V Bruggách

února 11, 2017

Když se řekne "v Bruggách" hned se mi vybaví film s Colinem Farrellem v hlavní roli a jeho hlášky typu fu*king Brugges a fu*king swans. Kdo jste neviděl, tak určitě koukněte, stojí to za to :) Proč ale Bruggy? První důvod je ten, že je to strašně moc krásné a romantické městečko, kam bych se určitě ještě chtěla vrátit. Ten druhý - dost často se do Belgie dají sehnat levné letenky díky Ryanairu a jeho lince Praha - Brusel. Abyste rozuměli, Brusel má letiště dvě a Ryanairu se samozřejmě týká to vzdálenější - Charleroi. Ale nenechte se tím odradit, dá se to zvládnout i tak.

Letenky na prodloužený víkend začátkem října jsme pořídili za necelých 2 200,- pro oba. V plánu máme za tento výlet stihnout Bruggy (2 noci) i Brusel (1 noc). Letiště Charleroi je od Brugg vzdáleno ještě minimálně hodinu a půl cesty, takže pro přesun využíváme autobusy firmy Flibco, které odjíždějí přímo od letištní haly. Letiště samo o sobě je maličké, v podstatě se ani není kde ztratit. Zorientujete se zde velice rychle. Ceny přepravy se liší podle toho, jak s velkým předstihem jízdenky nakoupíte. Nás cesta vyšla cca na 460,- Kč/os., protože jsem ty nejlevnější samozřejmě prošvihla.


Ubytování jsem rezervovala v klidné čtvrti asi 20 minut cesty pěšky od autobusového nádraží, ale cenově je to fakt super kauf, viz. Value Stay Bruges. Brala jsem přes booking.com a na dvě noci nás pohodový pokojík stál 80 €. Kvůli našemu pozdnímu příjezdu, máme klíčky od pokoje připravené v jakési bezpečnostní schránce, tak máme trochu obavu, abychom vůbec někde složili hlavu, ale vše proběhne naštěstí bez problémů. Pokud byste chtěli pokoj blíže k centru, mrkněte na tyhle, dle mého cenově velmi rozumné, tipy:

  • B&B Het Wit Beertje - skvěle hodnocený dvoulůžkový pokoj s luxusní snídaní za cca 2 300,-
  • Inn Bruges - nádherný apartmán, který vyjde na cca 2 100,-
  • Hotel Groeninghe - klasický hotelový pokoj pro dva za cca 2 300,- (přímo v centru)


Ráno si na recepci půjčujeme kola a vyrážíme na obhlídku městečka. Bruggy leží v severozápadní části Belgie a jsou správním centrem provincie Západní Flandry. Nejsou příliš rozlehlé, mají jen cca 120 tis. obyvatel, ale jsou známé především svými vodními kanály, které jsou tvořeny řekou Reie a protékají přímo centrem. Díky tomu se také Bruggám přezdívá "Benátky severu". Jsou v podstatě něco na způsob Amsterdamu, ale s menší koncentrací turistů :)

Na kole jsme v centru za chviličku a jezdí tady tak skoro každý druhý, takže rozhodně nejsme za exoty. Všude jsou cihlové baráčky a ty já prostě žeru - je to krásná podívaná. Centrum je tvořeno dvěma náměstími - Markt a Burg - a změtí přilehlých klikatících se uliček, které si stále udržují jakési středověké vzezření. Historické centrum samozřejmě figuruje i v seznamu památek UNESCO. Na hlavním náměstí Markt přivážeme kola, abychom se v klidu mohli projít uzoučkými uličkami, ve kterých jsou hlavními lákadly vafle a čokoláda. Jakožto milovník sladkého, jsem samozřejmě v sedmém nebi :)

Markt
Burg

Na náměstí se nachází i 83 m vysoká středověká věž tzv. belfry. Na její vrchol vede opravdu hodně úzké dřevěné schodiště. Teď se mi znovu vybavuje film V Bruggách, kdy se C. Farrell vysmívá obtloustlé rodince, která se chystá jít na věž. Teď ale vážně - dva lidé vedle sebe jít rozhodně nemůžou! A protože se pořád neustále musíte někomu vyhýbat nebo čekat mezi podlažími či v různých výklenkách, cesta nahoru se může i protáhnout. Určitě za to ale ten výšlap stojí. Nahoře se totiž nachází zvon se zvonkohrou, kterou jsme měli šanci i slyšet v akci, jelikož hodiny zrovna začaly odbíjet celou. Z věže se vám také naskytnou úžasné panoramatické výhledy na celé městečko.


Když už jsme tady, byla by škoda nevyužít možnosti projížďky lodí místními kanály. Do loďky se vejde možná i dvacet lidí, ale když vyplouváme, není zaplněná ani z poloviny. Cestování mimo sezónu má zkrátka nesporné výhody. Kapitán komentuje místa, kterými projíždíme, ale rozumíme mu asi každou třetí větu, což nám až tak nevadí. Bohatě stačí se kochat výhledem - úzké kanály, kamenné mostíky i cihlové baráčky - nádhera. Dokonce vidíme i ty slavné fuc*ing labutě. :)


Na další potulky si už bereme kola a jedeme se ještě projet okolo centrální části, kterou lemuje další kanál, a okolo které se nachází několik větrných mlýnů. Je to moc pěkná projížďka, všude je rovinka, proto je to tu na kole ideální. Jsou to taková ty stará kola s jedním převodem, štanglí dole, prohnutýma řidítkama a zvonkem na nich. Ta, na kterých stejně žádný kopec nevyjedete :)


Cestou se stavíme na nádraží, abychom si byli jisti, že to ráno bez problémů najdeme, a abychom zjistili časy odjezdů. Trasu Bruggy-Brusel totiž chceme absolvovat vlakem - jízdenky jsem kupovala na webu belgických drah SNCB asi za 15 euro. Nádraží najdeme, s tím by problém nebyl... Větší problém nacházíme na cedulce, která oznamuje, že se zítra koná stávka. S mírným zděšením běžíme k okýnku, abychom se na to zeptali osobně. Pracovník za přepážkou nám tuto informaci potvrzuje a rovnou nám podstrkuje papír s žádostí o náhradu. Super, a teď co?

Vracíme se na ubytování a ptáme se na recepci, jestli neví o nějaké alternativní dopravě. Flibcem je trochu nesmyslné jet, jelikož jede na letiště a až z letiště do Bruselu. Cesta by tak zabrala příliš mnoho času (který nemáme) a ještě by se dost prodražila. Na recepci situaci komentují "Stávka? Už zase?". Aha, jsou zvyklí, to je pěkný... Radí nám, abychom ráno na nádraží i přesto šli. Prý i když je stávka předem ohlášená, stává se, že některé vlaky přece jen odjedou. Následuje noc s nervama na pochodu.

Raději si přivstaneme a brzy ráno se ubíráme směr vlakové nádraží. Pojede nepojede? Dorazíme na místo činu a dostavuje se i mírný optimismus, když na tabuli s odjezdy zasvítí nápis Brusel. Vypadá to, že jedou první dva ranní vlaky a pak už je tabule proškrtaná. Uff, ale neuvěřím dokud se ten blbej vlak nerozjede. Po pár minutách opravdu vyjíždíme a necháváme starosti se stávkou belgických drah za sebou.


Za sebou necháváme i Bruggy, které mi učarovaly svou kouzelnou atmosférou a malebnými uličkami. Rozhodně je to město, které stojí za to navštívit a do kterého se doufám podívám někdy v budoucnu ještě jednou. Jednu noc jsme si pak střihli ještě v Bruselu samotném, o kterém jsem sepsala samostatný článek zde - Brusel TOP 5. Popřípadě můžete mrknout ještě na info z našeho dalšího belgického tripu zaměřeného na Ghent a Antverpy.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.