Ayutthaya - nejlepší výlet z Bangkoku

června 16, 2017

Pokud někdy budete mít tu možnost podívat se do Thajska, rozhodně si do seznamu must see připište i Ayutthayu. A to zejména tehdy, když se budete vracet z jižních ostrovů, sever již objet nestíháte, a i přesto dostanete chuť na trochu té thajské historie. Přesně ta vás tady čeká a nebude to žádný slabý odvar! 


Ayutthayu totiž založil král U-Thong již v roce 1350 jakožto nové hlavní město Thajska (resp. původního Ayutthayského království). Měla strategickou polohu na soutoku tří řek - Chao Phraya, Pa Sak a Lopburi, brzy se tak stala důležitým obchodním uzlem. Nebyl to ale jen obchod, který Ayutthayu proslavil. Bylo zde vybudováno více než 400 buddhistických chrámů, klášterů a mnoho honosných, bohatě zdobených paláců. Bohužel v 18. století město podlehlo nájezdu barmských vojsk a bylo vypleněno. Nájezdníci rozkradli a spálili, co se dalo, ale i přesto zde desítky úchvatných památek zůstaly dodnes. Celý archeologický komplex je dokonce zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.




Dostupnost


Jelikož jsme letěli z Krabi do Bangkoku, čili vnitrostátní let, přistání se konalo na letišti Don Mueang. Zvolili jsme proto tu nejjednodušší variantu a ihned před letištní halou jsme nasedli na vlak směr Ayutthaya. Jedná se o přímé spojení (díkybohu) a za cestu jsme platili v přepočtu asi 12,- Kč za zhruba dvouhodinovou cestu. 

No... byl to zážitek, co vám budu povídat. Tady si člověk uvědomí, že České dráhy vlastně vůbec nejsou špatné :) Hodně lidí, hodně špíny, za jízdy otevřené dveře, spolucestující v podobě slepic atd., ale dostali jsme se kam jsme potřebovali, a za dobrou cenu, takže suma sumárum spokojenost. Dokonce jsme z okénka viděli i probíhající kohoutí zápasy. Krom vlaku můžete využít samozřejmě i bus, taxi nebo přímo nějaký organizovaný výlet, který ale určitě zařizujte až v Bangkoku.



Vstupné


Dříve se vstupné vybíralo v rámci celého areálu (50 bahtů) + byly zpoplatněny některé  nejnavštěvovanější chrámy (většinou 20 bahtů). Při naší návštěvě v prosinci 2016 se dokonce neplatilo nikde, jelikož se držel smutek za zesnulého thajského krále. Jak je to ale nyní? K roku 2021 je vstupné do Ayutthaya historical park zdarma. Platit byste museli pouze za vstup do vybraných chrámů, což pro přehled vypadá následovně:

  • Wat Mahathat : 50 THB
  • Wat Ratchaburana : 50 THB
  • Wat Phra Si Sanphet : 30 THB
  • Wat Yai Chaya Mongkol : 50 THB
  • Wat Chaiwathanaram : 50 THB
  • Wat Panang Choeng : 20 THB




Prohlídka historického parku


Vystoupíte na Ayutthayském nádraží a teď co? Historické památky jsou rozesety doslova po celém městě a vzdálenosti mezi nimi nejsou úplně krátké. Zvlášť když nemáte tak úplně času nazbyt. Pokud jste v časovém presu, bude nejlepší najmout si taxikáře/tuktukáře, který vás bude vozit z bodu A do bodu B. My jsme na tomto krásném místě hodlali strávit i noc, takže jsme si na našem ubytování půjčili kola a jednotlivé chrámy objížděli na vlastní pohon. Kola jsou tady všeobecně velmi rozšířená varianta přepravy a můžu vám ji vřele doporučit. Nejste na nikom závislí, vše krásně stihnete a ještě si trochu zamakáte. Ideálka ne? :)

Co se týče dopravy v Ayutthaye, ještě zmíním jeden detail. Město je protkané změtí vodních kanálů a přítomnost mostů není tak četná, jak byste si asi představovali. Naštěstí na mnoho místech se na druhý břeh dostanete pomocí přívozu za pár drobných. Jednou nás chlápek na maličké loďce převezl dokonce i s kolama, páč Pepa píchnul... ale to je zase jiná story :)

Prohlídku města doporučuji započít pořízením mapky, protože je tady toho vážně fůra, tak ať alespoň máte představu, kde se zrovna nacházíte, jak daleko jste od dalšího chrámu atd. Za dvě pravděpodobně největší foto atrakce bývá považována hlava Buddhy zarostlá v kořenech stromu (Wat Mahathat) a gigantická, 42 metrů dlouhá socha ležícího Buddhy v chrámu Wat Lokkayasutha. 

Nám se třeba dost líbil bývalý nejposvátnější chrám Wat Phra Si Sanphet nebo velmi zachovalý Wat Chaiwathanaram. Ale je toho vážně ooohromná spousta, takže pokud máte čas, určitě není od věci tady strávit noc, nebo dvě.




Ubytování Ayutthaya


Jak už jsem zmínila, Ayutthayu rozděluje spousta vodních kanálů, proto bych doporučila vybírat ubytko na hlavním "ostrově". abyste se nemuseli trmácet odněkud z periferie. My jsme zvolili Baan Bussara, a to především kvůli skvělému hodnocení, dobré ceně (cca 400,- Kč/noc) a také kvůli přijatelné vzdálenosti od jednotlivých chrámů i od železniční stanice. Výborná byla také možnost vypůjčení kol přímo na ubytování. Pro nenáročné cestovatele, kteří potřebují jen někde složit hlavu, naprosto ideální volba. Případně další možnosti za mě takto:


  • levné: Siriwal Guesthouse - když pominu vzdálenost od nádraží, je to v podstatě srovnatelné s Baan Bussara. Cenově ještě levnější, cca 270,- Kč za noc a dvoulůžkový pokoj
  • střední: Baan Luang Harn - na tohle krásné a čisté ubytko s jezírkem se dočtete jen samou chválu! Na noc si připravte zhruba 680,- Kč.
  • luxus: Baan Suan Krung Kao - super stylové ubytování v centrální části za cca 1200,- Kč




Bangkok


Z Ayutthaya jsme se už definitivně přesouvali do Bangkoku, ze kterého jsme pak druhý den měli odlétat. Na samotný Bangkok bylo tedy opravdu velmi málo času, ale... města nikdy nejsou naší bůhvíjakou prioritou. I tak jsme přece jen něco viděli, minimálně to "hlavní". Třeba proslulou turistickou ulici Khao San Road, kde seženete jakýkoliv suvenýr, ochutnáte jakoukoliv světovou kuchyni včetně hmyzích specialit, kde si můžete nechat ušít oblek na míru, nechat se namasírovat nebo se zlákat na slavnou ping pong show. 



Jako další must see bych pak určitě zmínila Grand Palace - Královský palác přímo v srdci Bangkoku, kde král pobýval do roku 1925. Poté začali panovníci využívat jiné rezidence. Každopádně jedná se o opravdu hoodně rozlehlý komplex paláců, sálů a pavilonů, jehož celková plocha přesahuje 218 400 metrů čtverečních. Částečně je přístupný veřejnosti (vstupné 500 bahtů), ale pokud uvažujete o jeho návštěvě, dejte si velký pozor na vhodné oblečení! Nutností jsou zahalená kolena a ramena, to se dá předpokládat, ale holky bacha - ani s dlouhými legíny tady nepochodíte. Nicméně při naší návštěvě bylo možné si nějaký erární oděv vypůjčit, čehož jsme nakonec museli využít oba dva, stejně tak jako každý druhý :) Veškeré aktuální info o vstupném, otevírací době apod. naleznete na ofiko stránkách zde.



Krom těchto dvou největších atrakcí jsme se samozřejmě stihli X krát ztratit, ochutnat spousta street foodu, nakoupit nějaké ty suvenýry domů, omrknout Giant Swing, narazit na ulici na varana atd. atd... Zážitků dost, ale fotodokumentace k Bangkoku mi jaksi chybí. Asi už se mi při vidině návratu domů nechtělo moc fotit. Nebo nevím, těžko říct :)




Ubytování Bangkok


  • levné: OYO 537 Na Banglampoo Hotel - jednoduché pokojíky pár minut od Khao San Road, cenově cca 350,- Kč/noc
  • střední: pokud byste hledali prostorné pokoje a domácí prostředí, volte Thanabhumi (cena cca 600,-/noc), naopak pro anonymnější přespání v podobě hotelu zkuste Siri Heritage za zhruba 700,- Kč
  • luxus: je libo moderní butikové ubytko v podobě Bangkok Voyage Boutigue? Nebo raději hotýlek koloniálního vzezření v klidné části města - 1905 Heritage Corner?



Doprava na letiště Suvarnabhumi


Napíšu z mého pohledu jen tu nejjednodušší možnost, tu kterou jsme samozřejmě využili i my. Naše letadlo odlétalo brzy ráno, plus jsme chtěli mít i časovou rezervu, kdybychom se zasekli v bangkokské nevyzpytatelné dopravě. Každopádně z našeho ubytování jsme se nechali dovézt taxíkem na zastávku Rail Link - Phaya Thai. Odtud už jede vláček až přímo na letiště a jízdenka přijde na 45 bahtů. Seznam všech zastávek naleznete zde.

Kdo chce, může jet taxíkem rovnou na letiště, popř. kdo by chtěl ještě o něco málo ušetřit, s letištěm jsou propojeny i klasické MHD autobusy. Jejich cena je ale 35 bahtů čili to není nijak výrazná úspora. Seznam linek a zastávek byste pak našli tady.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030









Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.