Zadar + 6 tipů na výlety

června 08, 2021

Naši dovolenou v Chorvatsku jsme se rozhodli strávit ve dvou různých městech, abychom si trochu rozšířili obzory a mohli tak poznat více zajímavých míst. První volba padla na Senj, o kterém jste se mohli dočíst v předchozím článku Květnové Chorvatsko: Senj a okolí. Druhým městem se po zhodnocení všech pro a proti stal Zadar. A na ten tedy mrkneme dnes, plus samozřejmě i na tipy na výlety v rozumné dojezdové vzdálenosti.


Zadar mě nadchl především svým historickým centrem, které leží na malém poloostrůvku obestavěném městskými hradbami. Uvnitř totiž naleznete změť uliček, náměstíček a v nich nepřeberné množství restaurací, kaváren a barů všech cenových kategorií. A úplně nejskvělejší na tom všem je fakt, že je tato historická část města koncipovaná jako pěší zóna, takže můžete jen nerušeně bloumat a kochat se. 

Pokud si tedy chcete užít městského ruchu a zároveň ochutnat trochu té historie a památek, tak jste v Zadaru rozhodně na správném místě. Mně osobně se to tady líbilo fakt moc, pořád je na co koukat. Dáme si pár záchytných bodů, které byste po vašich pochůzkách Zadarem určitě neměli minout. Za mne to jsou tahle:

  • Náměstí Fórum (Poljana pape Jana Pavla II.) - nachází se na místě někdejšího Římského fóra z 1. století, ze kterého se do současnosti dochovaly pouze zbytky schodiště, chodníku a dva monumentální sloupy. Dominantou náměstí je nyní symbol Zadaru - kruhový Kostel sv. Donáta postavený v předrománském slohu. Z tohoto období se jedná o nejlépe dochovanou stavbu v celém Chorvatsku a opravdu byste ji minuli jen velmi velmi těžko, protože za ní se tyčí ještě nádherná zvonice Katedrály sv. Anastázie. Dále pak určitě nepřehlédnete Kostel Panny Marie s benediktinským klášterem.


  • Přímořská promenáda - úplně největší atrakcí je tady pravděpodobně raritka v podobě Mořských varhan (Morske Orgulje). Jedná se vlastně o obří hudební nástroj, který vyluzuje tóny pomocí vzduchu vytlačovaného s přicházejícími vlnami. Opravdu zajímavý zážitek. O kousek vedle se nachází ještě jeden moderní počin - Pozdrav Slunci, který má na svědomí, stejně jako varhany, architekt Nikola Bašič. Pozdrav je složený z 300 skleněných desek, pod nimiž leží fotovoltaické solární panely. Dohromady tvoří kruh o průměru 22 metrů, který je zabudovaný přímo v kamenné dlažbě. Přes den desky absorbují sluneční paprsky a večer tak panely vytvářejí zajímavou světelnou show. Mimochodem tato vyprodukovaná energie dokáže v noci rozsvítit polovinu zadarské promenády! K vidění jsou tu ještě menší instalace, které symbolizují další planety naší sluneční soustavy. 



  • Když budete po promenádě pokračovat dál, dojdete až k zadarské univerzitě, před kterou stojí socha chorvatského malakologa Špira Brusiny. Teď vám ještě ušetřím googlení a rovnou napíšu, že malakologie je věda o měkkýších :)



  • Gradski most a přístaviště - most pouze pro pěší... a kola/koloběžky... který spojuje dvě městské části - starou a novou. Zároveň také zabraňuje velkým lodím, aby pluly hlouběji do zátoky. Ty proto kotví ještě před Gradski mostem. Pokud byste jej chtěli chtěli spatřit z výšky, doporučuji vyběhnout na městské hradby.



  • Náměstí pěti studní (Trg Pet Bunara) - náměstí pojmenované podle pěti studní seřazených za sebou, které byli vybudované v 16. století při obraně města proti Turkům. Vedle tohoto náměstí si ještě doporučuji udělat zacházku do nejstaršího chorvatského parku, který nese jméno po královně Jeleně Madije. Je z něj supr výhled na přístaviště Lučica Foša a starou vstupní bránu.





Ubytování v Zadaru

Stejně jako v Senju jsme hledali apartmán s ložnicí zvlášť. Zkrátka aby to nebyla garsonka nebo jak se často uvádí honosně "studio". Důvody jsou celkem prosté - home office s častými telefonáty a Kobliha, která si tu a tam potřebovala dát šlofíčka. Prioritou tedy opět byla výbava apartmánu, balkón/terasa, klidná čtvrť a parkovací stání. Tramtadadá a vzešel z toho Golden Gate Apartment! Nakonec byl bonusem i výtah, což se s kočárem docela šiklo, a self check in, kdy se nemusíte s nikým zběsile domlouvat na příjezdovém čase. Kousíček od apartmánu bylo několik kaváren/barů a supermarket Lidl. Do centra Zadaru jsme došli za nějakých cca patnáct minutek, takže pohoda. Cenově jedna noc v Golden Gate vyšla na 1050,- Kč. Pokud byste chtěli bydlet blíže k centru dění, mrkněte zde:


  • levné: Guest House Renata - penzion za skvělou cenu kousek od centra. Za cca 780,-Kč/noc nabízí parkování i vlastní koupelnu, což je celkem férová nabídka řekla bych
  • střední: Harvey´s Luxury rooms - krásné nové apartmány přímo v historickém centru, v nabídce dvě velikosti a podle toho samozřejmě cena
  • luxus: DeZing Superior nebo Emporio Boutique - obojí nádherné stylovky a za slušnou cenu





Nejlepší výlety v okolí Zadaru


1. NP Krka 

Tohle profláklé místo se k výletu přímo nabízí. Krka je 72,5 km dlouhá krasová řeka, která tvoří úžasnou soustavu kaskád, vodopádů a peřejí, a roku 1985 byla zdejší krajina dokonce vyhlášena národním parkem. Výhodou je, že si tady přijdou na své nejen milovníci procházek, ale i fandové vodních radovánek, protože u vodopádů se dá koupat. Aleluja.


Národní park má své vlastní oficiální stránky viz zde, ale... při prvním pohledu dobrý, jenže při hlubším zkoumání a hledání infa už mi to tak růžové nepřišlo, protože se horko těžko dozvídáte, kam vlastně máte jet, kde zaparkovat, co je zahrnuto v ceně apod. Přehlednost hadr, no nic... popíšu to tedy vlastními slovy. Skládá se z několika částí, z čehož ty hlavní jsou Skradinski Buk a Roški Slap. Dále je možno absolvovat plavbu lodí na ostrov Visovac či ještě dále po řece ke klášteru Krka a pevnostem Trošenj a Nečven. Tyto plavby jsou ovšem nad rámec vstupného.



Dle mého názoru, pokud byste v NP Krka hodlali strávit celý den, stihnete Skradinski Buk i Roški Slap, popř. jedno z toho + plavbu lodí. My už ale byli namlsaní z Plitvických jezer, takže jsme zvolili pouze lehký okruh v části Skradinski Buk (všechny fotky jsou odtud), který nám celkově zabral necelé tři hodinky. Jedná se o nenáročnou procházku po dřevěných chodníčcích mezi vodopády a malými splavy. Jarní návštěva navíc umocnila dojem rozkvetlými kytkami, obrovskou spoustu ryb ve vodě a také žabím orchestrem na každém kroku. Součástí Skradinski Buk jsou i staré usedlosti, ve kterých jsou k vidění řemeslné expozice (mlýn, kovárna, krejčovský stav aj.)




Dostupnost: Do google map jsme zadali "Lozovac park", kde je bezplatné parkoviště a u něj rovnou vstup do parku. K vodopádům je to ještě cca kilometr a vy tak máte dvě možnosti. Buď si tam dojít pěšky po vyšlapané udržované cestičce (zhruba 15 min.) nebo se tam nechat dovézt autobusem. V květnu 2021 byla pravděpodobně nějaká akce pro pěší, přičemž jsme platili 80 kn, s autobusem by to byla rovná stovka. Jinak běžně se tady ceny vstupného liší dle ročního období, pro představu:


  • listopad až březen - 30 kn
  • duben + květen + říjen - 100 kn
  • červen až září - 200 kn (po 16 h 150 kn)


Druhou možností, jak dosáhnout Skradinski Buk, by pak byl vchod "Skradin". Tam jsem ale nenašla o parkování zdarma ani zmínku. Lákavější by to mohlo být jen z toho pohledu, že místo autobusu se dostanete k hlavním vodopádům lodí (v ceně vstupného). Anebo opět půjdete pěšky, ale tady už vás čeká cca 4 km cesta.




2. Šibenik

Kousek od NP Krka se nachází ještě jeden skvost a tím je Šibenik. Jestli vám zbyde čas, určitě se tady zastavte alespoň na rychlou obhlídku. Hlavním lákadlem je tady Katedrála sv. Jakuba zapsaná na seznamu památek UNESCO, která se při naší návštěvě zrovna opravovala (prostě štěstíčko), a samozřejmě historické jádro jako takové. Úzké uličky vydlážděné kameny, barevné okenice, různá zákoutí... no prostě pastva pro oko. Dost mě také zaujala skleněná budova knihovny vystavěná na historických městských hradbách. Opravdu nevšední stavba. Jako poslední ještě zmíním fakt, že Šibenik je jednou z chorvatských lokací, kde se natáčela Hra o trůny, takže pokud se řadíte mezi fanoušky, těžko tohle město můžete vynechat.



+ budova knihovny

Ve městě i v jeho okolí se nachází spousta pevností, z nichž ta nejzajímavější je nejspíš Pevnost sv. Mikuláše (Tvrdava sv. Nikole) ležící na osamoceném ostrůvku. Od roku 2019 je dokonce zpřístupněna veřejnosti, ale určitě si dopředu zjistěte časy, kdy lodě odplouvají. Mimo sezónu to totiž nebylo nijak časté. Info naleznete na těchto ofiko stránkách.

TIP: Parkování v centru je samozřejmě zpoplatněné (a ano, i o víkendu). Kdo by chtěl ušetřit nějakou tu kunu, a nevadí mu lehká zacházka, zadejte do google maps "Free parking Šibenik". Odtud jste v centru za pár minutek, cesta cca kilometr.




3. Řeka Zrmanja

Určitě už jste někdy slyšeli, že slavné filmy o Vinnetouovi se natáčely v Chorvatsku, no a jedním takovým filmovým místem je právě úchvatný kaňon této řeky. Zrmanja je dlouhá 64 km a v některých místech tvoří slušné vodopády, kaskády a peřeje. Právě proto bývá také oblíbeným cílem milovníků divoké vody. Jestli vás takovýto adrenalin tak úplně neláká, můžete se u vodopádu třeba jen vykoupat, populárním místem je např. Berberov Buk. My sice nejsme ani vodáci ani koupací typy, ale i tak se nám tady líbilo. Mají to na svědomí skvělé vyhlídky, z nichž vám doporučím dvě.


  • první je hezčí a na google maps ji najdete pod šíleným názvem "Pueblo VinetuPariževačpuebloka Drehort von Winnetou Filmen". Fakt přesně takhle, masakr co? :) Nachází se pouhý kilometr od hlavní silnice a dokonce můžete dojet autem až přímo k ní. Terén ale nebyl úplně ideální, takže jsme pro jistotu zaparkovali hned na začátku a ten kilák došli. Fotky ze samotné vyhlídky i cesty k ní, včetně výhledu na Tulové Gredě, o kterých ještě bude řeč:


  • druhá se nachází přímo u silnice vedoucí do městečka Obrovac a v google maps je zadána jako "Super vyhlídka na kaňon řeky Zrmanja". Ale suprovější než "Pueblo" teda rozhodně není :)



4. Kudin most

Na tohle místo jsem narazila úplnou náhodou, když jsem bezcílně proklikávala mapu. Úplně mě nadchlo! A to, že se o něm nedočtete v každém průvodci a na každém blogu, mě nadchlo ještě víc. Zkrátka bylo jasné, že to nebude žádná brutální masovka. Tak a teď o co vlastně jde. Jedním z přítoků řeky Zrmanji je i řeka Krupa, na které se krom mnoha vodopádů nachází i tenhle nádherný most. Podle legendy jej postavil zamilovaný mladík, aby mohl požádat dívku z vesnice na protějším břehu o ruku. No prostě romantika! 


A romanticky vypadá i samotný Kudin most. Když odhlédneme od legendy, doopravdy byl postavený na přelomu 18. a 19. století. Na délku má 109 metrů, skládá se z 12 kamenných oblouků a i dnes se po něm dá přejít na druhou stranu. Ovšem při přecházení si dejte pozor, i přestože je na první pohled krásný, je na něm opravdu veliká spousta nerovností. Zároveň se nenechte zmást, že most je tady tím nejhezčím. Naopak bych řekla, že pouze dokresluje okolní pohádkovou scenérii s vodopády a neuvěřitelně modrou vodou řeky Krupy. Výhledy jsou tu prostě a jednoduše famózní!




Dostupnost: záchytným bodem se pro vás stane vesnice Golubič. Odbočíte z hlavní silnice a pojedete kam až to půjde. Na bezplatném parkovišti (google - Kudin most parking) cesta končí, takže v podstatě nemůžete netrefit. Odtud už jen zbývá sejít dolů do údolí... a pak taky vyjít zpět nahoru že jo. Počítejte takových 45 minut v jednom směru, podle toho jak moc se budete kochat a fotit výhledy. Rozhodně doporučuji nějaké pevné boty, protože cesta je poměrně prudká a kamenitá. Jo a svačinu! Ne, že by to bylo bůhvíjak energeticky náročné, ale piknik s výhledem na vodopád je prostě lákavý :) 




5. Tulove Grede

A máme tady další Vinnetouovo místo! Tentokrát v podobě této impozantní skupiny vápencových skal, kterou tvoří krásně bílé a úplně holé skalní sloupy. Jsou častým cílem horolezců, ale omrknout je můžete i když tak úplně netoužíte po dosažení vrcholu (1120 m. n. m.).


Tulove Grede leží v pohoří Velebit, v podstatě hned u dálnice, ale z té bohužel nelze tímto směrem tak jednoduše sjet. Dobrou zprávou je, že k nim vede panoramatická silnice, která sama o sobě zaručuje opravdu nádherné výhledy. ALE... není tak úplně celá asfaltová. Nejprve pojedete po stejné silnici jako kdybyste jeli k vyhlídkám na Zrmanju, nicméně teď vás bude zajímat odbočka doleva na Sveti Rok, což je městečko ve vnitrozemí a současně také název dálničního tunelu. V místech, kde ho nadjedete, bude asfalt končit a dále pokračuje už jen prašná kamenitá cesta. Ale určitě lepší než cesta na Zavižan, o které jste se dočetli v předchozím článku :) Krom pár míst je celkem dobře sjízdná i normálním osobákem, ale určitě s opatrností. 



Ke skalám, do horského sedla Vrhprag, vás po tomto povrchu čeká ještě cca 6 kilometrů, během kterých můžete zastavovat na kochací výhledy. Je to fakt nádhera! Míjet budete i kostel Crkva svetog Frane, bývalý kamenolom nebo kapličku Damira Tomljanoviča. Určitě si také povšimnete obrovského množství pomníčků rozesetých všude možně, což jsou smutné připomínky občanské války z 90. let minulého století. 





6. Nin


Tohle městečko leží cca 15 kilometrů od Zadaru a dříve bylo velmi významným centrem. Dokonce bylo i častým sídlem chorvatských králů. Historické centrum Ninu se rozkládá na malém ostrůvku spojeném s pevninou dvěma kamennými mosty. Poté, co do něj vejdete starobylou vstupní bránou Donja gradska vrata, už máte vše doslova po ruce. Centrum je opravdu maličké. Možná také proto se tady nachází i údajně nejmenší katedrála na světě - Sveti Križ


  • Dále bych v souvislosti s Ninem zmínila ještě tři místa, která stojí za omrknutí, a první z nich je poměrně překvapující - PÍSEČNÉ pláže. Vím, že sem tam se i v Chorvatsku písek objeví, ale uznejte sami, moc časté to není. Tady je jich hned několik! Samozřejmě jsme věděli, že žádné koupání neproběhne, a tak jsme alespoň zaběhli na Kraljičinu plažu s moc pěkným fotogenickým dřevěným molem.



  • Zhruba kilometr od Ninu stojí další malý kostelík (tentokrát fakt kostel) - Crkva sv. Nikola (sv. Mikuláše). Postaven byl v 11. století a jeho půdorys má tvar trojlístku. Z praktického hlediska se dá u hlavní silnice zaparkovat a ke kostelu už jen kousíček dojít.


  • Poslední místo, které jsem vybrala, je Muzeum soli. Zdejší těžba soli je totiž poměrně unikátní, neboť je zaměřena na její tradiční RUČNÍ zpracování. Díky tomu je ninská sůl mimořádně kvalitní. Té úplně nejkvalitnější se říká Cvijet soli, v kulinářství známá jako Fleur de Sel (Květ soli). Sbírá se za ideálního počasí, v absolutním bezvětří a to hned během prvních hodin odpařování, kdy se na solných jezírkách tvoří tenoučká vrstva soli - právě ta připomíná křehké kvítky. Muzeum má vlastní krámek, kde pořídíte sůl, kosmetiku nebo různé ňaminky (třeba čokoládu se solí!), a pořádá i prohlídky (za 65 kn/os.), tak mrkněte na ofiko stránky.

zdroj: inyourpocket (https://www.inyourpocket.com/zadar/the-nin-salt-works-museum-and-shop_100834v)

Dalším tipem na výlet ze Zadaru by pak mohly být Plitvická jezera, kterým jsem věnovala jeden celý samostatný článek. Pokud tedy o jejich návštěvě uvažujete, rovnou mrkněte na Plitvická jezera - kompletní info. Najdete v něm info o Plitvičkách od A do Z a hlavně teda i důvod, proč jet mimo sezónu.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.