TOP 12 míst ve Varšavě

prosince 27, 2021


Varšava sice nikdy nebyla mojí vysněnou destinací, ale fakt, že právě sem jsme absolvovali první let s naší Koblihou z ní rázem udělal destinaci naprosto nezapomenutelnou. A ani samotná Varšava nás v rámci prodlouženého víkendu vůbec nezklamala... a určitě nezklame ani vás. Ať už si libujete v poznávání historie, muzeích, parcích nebo jen procházkách po městě a kavárenskému zevlování, tak jako tak jste tu správně!



Doprava do Varšavy


Jak už jsem propálila na začátku, do Varšavy jsme přiletěli. Budu upřímná, vůbec jsem si totiž nedovedla představit rok, ve kterém bychom jako dopravní prostředek nevyužili letadlo :) Požadavek na cílové místo byl v podstatě jediný - ať je to blízko! S Ninou jsme chtěli absolvovat co nejkratší let, prostě jen na zkoušku, abychom zjistili, jaká bude z její strany reakce. Letenky od Ryanairu za 200,- Kč a pouze hodinu trvající let se tak zdál jako ideální volba. Jediná vada na kráse je ta, že s Ryanairem nepřiletíte na hlavní varšavské letiště Frédérica Chopina, ale na menší a vzdálenější Varšava Modlin. S tím je tedy nutné počítat jak po finanční, tak po časové stránce, detaily rozepíšu níže. AKTUALIZACE 2023: Linka Ryanair z Prahy do Varšavy je již zrušena/pozastavena (dá se letět ještě z Vídně).

Pokud byste chtěli přiletět na F. Chopina, musíte volit polské aerolinky LOT, popř. Lufthansu, ale ceny jsou oproti Ryanairu samozřejmě úplně někde jinde. Komu přijde letadlo v rámci Varšavy zbytečné, můžete prostudovat jízdní řády třeba Flixbusu nebo Českých drah, oba dva mají v nabídce denní i noční přejezdy s cenami startujícími na zhruba 600,- Kč v jednom směru. 





Let s dítětem - koho nezajímá, přeskočí následující body :) 


  • Letenka u Ryanair stojí pro dítě do dvou let 25 € v jednom směru, z čehož vyplývá, že Nina ji měla paradoxně nejdražší. Za zpáteční pro sebe platíme 400,- Kč/os., kdežto pro dítě to vychází na nějakých cca 1400,-. Nemysleli jste si snad, že děti cestují zdarma, že ne? :) 

  • ALE v ceně je zahrnuta přeprava dvou kusů dětského vybavení: kočárek, autosedačka, podsedák nebo cestovní postýlka + taška pro dítě do hmotnosti 5 kg. My bereme jen kočár, s kterým dojedeme až ke gatu, tam ho skládáme do tašky označené štítkem Ryanairu a odevzdáváme ho na sběrném místě u předních schodů do letadla. Na stejném místě ho na cílovém letišti opět nacházíme, dokonce vcelku.

  • Při procházení kontrolami se musí kočár vyprázdnit (= dítě do náruče + obsah kočáru na pás) a složit, aby projel scanerem. Dětské zavazadlo smí obsahovat i tekutiny - kojeneckou vodu, termosku, kapsičky, přesnídávky atd., jen vám to vyskládají do zvláštní krabice. Údajně můžete být i požádání, abyste obsah ochutnali.

  • Obecně to Nina zvládla dost na pohodu. Měla jsem trochu strach, aby ji nebolela ouška, takže při vzletu a při přistání dostala flašku s mlíkem, a na žádnou bolístku rozhodně nevypadala. Větší oříšek byl, jak ji na tom pidisedadle zabavit a vůbec udržet. Kobliha totiž u ničeho nevydrží déle než pár sekund, naštěstí hodně času spolklo pucování křupek, takže ve finále i s tímhle jsme se tak nějak poprali. 



Varšava Modlin


Aneb daň za levnou letenku u Ryanairu = jejich letadla dost často přilétají na letiště do nějaké "Horní Dolní", odkud pak doprava do centra stojí 2x tolik než letenka samotná. V tomhle případě to ale takové drama není. Přeprava z Modlinu vám zabere cca hodinku času a přijde na 19 zlotých v jednom směru (nějakých cca 108,- Kč), viz Koleje Mazowieckie, zastávka Lotnisko Modlin. Jen pozor, první část cesty zajišťuje autobus, zhruba po 10 minutách pak přestoupíte na vlak. Nemusíte se bát, hezky to na sebe navazuje a vlaky jsou čisté a moderní. Navíc v ceně této jízdenky máte i 75 minut cesty varšavskou MHD, takže se ještě můžete někam přiblížit. Druhou možností by byl Flixbus, ale ten nejezdí tak často a je i o něco dražší.

Kvůli příletu ve večerních hodinách už jsme Koblížkovo rozpoložení nechtěli dál pokoušet, a raději jsme zvolili přespání v Modlinu, konkrétně Apartament Modlin nacházejícím se v docházkové vzdálenosti od letiště. Self check-in probíhá pomocí kódů a v bytě naleznete naprosto vše, co byste mohli potřebovat - od kosmetiky, deskových her, netflixu, svíček, přes žehličku, pračku, až po kompletně vybavenou kuchyň. Za 1300,- Kč/noc supr volba.


Pokud i vy budete mít v Modlinu chvilku času, doporučuji omrknout monstrózní pevnost Twierdza Modlin, která je jednou z největších vojenských staveb v Evropě. Leží na soutoku řek Visly a Narvy, a částečně je přístupněna veřejnosti. Historické i aktuální info naleznete na ofiko stránkách zde. Uvnitř jsme nebyli, protože bylo zrovna zavřeno, ale pro představu alespoň fotky z vnějšku.



12 míst, které nevynechat ve Varšavě


1. Staré město - zcela překvapivě začneme tím nejvyhlášenějším, nikdo zkrátka neopustí Varšavu bez toho, aby se prošel těmito dlážděnými ulicemi. Určitě také narazíte na sytě červené cihlové hradby, jejichž součástí je i krásná historická brána BarbakanStaroměstské i Zámecké náměstí jsou lemované typickými barevnými domky s mnoha kavárnami a tradičními polskými restauracemi, které měly venkovní posezení otevřené dokonce i v listopadu. 


Na první pohled nikdo nepozná, že stavby nejsou původní. Staré město totiž během 2. světové války vybombardovala německá armáda, a to hned dvakrát (1939 a 1944). Po skončení války se začalo s jeho obnovou, přičemž byl využit všechen dostupný materiál z původních budov. Práce restaurátorů pak byla v roce 1980 oceněna zápisem Varšavského historického jádra na seznam památek UNESCO, a to rozhodně zaslouženě.



2. Královský hrad - leží hned při vstupu do Starého města, minout jej je tedy prakticky nemožné. Zámek Krolewski je v dnešní době dokonce zpřístupněný veřejnosti jako muzeum a galerie. Prohlídkové okruhy zahrnují reprezentační i soukromé komnaty, otevírací dobu včetně vstupného naleznete na ofiko stránkách. Když se vám nebude chtít dovnitř, doporučuji omrknout alespoň krásně upravené, a zdarma přístupné, královské zahrady.




3. POLIN - muzeum dějin polských Židů - musím říct, že tohle pro mě bylo jedno z nejzajímavějších muzeí vůbec. Není zaměřeno jen na druhou světovou válku a holocaust, jak byste asi čekali, i když i tomu je věnována velká část. POLIN totiž dokumentuje historii Židů v Polsku od samých počátků, a to velmi veeeelmi dopodrobna ve snaze obsáhnout všechny aspekty života. Strávili jsme tady skoro tři hodiny času, a to jsme některými sály víceméně jen proběhli. Kdo by to chtěl procházet opravdu důkladně s pročítáním všech textů a zkoušením interaktivních prvků, bude to celodenní záležitostKaždopádně celá expozice je moc hezky udělaná, a rozhodně stojí za návštěvu. 

Vstupné přijde na 30 PLN a samozřejmě se dá platit kartou, více info zde. Na závěr si dovolím dva tipy: z praktického hlediska s malým dítětem doporučuji nosítko (kočár můžete nechat v šatně) a druhá věc - určitě zkuste i místní restauraci nabízející židovské speciality. Třeba takový sladký rohlíček plněný ořechy byl naprosto luxusní. Ňam!



4. Hranice Varšavského ghetta - u židovské tématiky ještě chvilku zůstaneme. Neblaze proslulé Varšavské ghetto bylo zřízeno v roce 1940 a postupně do něj Němci nahnali skoro půl milionu Židů. Území se stále zmenšovalo a nakonec bylo obehnáno zdí. Jestli jste viděli např. film Pianista s Adrienem Brodym v hlavní roli, tak máte celkem jasnou představu, v jak otřesných podmínkých tady byli lidé nuceni žít. Od roku 1942 zde probíhali vysidlovací akce, při kterých byli Židé posíláni do koncetračních táborů, odkud se většina již nevrátila. Kdo by se chtěl dozvědět více informací, zaběhněte přímo do Warsaw Ghetto Museum.


I nyní při procházce Varšavou narazíte na spoustu připomínek existence ghetta - pomníčky, památeční tabule, zbytky zdí či původní hranice. Pokud tato místa chcete hledat cíleně, zadávejte do google maps Fragment of Ghetto wall, Ghetto wall remnant nebo Warsaw ghetto boundary markers.



5. Palác Lazienki -  jediné místo, k jehož návštěvě jsme využili varšavské MHD, konkrétně autobus za 4,40 PLN na 75 minut jízdy. Lazienki Krolowskie totiž leží spíše v okrajové části Varšavy, na levém břehu řeky Visly. Původně se v těchto místech nacházely lázně, ale v 18. století byly přebudovány na okázalý palác. Postupem času se areál čím dál více rozrůstal a přibývaly další stavby jako např. divadlo, oranžérie nebo lovecký zámeček


Centrální budova Palác na Wyspie je nyní obklopená umělým jezírkem a moc hezkým a udržovaným parkem se spoustou cestiček. Jo a taky velkou spoustou veverek, které tady očividně místní (hlavně rodiny s dětmi) rozmazlují pamlsky. Park je přístupný zdarma, vstupné se platí pouze do paláce - info k cenám a otevírací době naleznete zde.



6. Palác kultury a vědy - další palác, ale tentokrát to není žádné sídlo králů, nýbrž mrakodrap. Ale zase si nepředstavujte prosklenou vyblejskanou stavbu jako někde v Dubaji. Palác kultury a vědy byl vybudován (dokončení 1955) ve stylu sovětského socialismu, což je patrné na první pohled. A vlastně i na druhý pohled, jelikož se jednalo o "Dar národů Sovětského svazu" a nějaký čas nesl dokonce i název "Palác kultury a vědy Josifa Stalina". 

Až do letoška to byla se svými 237 metry nejvyšší budova ve Varšavě. V únoru 2021 prvenství přebrala moderní 310 metrů vysoká Varso Tower, která se tak stala nejvyšší budovou nejen v Posku, ale i v celé Evropské unii. Uvnitř Paláce kultury a vědy v současné době naleznete několik muzeí, divadel, kino a vyhlídkovou terasu, takže možností, jak návštěvu pojmout, je poměrně dost. Pořádají se i 45 minutové prohlídky za necelých 13 € (v ceně i vstup na terasu), více info k vidění zde.



7. Zahrady univerzitní knihovny - na mapě knihovnu najdete pod heslem Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie. Už samotná budova svým vzhledem dozajista zaujme - fasádu pokrývají měděné pláty se zelenou patinou a u hlavního vchodu se nachází ocelová konstrukce z původního knižního skladu. Tento regál z 19. století je tedy jakýmsi symbolem spojení minulosti a současnosti. Tam, kde není měď, ocel nebo sklo, jsou stěny většinou obrostlé zelení.


Hlavním lákadlem je ale pro většinu návštěvníků střešní botanická zahrada. Jen pozor dvě věci - nahoru vede dlouhé schodiště, výtah tady není, takže s tím dopředu počítejte a nalaďte formu :) a druhá věc, ta důležitější - přes zimu jsou otevřené jen spodní zahrady (viz moje fotky), otevírací doba zde.



8. Elektrownia Powiśle - nestává se úplně často, že bych vám dávala tip na nákupák, ale tady udělám výjimku. Elektrownia se nachází ve čtvrti Powiśle, kousek od budovy univerzitní knihovny, takže pokud se chystáte na návštěvu zahrad, rovnou zaběhněte i sem. Čeká tu na vás zrekonstruovaná budova více než 100 let staré elektrárny a v ní spousta designových obchodů a restaurací. Architekti se snažili využít původní materiály a svou pozornost věnovali každičkému detailu. Třeba taková návštěva toalet je zážitek sám o sobě, samozřejmě co se rekvizit týče - staré trubky, umyvadla, vypínače atd., no připadala jsem si jak v koupelně v Bradavicích :) Mně osobně tyhle industriální prostory fakt hodně baví, tak třeba zaujmou i někoho dalšího.


9. náplavka s promenádou - na levém břehu řeky Visly protékající Varšavou leží skoro 3 kilometry dlouhá promenáda se spoustou míst k odpočinku, restaurací a barů => Bulwary Wiślane. Jako co si budem, v listopadu to není bůhvíjaká hitparáda, když je skoro všecko zavřené že jo. Ale v létě to tady musí být vážně parádní procházka, popř. projížďka na kole, koloběžce, bruslích...



10. Hrob neznámého vojína - stejně jako jiná evropská města, tak i Varšava má toto symbolické pietní místo. Grób Nieznanego Żołnierza je umístěn v ruinách bývalého Saského paláce, který bohužel nechali nacisté za druhé světové války zbourat. Tato jediná část zůstala zachovaná a nyní se nachází v Saském parku (Ogród Saski), který je skvělým místem na procházku či odpočinek.



11. ZOOtohle sice nebyla úplně naše priorita, ale před odjezdem zbyla trocha času a varšavská ZOO se nám hodila do krámu díky svému umístění přímo v centru města. Z hotelu jsme sem krásně došli pěšky a poté pokračovali vlakem ze zastávky "Warsawa ZOO" zpět na letiště Modlin.


Možná jste o varšavské ZOO slyšeli ve spojitosti se jmény manželů Zabinských, kteří zde během nacistického útlaku poskytli úkryt v opuštěných prostorách a klecích stovkám Židů a členům odboje. Tento příběh byl i zfilmován a mohu ho jen doporučit - Úkryt v zoo. Dnes tady máte možnost spatřit slony, žirafy, nosorožce, gepardy, lední medvědy, tuleně, vydry a spoustu dalšího. Některé pavilony a výběhy vypadají nově a upraveně, některé na rekonstrukci očividně ještě čekají. Zájemci mohou navštívit i Zabinských vilu, ale pozor, pouze po předchozí rezervaci. Samotné vstupné vychází cenově na 30 zlotých v sezóně (duben až září), mimo sezónu pak jen 20 PLN, plus případně vstup do vily 5 PLN. Více praktických informací je k dispozici na ofiko stránkách zde.



12. Pevnost Traugutta - jediné místo, které jsme měli v hledáčku, ale bohužel ho už nestihli navštívit. Traugutta byla součástí rozsáhlého komplexu Varšavské pevnosti, celkem se jedná o 29 staveb. Pokud vás tato tématika zajímá, tak celý seznam byste našli sepsaný např. na Wikipedii. Jen ve zkratce: jako první vznikla v první polovině 19. století Citadela a poté přibývaly další a další části strategického obranného pásma, bunkry a kasárny. Traugutta byla postavena v centru Varšavy (= vnitřní prstenec pevností) jako dělostřelecká věž a původně se jmenovala Aleksiej. Kousek od ní jsou pak k vidění zbytky samotné Citadely a pevnosti Legionów. Spoustu zajímavých informací a fotek najdete zde, případně stránky pevnosti Traugutta zde.

Zdroj: Forty - https://www.forty.waw.pl/index.php/twierdza-warszawa/forty-cytadeli-warszawskiej/321-fort-aleksieja-traugutta#gallery20dd45d011-2


Kde se ve Varšavě ubytovat?


Začnu tím, kde jsme se ubytovali my - Hotel Tulip Residences Warsaw Targowa. Nachází se ve čtvrti Praga, ze které se do centra dostanete během pár minut - chodíme pěšky a i tak je to pár minut :) Druhým plusem jsou dozajista suprové snídaně - velmi bohaté, neustále doplňované, navíc s dětskou jídelní židličkou jakožto symbolem poklidné snídaně pro všechny zúčastněné... alespoň pro nás. Hlavním důvodem, proč jsem zvolila Tulip Residences, však byla nabídka moderních apartmánů, jo a taky půjčení dětské postýlky.  Zkrátka vidina obýváku a ložnice zvlášť nakonec rozhodla, a za 1700,- Kč/apartmán/noc i se snídaní bych se tady bez rozmýšlení ubytovala klidně znovu. Pokud ale máte o ubytování jiné představy, mrkněte na další tipy:


  • levnější: kdo by toužil po netradičním zážitku a zároveň chtěl ušetřit, můžete zkusite Kapsula Hostel, kde se ubytujete za 500,- Kč/kapsle/noc. Hezky jsem si osvěžila vzpomínky na Japonsko a jejich kapslové hotely :) popř. LoftHotel s velmi nevšední výzdobou, cenově cca 1000,- Kč/noc za dvoulůžkový pokoj.

  • střední: můj záložní plán byl ibis Styles Warszava City - ibisovská designovka navíc i s výbornou snídaní za 1500- Kč/noc, popř. skvěle hodnocený SleepWell Apartments - krásné stylové pokoje s podobnými cenami jako Ibis.

  • luxus: jestli hledáte apartmán, koukněte na Glam Apartments nebo Exclusive Aparthotel. V případě hotelu bych se pak zaměřila na PURO Warszava nebo Nobu Hotel, se kterými vedle rozhodně nešlápnete.


foto z areálu univerzitní knihovny



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.