Květnové Chorvatsko: Senj a okolí

května 28, 2021


Začátkem května už jsme měli po krk všech opatření, která nemají hlavu ani patu, a dalších výkřiků naší vlády plné... (doplňte si sami). Zkrátka nám v ČR jaksi došla trpělivost. A tak jsme sbalili řízky, sandály a ponožky, a vyrazili jako správní Češi do Chorvatska :) Tam, kam jsem vlastně nikdy ani pořádně nechtěla! 


Přiznám se, Chorvatsko pro mě osobně vždy bylo jakýmsi symbolem čecháčkovství, nemůžu si pomoci. Očekávání tedy nebyla nijak zvlášť velká, jenže touha žít chvilku normálně a dát si třeba vínko v baru na pláži byla prostě větší. Důvodů, proč zrovna Chorvatsko, však bylo vícero. Velkou roli v tom sehrál fakt, že ke vstupu do země nám stačil antigenní test bez nutnosti karantény. Dále musíme brát ohled na naši malou (půlroční) cestovatelku, kterou tímto konečně bereme na první větší výlet a cesta autem s rozumnou dojezdovou vzdáleností se nám zdá jako ideální volba. Rozhodnuto. Pepa si v práci nahlašuje home office z Chorvatska, já nic hlásit nemusela, páč je každému šumafuk, kde koho krmím a přebaluju že jo... no... a vyrážíme.



Cestu směr Chorvatsko jsme naplánovali na noc, jelikož tu malá obvykle ochotně celou prospí. Za dojezdový cíl si dáváme pobřežní město Senj, které pak níže samozřejmě popíšu. Čeká nás tedy průjezd Německem, Rakouskem a Slovinskem. Ani jeden stát by po nás při transitu neměl nic chtít. V praxi to znamená, že nás první zastávka čeká až na slovinsko-chorvatských hranicích. Na slovinské straně se stačí prokázat cestovními doklady, chorvatskému oficírovi podáváme navíc ještě příjezdový formulář a negativní testy na koronavirus (děti do 7 let nemusí). 




Suma sumárum v číslech 

  • Německo - k roku 2021 stále bezplatné dálnice
  • Rakousko - 2x dálniční známka 9,50 € + 2x průjezd tunely Bosruck a Gleinalm 15,50 €
  • Slovinsko - 2x dálniční známka 15 €
  • Chorvatsko - mýtné celkem 1 165,- Kč




To vše při hrubé trase Plzeň - Senj - Zadar a zpět. Do částky chorvatského mýta je samozřejmě započtena veliká spousta popojížděk kvůli výletům, výhledům apod. Pokud vás to zajímá, tak celkově jsme autem najeli cca 2700 km.


Rovnou prozradím, že svůj názor na Chorvatsko jsem během zde strávených 14 dnů trochu poupravila. A jo, k lepšímu! Je tady krásná příroda, azurové moře, úchvatné národní parky, vodopády, hory, ale i nádherná historická městečka s úzkými uličkami, které mám tak ráda. Plusové body nasbírala také místní kuchyně v podobě ryb, mořských plodů i spešl černého sépiového rizota. Ňam. Nicméně můj dojem je založený na zkušenosti mimo sezónu, kdy jsme obecně potkávali jen naprosté minimum lidí. Návštěvu v červenci/srpnu si vůbec nechci představovat. Samozřejmě také nehodnotím pláže a koupání, jelikož náš bojkot máčení se ve vodě, plavání a jakýchkoliv vodních radovánek stále trvá :)



Senj


Prvních pět nocí jsem rezervovala ubytování právě v tomhle přímořském městečku, které splňovalo naši představu o akorátní velikosti i místním vyžití - myšleno restaurace, obchody a vzdálenost od zajímavých míst. Byla to dobrá volba. Senj má moc hezké historické centrum s přístavem, v jehož okolí je spousta restaurací a kaváren, kde můžete v klidu posedět. 


K vidění jsou tady také zbytky městského opevnění, především krásně dochovaná vstupní brána Velika vrata. Při korzování vás navíc odevšud bude provázet výhled na ohromnou pevnost tyčící se nad městem - hrad Nehaj. Co se pláží týče, pár jsme jich prošli a všechny tu jsou oblázkové. Tak to jen tak okrajově, kdybyste uvažovali o plážovém povalečství :)





Kde se ubytovat?


Z vlastní zkušenosti vám mohu doporučit nádherný nový apartmán, kde jsme strávili celkem 6 nocí. Nakonec jsme si to ještě o jednu noc prodloužili, protože jsme tu byli fakt moc spokojený. Pokud tedy hledáte útulný a plně vybavený byteček s velkou terasou a parkovacím stáním, mrkněte na Apartment Waves. My jsme se tady cítili jako doma! Hrad Nehaj jsme měli přímo pod nosem a do centra jsme došli za cca 10 minut, ideálka. Cenově noc strávená tady vycházela na plus mínus 1000,- Kč. Jestli si ale představujete něco jinačejšího, zkuste tyhle tipy:


  • levné: Apartments Valiza - v nabídce mají dokonce 2 apartmány, ale oba jsou za suprovou cenu. S jednou ložnicí se dostanete na necelých 900,-/noc, se třemi ložnicemi pak počítejte cca 1800,- Kč/noc
  • střední: Apartments Prpic - překrásné, moderní a skvěle hodnocené apartmánky pro dva, cenově vychází na cca 1300,- Kč/noc
  • luxus: Josipa & Jelena Apartment - nádherné a kompletně vybavené apartmány se zahradou, grilem i dětským hřištěm. Na výběr několik možností startujících na ceně od 2 200,-Kč/noc.




Co tady určitě navštívit?


  • Nehaj Castle - už jsem ho zmiňovala a je to rozhodně takové místní must see. Hrad byl postavený v 16. století jako strategický bod v obraně proti Turkům. Dnes se kolem něj rozprostírá udržovaný park, kde narazíte na suprovou vyhlídku v podobě památníku Charnel House. Parádní výhled na město a přístav je ale i ze samotné stezky vedoucí k hradu. Kdo by chtěl, je možné jít i dovnitř na prohlídku, přičemž vstupné pro dospělého přijde na 20 kn (více info zde). Nebo pro někoho bude přijatelnější varianta v podobě posezení v hradní restauraci. 



park a výhledy z něj


  • 45. rovnoběžka - už jste někdy byli přesně na půli cesty od severního pólu k rovníku? Ne? Tak si udělejte procházku k 45. paralele, odkud to budete mít stejně daleko jak k severnímu pólu, tak i k rovníku. Navíc, když půjdete z centra po přímořské promenádě, což doporučuji, budete procházet přes pláž Prva Draga, která je tady asi nejvyhlášenější. Z ní pak vyběhnete pár schodů a jste u rovnoběžky - bacha s kočárem to budete muset přenést. Vyzkoušeno, ale dá se :) Na google mapách tohle místo najdete pod pojmem Sunčanik marker.



promenáda + pláž Prva Draga


  • Writer´s park - tento park pomocí bust připomíná proslulé chorvatské básníky a spisovatele, kteří se narodili nebo žili zde v Senju. Spousta zeleně, laviček, stínu, soch a fontán, zkrátka taková oáza klidu řekla bych. Bonusem je krásný výhled na moře, kostel St. Maria of Art, a také pláž Banja ležící přímo pod parkem.



výhledy + pláž Banja



  • Voda beach - určitě to není žádná hlavní atrakce, ale tuhle pláž jsme měli víceméně pod apartmánem, takže by byla škoda ji nejít omrknout. Je malá, je oblázková a vede na ní asi miliarda schodů. I přesto bych tam ale šla klidně znovu. Hlavně teda proto, že není nijak frekventovaná, asi kvůli těm schodům :) Navíc na jaře svahy úplně zářily barvami, všechno tu kvetlo a vypadalo to naprosto kouzelně.




Výlety v okolí


1. Zavratnica

Tak trochu raritka, kterou byste v Chorvatsku tak úplně nečekali. Zavratnica je totiž cca 700 metrů dlouhá zátoka zakousnutá do pevniny od jejíž břehů se zvedají velmi strmé svahy. Čili je to vlastně fjord, i když tohle slovo je neodmyslitelně spjato s Norskem. Nicméně i tenhle chorvatský je naprosto dechberoucí, a to hlavně z výšky, odkud nejlépe vynikne jeho délka i ta úžasně průzračná voda. Díky ní totiž máte možnost spatřit i vrak nákladní lodi, která se v zálivu potopila během druhé světové války. Poměrně nevšední zážitek. 


Z praktického hlediska máte 2 možnosti, jak tento fjord navštívit. Ta jednodušší vede z městečka Jablanac, kde necháte auto a vydáte se po obvodu fjordu. Není kde se ztratit, cesta je mírně kamenitá a až na pár schodů vede po rovině. V jednom směru to vyjde na cca 1,5 km, takže žádný energeticky náročný výlet nečekejte. Ale pozor, Zavratnica je součástí národního parku Velebit, takže počítejte se vstupným - 30 kn pro dospělého. Vybírá se spíše až ke konci stezky, ale pokud jej platit nechcete, připravíte se o pohled na vrak lodi. Mimochodem o ten se dost pravděpodobně připravíte i tak, že přijdete pozdě a do zátoky už nebudou dopadat sluneční paprsky.




Jablanac - město, kde se rozhodně neztratíte :)


Verze návštěvy č. 2 aneb místo z úvodní fotky - zadáte do google maps Zavratnica Parking Stellplatz = bezplatné parkoviště přímo nad fjordem. Nachází se tady vyhlídková plošina a Zavratnica se vám tady ukáže v celé své kráse, včetně zmiňovaného vraku. Ano, i z výšky jej uvidíte. Z tohoto parkoviště můžete sejít dolů do zátoky, což by měl být také zhruba kilometr a půl, ale logicky nahoru a dolů. Každopádně i kdybyste tuto trasu nechtěli jít, zajeďte si sem alespoň na ten výhled, protože ten fakt stojí za to.





2. Medvědí útulek Kuterevo

Základní zjištění, po kterém si možná někdo rozmyslí, zda vyrazí na procházku do lesa :) - v Chorvatsku můžete narazit na medvěda ve volné přírodě. Ne vždy je ale medvěd v porovnání s člověkem ten nebezpečnější. Do tohoto útulku se totiž medvědi dostanou většinou kvůli srážce s autem či vlakem. Často se také stává, že zastřelí medvědici, po které pak ale bohužel zůstanou mláďata. V obou případech se o sebe medvědi nedokážou sami postarat a když mají štěstí, postarají se o ně tady. V Kuterevu. 


Útulek funguje díky dobrovolníkům z různých koutů světa + samozřejmě i díky dobrovolným příspěvkům, protože vstupné se zde neplatí. Přijet sem pomáhat (libovolně dlouhou dobu) může prakticky kdokoliv. My jsme hned u informačních tabulí potkali dobrovolníka z Německa, který si s námi povídal o fungování útulku, o dobrovolnictví i o zdejších medvědech. Momentálně je útulek domovem 4 medvíďatům a 5 dospělým medvědů - všichni už zbytek života stráví tady. Výběhy mladých jsou umístěné u hlavní budovy, k dospělákům se musí pár desítek metrů popojít, ale je to značené šipkami. Pokud byste v areálu nepotkali nikoho, kdo by vám poskytl info, mrkněte na ofiko stránky.




3. Zavižan

Je pravda, že Senj jsem za výchozí místo nezvolila tak úplně náhodou. Nachází se totiž v blízkosti pískovcového pohoří Velebit, které zahrnuje dokonce dva národní parky - Severní Velebit a Paklenica. Severní Velebit je odtud blíže, takže jsem začala googlit, co by se tu dalo podniknout. Zaujala mě horská botanická zahrada nacházející se v nadmořské výšce  1400 m - Velebitski botanički vrt. Přišlo mi to jako fajn procházka a nic dalšího jsem od toho neočekávala. Ale bylo to ještě lepší než obyč procházka, protože... ty výhledy byly zkrátka FAMÓZNÍ!!




Základem je dostat se do místa zvaného Babič Siča, kde je jeden z oficiálních vstupů do parku. Mimo sezónu se vstupné nevybíralo, ale jinak se platí 45 kn za osobu na tři dny. Vede tudy totiž velmi populární trek Premuzičova cesta a ten prostě za odpoledne nedáte, jelikož je dlouhý 57 km. Nebo mrkněte na jinou (kratší) trasu např. na ofiko stránkách parku. U Babič Siča můžete buď nechat auto a vyrazit směr botanická zahrada po svých (vedou tu dvě trasy, takže lze pojmout i jako okruh), nebo budete pokračovat dál až na parkoviště pod horskou chatou Zavižan (6 km). Rovnou ale upozorňuju, že dále už cesta není asfaltová, ale je naopak hooodně kamenitá. S SUV asi v poho, s normálním osobákem jeďte opravdu s velikou opatrností, ať někde nenecháte kolo.


Z tohoto posledního parkoviště už máte vše na dosah - Velebitski botanički vrt, kapličku sv. Antuna, horskou chatu Zavižan, pasoucí se koně i všudypřítomná bílá skaliska. A v našem případě i mrtě sněhu :) Nezapomeňte si vyšlápnout i na vrchol Veliká kosa (1622 m. n. m.), protože odtud je výhled naprosto TOP, posuďte sami...





4. Sveti Juraj

Když jsme se vraceli ze Zavižanu i ze Zavratnice, projížděli jsme městečkem Sveti Juraj. Už ze silnice upoutalo moji pozornost, jelikož kousíček od pevniny leží malinký ostrůvek. Jmenuje se Otočič Lisač a nic na něm není, je to prostě jen takový pěkný fotopoint :) Ale za zastávku na kafe/zmrzku... fotku... to jistě stojí. Alespoň nám ano!





5. Rastoke

Tohle místo bylo naším prvním chorvatským zastavením ještě než jsme dojeli na ubytování. Představovalo totiž jen malou zajížďku a někde jsme se do check-inu beztak museli zabavit. Každopádně ať už  Rastoke vezmete jen jako zastávku při cestě do cílové destinace, nebo si pro něj vyhradíte speciální výlet, tak jako tak nebudete litovat. 


Rastoke leží na řece Slunjčici a je součástí města Slunj, proto se často uvádí jako Slunj-Rastoke. Už v 17. století začali místní využívat vodu z řeky jako energii pro své mlýny, a časem tu vznikla dokonce celá mlynářská osada. Dnes je Rastoke unikátní kulturní a historickou památkou. A není se čemu divit. Až budete procházet mezi usedlostmi a všude, kam se podíváte uvidíte malé vodopády, splavy, kaskády a rybníčky, pochopíte proč. 



Nejkrásnější výhledy jsou ze silnice, ze které dost pravděpodobně přijedete - ulice Zagrebačka + je z ní lehká odbočka, kde můžete zaparkovat. Právě tady uvidíte ty největší vodopády, viz fotky nad odstavcem. Za mě nádhera! No a pak už vzhůru na obhlídku vesnice zblízka. Část skanzenu, kde můžete nahlédnout do domků a kde jsou ukázky řemesel, je zpoplatněna. Tuším, že bylo psáno 40 kn, ale uvnitř jsme nebyli, protože kvůli koronaviru byl skanzen zavřený. Trochu mi to mrzelo, ale třeba bude někdy ještě příležitost :)




6. Plitvická jezera

Klasika... současně také i jedna položka z mého travel wish listu. Fotek z tohoto místa bylo však takové množství, že jsem se rozhodla Plitvičkám věnovat raději celý článek. Však ony si to zaslouží :) Rovnou proto pokračuj tady - Plitvická jezera - kompletní info.

Navíc Senj nebyl jediným místem, kde jsme bydleli, a které jsme prozkoumali blíže. Vše jsme nechávali tak nějak plynout a rozhodovali se na základě počasí, s ohledem na korona situaci, na množství práce a samozřejmě záleželo i na momentální náladě všech zúčastněných. Z toho všeho nám jako ideální místo pro přesun vyšel ZADAR, takže pokračuj rovnou na druhý článek, ve které najdeš další várku užitečných informací - Zadar + 6 tipů na výlety.




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030








Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.