Alpe di Siusi & Adolf Munkel trail

září 04, 2023


Moc často se nevracíme na stejná místa, ale u Dolomit byl návrat prakticky nevyhnutelný hned po první návštěvě, viz články Moje TOP místa v Dolomitech či Jak jednoduše na Secedu. Když tak nad tím přemýšlím, neznám nikoho, kdo by tyto impozantní vrcholky opouštěl zklamaný, fakt ne. Letos poprvé Dolomity ochutnává i naše 2,5letá Kobliha a díky místní připravenosti na malé dobrodruhy - čti dětská hřiště u každé horské chaty - už teď s jistotou víme, že jsme tu nebyli naposledy. Navíc místa, která bych tu ještě chtěla navštívit, stále přibývají. Takže zkrátka dejte si bacha, je to tady prostě návykové :)


Trochu jsem se obávala termínu zahrnujícího červencové státní svátky, ale nakonec se žádná brutální přelidněnost nekonala a českých SPZ jsme zaregistrovali naprosté minimum... asi všichni v Chorvatsku :) Cestu jsme směrovali opět na Niny večerní spánek s přespáním v Rakousku, abychom se ráno probudili svěží a mohli dát rovnou nějaký ten výlet. Volba padla na KUF Hotel nacházející se v blízkosti německo-rakouských hranic, hned u sjezdu z dálnice. Nové, pohodlné pokoje i s lednicí a kuchyňských koutem, samoobslužný check-in, parkoviště => 1700,- Kč/noc, na rozkouskování cesty za nás ideální.


Poplatky na trase (k 2023): 

  • rakouská 10 denní dálniční známka - 9,90 €
  • Brennerský průsmyk - 11 € (v jednom směru)
  • + případné italské úseky dálnic podle toho, kam jedete - do naší cílové stanice Lazfons jsme např. platili ještě 2,30 €



Ubytování Dolomity


Protože každoročně počet turistů mířících do Dolomit stoupá, je nutné počítat s vyššími cenami za ubytování a především tím, že hotely i penziony jsou často rezervované X měsíců dopředu. S výběrem last minute to tady rozhodně nebudete mít jednoduché - většinou totiž zbydou jen předražené hotely nebo něco s dost pochybným hodnocením. Já letos na 4 noci vybrala jedno z levnějších ubytek, konkrétně 3* hotel Gasthaus zum Weissen Kreuz ve vesnici Lazfons ležící mezi Brixenem a Bolzanem. Krom vlastní parkovací garáže (zdarma) mají i svojí restauraci, což se celkem hodí, když už nechcete na večer nikam jezdit. Celkem jsme platili cca 11 000,- Kč i se snídaní. Jiné tipy takto:






Alpe di Siusi


Letošním highlightem se dozajista stala náhorní plošina Alpe di Siusi nebo také z němčiny Seiser Alm rozkládající se ve výšce mezi 1680 a 2350 m. n. m.. V zimě bývá tato oblast obsypaná lyžaři, jelikož na mnoho svahů vedou lanovky. V letním období se Alpe di Siusi proměňuje v turistický ráj s neskutečnými výhledy, kde si přijdou na své jednotlivci všech věkových kategorií i rodiny s dětmi. Existuje hned několik způsobů jak této vysokohorské pastviny dosáhnout, uvedu dvě nejčastější varianty:


1) z Seis am Schlern

  • pokud máte nahoře zajištěné ubytování, můžete sem autem přijet kdykoliv. Pokud ale chcete navštívit Alpe di Siusi pouze v rámci výletu, musíte přijet do 9 hodin ráno nebo pak až po 17 hodině odpoledne. K dispozici je zde neplacené parkoviště P1 car park Spitzbühel nebo ještě výše položený Compatch za 24 €/den.
  • jestli nezvládnete přijet v uvedených časových intervalech, budete muset nechat auto dole u stanice lanovky a vyjet Seiser Alm Aerial Cableway - 16 € jednosměrná nebo 24 € zpáteční


2) z Ortisei

  • auto musíte nechat dole u lanovky, v kryté garáži se platilo 0,50 €/h, maximum 6 €/den
  • kabinová lanovka z Ortisei na Mont Seuc - 19 € jednosměrná nebo 28 € zpáteční
  • + možnost ještě dokoupit sedačkovou lanovku k Sporthotel Sonne = ušetření asi tak 20 minut cesty pěšky, při koupi dohromady to bylo o něco levnější

Samozřejmě na výběr máte celou řadu dalších možností, kombinací, okruhů či přechodů, je jen na vás, kolik času a energie plánujete prozkoumání Alpe di Siusi věnovat. My jsme zvolili jako výchozí bod Ortisei, kde jsme nechali zaparkované auto a na pokladně pořídili zpáteční jízdenky. Naplánovala jsem okruh přes náhorní plošinu, který jsme zvládli dokonce i s Thule kočárem (lze přepravit zdarma). Naše trasa, necelých 13 km, takto:


Fronta na lanovku i v létě mizí poměrně rychle a za pár minut už vystupujeme na Mont Seuc, kde je samozřejmostí občerstvení ve formě restaurace, suvenýry i dětské hřiště... a také první woow panoramatický výhled. Odtud se dá z kopce seběhnout k 1,5 km vzdálenému Sporthotelu Sonne, případně se můžete svézt ještě již zmiňovanou sedačkovou lanovkou. Od hotelu se držíme značení číslo 9 vedoucí k osadě Saltria (2,7 km). Otevíraj se tu krásné výhledy na nekonečné zelené louky, dřevěné chaloupky, sem tam pasoucí se koně a krávy, a hlavně teda okolní dolomitské vrcholky (Seceda, Sassolungo, Monte Pic..).



U hotelu Saltria si dáváme oběd a s vidinou Koblihy spánku se pouštíme dále, tentokrát po trase č. 30. Pár desítek metrů vede trasa po asfaltové cyklostezce, následně je možné odbočit i na luční vyšlapanou cestu (jen pozn.: tam jsme museli kočár přenést přes ohradník). Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, dojdete na autobusovou zastávku Wiedner Egg, kde se můžete opět rozmyslet kudy kam. My se stále držíme č. 30, při které budete mít na dohled dokonce dvě horské chaty (Baita Tuene a Gostner Schwaige) + Hotel Stegar Dellai jakožto možnosti občerstvení a odpočinku. 



Pod hotelem narazíte na rozcestník, přičemž kdybyste odbočili doleva, došli byste až do Compatch. O zacházku už tak ale úplně nestojíme, a tak pokračujeme cca kilometr podél silnice (nebojte, chodci zde maj vlastní prostor) a následně měníme na turistické značení 6b, která nás protáhne fantastickými výhledy až k chatě Sanon. Kafe, dort, nanuk, hřiště... ideál... Odtud už nezbývá nic jiného než dojít ke Sporthotelu Sonne + zpět nahoru ke stanici lanovky, tenhle úsek už znáte :) Celkově tenhle výlet za nás velmi, velmi povedený!



TIP pro rodiče: pokud by vaše děti byly po Alpe di Siusi ještě plný energie, vezměte je ještě na supr dětské hřiště v Ortisei. Leží na Promenade Luis Trenker, a pokud půjdete z centra budete míjet i sochu tohohle slavného horolezce, o pár metrů dále pak narazíte na to, co hledáte. 



Adolf Munkel trail


Tenhle trek jsem měla na svém pomyslném seznamu již delší dobu, a v podstatě si ho tam ještě chvilku nechám. Dokončili jsme totiž pouze polovinu, a to proto, že jsme měli ten skvělý nápad vzít kočár místo nosítka. Zkrátka jsme se předchozího dne namlsali krásně schůdnýma cestama, a z fotek nabyli dojmu, že to tak pofrčí i tady... velká chyba, takže prosím vás s kočárem fakt NE!


Jedná se o 9,2 kilometru dlouhou okružní procházku, která vás protáhne okolo překrásných štítů Geisler Group (Odle Group) a bývá označována jako jeden z nejhezčích dolomitských treků. Oblíbená je především pro svojí relativní nenáročnost a možnost odpočinku dokonce na třech horských chatách.


Startovací místo - na google maps najdete jako Parcheggio Malga Zannes, mapy.cz berou Zannes i německý Zans. Parkoviště je sice poměrně veliké, ale (především) v sezóně to nepodceňte a přijeďte dopoledne co nejdříve. Přece jen úplně nafukovací to tady zas není. Za vjezd osobním autem zaplatíte 8 €/ den. U parkoviště máte k dispozici restauraci Treffpunkt Zans (samozřejmě i s dětským hřištěm), info point Dolomites Unesco a omrknout můžete i přírodní rezervaci s jeleny.



Jak jsem již zmínila, Adolf Munkel trail má tu výhodu, že je okružní, takže si můžete vybrat, jakým směrem se vydáte. My se pouštíme po červeném turistickém značení č. 36 ve směru Dusleralm, dohromady 1,8 km. Prvních pár desítek metrů se jeví kočár jako skvěle zvolený dopravní prostředek, cesta se ale rychle tranformuje do úzké kamenité pěšinky, kde Koblihu rovnou vysazujeme, aby šlapala po svých. Následuje stoupání v podobě přírodních schodů, kde už jsou naše role jasně rozdělené = Pepa se jebe s kočárem a já se snažím motivovat Ninu hřištěm na Dusleralm. Naštěstí to celkem zabírá.



Ani po odpočinku na chatě nejsou naše tiché prosby vyslyšeny a terén se zázrakem nelepší. Nicméně jsme rozhodnuti nahoru prostě dojít... pokud to jen trochu půjde. Ve finále nás to stojí hoodně sil (i nervů), ale po dalším 1,7 km konečně vyjdeme u Geisleralm (Malga Geisler). Chata sama o sobě je moc krásná a skvěle tady vaří. Bonusem pro rodiny s dětmi je pak zcela určitě obrovské dětské hřiště se spoustou různorodých prvků. Bez dětí bude ideální si odpočinout v tzv. Cinema delle Odle = svah s lavičkami, lehátky a dřevěnými sochami s exkluzivním výhledem na horské štíty Odle.



Zhruba 200 metrů za Geisler Alm se nachází ještě druhá chata - Malga Casnago, kde se rozhodujeme, že dnešek není ten správný den pro dokončení trailu Adolfa Munkela :) Pro návrat tedy volíme pohodlnější cestu v podobě značení 34 + 33B + 33, které nás dovede zpět na parkoviště Zannes. Celá tato zpáteční cesta je vhodná i pro kočárek, takže pokud by vám šlo jen o dosažení Malga Geisler / Malga Casnago a výhledy, je možné to absolvovat i takto - tam i zpět stejnou cestou (v mapce vyznačeno růžově). 

Samozřejmě pro vás, kteří normálně pokračujete dál  s ůmyslem okruh dokončit, po celou dobu se už budete držet pouze značení č. 35. Jen pro návrat k parkovišti Zannes odbočujete na 35A, popřípadě můžete odbočit až na trase č. 6, která je mírně delší (v mapce zeleně).

Až pojedete od parkoviště v Zannes, doporučuji ještě věnovat pár minut Chiesetta di San Giovanni in Ranui (Church of St. John). Roztomilý kostelík tady naprosto nádherně kontrastuje s vysokými horskými štíty, což za tuhle kraťoučkou zastávku dle mého fakt stojí.



+ 3 další tipy na výlet... i když prší


Ne vždycky se probudíte do prosluněného dne a než se za každou cenu někde s prtětem trmácet v kopcích a brodit bahnem, je kolikrát lepší trošku ubrat. Dám tedy k dobru ještě tři výletní místa, ke kterým nepotřebujete až tak vymazlené počasí:

1) Lago di Carezza (Karersee) - malé horské a úžasně průzračné jezero, které má ovšem tu výhodu, že leží přímo u silnice, takže pohled na něj je víceméně zadarmo... alespoň co se energie týče. Díky této snadné dostupnosti se ale připravte na větší množství lidí + placení parkovného (2 €/h). Parkoviště je uzpůsobené počtu návštěvníků, takže tu najdete několik možností občerstvení, suvenýry i WC. Plus je u něj i zajímavý visutý most - na google maps jako Ponte sospeso Lago di CarezzaSamotné jezero se dá kolem dokolo obejít pohodovou procházkou po rovině, počítejte cca hodinka. Za dobrého počasí si můžete vychutnat výhled i na okolní hory, ale my takové štěstí neměli :)



2) Runkelstein Castle (Castel Roncolo) - když není pěkné počasí, je pak celkem fajn věnovat čas nějaké památce. U nich vás totiž většinou (tolik) neštve, že přicházíte o výhledy :) Runkelstein je moc pěkný zachovalý hrad tyčící se na skále hned u Bolzana. Dá se pod ním zdarma zaparkovat a pak už jen cik cak cestičkou vystoupáte přímo k němu. Za vstup na nádvoří, kde se nachází kavárna / bar, a do věže nemusíte nic platit, takže i tak toho uvidíte dost. Zpoplatněné jsou jen některé komnaty, ale pokud nejste vyloženě nadšenec do fresek, úplně to za to nestojí. Jinak jsou sály totiž prázdné, bez nábytku, bez dekorací apod. Možná je to jen přechodný stav, těžko říct, aktuální info popř. zde.


3) Prösels Castle - posledním tipem je opět hrad, a to velmi rozlehlý a udržovaný... a fotogenický. Často proto bývá využívaný pro různé akce jako jsou koncerty, výstavy, svatby a oslavy. Od 1. května do konce října však můžete přijít i na klasickou hradní prohlídku za 9 €, více info zde. Z praktického hlediska se zde parkuje zadarmo, a u hradu se nachází vinárna i dětské hřiště.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.