Malta: kompletní praktické info

února 04, 2020

Přímořské evropské destinace jsou mimo sezónu, co se počasí týče, vždycky tak trochu sázka do loterie. Jenže slunečné dny po dobu vaší návštěvy vám nikdo nezaručí ani v červenci, že jo? Já osobně jsem vždycky připravená na nejhorší možný scénář => bude chcát a chcát a chcát a alternativním plánem se tak stane vysedávání po kavárnách pomlčka na baru v hotelovém lobby. To se naštěstí v případě výletu na Maltu nestalo... možná jen částečně :) Každopádně když se situace s hnusným počasím přihodí v lednu, kdy dáte za zpáteční letenku 7 stovek, nebolí vás to rozhodně tolik jako v top sezóně, kdy vás letenka přijde na půlku vejplaty a u zmiňovaném baru se mačkáte v davu stejně zdrcených turistů.


Letenky


Trochu už jsem to naťukla, takže... mimo sezónu se sem dostanete v podstatě za hubičku, ale má to jeden háček - z Prahy neexistuje žádný přímý let. Letecké společnosti obsluhující trasu Praha-Malta fungují opravdu jen od jara do podzimu, pro přehled takto:


Pokud chcete jet na Maltu v zimních měsících, soustřeďte se na odlety z okolních letišť. V našem případě byl jasnou volbou Norimberk a letenky na leden od Ryanairu za krásných 686,- Kč/os./zpáteční. Další odletová místa Ryanairu s dobrou dostupností z ČR jsou např. Krakow, Bratislava nebo Vídeň. Druhá nízkonákladovka Wizzair zajišťuje spojení s Maltou prostřednictvím Katowic a Vídně.



Doprava na ostrově


Na Maltě je překvapivě velmi hustá síť autobusových linek, kterými se dostanete skoro všude, když pominu různá vyhlídková místa apod. Ovšem za předpokladu, že na to máte čas, protože o jejich spolehlivosti by se dalo polemizovat. Vlastní zkušenost nemám, ale dle různých blogů a diskuzí není ničím výjimečným, že autobus přijede s půlhodinovým zpožděním nebo taky vůbec, nebo nezastaví, protože už je plný... Jsem zkrátka ráda, že tu zkušenost nemám :) Navíc je tak člověk odkázaný na neustálé sledování jízdních řádů, čímž odpadá flexibilita a možnost měnit plány z minuty na minutu, třeba kvůli tomu počasí... nebo náladě.

Veškeré informace o autobusové přepravě naleznete na těchto ofiko stránkách. Jsou opravdu velmi přehledné a dá se v nich zorientovat velice rychle. K dispozici jsou kompletní jízdní řády, ve kterých můžete vyhledávat i jednotlivé trasy, něco jako český Idos. Tím nejpodstatnějším pro vás pak bude nejspíš cena: v sezóně (polovina června až polovina října) stojí jízdné 2 €, ostatní měsíce pak jen na 1,50 €. Jízdenka je platná 2 hodiny, je přestupní a koupíte ji u řidiče při nástupu do autobusu (pouze za hotové). Jestli máte v plánu projet ostrov křížem krážem, určitě pořiďte 7 denní lítačku za 21 € (platí i na Gozo). V tomto případě budete využívat autobusy stylem hop on hop off kdykoliv se vám zachce. Tuhle kouzelnou kartičku můžete koupit hned na letišti, popř. kompletní seznam prodejních míst je zde.



Půjčení auta a řízení na Maltě


Joo, tak tohle bylo hodně vtipné, co vám budu povídat. Po koupi letenek jsem začala zkoumat všechny potřebné detaily co se Malty týče. Evropský stát... středozemní moře... půjčení auta jasná volba, co by mohlo být špatně? Všechno! Na Maltě se totiž řídí NALEVO! Ouč, můj brilantní itinerář rázem utrpěl velké trhliny. Po levé straně jsme jeli jen jednou na skútru v Thajsku a tam byl provoz v podstatě nula nula nic, takže obavy z tohohle kroku do neznáma byly opravdu veliké. Jenže naše týmové role jsou rozdělené dost jasně - já = letenky, ubytování, program, Pepa = auto, řízení, benzin, parkování. Rozhodnutí tedy probíhalo nějak takto:

  1. smutné oči na potencionálního řidiče
  2. argumentace, že bez auta se rozhodně neobejdeme
  3. koupení full pojištění
  4. příslib 150 % pozornosti při řízení - víc očí víc vidí
  5. připomínání levé strany při vjezdu na kruhový objezd či výjezd z parkoviště
  6. stálá psychická podpora
  7. šnečí tempo

Naštěstí to nebylo tak tragické, jak jsme si původně mysleli. Mimo sezónu nebyl téměř žádný provoz, nikde jsme nestáli v zácpách či kolonách a fakt, že na nás sem tam někdo troubil, jsme úplně vytěsňovali. Např. oproti Itálii je to tady na řízení mnohem větší pohoda. Nejlepší bylo, když jelo nějaké auto před námi a stačilo se ho jen držet. Horší byly výjezdy z parkoviště, kdy se člověk musí hodně soustředit, aby odbočil vlevo a ne podle železného zvyku. No a jako úplně nejhorší bylo vyhodnoceno řazení levou rukou a nasedání do auta - myšleno ty situace, kdy jsme se každý hrnuli ke "své" zaběhnuté straně. To jsme nenacvičili ani za ty 3 dny :)

Samotné půjčení jsme vzali přes booking.com, konkrétně půjčovna AVIS/Budget, se kterou jsme měli už předchozí dobré zkušenosti. Cenově je půjčení auta na Maltě velmi levné, my jsme si pro klid duše na přepážce připlatili za full pojištění, ale ani tak to nebylo nic drastického. Za 3 dny brázdění ostrova s Hyundai i10 jsme neprojeli ani 3/4 nádrže a celkově to z finanční stránky vyšlo takto:

  • půjčení auta - 607,-
  • full pojistka - 1 505,-
  • benzín - 453,-
  • parkování - nikde jsme neplatili, dalo se najít neplacené



Na co být ještě připravený, krom řízení nalevo?


Když pominu řízení na levé straně, jsou tu ještě další dvě věci, které byste očekávali spíše v Anglii než v jižní Evropě. Jako první bych zmínila ANGLIČTINU. Vlastně mě to docela překvapilo, protože u jižanských států rozhodně není samozřejmostí, že každý rozumí anglicky. Na Maltě je ale angličtina spolu s maltštinou úředním jazykem. Kamkoliv přijdete a nenačnete hovor maltsky, automaticky na vás spustí v angličtině. 

Druhá věc - ADAPTÉR. Napsat na itinerář velkými písmeny, dát upomínku do mobilu, na nástěnku, na lednici, nevím kam ještě, ale prostě na to nezapomeňte. Na Maltě jsou zásuvky úplně odlišné, takže pokud nebudete mít adaptér, tak si tu mobil určitě nenabijete. V ČR jsme zvyklí na 2 kulaté otvory, kdežto na Maltě mají 3 obdélníkové + u zásuvek často naleznete ještě tlačítko ON/OFF. Byla to teda další příležitost, při které jsme mohli využít náš sjupr multi adaptér, který jsme kupovali už nevím přesně kvůli jaké dovolené. Stojí pár korun a obsahuje celkem 5 nástavců do různých koutů světa, vypadá to nějak takhle.

A na závěr dobrá zpráva, bez anglického vlivu - platí se tady EUREM. Malta je totiž nejmenším členským státem Evropské unie, takže nemusíte zběsile letět do směnárny pro libry, ani po ostrově hledat bankomaty. Navíc všude, kde jsme byli, se dalo platit kartou.

V rámci výčtu zvláštností bych ještě zmínila speciální druh koly - Kinnie, který se na Maltě vyrábí. Tahle kolča má jemně nahořklou pomerančovou příchuť a osobně mi chutnala víc než normální Coca Cola nebo Pepsi (které normálně nepiju vůbec), nejspíš protože není tolik sladká. Co se týče gastrozážitků jako takových, je maltská kuchyně typicky středozemská a je tady znát vliv nedaleké Itálie. Ochutnat tak můžete ryby, mořské plody, pizzu a z lokálních specialit např. králíka, tradiční paštiku bigilla, ravioli plněné ricottou, pastizzi = taštičky z listového těsta opět s ricottou, či lampuki = druh ryby, která migruje kolem ostrova během podzimu. Vyhlášená jsou také maltská vína - mezi tradiční odrůdy patří např. Gellewza a Girgentina. Pivaři maj pak za úkol vyzkoušet značku Cisk, k čemuž vám neřeknu vůbec nic, protože pivo moc nemusím... jo, jsem z Plzně... jo, nepiju pivo :D



Ubytování


Malta je strašně malý ostrov, takže je to vlastně všude blízko. Když se ubytujete někde cca v prostředku, ke každému pobřeží to budete mít do 25 minut cesty autem. Kdo by měl zájem o výhodnou středovou pozici a současně jedno z nejlepších ubytek, ve kterém jsme kdy byli, rozhodně mrkněte na BB de Rohan. Úžasný butikový hotýlek s krásnými stylovými pokoji, bazénem, kulečníkem, vinotékou a luxusní snídaní. Za noc jsme platili 1 400,- Kč i se snídaní a mě jen mrzelo, že jsem tu nerezervovala všechny 3 noci. 

Z Norimberka jsme měli pozdní noční přílet a nemělo cenu se někam přesouvat, takže jsem rezervovala apartmán, který byl od letiště 10 minut cesty pěšky. Sice byla k dispozici jen společná koupelna a společná kuchyň, ale nikoho jsme tu nepotkali, takže jsme to ve zdraví přežili. Ubytko se jmenuje Large Apartment a pro noční přílety nebo brzké ranní odlety je to naprosto ideální, cenově 1 000,- Kč/noc za velký pokoj (menší byl levnější). 


Poslední noc jsme trávili v severní části ostrova ve městě Mellieha. Díky mimosezonní nabídce se mi povedlo sehnat hotel s bazénem (i střešním), saunou i snídaní za 1 080,- Kč za pokoj odpovídající klasický čtyřhvězdě. No neber to, že jo? :) Název tohohle hotelu je Solana Hotel & Spa: maj i vlastní restauraci, kavárnu a wellness, kde si můžete objednat masáže či jiné procedury.

Kdo by chtěl být za každou cenu ubytovaný, co nejblíže k moři, mrkněte tady:




Hlavní město - Valletta


Dostupnost: Valletta leží pár kilometrů od letiště Luqa a pokud nebudete disponovat autem, jednoduše se sem dostanete autobusovou linkou X4. Co se auta týče, je tady trošku problém s parkováním, ale (alespoň mimo sezónu) to není tak úplně nemožné. Do historického centra vjet nesmíte kvůli zónám, takže na to pozor, ale mezi Ministry of Education a Grand Hotelem Excelsior je veřejné parkoviště, kde se dalo najít volné místo a dokonce jsme zde ani nic neplatili.

Valletta leží na poloostrově Sciberras, kde ji omývají dva zálivy: Grand Harbour a Marsamxett Harbour. Při pohledu na její ohromné hradby vás jistě nepřekvapí, že od prvopočátku byla projektována jako pevnost. Některá zdejší místa dokonce posloužila jako filmová lokace pro slavný seriál Hra o trůny. Z ohromných hradeb pak můžete spatřit blízké okolí Valletty, které je hodně členité - uvidíte další města, přístavy, čtvrti, výběžky a ostrůvky. Velmi zvláštní je ale i samotné centrum města, jehož uličky jsou na sebe rovnoběžné a tvoří tak téměř dokonalou šachovnici. Hlavní tepnou je Republic Street, ze které se jednotlivé ulice svažují směrem k oceánu. Krásná a velice fotogenická podívaná!


Tyhle uličky jsou ale fotogenické ještě kvůli něčemu jinému. Valletta je totiž typická pro své domky s arkýřovými nástavbami, které hrají všemi barvami a představují tak velmi vděčný objekt pro fotografy... i fotografická jelita jako jsem já :) Mimo jiné je Valletta jako celek zapsaná i na seznamu světového dědictví UNESCO. Jestli kvůli opevnění nebo roztomilým uličkám, to fakt netuším... A co ještě se tady dá fotit a okukovat?

  • Tritonova kašna s fontánou - nachází se těsně před hradbami Valletty, pár metrů od autobusového nádraží. Pravděpodobně to tedy bude to první, co uvidíte.

hradby pár metrů od fontány
  • Upper Barakka Gardens - zahrady umístěné na vršku městských hradeb, díky čemuž nabízejí skvělý výhled na přístav a další města a pevnosti v zálivu. A protože jsou vážně dost vysoko, dá se sem z Grand Harbour dostat dokonce výtahem (dolů zadarmo, nahoru za 1 €). Pro zájemce jsou o kus dál ještě Lower Barakka Gardens.


+ výhled z hradeb na Grand Harbour


  • Fort St. Elmo - pevnost na samém konci poloostrova Sciberras, která měla chránit vjezd do zálivu Grand Harbour. Nyní je sídlem Národního válečného muzea a navštívit jej můžete i vy. Více informací o otevírací době a vstupné na těchto ofiko stránkách.


  • Siege Bell War Memorial - válečný památník sloužící jako vzpomínka na lidi, kteří zemřeli kvůli hrůzám druhé světové války. Má tvar kaple a uvnitř se nachází obří zvon, navíc je odtud super výhled na přístav i na Breakwater Bridge, na jehož konci stojí maják St. Elmo.


  • arkýřové nástavby - nejlepší způsob, jak poznat Vallettu, je ztratit se v uličkách a jen tak se kochat tímto koloniálním vzezřením


+ výhled na Marsamxett Harbour: ostrovní pevnost Manoel Island (přístupné veřejnosti) + město Sliema na druhém břehu zálivu


Samozřejmě je tu i spousta muzeí a katedrál, ale já už víc Vallettu rozpatlávat nebudu. Tipů je všude plno, mrkněte třeba na Tripadvisor, každopádně tak jako tak záleží jen na vašem vkusu a časových možnostech. Město není příliš veliké, takže jeden den zde strávený považuji za naprosto dostačující. Pokud byste ve Vallettě chtěli přespat, mrkněte na tato ubytka, ale počítejte s tím že tady jsou ceny vyšší než kdekoliv jinde na Maltě:

  • levnější: Casa Asti - pokoj pro dva v penzionu se společnou koupelnou a snídaní za cca 1800,- Kč
  • dražší: The Barrister - luxusní designovka, ceny dle typu pokoje

Ostatní krásná místa na tomto ostrově jsem si schovala pro další článek, který můžete již omrknout zde - To nejlepší z Malty. Snad se vám bude líbit :)


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.