7 tipů na výlety v okolí Příbrami

března 01, 2024


Po usmrkaném a uchrchlaném lednu, kdy jsme si doma neustále mezi sebou předávali další a další bacily, přišel čas konečně někam vypadnout. Vzhledem k časové tísni jsme se nechtěli plahočit nikam zvlášť daleko, a tak volba padla na nedalekou Příbram, kde jsem vybrala ubytování přesně podle Niny gusta, viz níže. A protože jsme těmito končinami už v minulosti párkrát projeli, sepsala jsem několik tipů na místa, která byste tu rozhodně neměli minout!


Ubytování

Jak už jsem naťukla výběru ubytování byla věnována velká pozornost. Šlo mi především o to, abychom si tak nějak v rámci možností odpočali všichni. Úplnou náhodou jsem narazila na Farmu Jerusalem, kde paní majitelka nabízí pokoj s vlastním wellness na terase a součástí farmy je kočičí kavárna s dětským koutkem. No není to výhra pro rodiče s dětmi? :) Pojďme na podrobnosti...


Pokoj byl plně vybavený (kuch. koutek, nádobí, rychlovarná konvice, kávovar) s manželskou postelí a rozkládacím gaučem + možnost ještě přistavit postýlku pro mimčo. Na terase, kam mimochodem nebylo vůbec vidět, stojí zbrusu nová sauna s vířivkou a venkovním nábytkem s grilem. V ceně byl zahrnut sekt a i jakási malá snídaně v lednici na pokoji (jogurty, mléko a pár druhů cereálií), za příplatek 150,- Kč/os. se dala přikoupit snídaně "deluxe". Paní domácí je velmi vstřícná a ochotná, vše se s ní dalo domluvit od exkurze na farmě až po zmiňovanou snídani. Nina se dokonce mohla projet i na poníkovi, z čehož byla úplně unešená a z kočičí kavárny jakbysmet. Na nás přišla řada, až když jsme uspali obě děti => bouchnout šáňo a mít wellness jenom pro sebe!


Přes oficiální stránky Farma Jerusalem jsem platila přesně 4940,- Kč - ubytování, wellness, neomezený vstup do kočičí kavárny, snídaně deluxe, jízda na poníkovi. Na bookingu tento pokoj se soukromým wellness najdete za 4380,- Kč (odkaz zde), takže pokud nepotřebujete upgrade snídaně, dětský koutek ani svezení na poníkovi, klidně to můžete rezervovat i tam. Popřípadě pokud jste na kočky a koně alergický, nebo s nimi prostě jen nechcete přijít do kontaktu, mrkněte na jiné ubytko na příbramsku:


  • levnější: Penzion Orlov - stylové pokojíky startující na 1250,- Kč/noc, nebo apartmán v Time Cafe & Penzion za 1400,- Kč/noc
  • dražší: Hotel Jurkos - moc hezky zrekonstruovaný hotel, pokoj s balkonem za cca 1700,- Kč, nebo originální glamping se saunou kousek od Příbrami Casita Colombia



A teď už tipy na výlety v okolí:


1. Památník Vojna Lešetice

Koho zajímá historie, určitě nevynechejte tento bývalý pracovní tábor. Zpočátku se jednalo o tábor zajatecký, později pracovní a od roku 1949 prostory sloužily pro odpůrce režimu. Nyní v areálu najdete velmi dochovalé či zrekonstruované budovy se zajímavými expozicemi. Dokonce máte možnost vystoupat i na vyhlídkovou věž, což určitě doporučuji, abyste měli představu o velikosti tábora i rozložení jednotlivých budov.



Vybrat si můžete ze 3 prohlídkových okruhů:


  • Prohlídková trasa A – Areál bývalého vězeňského tábora (40 Kč)
  • Prohlídková trasa B – Uran v českých dějinách, jízda hornickým vláčkem (40 Kč)
  • Prohlídková trasa C – Galerie ORBIS PICTUS: EUROPA (20 Kč)

Případně všechny trasy za 60 Kč. Jen si dejte pozor, platit lze pouze v hotovosti. Parkování je zdarma. Velkou pozornost pak věnujte otevírací době, která je zejména mimo sezónu dost omezená. Určitě předem zkontrolujte zde. Při naší návštěvě v březnu jsme zde byli s Koblihou jako jediní (ten den první i poslední) návštěvníci. Pan průvodce nám tedy představil historii tábora v úvodu prohlídky a poté jsme si expozice procházeli již sami. Za nás rozhodně stojí za návštěvu.


2. Svatá hora

Církevní stavby obvykle moc nevyhledáváme, ale tenhle barokní a neskutečně rozsáhlý chrám... to je jedno velké wow! Příběh začíná ve 14. století kapličkou na kopci, kterou ale v roce 1647 jezuité přestavěli na svatyni. Postupně se Svatá hora stala doslova architektonickým barokním skvostem a současně i jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst ve střední Evropě.



Svatá hora je veřejnosti volně přístupná, pokud vás ale zajímají detaily, můžete se zúčastnit i komentované prohlídky - rozpis otevírací doby a druhů prohlídek zde. Kdybyste se opravdu chtěli vcítit do role příchozích poutníků, nově se v nabídce objevil i poměrně nevšední zážitek v podobě noci zde strávené. Možná pro někoho i tip na dárek :) Vyzdvihla bych pouze pár věcí, na které byste si měli dát při návštěvě pozor:


  • nesmí sem zvířata (pouze s výjimkou asistenčních psů samozřejmě)
  • v areálu poutního místa je zákaz focení a natáčení (můžete jen před branami)
  • vstup pouze ve vhodném oblečení (NE plavky ani žádné vyzývavé modely)


Dostupnost: dole pod kopcem se nachází placené parkoviště, ze kterého vyběhnete nahoru cobydup. Druhou možností by bylo nechat auto v centru a na Svatou horu vyjít po zastřešených schodech z 18. století, kterých je celkem 343.




3. Hornické muzeum

Příbramsku je neodmyslitelně spjatá s těžbou rudy již od 13. století, ale pozůstatky dolů a historických objektů jsou tu k vidění dodnes. Hornické muzeum Příbram se stalo dokonce jedním z největších svého druhu v Evropě. Aktuálně máte možnost zavítat do tří prohlídkových areálů, kde se seznámíte s historií těžby, uvidíte vzácné těžební strojů a odnesete si odtud i nějakou zajímavou vzpomínku, např. jízdu hornickým / důlním vláčkem nebo sjetí 51 metrů dlouhé podzemní skluzavky. Jednotlivé areály pro přehled nabízí toto:


  • Ševčinský důl - původní hornická chalupa, jízda vláčkem, hledání minerálů, skluzavka
  • Důl Anna - důlní vláček, nejhlubší šachta, prohlídka podzemí, těžební stroj Breitfeld & Daněk z r. 1914
  • Důl Vojtěch - výstava, galerie, vodní štola v podzemí, těžební stroj Breitfeld & Daněk z r. 1889

Určitě ale mrkněte na oficiální stránky, abyste zjistili aktuální výši vstupného, otevírací dobu či případné změny / uzavírky v prohlídkových trasách.


Zdroj: Muzeum Příbram - https://www.muzeum-pribram.cz/hornicky-skanzen


4. Areál Nový rybník

Tenhle příbramský multifunkční areál mě fakt nadchnul. Rozprostírá se okolo rybníka, ve kterém se můžete v létě i vykoupat, v zimě jej můžete alespoň obejít nebo se třeba dostat po lávce na malý ostrůvek. Pro děti je tu k dispozici hned několik dětských hřišť včetně balanční sekce. Pro Koblihu byl třeba nejatraktivnější Hobitín :) Sportovci se mohou vyřádit ve workout koutku, inline dráze či skateparku a jako bonus se pak zregenerovat v sauně. V sezóně tady funguje dokonce kemp s chatičkami (či možnost vzít i vlastní stan / karavan), adventure golf a letní kino. Moderní bistro SeZaM je oficiálně otevřené jen při hezkém počasí, a to duben až listopad.
 

A co je na tom super - neplatí se tu žádné vstupné, pouze parkovné 20 Kč/h nebo 50 Kč na celý den. Plus samozřejmě poplatky za půjčení sportovního vybavení nebo využití sauny. Na oficiálních stránkách naleznete souhrnné informace o otevírací době, cenách i plánovaných kulturních akcích.



5. Public Jukebox

Celkem vtipná věc, na kterou jsem narazila úplnou náhodou při brouzdání mapou. Nachází se cca 20 minut cesty od Příbrami a dle mého je to takové příjemné zpestření výletu. A jak se vůbec taková věc ocitne uprostřed polí a lesů? Jukebox je ve skutečnosti uměleckým počinem Krištofa Kintery z roku 2013, a po procestování různých mezinárodních výstav a festivalů našel své konečné místo až na trase Příbram-Sedlčany. Co se funkčnosti týče, funguje opravdu jako klasický jukebox - vyberete si ze 100 různých písníček nebo mluveného slova, zmáčknete čudlík a z ampliónů nad vámi se ozve zvolený zvuk. Jeho použití je zdarma.


Dostupnost: nejjednodušší pro vás bude dojet na konec vesnice Hrachov a odtud to pak máte do cíle necelý kilometr po svých. Krásně je to vidět na klasických českých mapy.cz, kde vám to heslo "Public Jukebox" v pohodě vyhledá. Jo a Kobliha se tenkrát ještě vezla v kočáře, takže průjezdné i s prckem ve vozítku :)




6. Větrný mlýn Příčovy

Ano, právě teď jste poznali místo z úvodní fotky tohoto článku. Ta divná kruhová zřicenina totiž představuje zbytky největšího větrného mlýnu holandského typu v Evropě. Pravděpodobně zde byl postaven na přelomu 16. a 17. století, avšak nikdo přesně neví. Zmínky se objevují až v dokumentaci lobkowitzského panství v souvislosti s mletím mouky, a v rámci jeho ohromných rozměrů (13,5 m v průměru, 10 m na výšku a sílu zdiva 1,2 m) muselo jít o fakt velké množství mouky...




7. Zřícenina hradu Vrškamýk

Anebo prostě jen Kamýk chcete-li sloužil jako letní sídlo českých panovníků. Byl správním centrem oblasti na levém břehu Vltavy a velcí králové jako Přemysl Otakar II., Václav II. a Jan Lucemburský odtud rádi podnikali lovecké výpravy. Syn posledního jmenovaného Karel IV. však započal výstavbu nového reprezentativního sídla, správně asi tušíte, že se jednalo o Karlštejn, který slávu Vrškamýku velmi rychle ukončil. Hrad následně upadal a definitivně byl opuštěn dokonce už ve druhé polovině 14. století.


Dostupnost: z centra Kamýku nad Vltavou sem lehce trefíte po zeleném turistickém značení. Do areálu vstoupíte novou dřevěnou bránou s vyhlídkovou věží, u které najdete pokladnu/suvenýry, občerstvení a středověké dětské hřiště. Vstupné (10 Kč) se platí pravděpodobně jen v sezóně, při naší návště byla všechna okénka zavřená. Z podhradí dojdete k samotné zřícenině po naučné stezce za pár minutek.




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.