů a blogerů. Každopádně zdroj vždy najdete pod fotkou. Tak jdem na to!


1. Gásadalur


Díky tomu, že se tahle vesnička nachází od letiště pouhých 15 minut cesty autem, tak naše první kroky po příletu vedly právě sem. Zajímavé je, že dlouhou dobu byl Gasadalur v podstatě izolován a žila v něm jen hrstka lidí. Z jedné strany je totiž obklopen nejvyššími horami ostrova Vágar (Árnafjall a Eysturtindur), a z té druhé už vás čeká jen neskutečně strmý sráz a ledový oceán. Dostupné prostředky byly pouze helikoptéra, loď nebo pěší trasa z nejbližší vesnice Bøur, kterou můžete absolvovat dodnes. Pokud tedy budete mít větší štěstí na počasí než my :) Změna přišla až v roce 2004, kdy byl skrz kopec prokopán tunel a vesnice se tak zpřístupnila i pro auta. Naštěstí.

Atrakcí je tady totiž úchvatný vodopád Múlafossur, který se valí z třicetimetrového útesu rovnou do oceánu. Je to opravdu nádherná a dechberoucí podívaná.


cestou do Gásadaluru vás čeká super výhled na skály a ostrůvky v oceánu:



2. Leitisvatn


Někde byste také mohli narazit na název Sørvágsvatn. Tak jako tak, se jedná o největší jezero na Faerských ostrovech a současně také o jednu z největších tamních must see. Aby taky ne. Jezero totiž částečně leží přímo na strmých útesech, takže pokud někde narazíte na fotky Leitisvatn, patrně si budete myslet, že jde o jakýsi optický klam.

Dobrou zprávou je, že stejně jako Gásadalur, je od letiště vzdáleno jen několik málo minut, v podstatě je nalepené hned vedle. A teď ten méně příjemný zbytek. První věc je, že není úplně snadné jezero vyfotit tak nádherně jako si jej vygooglíte na internetu, především teda kvůli nevyzpytatelnému počasí. Nejlepší vyhlídkové místo se nazývá Trælanípa a vede k němu krátká nenáročná stezka. Počítejte cca 3 km v jednom směru. Jenže pozor! Od roku 2019 si to nějaký chytrák oplotil jako soukromý pozemek a začal tu vybírat vstupné = hiking fee. K počátku roku 2020 se jedná o částku 200 DKK za OSOBU, tedy v přepočtu více než 700,- Kč (lze i kartou). Mně osobně se to zdá poměrně brutální, když vezmete v úvahu, že se jedná o krátkou procházku, ani ne na půl dne. Ale to si budete muset rozhodnout sami, zda je to pro vás ta správná investice či nikoliv :) Doporučuji ještě ověřit aktuální info na Tripadvisoru, kde se po zavedení vstupného rozjely i velmi negativní komentáře.

Zdroj: Hiking Project - https://www.hikingproject.com/photo/7029699/the-view-of-leitisvatn-lake-from-the-southernmost-cliffs-of-vagar-island-is-unbe
+ fotka i s vodopádem Bøsdalafossur, aneb takhle přesně ho neuvidíte, pokud nemáte drona :D

Zdroj: Guide to Faroe Islands - https://www.guidetofaroeislands.fo/travel-faroe-islands/drive/leitisvatn


3. Tjørnuvík + Saksun


Dvě mini městečka v severní části největšího ostrova Streymoy, která jsou od sebe vzdálená půl hodinku cesty autem... anebooo... 3 hodiny pěší zhruba 7 kilometrové procházky. Prý je to jeden z nejkrásnějších treků ostrova, a i nám se moc líbil, minimálně jeho polovina. Cesta totiž zahrnuje zdolání 522 m. n. m. a v březnu na hřebeni leželo tolik sněhu, že už nám to s naším (ne)vybavením nepřišlo úplně bezpečné. My jsme vycházeli z Tjørnuvíku, ale v podstatě si můžete vybrat - stezka je jednosměrná, nejedná se o žádný okruh. Čím výše jsme stoupali, tím krásnější byl výhled na fjord a v něm zaklíněnou vesničku. Mno a taky samozřejmě přibývalo sněhu, právě kvůli němu jsme nakonec s těžkým srdcem přechod odpískali a vrátili jsme se odkud jsme přišli.


Pokud by vás tato procházka nelákala, můžete do obou vesniček dojet pohodlně autem a projít si je dle libosti. Cestou do Tjørnuvíku určitě nezapomeňte zastavit u vodopádu Fossá, který je se svými 140 m nejdelším vodopádem na ostrovech, i když to tak na fotce úplně nevypadá :). Je u něj malé odpočívadlo, takže to určitě neminete. A teď co je k vidění v cílových místech?


Tjørnuvík

  • malinká kouzelná vesnička jako z konce světa (ale to jsou na Faerech vlastně všechny...)
  • černá pláž - populární u surfařů
  • skvělý výhled na kamenné sloupy v moři jménem Risin and Kellingin (Obr a Čarodejnice)
  • občerstvení v podobě Sand Cafe a Privat Kafe (samozřejmě jen v sezóně)


...no a někde tady jsme se rozhodli otočit :D


Saksun

  • pár chaloupek přichycených ve svahu nad přílivovou lagunou
  • Dúvugarðar - ovčí farma s typickými zatravněnými střechami. Od poloviny června do konce srpna tu za 30 DKK můžete omrknout muzeum, plus je otevřené i občerstvení a suvenýry.
  • možno sejít až dolů na pobřeží, ale opět se jedná o soukromý pozemek a tudíž placený úsek. Když projdete samoobslužným turniketem, kde zaplatíte kartou 75 DKK, dostanete se na černou písečnou pláž.


+ placený úsek - prostě pláž, nic z čeho by si asi člověk úplně sedl na zadek :)

u těch baráčků se prochází turniketem za 75 DKK
Zdroj: Through Julia´s Lens - https://throughjuliaslens.com/wp-content/uploads/2018/10/Saksun41.jpg

4. Tórshavn


Hlavní a také největší město na Faerských ostrovech ležící stejně jako Tjornuvik a Saksun na ostrově Streymoy. Oproti ostatním městečkům a vesničkám je opravdu obří, nicméně ani tak si nepředstavujte žádnou Prahu... ani Plzeň. Žije tu jen cca 15 tisíc obyvatel, ale bez problémů tu naleznete naprosto vše, co byste mohli potřebovat - všechny druhy obchodů, restaurací, bary, kavárny, hotely, hostely, galerie, muzea, kostely apod. Co vás jistě potěší je fakt, že se tu můžete svézt městskými busy zadarmo (městské = červené). Ani s parkováním auta tady nepřijdete úplně na buben. Všude po městě jsou různé zóny, kde je napsáno, jak dlouho tam smíte parkovat. Přímo v historickém centru je to v minutách, ale naprosto v pohodě jsme zaparkovali např. v přístavišti na Parkeringsøkið á Bursatangi.


Tipy na ubytování v Tórshavn

  • levnější62N Guesthouse - cca 1900,- Kč za pokoj se sdílenou koupelnou. Dál bych se určitě koukla i na Hotel Djurhuus, který má značně pohyblivé ceny, ale když to vychytáte, seženete pokoj i se snídaní okolo 2 tisíc, což není vůbec špatné.
  • dražší - Hotel Hafnia nebo 62N Hotel - pro představu vás standardní hotelový pokoj pro dva přijde na cca 4000,- Kč se snídaní. Oba hotely jsou přímo v centru.


Z hlediska zajímavostí vás bude nejvíce přitahovat samotné srdce Tórshavnu, kde najdete uskupení červených baráčků se zatravněnými střechami. Čtvrť se jmenuje Tinganes a uvnitř těchto budov sídlí faerská vláda. Hned vedle pak můžete rovnou zaběhnout na volně přístupnou pevnost Skansin, která byla za druhé světové války sídlem Britského námořního velitelství. Na další tipy se mrkněte na těchto stránkách, protože já vám raději doporučím jedno místo kousek za Tórshavnem.

Tinganes, Zdroj: Follow the Vikings - https://www.followthevikings.com/visit/tinganes
Skansin, Zdroj: Wikimedia - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skansin,_Torshavn_01.jpg

Jmenuje se Kirkjubøur a je to opět ta typická pidi vesnice - pár chaloupek s trávou na střeše a pasoucí se ovce všude možně. Dříve ale bývala mnohem větší a měla zásadní význam, protože se svého času stala náboženským a kulturním centrum celého souostroví. Za největší cennosti se tu nyní považuje:

  • katedrála svatého Magnuse (jeho stěny), která se začala stavět okolo roku 1300
  • nejstarší farní kostel na Faerských ostrovech (1200) - St. Ólav´s Church 
  • historická farma - založená okolo roku 1350. Nyní za poplatek 50 DKK přístupná i zevnitř, aktuální info zde a zde.

vlevo Ólav´s Church, vpravo St. Magnus Cathedral


5. Klakkur


Vrcholek, který představuje suprové výhlídkové místo dostupné velmi příjemnou procházkou. Leží na ostrově Bordoy a jako nejlepší výchozí bod vám poslouží město Klaksvík. To je shodou okolností jedno z těch větších měst na ostrově, takže i tady najdete nějaké restaurace, obchody nebo třeba infocentrum.

Dle ofiko průvodce trail začíná od parkoviště u kostela v centru Klaksvíku. Nám se však osvědčilo dojet autem až na parkoviště v ulici Niðan Horn, odkud jsme pak už pokračovali pěšky po nezpevněné cestě. Za zhruba kilometr a půl je poslední parkoviště, ale tam už jsme se s naším VW Up kodrcat opravdu nechtěli :) Za další kilometr a půl už stojíte nahoře a užíváte si toho skvělého výhledu na Klaksvík pod vámi, Leirvík na západě i okolní kopečky a nejbližší ostrovy. Celá trasa je v podstatě velice intuitivní - jdete prostě nahoru na kopec před vámi, přičemž se dostanete do maxima 413 m. n. m., nic strašného... Jediná náročnější pasáž by mohla být ta těsně pod vrcholem, kde je přístup strmější. Nebo minimálně pro nás to díky závějím sněhu náročnější bylo, v létě může být zas všechno ok. 



6. Kallur lighthouse


Jeden z nejoblíbenějších treků na ostrovech, který vám zaručí božský výhled na křivolaké kopečky... a samozřejmě maják (= lighthouse). Tenhle výlet jsme bohužel neabsolvovali, protože počasí mělo ten den jiné plány. Škoda. Nicméně předtím jsem o něm zjistila všechno, co se dalo, takže i tak vám mohu poskytnout relevantní info.

Zdroj: Experience Faroe Islands - https://experiencefaroeislands.fo/the-famous-kallur-lighthouse/

Problém s tímto trekem tkví v tom, že vede skrz ostrov Kalsoy, kam se nedá dostat podvodním tunelem, a vy tak musíte využít ferry. Ale žádnou paniku! Loď odjíždí z Klaksviku dle jízdního řádu, který naleznete zde. Jen si dejte pozor, že si jej není možné rezervovat - zkrátka přijedete a doufáte, že pro vás a vaše auto bude místo. Mimo sezónu to rozhodně není problém, ale v letních měsících si raději přivstaňte. Cenově to pak vychází na 160 DKK za auto s řidičem + 40 DKK za další osobu. Teď vás určitě napadne otázka, jestli lze možné auto nechat doma a hodit si to všechno pěškobusem, že? Teoreticky by to šlo, ale po připlutí na Kalsoy (Sydradalur), vás čeká ještě přejezd autem do vedlejší vesnice Trollanes. Vyzkoumala jsem, že mezi přístavem a výchozím místem treku jezdí autobus, ale asi jen 2x denně, čili bez auta to prostě není tak úplně reálné.

Celá akce s ferry, přejezdem a procházkou by vám měla vyjít na cca 5 hodin. Pro přehled bude mít váš výlet takovýto průběh:
  1. ferry z Klasviku do Sydradalur
  2. přejezd autem do Trollanes
  3. z Trollanes procházka k majáku

Photo by Dan Hill - https://mapaday.com/items/5e83774a1e07c201a0a7af70


7. Vidareidi


Aneb jedna malá vesnička na ostrově Vidoy, která je mimochodem dokonce tou nejseverněji položenou vesnicí na Faerských ostrovech vůbec. U typického kostelíku naleznete krásný výhled na útesy, takže ten rozhodně nevynechte. Dalším důvodem, proč byste sem měli chtít zajet, je výšlap na nejvyšší horu na Vidoy - Villingadalsfjall (841 m. n. m.).

Trek není z těch nejjednodušších, protože obsahuje dost prudké pasáže, ale je údajně nejpěknější. Čeká vás cca 6 km cesty do kopce a zase zpátky, což by mělo zabrat zhruba 3-4 hodiny... podle toho, jak dlouho budete kempit nahoře a užívat si té úžasné scenérie :) Dle nejnovějších informací se i tady začal vybírat hiking fee - 200 DKK/os., jelikož začátek trailu vede skrz soukromý pozemek. Rozuměj pastvina pro ovce, na níž je průběh stezky označen modrými kolíky. Při naší návštěvě jsme se s tím nesetkali, ale v sezóně se prý poplatek vkládá do poštovní schránky, popř. pokud nemáte hotovost, zaplatíte později bankovním převodem.



8. Mykines


Ostrov západně od Vágaru, o kterém jsem uvažovala bohužel jen chvilku. Konkrétně jen do chvíle, než jsem zjistila, že ferry sem jezdí pouze v sezóně (od zač. května do konce srpna). Odjezd je nejjednodušší z městečka Sørvágur a jízdní řád samozřejmě naleznete na těchto stránkách. V ostatní měsíce by ještě eventuálně šlo využít helikoptéru, ale o problematice letů jsem psala v prvním článku, takže si určitě pamatujete, že nemůžete letět v jednom dni tam i zpátky. Museli byste tam tedy přespat a ubytování jsem na tomto ostrově našla poskrovnu, možná tak Marit´s House. Nebo by se vám taky mohlo stát, že tam kvůli počasí uvíznete déle než byste chtěli... ovšem to se vám samozřejmě může přihodit i s trajektem v sezóně.

Zdroj: Guide to Faroe Islands - https://www.guidetofaroeislands.fo/nature-in-faroe-islands/mykines

A čím je Mykines tak zvláštní? Místní tvrdí, že je to jeden z nejhezčích ostrovů, především kvůli koloniím papuchalků, kteří zde v sezóně hnízdí ( = puffin island). Své útočiště tady nachází i 30 dalších druhů ptáků, ale žádný z nich není tak početný jako papuchalkové. Určitě bych pak ještě vyzdvihla oblíbený cca 8 kilometrový trail k majáku na vedlejším Mykineshólmur, který je s hlavním ostrovem spojený lávkou pro pěší. Je to koncipované jako okruh a časově byste se měli vejít do 3 hodin. Jen počítejte s tím, že tato procházka je opět zpoplatněna - 250 DKK/osoba. Vstupné si koupíte dopředu online na těchto stránkách.

Zdroj: Guide to Faroe Islands - https://www.guidetofaroeislands.fo/nature-in-faroe-islands/mykines


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.