Jak se sbalit do příručáku

dubna 09, 2024


(článek neobsahuje žádnou reklamu, vychází pouze z našich zkušeností!)


K něčemu se vám přiznám - ještě NIKDY jsem do letadla nepřikupovala zavazadlo. Při našich prvních lowcost cestách jsem samozřejmě využívala plnou kapacitu batohu a razila klasickou teorii "ještě se mi tam něco vejde, tak to tam dám, že jo". Jenže kdo se s tím má pak celé dny tahat? Postupem času jsem počet věcí osekávala a osekávala, později už brala jen nezbytné minimum. Pomyslnou bombu pak do balícího systému hodila Nina, jejíž věci jsme se často snažili přibalit k našim namísto toho, abysme se starali o tři zavazadla. Nakonec i s tím jsme se vypořádali řekla bych poměrně elegantně a obecné zásady zůstaly zachovány.


Hlavní moje filozofie je "co nemám, to nepotřebuju a při nejhorším to koupím na místě". Takže to jediné bez čeho zkrátka nemůžete opustit byt jsou CESTOVNÍ DOKLADY + PENÍZE, ať už na kartě nebo hotovost. A pak? Pojďme se na to mrknout...



Batoh

týden na Madeiře pro 2 dospělé a 1 dítě
Naprostý základ. Oproti kufru má totiž značné výhody, a to nejen že za něj nemusíte platit (když bude sbalený tak nějak rozumně). Dá se na něj v případě potřeby něco navěsit. Není tak otravný jako kufr, nepřekáží vám při poznávání. Dostanete se s ním všude, nemusíte pro něj hledat úschovnu. Při měření leteckou společností se dá zmáčknout, což s kufrem uděláte jen velmi těžko. 


Každopádně výběru batohu věnujte dostatečnou pozornost a dobře u dopravce zkontrolujte, do jakých rozměrů se musíte vejít. Např. my nejčastěji létáme s Ryanair, který má rozměry omezené na 40 x 25 x 20 cm. Pepa má batoh Osprey Talon 33 (na fotkách ten zelený), já se sbalím do 20 litrového obyč batohu z Decathlonu (modrý) a nikdy jsme na letišti nemuseli nic řešit nebo doplácet + TIP: beru si i malou placatou crossbody kabelku na mobil a doklady (popř. ledvinku), když s tím má personál problém, strčím ji do batohu. 


Pokud letíme do vzdálenější destinace s jinými leteckými společnostmi, které nejsou na palubová zavazadla tolika přísná, ani tak kufry neberem. Pepa i s možností většího objemu bere svůj klasický Osprey, já se poslední roky sbalím do 30 litrového opět decathloňáckého batohu v dámské verzi s pevnými zády (proto vypadá větší než Pepovo => na fotkách šedo-růžový).




Oblečení

Samozřejmě záleží kam a na jak dlouho jedete, ale moje obecné zásady jsou: lehké, skladné, nemuchlavé a co hlavně - kompatibilní mezi sebou. Myšleno např. vzít si kalhoty, ke kterým se bude hodit víc jak jedno tričko. Nebo vzít jen ten jeden kus vrchní vrstvy (mikinu / svetr / bundu), který vám bude ladit i ke zbytku oblečení. Přihodím ještě pár konkrétních tipů:


  • TIP pro holky - LEGÍNY! Moje nejvíc oblíbená část oblečení, která nezabere v batohu skoro vůbec žádné místo a kterou využijete v podstatě při jakékoliv příležitosti. 
  • pořídit odolnější oblečení - např. Pepi holduje tričkám Cityzen (určitě bude podobných víc). Jsou vyrobena ze speciálního materiálu, který jen tak neušpiníte ani nepropotíte, díky čemuž vám vydrží déle než jedno použití.
  • nebrat pyžamo - postačí i záložní tričko / tílko + spodní prádlo
  • pokud letíte krátký let, berte si na sebe těžké / velké věci, např. džíny a bundu, ať neplýtváte místo v batohu
  • pokud letíte dlouhý let, oblečte se hlavně pohodlně, aby vás nikde nic neškrtilo a netlačilo. Přece jen trávit deset nebo dvanáct hodin v omezeném prostoru není tak úplně legrace. Kdo trpí na otoky či křeče, nezapomeňte kompresní podkolenky.



Boty

Opět má největší váhu charakter vaší destinace a individuální preference. Jak moc budete chodit, nebo se máte v plánu jen válet na pláži a z ní plynule přecházet do hotelového baru? Vždycky se snažím omezit na pouze jeden pár bot = ty co mám na sobě, a vzhledem k tomu, že toho většinou dost naťapeme, tak žabky, podpatky či totál placaté podrážky zůstávají doma. Z 90 % volím klasické tenisky, protože vím, že v nich vydržím celý den a nebudou mi bolet nohy, vypadaj dobře k džínům i legínům a zvládnou i nějaký ten terén. Moji osobní favoriti jsou zn. Nike a New Balance.



Peněženka

Ne obří, kožená, taková ta co vám zabere půl kabelky... ne se všema platebníma a jinýma kartama a věrnostníma kartičkama. Vystačíte si s malou naprosto obyčejnou látkovou peněženkou, do které dáte občanku, řidičák a peníze. Nic víc tam fakt cpát nepotřebujete.




Ručník

V první řadě zvažte, zda ho vůbec brát. Pokud jedete jen nějakou městskou víkendovku a budete bydlet v hotelu, nemá to tak úplně smysl. Samozřejmě jestli se plánujete po cestě někde smočit v jezeře, moři nebo kdekoliv, něco na utření se vám asi hodit bude. I tak ale nemusíte brát ten obrovský měkkoučký froťák, co máte doma, když vylezete z vany. Bude vám stačit malý, skladný a hlavně rychleschnoucí kousek, pravidelně ho pořizuji v Decathlonu. Maj ho tam v několika velikostech i barvách.



Kosmetika

Tady vám to okrouhne již samotná letištní kontrola v rámci povolených tekutin, kdy se každá věc musí vejít do 100 ml a celek by neměl překročit objem jednoho litru. Celkové množství jsme nikdy řešit nemuseli, nicméně 100 ml je na většině (každé má jiná pravidla) letišť kontrolováno velmi přísně. Při zpátečních cestách, kdy jsme to prostě "zkusili vzít s sebou" nám byl vyhozen např. opalovák, panthenol nebo třeba i dětský sirup na kašel, ale opět záleží na letišti (ve Španělsku nám třeba dětskou medicínu nevyhodili). Nicméně dle mého se zrovna kosmetika dá krásně minimalizovat. Navíc mnoho věcí v dnešní době už pořídíte v pevném stavu, pojďme pár příkladů, jak to osekat:


  • sprcháč / šampón / kondicionér - vše by se dalo koupit v tuhém provedení, ale rovnou i zvažte zda to s sebou vůbec brát. Nestačí vám třeba v rámci rodiny (páru) jeden? Nebudou tyto věci součástí ubytování?
  • krémy - s pleťovými krémy nejspíš nebudete mít problém se vejít do 100 ml, často ale bývá jejich mínusem skleněné balení. Jsou prostě těžké. Zvažte jestli si kousek neodebrat do menšího plastového kelímku. Tělové krémy musíte většinou pořídit v cestovním balení nebo opět odendat do něčeho menšího, nebo se bez toho prostě obejdete (případně pořídíte na místě něco lokálního).
  • deodorant / parfém - tuhý deodorant rozhodně není problém sehnat, bez parfému se buď obejdete nebo si jej můžete pořídit v cestovním provedení.
  • zubní hygiena - tady se toho dle mého moc ušetřit nedá, kartáček je prostě kartáček. I když ho rozpůlíte do nějakého cestovního, pořád máte dvě půlky. Máme i cestovní sadu v krabičce zn. Curaprox (rozpůlený kartáček, minipasta, mezizubní kartáček), ale zas taková úspora místa to fakt není, spíš to jen máte hezky pospolu. Se zmenšováním bych se zaměřila spíše na zubní pastu - buď vemte miniverzi nebo nějaký vzoreček, či sbalte jednu do skupiny.
  • odličování / čištění obličeje - co takhle odličovací ubrousky? Nebo rovnou tamponky napuštěné odličovavadlem? 
  • dekorativní kosmetika - pro mě osobně je tato sekce velmi jednoduchá, protože se příliš nemaluju. Tak pro příklad co s sebou beru já jo? Moje must have je tužka na obočí a makeup s pudrem. Podle stavu ekzému ještě občas přihodím rtěnku a řasenku a tím končím. Rozumím však tomu, že každá jsme zvyklá na něco jiného. Nicméně věřím, že na dovolené, zvlášť třeba na nějaké aktivnější, není potřeba vypadat jako top modelka z časopisu a táhnout s sebou tři odstíny makeupu pro dokonalé konturování a bednu očních stínů.
  • opalovací krémy - většinou beru jedno menší balení do 100 ml pro všechny zúčastněné a když je potřeba, dokoupíme na místě. Pokud plánujete vystavovat sluníčku jen obličej, třeba na nějaké městské pochůzky, vystačíte si třeba jen s makeupem s SPF.

příklady mini balení


Pro děti

S dětmi dostává cestování zcela jiný rozměr :) takže lepší být alespoň trošku připraven. Naše nezbytnosti do letadla takto:

  • svačinky - začnu tím nejdůležitějším. Jídla vzít raději víc, krásně se tím totiž zabíjí čas. Můžete sbalit křupky, piškoty, sušenky, nakrájené ovoce, na zaléhající ouška pak třeba gumové medvidky či lízátko. Při delších cestách se nemusíte bát ani tekutin, jelikož dětská strava má v tomto vyjímku a nemusí se vejít do 100 ml. Vzít tak můžete např. příkrm, přesnídávku, kapsičku i vodu v lahvi, pokud ji prohlásíte za baby item. Ani s umělým mlékem není problém - prášek nevadí a na palubu pronesete i termosku s horkou vodou. 
  • hračky - nejlepší zábava je letadlo samotné = spousta nových věcí a lidí, podnětů. Když nejsou turbulence, lze chodit v uličce a pozorovat. Na sedavou zábavu se nám osvědčily malé knížečky s pohyblivými a vytahovacími prvky, pop-it destička, sešity se samolepkami, sada barevných kelímků + plyšáček na spaní. Vše samozřejmě musí být úměrně věku dítěte. Větší dítko se v dnešní době samozřejmě zabaví na mobilu nebo tabletu, v tom případě ale nezapomeňte na sluchátka.
  • náhradní oblečení při ruce - nehody se stávají, mějte tedy raději jednu sadu oblečení připravenou někde na vrchu, ať v případě potřeby nemusíte dolovat na dně batohu.
  • pleny / ubrousky - do letadla beru jen pár kousků plen a cestovní balení ubrousků. Více kusů pak přibalím do kočáru, popř. do odbavené autosedačky, nebo koupím až na místě.
  • nosítko - hodí se zejména u nechodících dětí, když chce mít člověk volné ruce při nástupu a výstupu z letadla nebo při uspávání
  • dečka - v letadle bývá často chladno, takže něco na přikrytí pro prcka se může hodit

TIP: malou svačinu beru samozřejmě i pro dospělé, protože nikdy nevíte, kde se při cestování zaseknete (zpožděný nebo zrušený let, stávka apod.). Plus s sebou vždy sbalím i pevnou láhev na pití, kterou před kontrolou vyprázdním a po ní opět vodu dotočím. V Praze s tím problém není (jsou tam ofiko pítka), jinde samozřejmě kontrolujte, zda je voda pitná.




Lékárnička

Dokud jsme cestovali bez dětí, byla tato položka vyřešená pohozenýma náplastma někde na dně báglu. Vskutku smutná příprava, ale je to tak. V posledních letech jsem ji chtě nechtě byla nucena rozšířit minimálně o tyto položky:


  • Paralen / Ibalgin (dospělá verze)
  • Imodium
  • digitální teploměr
  • Nurofen sirup do 100 ml
  • Paralen čípky (aby se to dalo případně kombinovat s Nurofen sirupem)
  • náplasti + malá nepálivá dezinfekce ve spreji
  • mořská voda ve spreji
  • ampule Libenaru
  • nosní odsávačka
  • Calgel (při růstu zubů)
  • Fenistil gel (hodí se i na spáleniny)


TIP: Tekutiny i lékárničku dávám do strunových sáčků z IKEA a mám je uložené na vrchu batohu, abych je u bezpečnostní kontroly mohla co nejrychleji najít a vyndat na pás. Tak co, myslíte, že se vám letos povede sbalit do příručáku?? :) Kdyby vás napadlo ještě něco dalšího ke sbalení, zredukování, ráda doplním.




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.