Brusel TOP 5

července 31, 2018


Abych se přiznala, Brusel není jedno z mých nejoblíbenějších měst, ale i přesto jsme ho už dvakrát navštívili. Poprvé, kdy byly naším hlavním cílem romantické Bruggy a podruhé, kdy jsem dostala chuť na vafle a vydali jsme se do Gentu :) Oba články naleznete zde:

Parlamentarium
Dozvíte se v nich mimo jiné i kde sehnat levné letenky, ubytování a jak se jednoduše přepravit z letiště tam, kam potřebujete. Teď ale co ten Brusel? I když to není město, kam bych se chtěla vrátit po třetí, rozhodně stojí za návštěvu... a to nejen kvůli čůrajícímu chlapečkovi! :) Na prohlídku města vám budou bohatě stačit dva dny. Když budete v časové tísni, hlavní must see zmáknete i za den. Ubytování doporučuji řešit klasicky přes booking, kde je prostě a jednoduše největší výběr. Noc jsme zde strávili pouze jednu a to v Hotel du Parlament, který byl výhodný především cenou (1200,- Kč), ale i umístěním. Nachází se totiž kousíček od slavného bruselského Parlamentaria, které můžete navštívit samozřejmě také! Pokud vás to zajímá, mrkněte na jejich oficiální stránky. A jestli politice v jakékoliv formě příliš neholdujete, doporučuji jít se podívat na tento komplex budov večer, protože jsou krásně osvětlené. Další tipy na ubytko v Bruselu jsou za mne tyhle:


A co vás v Bruselu čeká krom Parlamentaria?

1. ATOMIUM

Nejspíš první věc, která se vám vybaví, když se řekne Brusel. Tahle obří 102 m vysoká ocelová konstrukce je zvětšeninou krystalové buňky železa. Přesněji řečeno je to 165 miliardkrát zvětšená buňka tvořena devíti velkými koulemi, z nichž každá váží cca 200 tun! Navzájem jsou propojeny celkem 20 chodbami a v praxi se některými z nich dá procházet nebo skrz ně vedou výtahy či hooodně dlouhé eskalátory. Atomium bylo vystavěno k příležitosti konání Světové výstavy EXPO 1958 a původně mělo být dokonce zbouráno. Nakonec se tak nestalo a tuhle třpytivou krásku odkoupilo město, které ji má ve správě dodnes.

nápis před Atomiem
expozice

Návštěvu doporučuji absolvovat hned ráno, dokud je zde nejméně lidí. Můžete si vybrat zda si zakoupíte vstupenku pouze do Atomia nebo kombinované vstupné i do vedlejších atrakcí (Mini Europe nebo aquapark Océade). Do nejhořejší koule vás vyveze výtah a čeká vás tam úžasný panoramatický výhled na celý Brusel. V dalších koulích jsou k vidění stálé expozice ale i aktuální výstavy.

  • Vstupné - samotné Atomium = 16 €/os., Atomium + Mini Europe = 31,30 €/os.
  • Dostupnost - z centra velice jednoduše a rychle metrem č. 6 (zastávka Heizel)

Více info o otevírací době, slevách, výstavách a aktuálním dění na ofiko stránkách.


+ MINI EUROPE

Atomium doporučuji navštívit společně s tímto zábavným parkem. Když už se sem tím MHD potahnete, tak se tu chvilku zdržte :) Jedná se o zmenšeniny nejznámějších evropských staveb v poměru 1:25. Garantuji vám, že to není pouze pro děti, úplně v pohodě se tady zabaví i dospělí.  Modelů je více než 350 a jsou neuvěřitelně promakané. Spousta z nich obsahuje i pohyblivé detaily jako například plující lodičky na jezeru, projíždějící auta a lidi v ulicích. Narazíte tady např. na Eiffelovku, Vítězný oblouk, německý hrad Eltz, centrum Amsterdamu, Big Ben a další. Jako symbol České republiky je zde zmenšenina pražského orloje, tak nevím... Co byste vybrali vy? :)

  • Vstupné - samotné Mini Europe = 19 €, Mini Europe + Atomium = 31,30 €/os.
  • Dostupnost - hned vedle Atomia

Pro více informací můžete mrknout na ofiko stránky.



2. GRANDE PLACE

Neboli také Grote Markt (z nizozemštiny) je hlavní náměstí a nachází se v samotném srdci Bruselu a je dokonce zapsané na seznamu památek UNESCO. Ale náměstí má v centru skoro každé město, tak čím je to bruselské tak výjimečné? Je to především díky úchvatné gotické radnici, která je zde nejstarší dochovanou stavbou a současně díky další spoustě cechovních domů, které Grande Place lemují. Ty už sice původní nejsou, ale to jim samozřejmě na kráse a celkovém dojmu rozhodně neubírá. Současné domy pochází z 17. a 18. století a symbolizují jednotlivé řemeslné cechy.

Pokud si návštěvu dobře naplánujete, můžete dokonce spatřit proslulý květinový koberec, který jednou za dva roky pokryje celou plochu náměstí. K této události se schyluje vždy v polovině srpna a pro výzdobu jsou použity různobarevné květy begónií. Koberec je vždy na nějaké téma:

  • v roce 2012 byla mozaika poskládána na téma "Afrika"
  • v roce 2014 inspirace pocházela od tureckého tkaného koberce jako připomínka první turecké imigraci do Belgie před 50 lety
  • rok 2016 měl symbolizovat belgicko-japonské vztahy (150 let přátelství)
  • v roce 2018 bylo téma Mexiko, rok 2020 byl nejspíš vynechán kvůli covidu a návrat v 2022 se oslavil tématem "Arabesky"


3. ČŮRAJÍCÍ SOCHY

O čůrajícím chlapečkovi už zmínka padla, ale ještě to tedy trošku rozvineme. V překladu je to Manneken pis a jedná se o bronzovou sošku umístěnou v jedné z ulic vedoucích na Grande Place. Soška je maličká, ale ten dav tísnících se lidí okolo kašny rozhodně nepřehlédnete. Chlapeček je často oblečen do různých kostýmů, což je možná vtipné a možná i dost kýčovité. Přeberte si to sami. Ale údajně má na výběr 1000 variant oblečků. Dokonce existuje i speciální muzeum věnované garderobě čůrajícího chlapečka - viz. zde.

Muzeum oblečků čůrajícího chlapečka

Čůrající holčička = Jaenneke pis, parťačka čůrajícího chlapečka v jedné ze zapadlejších uliček. Tady už se davy netísní. Při jejím hledání jsme narazili jen na jedny Čechy... také s navigací v ruce :)


Čůrající pes = Zinneke pis - no a u něj už není vůbec nikdo. Psa tedy vyhlašuji jako nejhezčí čůrající objekt v Bruselu!



4. JARDIN DU MONT DES ARTS

Brusel má spoustu parků a zahrad, ale Jardin du Mont des Arts mi přijde nejpůsobivější. Doslovný překlad je "Hora umění", protože je park obklopený dost specifickými budovami, např. Galerie umění, Královské muzeum historických umění či Muzeum hudebních nástrojů. Každopádně leží nedaleko centra, takže se sem dostanete velice snadno a není ani nijak extrémně rozlehlý, čili vám to nezabere moc času. 

Krom nádherně upravených záhonků s pestrobarevnými kytkami vás z tamní terasy čeká i suprový výhled na město. Hned vedle parčíku stojí také Královská knihovna, do které můžete zavítat také. Údajně je na střeše budovy i kavárna, která nabízí ještě lepší výheled. Tam jsme se ale nedostali, jelikož se při naší návštěvě zrovna běžel nějaký městský závod, jehož trasa vedla skrze zajímavá místa v Bruselu.


Tou největší bruselkou oázou zeleně je pak Bruselský park (nebo z nizozemštiny Warandepark). Prostě bruselký park s velkým "B". Ten najdete hned vedle Královského paláce a také je pohodlně dostupný z centra pěšky, ale tam nic moc zajímavého není. V podstatě jen únik od lidí a městského shonu, i když i to se občas hodí...


5. MUZEUM ČOKOLÁDY

A samozřejmě čokoláda celkově! V centru města není žádná věda na ní narazit. Je tam doslova jeden obchod s čokoládou vedle druhého. Tam, kde nejsou vedle sebe dva krámky s pralinkami, je mezi ně vložené alespoň okénko s vaflemi... s vaflemi s čokoládou :) Ať už vejdete do jakéhokoliv z nich, zaručuju vám, že nebudete vědět, co si vybrat. Tolik druhů, barev a tvarů - no nádhera!

TIP: Ty nejluxusnější čokoládové obchůdky naleznete v nákupní Galerii Royales Saint-Hubert.

čokoládový ananas

Samotné muzem čokolády se nachází v jedné z vedlejších uliček v centru. Do navigace zadejte Choco Story Brussels a nechte se vést. Uvnitř zjistíte něco o výrobě a zpracování čokolády a prohlédnete si mimo jiné i retro obaly od čokolád. V jednotlivých místnostech jsou ik dispozici ochutnávky, takže můžete porovnat různé druhy čokolád podle obsahu kakaa. Čokoholici využijí určitě i čokoládovou fontánu, do které se namáčí speculoos sušenky - no prostě ráj! V druhé části muzea je kuchyně, kde vám krok po kroku ukážou, jak se vyrábí čokoládové pralinky - samozřejmě i s ochutnávkou, ňam :)

  • Vstupné - 13 €/os.
  • Dostupnost - pár metrů od Grande Place

A více info o přesné poloze a otevírací době omrkněte na ofiko stránkách.

vafličky <3

_________________________________________________________________________________________________

+ jako bonus přidám TIP č. 6 - Porte de Hal, což je moc hezká a fotogenická středověká věž. Původně byla součástí městského opevnění, nyní byste v ní našli muzem. Není úplně v centru, ale pokud byste kolem měli cestu určitě stojí alespoň za letmý pohled. Okolo se rozprostírá park, kde si případně můžete vydechnout a nabrat síly :)



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.