Ao Nang a krabi v Krabi

května 05, 2017


Z poklidné Koh Lanty (viz. článek Klídek na Lantě) míříme do oblasti Ao Nang, známé svými vápencovými skalami a krásnými plážemi. Abychom si to ujasnili - Ao Nang spadá, stejně tak jako Phi Phi, Koh Lanta a další ostrovy, pod Thajskou provincii Krabi. Je to tedy jen menší územní celek, velice vyhledávaný hlavně díky jednoduché dostupnosti. V hlavním městě této provincie - Krabi Town - se totiž nachází letiště a transfer z něj do Ao Nang vám zabere jen cca 45 minut jízdy. No a když už jste tady, máte super výhodný výchozí bod k dalším výletům či přejezdům na jiné ostrovy.

výhled z ferry
K přesunu z Lanty opět využíváme lodě phuketferry, která nás za dvě hodinky doveze do přístavu Nopparat Thara. Tuhle cestu jsem si užila úplně nejvíc, jelikož jsme po celou dobu mohli sledovat nádherné skály vybíhající z moře. Opravdu krásné. Do centra města je to ještě docela kus a tak se popovezem tuktukem. Cesta vede podél stejnojmenné pláže Nopparat Thara, která ale není turisty příliš vyhledávaná - není udržovaná, ani nemá jemný bílý písek, jak je zvykem jinde. Jejím opakem je pak "městská" pláž Ao Nang beach, která je od hlavní silnice, lemované obchůdky a restauracemi, oddělená betonovou promenádou. Celkově na mě tohle město působí tak trochu evropským dojmem. Všude samé hotely, restaurace, obchody se suvenýry a cestovky nabízející výlety. I na zmiňované pláži je víc lidí než jsme viděli kdekoliv jinde. Je to takové to typické středisko, kde najdete vše, co potřebujete, bez velké námahy. Kvůli tomhle fajn servisu je Ao Nang vyhledávaným místem i pro rodiny s dětmi. A kvůli tomu jsou v této oblasti i všeobecně vyšší ceny.

Ubytování volíme jednoduché, ale kousek od hlavní ulice a pět minut cesty na pláž. Za 600 bahtů se vyspíme hned vedle jakési prádelny viz. Popeye Guesthouse. Plus po omrknutí pokoje raději připlácíme ještě asi 100 bahtů za klimatizaci, protože pokoj je až na konci úzké chodby a okno vede do ní, a už teď se v něm nedá dýchat. A jak bychom volili dnes?



monkey trail
Co dál? Klasický postup, hodit bágly na pokoj a jít omrknout místní situaci :) Dojdeme k pláži na místní křižovatku a vzdalujeme se od ruchu města. Čím dál jdeme, tím je pláž klidnější a tím pádem i hezčí :) Táhne se podél ní promenáda, která nabízí různé druhy restaurací a barů. Narazíme i na stánek s perfektní kokosovou zmrzlinou - servírovaná přímo v kokosu, zalitá kokosovým mlékem a posypaná oříšky. Luxus! O kousek dál vcházíme na území thajských masáží - asi tak půl kilometru se táhnou samé nabídky masáží. Předbíhají se v nabídkách, podstrkování letáčků apod. Dá se dojít až ke skalnatému útesu, kde cesta zdánlivě končí. Odtud však vede ještě úzká stezka, díky které skálu zdoláte. Provázet vás bude obrovská tlupa opic, takže raději běžte rychle, než vám stihnou něco ukrást. Fakt jsou dost oprsklé, šmakají i do batohů, otevírají zipy apod., tak bacha na ně. Čeká vás ještě strmější sestup dolů, ale pak se ocitnete v nádherné zátoce na pláži Pai Plong beach. U pána policisty, hlídače nebo nevím čeho, se podepisujeme, v kolik hodin jsme přišli. Těžko říct proč... Na této pláži sídlí jen jeden hotel, a tak jí máme skoro celou pro sebe. Po třetí, a naposledy v rámci naší thajské dovolené, lezeme do moře a kocháme se západem slunce. Ano přesně tak, taková ta kýčovitá romantika, ale je to opravdu super místo s nádhernými výhledy na útesy a okolní ostrůvky.


Druhý den se domlouváme s paní recepční pomlčka obsluhou prádelny, že si zde necháme uložené batohy do odpoledne. Naším dnešním cílem je totiž Phra Nang beach, a nechce se nám s sebou tahat zbytečnou zátěž. Tato pláž, stejně jako sousední Railay beach, je považována za jednu z nejkrásnějších v Thajsku. Obě jsou specifické tím, že se na ně nedostanete pěšky, ani autem, ani na skútru - prostě tam nevede žádná cesta nebo silnice. Dostupné jsou pouze lodí. Z přístavišti v Ao Nang vyrážejí long tail loďky cca každou čtvrt hodinu, cena 100 bahtů os./cesta. Za 20 minut už vystupujeme na typické thajské pláži jako z katalogu - tyrkysové moře, jemňoučký písek, kotvící loďky a za nimi se rýsující skaliska. 

Obecně je tady dost turistů, což tu pohádku trochu kazí, ale tak nějak se to dá. Přímo u pláže je hotelový komplex, do kterého vás nepustí, pokud zde nejste ubytovaní - ani na záchod, ani půjčit loďku, ani na kafe, nic... Občerstvení si můžete pořídit z již zmiňovaných kotvících lodiček, fungují totiž jako "bufety". Pláž končí vysokou skalní stěnou, která je rájem pro horolezce. U ní se nachází známá Pranang cave, jeskyně plodnosti, která je samozřejmě plná různě velkých dřevěných penisů. V okolí můžete vidět i další jeskyně, které se s přílivem a odlivem různě proměňují.


Narazíte zde také na odbočku na krátkou udržovanou stezku, kterou se dostanete na druhé pobřeží tohoto poloostrůvku. Tady toho ale k vidění příliš není. Moře je při odlivu jen takový bahnitý rybník a celkově to vypadá, že tato část slouží spíše jako příjezdová cesta k hotelovému komplexu. Vracíme se zpátky na hlavní pláž, a protože se nám nechce se jen tak válet na pláži, rozhodneme se pro půjčení kajaků. Mobily a peněženky dáme do vodotěsného vaku a vyrážíme. Otevírají se nám nádherné výhledy na vápencové útvary, které tvoří různé převisy a krápníky. Vypadají jako dračí zuby. Je to fakt skvělá projížďka a určitě doporučuji, kde jinde uvidíte zblízka takové obří pískovcové masivy?

Poté už se přesouváme zpět do Ao Nang, vyzvedneme batohy a snažíme se sehnat nějaký odvoz do Krabi Town. Samozřejmě dvacet minut stojíme na špatné straně ulice, ale kdo mohl tušit, že to autobus objíždí takovou oklikou, že jo. Do Krabi je to půl hodinka cesty, ale je hrozné vedro, a tak následuje již zaběhnutý scénář ubytování - hodit batohy na pokoj a jít dál :) Tentokrát pokoj za 300,- Kč viz. Baan - čisté, prostorné a vše naprosto v pohodě. Tady už jsou ceny naštěstí zas "normální". Jiné tipy na ubytko ve městě Krabi jsou za mne tyto:



Rádi bychom navštívili cca 10 km vzdálenou Tiger Cave (chrám Wat Tham Seua). Město Krabi je ale takové zvláštně roztahané do všech stran, a tak v podstatě netušíme kam jít, ani jak a čím se tam dostat. No nějak to dopadne :) Odmítáme Thajce, který nám nabízí svezení na skútru ve třech, a doufáme, že potkáme ještě někoho dalšího vlastnícího dopravní prostředek. Pokračujeme dál po jakési hlavní ulici, ale obchody už značně řídnou. Jako na zavolanou vedle nás zastavuje malý náklaďák s nápisem Tiger Cave. Ano, chceme! Už ani nevím za kolik, ale za hodně málo peněz, nás odveze přímo k chrámovému komplexu. Dokonce se s ním domlouváme na zpáteční cestě. Domlouváme = rozuměj my i on píšeme na papírek časy a přiblbe přikyvujeme, ale nakonec z toho něco vzejde.


Vstup do areálu je zdarma, ale jelikož se jedná o posvátné místo, ženy musejí mít zahalená ramena a kolena. Ramena ok, ale na kraťasy pod zadek se mnich moc netváří a tak vyfasuju fešácký šátek... Je příšerný, silonový, neustále mi padá a po pár metrech se v něm peču. No nic, moje chyba, vezměte si prostě své věci, tečka :) Je zde několik chrámů s nádherně kýčovitými sochami tygrů a draků všude kolem, ty projdeme na rychlovku. Ten, kvůli kterému tady jsme, je samozřejmě až na vrcholu, což představuje procházku zahrnující 1237 schodů. V takovém vedru je to fakt masakr výstup. Schody jsou velmi strmé a každý je jinak vysoký. Za chvilku z nás leje, ale prostě se nahoru vyškrábeme. Určitě si vemte na cestu vodu, protože toho vypotíte opravdu hodně, nahoře si ji pak můžete dopustit. Také se tady musíte zout, protože do chrámu se v botech nesmí. Pak už se můžete v klidu kochat krásnými výhledy na palmové a kaučukovníkové plantáže a město Krabi jako na dlani. Kochat se můžete i místní výzdobou - obřího zlatého buddhu asi těžko přehlédnete, ale jsou tu i další menší sochy a modlitební místa. A také spooousta satelitů a antén, bohužel, ale je to prostě vysoko a tak se toho musí využít.


Dolů je cesta o něco málo rychlejší. Je nám trochu líto těch lidí před kolapsem, kteří se nás ptají, jak je to ještě daleko :) Dole na parkovišti si koupíme pití a modlíme se, aby pan řidič opravdu přijel. Naše přání je vyslyšeno a za chvilku už se vracíme zpět do Krabi. Jen se procházíme podél řeky Krabi, která je hodně zakalená, ale celkově v tomhle městě vládne pohoda a klid. Není tu přelidněno, nikam se nespěchá. 

Dojdeme až k nočnímu trhu s jídlem, kde si za pár bahtů můžete dát, na co si jen vzpomenete. Nejvíc nás zaujme ryba, která se zasype solí, zabalí do alobalu a takto vcelku se dá péct. Je naprosto vynikající. Završíme to dezertem mango sticky rice - překvapivě mango a slepená rýže zalitá kokosovým mlékem. Zní to jako nic moc, ale za mě teda ňam. Ještě narážíme na jiný noční trh, kde už se sice nevaří, ale za to se tu prodává neuvěřitelně druhů ovoce i zeleniny, ryb, mořských plodů, koření, sladkostí atd. Pár kousků nějakých zvláštností vybíráme a odnášíme s sebou na pokoj na horší časy :) Konkrétně sladké smažené kuličky s fazolovou náplní obalené v sezamu, to byla ta správná volba.


Ráno na nás čeká přistavený odvoz na letiště, na kterým jsme se večer předtím domluvili s paní na recepci. Odtud je to jen 15 minut cesty, rychlovka. Krabi letiště je malé a není problém se na něm vyznat, rychle se zorientujete. Letíme společností Thai Lion Air do Bangoku na Don Mueang (přelet pro oba 1950 bahtů). Na to, že je to nízkonákladovka, dostáváme za necelou hodinu a půl letu i pití a snack. Ryan s Wizzem by se mohli učit :) V Bangkoku se ten den moc neohřejeme, jelikož nás čeká cesta do nádherné historické Ayutthayi, o čemž se dočtete v dalším a současně i posledním článku - Ayutthaya - nejlepší výlet z Bangkoku.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.