Belgický city hopping

července 20, 2018

Levné letenky do Belgie se objevují na netu poměrně často. Vždycky, když na ně narazím, vybavím si ty boží cihlové baráčky, vodní kanály, belgické pivo, obchody s čokoládou a voňavé vafle... no a jednou jsem prostě neodolala a koupila je! To je jedno, že už jsme v Belgii byli, určitě je tam toho k objevování dost. A taky, že jo :) Belgie je malá země a je hezky provázaná sítí vlaků a autobusů. Výhodou je, že vám přesuny nezaberou příliš mnoho času a i během pár dní se toho dá stihnout celkem dost.

Vraťme se tedy k těm letenkám: nejjednodušší a nejlevnější varianta, jak se dostat do Belgie, je z Prahy společností Ryanair. Nás vyšla zpáteční letenka pro jednoho na 1000,-, ale kolikrát to jde i levněji. Velkým plusem byl brzký ranní přílet a naopak pozdní odlet, čili jsme z toho vytěžili maximum a naskytly se nám tak 4 celé dny. Důležité je, že nepřiletíte přímo do Bruselu, ale na menší letiště kousek od něj - Charleroi. Ihned po koupi letenek najeďte na stránky autobusové společnosti Flibco a podívejte se, kam se vydáte dále. Flibco má totiž cenovou politiku postavenou tak, že čím dříve jízdenky kupujete, tím jsou levnější. Naopak pokud je pořizujete na poslední chvíli nebo přímo na místě, nebo pokud jsou spoje již dost zaplněné, ceny se značně zvyšují. Z Charleroi máte na výběr z několika tras, z nich mezi nejčastější patří Brusel samotný, Gent a Bruggy. Bruggy jsme navštívili v rámci našeho prvního výletu do Belgie (viz. V Bruggách), což by mi ani tak nevadilo, ale počkat počkat... Jízdenka za 5 € do Gentu? A je rozhodnuto!

Chvilku jsem i polemizovala nad půjčením auta pro větší volnost - např. vidět i Ardeny, nebo možnost v něm i přespat a ušetřit tak na ubytování - ale nakonec jsme se rozhodli přesouvat kombinací místní dopravy v tomto pořadí Charleroi - Gent - Antverpy - Brusel - Charleroi.  Pokud byste do tohoto itineráře chtěli zakomponovat i Bruggy nebo populární Ostende na pobřeží, určitě to nebude žádný problém. Nejužitečnějšími odkazy při hledání přepravy jsem shledala tyto:


  • Flibco - při přesunu z Charleroi do Bruselu je to v podstatě jediná možnost. Jízda přijde na cca 15 € - tato částka příliš flexibilní není, protože Flibco má na této trase víceméně monopol

    - využili jsme na cestu Charleroi - Gent, Brusel - Charleroi a při naší první návštěvě i Charleroi - Bruggy (viz. článek V Bruggách)

  • Flixbus - celkem příjemně mě překvapila cena spoje Antverpy -  Brusel (4 € pro jednoho), což v porovnání s vlakem vyšlo mnohem levněji a nebylo o čem diskutovat

  • Belgian train - jednoduché hledání spojů, funguje stejně jako český systém IDOS

    - mají zvýhodněné jízdné pro mladé do 26 let nebo naopak pro seniory nad 65 let

    - lidé ve středních letech :) mohou využít víkendové zpáteční jízdenky za polovic, které platí od pátečního večera, ale musíte se vrátit na stejné místo. Mohlo by to tedy být výhodné např. pro nějaký celodenní výlet, nebo i pro výlet s přespáním. Uvažovala jsem o přímořském Ostende, ale nakonec jsme se rozhodli strávit 2 dny jen a jen v Gentu.

    - možnost navštívit v rámci belgických drah ZOO Pairi Daiza za zvýhodněnou cenu

    - využili jsme na cestě Gent - Antverpy a při první návštěvě Bruggy - Brusel


G(h)ent

V první řadě jedna technická - čte se to CHent :) Každopádně tohle úžasné historické město leží v provincii východní Flandry na soutoku řek Leie a Šeldy a je pohodlně dostupné již zmiňovaným Flibcem přímo z letiště. Rovnou vybalím, že Gent je podle mého naprosto kouzelný! Není nic co bych mu vytkla - každý dům a každé zákoutí tady má prostě něco děsně přitažlivého. Je ideálním místem k víkendové návštěvě, dva dny jsou na něj tak úplně akorát. Na základě toho bych k průzkumu města doporučila pořídit Gent CityCard


Většinou tyhle městské kartičky nekupujeme, protože se většinou moc nevyplatí, ale tady se mi karta za 30 € na 48 hodin zdála jako fajn nápad. Chce si to předem zhruba propočítat, co plánujete navštívit. V ceně jsou všechny vstupy do památek a muzeí, projížďka lodí po kanále, půjčení kola na den + doprava MHD na tyto dva dny. Nejde koupit online - musíte ji pořídit osobně po příjezdu buď v informačním centru anebo na první atrakci, která je do tohoto programu zahrnutá. My jsme ji pořizovali např. v galerii moderního umění S.M.A.K., která byla nejblíž od zastávky Flibca. Bez té kartičky bychom dovnitř nikdy nešli, protože umění jde totálně mimo nás a samotný vstup by vyšel na 8 €/os., ale když už jsme tu... Oukej oukej byl to omyl - potvrdili jsme si, že modernímu umění vůbec nerozumíme a že nedokážeme ocenit promítání kapek na kuchyňskou linku, ani píchání do prstu na 10 obrazovkách, ani proces holení na 3 monitorech a tak podobně... Jsme nenapravitelní umělečtí barbaři tečka! :)

Naštěstí má Gent CityCard i další využití - do mých TOP 5 se probojovali:

1) plavba lodí - vodní kanály v historickém centru jsou tvořené řekou Leie a je to super možnost, jak vidět město z jiného úhlu pohledu. Plavba je komentovaná, takže se můžete o Gentu i něco dozvědět - náš pan průvodce byl navíc i velký vtipálek, takže doporučuji zvolit Gent Watertoerist. Až přijdete k okénku, ukážete jim Gent CityCard a oni si jen opíšou číslo. Samotná plavba trvá cca 20 minut.


2) Belfort - nebo také belfry = věž se zvonicí, vám poskytne výhled na celý Gent. Nahoru se můžete dostat po schodišti nebo dokonce i výtahem - je to moderní věž :) Na ochozu je velice úzký prostor, kde se dva lidi nevyhnou, čili pokud jeden zastaví, aby si něco vyfotil, stojí rázem všichni. V rámci toho bych doporučila zvolit nějakou méně vytíženou hodinu, např. hned ráno nebo naopak před zavíračkou. Oficiální stránky belfry jsou zde

výhled:

3) hrad Gravensteen - nebo také Castle of the Count, je obří středověký hrad přímo v centru Gentu. Pod jeho hradbami protéká řeka Leie, čili jestli absolvujete plavbu lodí, určitě okolo něj poplujete. Prohlídky nejsou s průvodcem, ale po směrovkách si hrad postupně procházíte sami podle vlastního tempa. Zavítáte tak například do zbrojnice a mučírny, projdete se po vysokých hradbách a užijete si rozhled přímo ze střechy hradu. Celkově se mi Gravensteen fakt líbil a pokud vás zajímá více informací, nalezenete je na ofiko stránkách.


výhled z hradeb:


4) St. Bavo´s Cathedral - spolu s Belfort a kostelem Sv. Mikuláše je to jedna ze tří nejvyšších věží v Gentu. Celá katedrála je velice bohatě zdobená a i když duchovním památkám příliš neholdujeme, tady to byla vážně nádhera. Nejstarší částí je podzemní krypta, která pochází dokonce z 12. století. Hlavní atrakcí je zde ale tzv. Gentský oltář s motivem Klanění Božímu Beránku = Mystic Lamb od bratrů van Eyckových. Prý je to přímo umělecký skvost a je k němu dokonce i vybírané vstupné (pokud nemáte CityCard), nicméně my jsme o něm slyšeli poprvé. Ač je to pouze reprodukce fotit se ani tak nesmí, ale abych vám zkráceně přiblížila, o co se jedná: Mystic Lamb je oltář skládající se z 12 dřevěných tabulí na nichž je namalováno celkem 258 lidských postav... no a uprostřed je jehně (anglicky "lamb").

fotka vpravo je focená z belfry :)

5) Dr. Guislain Museum - se vším všudy je to velice nevšední zážitek, jedná se totiž o muzeum psychiatrie a současně o stále fungující psychiatrickou léčebnu, dokonce nejstarší v celé Belgii. Celou dobu to ve mě evokovalo film Přelet nad kukaččím hnízdem - opravdu velice zvláštní místo i atmosféra. Budova se nenachází přímo v centru, ale můžete se sem pohodlně dopravit tramvají číslo 1, která projíždí celým městem (nebo samozřejmě pěšky). Pro více infa mrkněte na tyto stránky.


A kdybyste ještě stále nebyli dostatečně kulturně vyžití, můžete se jít podívat např. do muzea designu, kde se určitě zabavíte. Narazíte tady na zajímavé kousky nábytku i různých doplňků a nápadité performance. Navštívili jsme i House of Alijn, což představovalo jakési retro muzeum, ale to nás příliš nenadchlo. Každopádně až si budete chtít odpočinout a zmizet z centra dění, naberte směr St. Peter´s Abbey. Na první pohled je to tak nějak obyčejný kostel, ale za ním je ukrytý poklad - zahrady s vinicí! Především místní studenti tady posedávají na dekách ve stínu stromů a vybalují svačinky apod. Vstup do zahrady je zdarma, takže se můžete k této oáze klidu bez problémů připojit.

Design museum:

St. Peter´s Abbey:

K přesunům po městě můžete využít i kola - v rámci karty máte nárok na 1 den půjčení zdarma. Belgie je neskutečně bike-friendly země a cyklistům se tady vychází vstříc ať už v podobě ohleduplných řidičů, speciální pruhů pro kola či mnoha a mnoha stojanů. Půjčovny kol jsou vyznačené na mapičce, kterou vyfasujete spolu s CityCard. Nejblíže k centru je půjčovna mezi nádherným kostelem Saint NicholasStadshal (City Pavilion), což je takové obří dřevěné zastřešení, které určitě nepřehlédnete. Pokud budete v těchto místech pozorní, můžete si všimnout mincí v dlažebních kostkách. Symbolizují středověkou obchodní cestu (Muntenroute), která vedla z Brugg skrz Gent až do Kolína. Na jednom kilometru by jich tu mělo být údajně okolo tisíce.

Saint Nicholas church

Poslední tip pro vás - projděte si historické centrum i v noci. Vše je nádherně osvícené, ale má to úplně jinou atmosféru než ve dne. Nejsou tu totiž klasické lampy, ale lucerny nalepené přímo na zdech domků a svítí velice měkce. Navíc na náměstí Korenmarkt a na nábřeží si můžete vybrat z mnoha restaurací a barů, kde to žije ve dne i v noci. 


Ubytování v Gentu

TOP výhled z okna
Není příliš levnou záležitostí, stejně jako celá Belgie. Doporučuji shánět ubytování ihned po koupi letenek, dokud je ještě na výběr. S blížícím se termínem jsou ty nejvýhodnější možnosti už samozřejmě obsazené. Na bookingu jsem naštěstí narazila na příjatelnou variantu - Hotel Flandria-Centrum (3 600,-/2 dny/2 os. se snídaní). Jak už název napovídá, opravdu byl situován v centru, což byla obrovská výhoda. Přímo z okna jsme koukali na úžasnou katedrálu St. Bavos a ke všem atrakcím jsme došli pěšky za pár minut. Plusem byla i vynikající snídaně každé ráno a velice příjemná a ochotná obsluha. Jediným "nepohodlím" je společná koupelna, ale nikoho jsme v ní ani jednou nepotkali a byla vzorně čistá, takže na dva dny se to vydržet dá. Další tipy na ubytko v centru s vlastní koupelnou jsou za mne tyto:

  • levnější: The House of Edward - krásný moderní pokoj pro dva za cca 2 000,- nebo typický ibisovský pokojík za cca 1 800,- pro dva v ibis Gent Centrum Opera - typický ibisovský pokojík za cca 1 800,-
  • dražší: Maison Margo - nádherná stylovka, na kterou si připravte cca 3 500,- Kč nebo skvěle hodnocený Hotel Harmony přímo v historickém centru

Jídlo v Gentu

Belgické hranolky, pivo a vafle jsou jistota - narazíte na ně na každém rohu, ale co dál?

  • Cuberdons = typická želatinová sladkost ve tvaru malých kuželů. Říká se jim také malé nosy. V originále mají fialovou cukrovou krustu, která skrývá polotekutou malinovou náplň, ale určitě naleznete i další barvy a příchutě. Hlavní je, že vám jeden kousek vystačí s přehledem na celý den, protože je to neskutečně přeslazené.
  • Waterzooi = tradiční polévka z ryb vylovených v místních řekách. Nyní v restauracích uvidíte většinou dvě varianty - rybí a kuřecí.

+ tipy na levnější jídlo

  • Albert - supermarket na hlavním náměstí, který má v nabídce velkou spoustu čerstvých sendvičů, salátů a sushi za fajn ceny. Nebo pokud máte k dispozici mikrovlnku, můžete si vybrat i z velkého chlaďáku plného polotovarů. Hlavním důvodem bude nejspíš obrovské množství studentů v Gentu. Je jich tu prý skoro 80 tisíc, což je na tak malé město vážně masakr. Místní z nich ale příliš nadšení nejsou. Studenti piknikujou všude možně po centru s lahvemi vína a piva, a nechávají po sobě dost velký bordel, takže se ani není čemu divit.
  • Exki - můj oblíbený řetězec se zdravým jídlem přímo naproti Albertu. V nabídce mají i vegetariánská a veganská jídla či dezerty. Navíc hodinu před zavírací dobou mají slevu 20 % na všechny položky určené k okamžité spotřebě (bagety, slané/sladké koláče, wrapy, polévky, zákusky...).

Po dvou nádherných dnech strávených v Gentu je načase se přesunout dál. Dalším bodem programu jsou Antverpy, které to teď budou mít sakra těžké, aby nás oslnily :) Z centra Gentu se přesouváme na vlakové nádraží, na které se pohodlně dostaneme opět tramvají číslo 1 zhruba za 15 minut. Pokud už by vám vypršela platnost CityCard, připravte si na 60 minutovou jízdenku 3 €.


Antverpy

Jsou druhým největším městem v Belgii a jsou známé hlavně díky svému obrovskému přístavu, který patří k nejdůležitějším uzlům lodní dopravy v Evropě. Cesta z Gentu vás přijde na cca 10 € a zabere vám necelou hodinu času, takže proč se sem nepodívat že? Při zjišťování informací o Antverpách vás možná překvapí, kolik mají přízvisek: 


"Rubensovo město" - protože zde žil Rubens (překvapivě) - viz. hlavní atrakce Rubensův dům

"Jeruzalém západu" -  protože zde byla a je rozsáhlá židovská komunita

"Diamantové město" - protože nikde jinde tolik obchodů se šperky asi neuvidíte

+ jsou typické sochami kamenných rukou rozmístěných všude po městě. Důvod? Podle pověsti vládl řece Šelda jakýsi obr Druon Antigon, a když někdo připlul do přístavu, musel zaplatit určitý poplatek. Pokud ale dotyčný odmítl, obr mu utrhl obě ruce. Takže tak...

Prohlídka města začíná už rovnou na nádraží, protože nádražní budova s mramorovou podlahou a zdobením připomíná spíše palác a je tak jedním z místních skvostů. Uvnitř je infocentrum, kde si můžete vzít mapku a zjistit, zda zrovna neprobíhají nějaké akce. Hned vedle nádraží se rozkládá Antverpská ZOO... jo! V centru města a ještě vedle nádraží! Masakr co? :) Údajně tady mají více než 6000 druhů zvířat, ale uvnitř jsme nebyli, takže pro aktuální info mrkněte raději na ofiko stránky.


Když se vydáte směrem do historického centra ocitnete se v ulici De Keyserlei, která rozděluje dvě pomyslné oblasti. Vlevo naleznete obrovskou koncentraci krámků s diamanty, zlatem a šperky, doslova jeden vedle druhého. Druhá strana je krapet užitečnější a přijde vám vhod zejména, pokud zrovna hledáte, kde se naobědvat. Je totiž plná všemožně zaměřených a specializovaných restaurací - irská, brazilská, čínská, japonská, srílanská, egyptská, marocká, mexická a spoustu dalších. Pokud do těchto bloků nezabrousíte a budete pokračovat dále po hlavní ulici, narazíte na širokou nákupní třídu. Tady jsme strávili asi nejvíce času :) Je tu obrovská spousta známých i neznámých obchodů a butiků, kde si zaručeně něco koupíte, i když to vůbec nepotřebujete. Proudí tady davy lidí a celkově je tady dost živo. Každopádně po této pulzující tepně se dostanete přímo do historického jádra.

Při naší návštěvě jsme měli poměrně "štěstí" a skoro všechny památky byly zastavěné lešením. Již z dálky uvidíte dominantu města - gotickou katedrálu Panny Marie, která má pouze jednu věž. Na Grote Marktu se nachází budova radnice, která byla zrovna v rekonstrukci, ale ani ostatní cechovní domky na náměstí nebyly úplně k zahození. Uprostřed stojí fontána s názvem Brabova kašna. Zobrazuje vojáka, který osvobodil Antverpy od zmiňovaného zlého obra Antigona - od toho, co trhal ty ruce... Z náměstí můžete za pár minut dojít přímo na nábřeží, kde je k vidění hrad Steen (v našem případě samozřejmě s lešením a zavřený), takže co je uvnitř, to těžko říct, ale zvenku vypadá moc pěkně :) Alespoň se tedy projdeme po molu, které je hned vedle hradu.

historické centrum:

nábřeží:

TIP - dejte se podél pobřeží doprava a dojdete k Museu aan de Strom. Je to velice zvláštní budova přímo uprostřed přístavu. K expozicím jít nemusíte, ale co je důležité je, že zdarma můžete vyjet až nahoru na střechu, odkud je krásný výhled na celé Antverpy.



Tipy na ubytování Antverpy

  • levné: The ASH - cca 1 500,- za pěkný pokoj se vlastní koupelnou nebo Hotel Meir. Apartments - cca 1700,- za moderní apartmán
  • dražší: YUST Antwerpen - skvěle hodnocené ubytko s cenami od 2 500,- Kč za dvoulůžkový pokoj, nebo třeba trocha toho luxusu v podobě Hilton Old Town?

Sečteno podtrženo, jsem ráda, že jsem Antverpy konečně viděla, ale i tak za nás na plné čáře vyhrává Gent se svými vodními kanály a romantickou atmosférou. Antverpy jsou zkrátka tím městem, které stačí navštívit jednou za život, kdežto do Gentu bych se klidně ještě někdy vrátila... nasát tu pohodu, projet se na kole, dát si vafli :)


A kam dál? Do Bruselu!



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030












    Žádné komentáře:

    Používá technologii služby Blogger.