Moje TOP místa v Dolomitech

srpna 27, 2019

Konečně došlo i na tenhle poklad, který máme my Češi v podstatě za humny! Dolomity se rozkládají v severní části Itálie jakožto součást Alp, takže cesta sem vám zabere zhruba "jen" 6 hodin jízdy autem. Tyhle hory mě už nějaký ten pátek neskutečně fascinují - svou výškou, zvláštními tvary, barvou, krásnými údolími i průzračnými jezery. Na jejich průzkum jsme měli bohužel pouhé 3 dny, během kterých ale Dolomity splnily moje očekávání ve všech ohledech.


Výlet suma sumárum

  • najeto 1 450 km (z Plzně)
  • 10 denní dálniční známka Rakousko (9,20 €)
  • průjezd Brennerského průsmyku (2 x 9,50 € - k r. 2023 zdražení na 11 €)
  • úsek italské dálnice (2 x 2,90 €)
  • 4 noci (1x v autě, 1x v kempu, 2x v pensionu) 



Můj výběr TOP míst

O tom, že by se dalo v Dolomitech strávit i několik týdnů, není pochyb. Tato oblast nabízí ohromné množství různě dlouhých a různě náročných tras. Ale ať už se chcete pořádně zničit nějakou horskou tůrou, nebo si dát jen lehkou procházku, určitě si tady přijdete na své. V rámci naší časové tísně jsem musela vybrat opravdu jen to nejlepší z nejlepšího. Do nejužšího výběru se tedy probojovala tato místa:

1DEN
1. Lago di Braies
2. Tre Cime


2DEN
3. Lago di Sorapis
4. Cascate di Fanes
5. Cinque Torri


3DEN




1. Lago di Braies

Typické instagramové místo, které díky tomu momentálně trpí obrovským náporem turistů. Lago di Braies je neskutečně fotogenické: na průzračném jezeře totiž plují stylové dřevěné lodičky a v jeho hladině se zrcadlí vrcholky okolních hor. Totální kýč. Ale nádherný kýč! Doporučuji sem dorazit brzy ráno a to hned z několika důvodů:

  • bude tady mnohem mnohem mnohem méně lidí
  • dost pravděpodobně uvidíte jezero ještě s mlhou, která se postupně rozptyluje - úžasná proměna, která rozhodně za přivstání stojí!
  • v sezóně (= 10.7. - 10.9.) se dá údolím vedoucímu k jezeru projet jen do 10:00 a poté až od 15:00. Pokud tedy přijedete mezi desátou ranní a třetí hodinou odpolední, musíte auto nechat na odstavném parkovišti ve vesnici Ferrara vzdáleném cca 5 km. Poté to buď dojdete pěšky nebo se svezete shuttle busem (jízdenka 3 €).


Praktické info k okolí Lago di Braies:

  • jediný hotel přímo u jezera je Hotel Lago di Braies (už od r. 1899)
  • 3 parkoviště v blízkosti - na "nejvzdálenějším" (5 minut chůze k jezeru) jsme platili 6 €/den. Dost pravděpodobně zde platí předpoklad, že čím blíže k cíli, tím bude cena parkovného vyšší.
  • občerstvení v podobě bufetu a foodtrucků, hlady tedy neumřete
  • WC jsou u jednotlivých parkovišť
  • procházka - jezero se dá kolem dokola obejít. Zabere vám to asi tak hodinu a půl hodně kochacím tempem a zvládnou to úplně v klidu i děti nebo starší lidi. Nečekejte žádný náročný terén, po jedné straně je možné jít i s kočárkem.
  • půjčení lodičky - 28 €/h + dalších 28 € jako záloha. Lze si zaplatit i nějaký profifoto balíček, nejspíš pro neschopné či líné travelbloggery a instagramery, aby si to nemuseli fotit sami :) Znovu ale upozorňuji, raději přijďte dřív, protože s přibývajícím časem se začaly tvořit fronty.



2. Tre Cime

Jeden z nejznámějších skalních útvarů Dolomit skládající se ze 3 impozantních kolmých stěn - Velký (Große Zinne), Malý (Kleine Zinne) a Západní štít (Westliche Zinne). Nejvyšší z nich je ten prostřední, který měří 2 999 m. n. m., avšak do této výšky se horko těžko dostanou jen zkušení horolezci. My obyčejní smrtelníci si musíme vystačit s výhledem odspodu. 


Existují tři možnosti, jak se dostat do blízkosti Tre Cime:

  • autem - pozor vjezd do Přírodního parku Tre Cime je zpoplatněn 30 € za auto! Nebo 20 € za motorku, tak jako tak lze platit i kartou. Představovala jsem si to jako klasickou scenic drive v US národních parcích - spousta zastávek, odpočívadel na kochání a výhledy. Ale ono nic! Fakt zklamání za ty prachy. Prakticky tedy projedete bránou se vstupným, ujedete asi 4 km a zaparkujete u chaty Rifugio Auronzo. Odtud pokračujete pěšky jednoduchou trasou až Rifugio Lavaredo, nad kterou už se tyčí vrcholky Tre Cime. Pak už je jen na vás, jestli se pustíte do klasického okruhu (Tre Cime Loop = Lavaredo-Drei Zinnen-Langalm-Lavaredo) jako většina nebo se vrtnete jinam. Nebo vám to takhle stačí a vrátíte se k autu.
  • shuttlebusem - jednosměrná jízdenka vás přijde na 8 €, zpáteční na 15 €, aktuální info i s jízdním řádem a zastávkami zde. Dostanete se k Rifugio Auronzo úplně stejně jako tím autem. Možno samozřejmě nakombinovat např. jednu cestu busem a druhou pěšky.
  • pěšky - hodně lidí vyráží od Lago di Misurina. Tato trasa kopíruje a protíná onu zpoplatněnou silnici, kterou byste jinak projížděli autem a dostanete se tak opět k Rifugio Auronzo. Druhá varianta je od Lago di Landro, kde jsme potkali naprosté minimum lidí. U této možnosti bude první chata, na kterou narazíte, ta s názvem Drei Zinnen Hütte. Auto jsme nechali u restaurace/hotelu Drei Zinnenblick, kde jsme obědvali, čímž jsme se tak vyhnuli placení parkovného.

cesta od Rifugio Auronzo:


cesta od Lago di Landro:



3. Lago di Sorapis

Pokud jste někde narazili na fotky tohohle místa, určitě jste si pomysleli, že jsou všechny stoosmdesátkrát projeté photoshopem. I já si to myslela. Jenže ona ta barva vážně je takhle famózní! Tohle jezero má velmi zvláštní azurový odstín, ale není průzračné, jak je typické u jiných ledovcových jezer. Je spíše mléčně zakalené, a proto je výsledný dojem takové wooow.


Dostupnost Lago di Sorapis

Díkybohu přímo u jezera není žádné parkoviště, musíte si sem dojít pěkně po svých. Při představě nějakého fyzického výkonu tak určité skupiny zájemců odpadají, ale i tak v cíli potkáte turistů až až. Proto bych stejně jako v případě Lado di Braies doporučila vyrazit brzy ráno, abyste si stihli užít jezero bez davů. My jsme vycházeli celkem včas a cestou jsme potkali asi 5 lidí, z nichž někteří už šli dokonce zpátky. Na základě této frekventovanosti jsme se těšili, že by tam nemuselo být nijak extrémně přelidněno. Když jsme ale po skoro dvou hodinách svižné chůze a zdolávání 650 metrů převýšení dofuněli k jezeru, málem nás kleplo. Z druhé strany se valily zástupy vyvoněných a fresh vypadajících příchozích... i s dětmi...

Takže... abych to zkrátila, cesty jsou prostě dvě: 

  • 1. trasa - ta je samozřejmě nejlepší, protože výhled na jezero bude fakt za odměnu! :) Zaparkujete (zadarmo) u starého hotelu Auronzo Albergo Cristallo a vyrazíte po cestě č. 217. První část vede po rovince a lesem, pak ale následuje velmi prudké stoupání (dle info tabule opravdu 650 m převýšení). Určitě s sebou vezměte dobré boty, protože některé úseky byly dost kluzké, jinde jsme se museli i přidržovat rukama. Každopádně nebojte se, jde to zmáknout. Zvlášť když budete mít většinu cesty výhled na vodopád: Sorapis totiž v překladu znamená něco jako "nad vodopádem". Nahoru jsme se vydrápali za 1 h 45 minut, ale šli jsme poměrně svižně. Dolů nám to zabralo cca hodinku a půl. Možná by to bylo i rychlejší kdyby se nás každý druhý turista (nejlépe v žabkách a po 1 kilometru té lesní rovinky) neptal, jak dlouho to bude ještě trvat... no nic... 
  • 2. trasa - výchozí místo od Passo Tre Croci, kde se nejspíš zařadíte do štrúdlu, a odkud budete následovat trail č. 215. Převýšení je tu jen asi 150 m... no pro másla, to nechceš :D

cestou po trase 217:



4. Cascate di Fanes

Nádherné údolí s vodopády, které ještě není tak úplně poznamenané masovým turismem. Parkoviště je tady poměrně velké a hlavně bezplatné. U něj si na informační tabuli můžete vybrat z několika tras, z nichž jedna vás povede přímo k vodopádu a druhá k vyhlídce na něj. První vodopád padá z výšky cca 90 metrů a za ním vás čeká ještě několik dalších. Je jen na vás, kolik času zde chcete strávit. V jedné části můžete vodopád dokonce podejít a pro ferratové nadšence vede skrz údolí i několik zajištěných cest (nejznámější Via Ferrata Giovanni Barbara).

Jinak místní terén není nijak náročný a zvládne ho opravdu každý, dokonce se údolím vine i zpevněná cyklostezka. Pokud by vás přece jen zmohla únava nebo už jste jen nechtěli chodit, rozložte si deku u průzračné říčky a v klidu načerpejte novou energii. 



5. Cinque Torri

Další známý dolomitský skalní útvar, který v překladu znamená 5 věží. Cinque Torri je velmi oblíbeným cílem jak turistů, tak i horolezců, kteří zde naleznou různě obtížné trasy. Původní to byl jeden velký blok skaliska, který se později rozpadl na pět menších částí, z nichž ta nejvyšší věž nyní dosahuje výšky 2 361 metrů. Konkrétně se jednotlivé věže jmenují: Torre Grande (nejvyšší), Torre Seconda, Torre Latina, Torre Quarta a Torre Inglese.


Dostupnost Cinque Torri

Zajímat vás bude Rifugio Cinque Torri, která se nachází rovnou pod skalami. Funguje tady podobné omezení jako u Lago di Braies - přímo k chatě je vjezd povolen jen do 9:30 a pak až od 15:30. Pokud přijedete mezi těmito časy, musíte to buď dojít pěšky nebo využít shuttle busu (6 € v jednom směru). My jsme sice přijeli až večer, ale když jsme viděli stav místní silnice (uzoučká, plná výmolů), radši jsme zvolili pěškobus. Auto jsme tedy nechali zaparkované dole u krajnice a pustili se do výstupu. Můžete jít lesem nebo po té úzké silnici, po které jezdí auta. Nahoru nám to takovým normálním tempem trvalo cca 1,5 h a za celou cestu jsme potkali naprosté minimum lidí. Výhledy jsme tak nakonec měli sami pro sebe a bylo to... no bááájo, co vám budu povídat :)



Ubytování

Výhodou těchto pěti sjupr míst je, že jsou relativně blízko u sebe, a vy tak můžete vyrážet na výlety klidně jen z jednoho ubytka. My jsme v této oblasti využili kemp Alla Baita u jezera Misurina, kde nás jedna noc přišla na 31 € (2 osoby + 1 auto + 1 stan). Sprchy s teplou vodou jsou již v ceně a na večeři si zaběhnete do Misuriny během 5 minut, restaurací je tam dost. Pokud pro vás stan nepředstavuje tu pravou dovolenou, mrkněte na tato ubytka:

  • levnější - Hotel Fiames - na výběr pokoje s vlastní i společnou koupelnou (dle toho cena)
  • střední cesta - Hotel Sorapiss - výborně hodnocený hotel přímo v Misurina, se snídaní cca 2 600,- Kč
  • luxus - Hotel Villa Alpina - nádherné stylové ubytování v Cortina d´Ampezzo

jezero Misurina

Další várka tipů a fotek z Dolomit v následujících článcích:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.