Huacachina & Ballestas Islands

června 19, 2020

Pouštní oáza a tučňáci, aneb to, co v Peru na první dobrou tak úplně nečekáte... Nebo alespoň mě zprvu vůbec nenapadlo, že bych tam jedno z toho mohla vidět. Pokud ale zabřednete do plánování vašeho peruánského itineráře, dřív nebo později na tato místa pravděpodobně narazíte také. "Později" jsem na ně narazila já, protože jsem hledala program na zbývající dny v Peru, popř. program, který by se dal použít, kdybychom měli problém s výškovou nemocí. Naopak "dříve" se o existenci těchto míst dozvíte, když nebudete mít jako prioritu lezení po horách, ale naopak budete hledat zajímavá místa blíže k hlavnímu městu - Limě.

Právě z Limy jsme se do této oblasti přesouvali. Není to nic složitého. Pro přesun doporučuji použít již několikrát zmiňovaný vyhledávač redbus.pe, s jehož pomocí si vyberete pro vás nejvhodnější variantu. My jsme cesty nakombinovali a pořídili u těchto dopravců takto (směr samozřejmě můžete i otočit):

  • Lima - Ica (cca 4,5) - s PerúBus 30 sol/os.
  • Ica - Paracas (cca 1h 15 min.) - s Oltursa 20 sol/os.
  • Paracas - Lima (cca 3,5 h) - s PerúBus 50 sol/os.



Huacachina


Oáza v poušti, ze které se stala totální instagramová atrakce. Právě z tohoto důvodu jsem ji neměla tak úplně jako prioritu, spíše jsem její návštěvu odsunula na vedlejší kolej typu "když zbyde čas". A díkybohu zbyl, protože ač naše očekávání nebyla příliš vysoká, nakonec jsme byli příjemně překvapeni. Rozhodli jsme se, že Huacachině věnujeme jedno odpoledne, takže jsme v Ica odchytli tuktuk a za 8 solů se tam jednoduše nechali dovézt. Mimochodem zpátky jsme jeli taxíkem za tu samou cenu - pohodlí nesrovnatelné :) 

Podle fotek z internetu by si člověk myslel, že je to bůhvíjak daleko v poušti, totálně odříznuté od civilizace, ale ve skutečnosti se oáza nachází jen kousíček za městem, takže i cesta sem je rychlovka. Nejvíce jsem se však obávala davů turistů, což se nepotvrdilo a ve finále jsem byla mile zaskočená, protože jsme tu byli skoro sami. A teď co od toho čekat? Představte si rybník kolem něhož se vine chodník lemovaný bary, restauracemi a hotely/hostely. Všechno to tak nějak působí jako klasické přímořské letovisko... jen do chvíle než se rozhodnete onen chodník opustit. Pak už vás totiž čeká jen písek, písek a zase písek. Všude kam jen dohlédnete uvidíte jenom obrovské písečné duny, na které je mimochodem celkem makačka vylézt. I tak se tam ale rozhodně vyhrabejte, protože ten nejlepší výhled je právě odtamtud!


Pro adrenalinové nadšence jsou k dispozici projížďky buggynami či sandboarding. Původně jsme to neměli tak úplně v plánu, páč se nám to zpovzdálí zdálo děsně pomalé. Jakože na tom nic není a nestojí to za to. Ale pak jsme si řekli, že přece nebudem odsuzovat něco, co nezkusíme... Takže jsme obcházeli jednotlivé prodejce, až jsme usmlouvali cenu za buggy tour na 20 sol za osobu. Pár sekund po startu jsem svá slova brala okamžitě zpátky! Bylo to všechno, ale rozhodně jízda nebyla pomalá a o ničem! Chvilkami jsem měla pocit, že se to převrátí, protože řidiči s buggynou dělaj slušné kousky a vyloženě si užívaj vřeštění pasažérů. Jako za mě fakt dobrý! Po několika minutách jsme zastavili na jedné z obřích dun a vyložili sandboardy. Představy o ladných obloučcích v písku se rozplynuly velice rychle, takže to jediné, co se dalo zkusit byl sandboarding... po břiše :) Jako bonus nám tahle tour vyšla na západ slunce, který je v poušti naprosto skvělým zážitkem a tohle načasování můžu jedině doporučit.



  
Pokud o adrenalin tak úplně nestojíte, můžete si na rybníčku půjčit loďku nebo se tam jen vyvalit jako vorvani a opalovat se. Nebo lézt po okolních dunách. Nebo si pronajmout sandboard jen tak na vyzkoušení (bez buggyn) - agentur, které vám prkno půjčí, je tam víc než dost.


sandboarding v praxi


čekání na západ slunce



Tipy na ubytování v Ica


  • levnější - Daniel B&B - skvěle hodnocený pokoj pro dva i se snídaní za cca 600,- Kč, případně Ica Adventures II, kde pokoje startují na stejné částce
  • dražšíHotel Boutique La Angostura - nový hotýlek s bazénem a snídaní, cenově vás to přijde na cca 1500,- Kč, nebo přímo resort Las Dunas, kde najdete veškerý komfort, který byste mohli hledat, čemuž samozřejmě odpovídá i cena

Kdo by chtěl, může přespat rovnou v Huacachině, protože ani na večer není pohled na osvětlenou oázu tak úplně k zahození... V tomto případě bych volila rodinnější Hospedaje Claudia nebo naopak místo, kde to žije - Banana's Adventure Hostel



Ballestas Islands


Výchozím bodem k tomuto výletu se pro nás stává městečko Paracas - klasické přímořské letovisko, které byste s klidem zařadili do jižní Evropy. Představte si pláž a u něj spoustu barů, restaurací, suvenýrů a pouličních prodejců. Tak to je ono. Na jedné straně městečka je pak luxusní vilová čtvrť, kde z baráku vyjdete rovnou na pláži, zkrátka rozhodně ne naše cenová :) Ne že by nás to nějak zvlášť trápilo. Za cíl jsme totiž měli nedaleké uskupení ostrovů Ballestas, kde jsou k vidění lachtani a dokonce i tučňáci humboldtovi. Právě proto si ostrovy vysloužily přezdívku "Galapágy pro chudé".  Problém je ten, že se jedná o přírodní rezervaci, takže se sem nedá dostat na vlastní pěst, ale musíte využít služeb místních agentur. Jak už jsem psala - my vyrážíme z Paracasu, ale výletní lodě vyplouvají i z nedalekého města Pisco. Výběr je tedy na vás.

V Paracasu je ideální dostat se k přístavnímu molu, kam vás dovede široká promenáda. No zkrátka trefíte raz dva. A ještě možná cestou potkáte týpka, co hází pelikánům rybky... viz fotky... pak za to chce samozřejmě zlaťáky :) Nicméně u mola vám ten výlet někdo vnutí na 100 %. Doporučuji do Paracasu přijet nějakým dřívějším busem, nebo se tu rovnou probudit, protože v odpoledních hodinách už moc výletních lodí nevyplouvá. Cena nás vyšla na 46 sol pro jednoho, skládá se z:

  • 30 sol samotná tour
  • 5 sol poplatek přístavu
  • 11 sol vstup do národního parku


Na samotnou plavbu počítejte minimálně s 2 hodinami, takže pití s sebou a hlavně dojít na WC před nástupem na palubu, tam už budete mít smolíčka. S sebou klidně přibalte mikinu, protože na moři je větrno a člun sviští poměrně rychle. Jo a pro holky dlouhovlásky bych doporučila gumičku do vlasů nebo kšiltovku... pro dobro všech zúčastněných :) 

První zajímavost, kterou po vyplutí uvidíte, bude poloostrov Paracas se svými načervenalými a rozeklanými útesy. V jednom úseku se nachází dokonce obří geoglyf ve tvaru svícnu nebo kaktusu (podle toho jakou máte fantazii), o jehož stáří i účel, pro který byl vytvořen, se stále vedou spory.


Hlavním cílem je však uskupení několika malých ostrůvků, které jsou doslova obsypány různými druhy ptáků - racků, kormoránů, terejů, pelikánů a dalších. V souvislosti s těmito opeřenci očekávejte také dost velký zápach, jelikož skaliska jsou pokryta vrstvou jejich trusu. Odborně se tomu říká guáno = doslova nahromaděný trus mořských ptáků, který se tu pak těží a dále je využíván jako hnojivo. Každopádně to není nic, co by se nedalo přežít, zvlášť když na to co chvíli zapomenete.

Příjemným zpestřením jsou např. drobní tučňáci vtipně se kolébající na útesech. Nebo v místech, kde voda omývá skaliska, můžete zahlédnout velké kraby a sytě červené hvězdice. Výletní loď postupně ostrovy obkrouží, takže nemusíte mít strach, že z nějaké strany, zrovna nebudete mít výhled. Uvidíte toho dost odkudkoli. Třeba lachtani se z velké části vyvalují na menších kamenech, ale není výjimkou, že je uvidíte i v akci přímo ve vodě!


...lachtani...

a jeden krasavec ve vodě :)

Tipy na ubytování v Paracasu


  • levnějšíEl Buen Samaritano nebo Atenas Backpacker - jednoduché pokoje ve velmi dobře hodnoceném ubytku, které cenově vychází na cca 600,- Kč i s vlastní koupelnou



+ BONUSY


Ještě bych ráda zmínila tři další věci, které by se v okolí daly podniknout, ale které už jsme bohužel nestihli. Ale dobrých tipů není nikdy dost ne? :) Jedná se o:

1. projet rezervaci Paracas na kole

  • poloostrov pokrytý pouští, kde vás cestou čekají pláže i parádní výhledy na útesy
  • vstupné do NP Paracas = 11 sol, ale pokud absolvujete tour na Ballestas Islands, budete jej mít již zaplacený
  • s sebou rozhodně nezapomeňte vodu a opalovák + offline mapy nebudou tak úplně od věci
  • osobně bych čerpala info u odkazu pod obrázkem (jen v angličtině)

Zdroj: Along Dusty Roads - https://www.alongdustyroads.com/posts/paracas-national-reserve-by-bike

2. udělat si výlet na planinu Nazca

  • pouštní oblast s více než 300 obřími obrazci zvířat, rostlin a dalších objektů 
  • nejlepší výhled je z letadla/helikoptéry/balónu
  • jinak je v blízkosti obrazců k dispozici i vyhlídková plošina, kdyby se vám nechtělo investovat do létání 
  • cca 2 hodiny cesty z Ica

Zdroj: The Vintage News - https://www.alemape-tours.com/tours/canon-de-los-perdidos/

3. absolvovat túru do kaňonu Los Perdidos

  • nádherné místo, které ještě není tak úplně poznamenané turistickým ruchem - málokdo se totiž v Ica zdržuje více dní (prioritou stále pro všechny zůstává oáza)
  • sami se sem bohužel budete dostávat velmi těžko, bude tedy dobré využít služeb místních cestovek

Zdroj: AlemaPE Tours - https://www.alemape-tours.com/tours/canon-de-los-perdidos/


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.