Brána k fjordům: Bergen + výlety v okolí

ledna 13, 2017

Pokračování článku Norsko ve zkratce.

Po příletu, půjčení auta a noci strávené za světla (o tmě se fakt mluvit nedá) v autě se probouzíme do slunečného dne. Na Norsko celkem překvapivé, ale jistě chápete, jak sluneční paprsky dokážou zvednout náladu :) Naší první zastávkou je samotné hlavní město oblasti Hordaland a druhé největší norské město celkově - Bergen.

Byparken

Bergen


Tohle příjemné, zhruba třistatisícové, město se nachází na mořském pobřeží a v minulosti bylo, právě kvůli přístavu, velice důležitým obchodním uzlem. Bergen je obklopen 7 kopci, z nichž nejznámější je Fløyen a Ulriken, který zmiňuje ve svém Sněhulákovi i Jo Nesbo :) Díky této poloze je pro Bergen typické deštivé počasí. My máme zatím štěstí, tak snad to tak bude pokračovat...

Vjezd do města je zpoplatněn 19 NOK. Mýtné se platí automaticky přes systém Autopass, jak už jsem zmiňovala v prvním článku - v autě je čidlo, které snímá jednotlivé průjezdy a vy se tak nemusíte o nic starat, lovit drobný apod. Domů vám pak jen přijde faktura s celkovou částkou. Pokud byste se chtěli dostat do centra Bergenu rovnou z letiště, bez auta, budete muset využít buď vlakového spojení, které funguje jako MHD, nebo o něco málo rychlejšího letištního autobusu. Oba dva dopravci mají oficiální stránky i v angličtině:

  • Light Rail - jízdenky koupíte kartou v automatu na nástupišti za 39 NOK (cesta cca 45 min.)
  • Flybussen - pohodlný online nákup - jednosměrná 119 NOK, zpáteční 199 NOK (cesta cca 35 min.)

Auto necháváme v několikapatrovém parkovišti u nádraží, odtud je to do centra pěšky opravdu kousek. Hrneme se rovnou na nábřeží omrknout přístav Vågen a místní rybí trh. Díky bohu je ještě celkem brzy ráno, takže trhem procházíme hladce. V klidu si tak můžeme prohlédnout nabídku místních rybářů - od čerstvých ryb, přes rybí sendviče až po obrovské kraby v akváriích.


Dojdeme až k Bryggenu, nejstarší Bergenské čtvrti, dokonce zapsané na seznamu památek UNESCO. Jsou to ty různobarevné dřevěné domečky nalepené na sebe, které znáte z fotek. Můžete i vejít mezi jednotlivé domky do úzkých dřevěných uliček, které jsou lemovány schodišti a pavlačemi. Ve skutečnosti jsou různě zprohýbané a nahnuté, a je v nich spousta krámků s typickými výrobky - svetry, kožešiny atd. Strašně krásná podívaná, ze které má člověk pocit jakoby se rázem ocitl ve středověku :)

Čtvrť byla v minulosti několikrát přestavována kvůli častým požárům, ale vždy byla naštěstí obnovena ve stejném a tradičním duchu. Je to opravdu krásné místo s atmosférou. Na konci Bryggenu se ještě nachází Bergenská pevnost (Bergenhus Fortress), která slouží turistům i místním jako park.


Máme ještě čas, takže se posilníme fish cakem (= rybí placka, něco jako náš karbanátek) a fish burgerem, a v rámci vytrávení se rozhodujeme pro svižnou procházku na kopec Floyen (400 m. n. m.). Je sobota, nebe bez mráčku, takže rozhodně nejsme jediní, kdo se touto cestou vydává.

Nahoru jede i lanovka Fløibanen, na níž jednosměrná jízdenka stojí v sezóně (květen-srpen) 65 NOK, zpáteční pak přijde na 125 NOK. Každopádně výšlap po svých není nijak extrémně náročný a zvládne ho jistě každý, včetně dětí. Na vrcholu nás čeká opravdu krásná vyhlídka, odkud máme celý Bergen jako na dlani. Rozhodně to za ten výšlap stojí! Porozhlédneme se kolem, uděláme pár fotek a vracíme se zpátky pro auto. Mimochodem i přesto, že jsme se zdrželi asi jen 4-5 h, dáváme za parkovné 120 NOK.

výhled z Floyenu


Pokud byste v Bergenu chtěli trávit více času, tak určitě mrkněte na stránky Visit Bergen, kde naleznete info o všech bergenských atrakcích včetně akvária, stálých expozic, nabídek organizovaných výletů, ale dočtete se tu i info o aktuálním dění. Na těchto stránkách je také zmíněná Bergen Card, kterou si můžete pořídit, ale chce to každopádně zhruba propočítat, zda se vám vůbec vyplatí.

Co se ubytování v Bergenu týče, počítejte s tím, že si budete muset trošku připlatit. Nebo slevit ze svých nároků. Ubytování tady zrovna není nejlevnější, každopádně koukněte třeba na tyhle:




7 míst v okolí Bergenu, která stojí za navštěvu:


1. Vøringsfossen


Jeden z nejznámějších vodopádů v Norsku. Leží v národním parku Hardangervidda na řece Bjoreio a cesta z Bergenu vám zabere cca dvě a půl hodiny. Nám trochu déle, protože jeden úsek je řízen kyvadlově kvůli opravám na jednom z tunelů.

U vodopádu jsou dvě možnosti zastavení - na první narazíte zcela určitě, když pojedete po silnici, druhé je u hotelu o kousek dál. U obou se dá úplně v klidu zaparkovat, tak toho určitě využijte, protože je lepší tuhle nádheru vidět z více úhlů. 

Na výšku měří 182 metrů a voda se z něj valí do hlubokého a rozeklaného údolí Måbødalen - naprosto úžasný pohled.



2. Flåm


muzeum železnice
Ač je to velmi malé městečko, možná spíš vesnice, je tu poměrně rušno, jelikož tady kotví obří výletní lodě. Už jen plavba sem skrze úchvatné fjordy bude bezesporu zážitkem na celý život, ale nějakou kratší tour si můžete v klidu zařídit až na místě. 

A aby toho turistického ruchu nebylo málo, velkou atrakcí je tu i železnice Flåmsbana, jejíž úsek Flåm - Myrdal patří k nejkrásnějším železničním tratím na světě. Pro více informací o tomto zážitku mrkněte na jejich ofiko stránky, kde naleznete veškeré informace. Pokud byste vyhlídkovou jízdu vlakem nestihli, mrkněte alespoň do místního muzea železnice. Vstup do něj je dokonce zdarma, takže proč toho nevyužít, že? :)



3. Stegastein


Moderní vyhlídková plošina, která se nachází ve výšce 650 metrů nad vesnicí Aurlandsvangen. Z Flamu vás bude čekat pár serpentin nahoru, ale cesta autem vám zabere jen necelou půl hodinku a rozhodně tahle zajížďka stojí za to. Výhled na fjord i okolní hory je odtud naprosto famózní!

zastavení u silnice kousek od vyhlídkou Stegastein


4. Aurlandsdalen valley


Aurlandsdalen bývá označován také jako norský Grand kaňon, a co je hlavní, je oblíbeným cílem všech trekových nadšenců. Nejpopulárnějším úsekem se stala cca 20 kilometrová procházka z Østerbø do Vassbygdi, přičemž zdoláte 750 metrů převýšení a zabere vám to přibližně 6 hodin. Kdo by měl času nazbyt, může projít celým kaňonem, což je nějakých 60 km. To už ale samozřejmě není pouze jednodenní záležitost a potřebujete k tomu minimálně nějaké kempovací vybavení.



5. Undredal


Malinká vesnička mezi Flåmem a Gudvangenem zaříznutá ve fjordu jménem Aurlandsfjord, který je ramenem toho vůbec nejdelšího fjordu v Norsku - Sognefjordu. Není tady v podstatě vůbec nic, ale i přesto se mi tak nějak Undredal vryl do paměti. Nejspíš kvůli tomu klidu a pohodě, která zde panovala... kotvící loďky, barevné dřevěné domky, nikde nikdo... naprostý balzám na duši!



6. Buerbreen


Tento ledovec je součástí národního parku Folgefonna, který se rozkládá západně od vesnice Odda, a jehož nejvyšším vrcholem je stejnojmenná hora - Folgefonna měřící 1638 m. n. m.. Přímo k ledovci Buerbreen vede značená cesta podél říčky. Jelikož vyrážíme ihned po probuzení, jdeme úplně sami, sledují nás jen chundelaté krávy.

Nejdříve je to poklidná procházka lesem, kde občas přeskočíme nějaký ten potůček. Při naší návštěvě bylo spoustu mostíků a přechodů zborcených, takže doporučuji opravdu pevné popř. nepromokavé boty. Poté už cesta mírně stoupá vzhůru a my musíme šplhat po kamenech, kde je kolikrát nutné se přidržet lan nebo řetězů. Odměnou je nám pak ale úžasný pohled na barvyměnící ledovec.

Lze absolvovat i přechod přes Buer, avšak to už je možné pouze s průvodcem a hlavně s patřičným vybavením. Až to uvidíte, tak pochopíte... opravdu vzbuzuje respekt, a to nejen strašidelným praskáním a duněním. Každopádně i tuto procházku mohu jen doporučit! :)



7. Trolltunga


O tomhle nejprofláklejším místě v Norsku jsem se rozhodla zplodit úplně samostatný článek, na který se můžete rovnou mrknout tady - Trolltunga aneb honba za NEJ šutrem.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.