To nejlepší z Malty

února 11, 2020

V prvním článku bylo řečeno vše podstatné, co se plánování týče - letenky, ubytování, autobusy, auto i záludnosti, které vás na Maltě čekají. Poslední řádky byly navíc věnované maltskému hlavnímu městu - Vallettě. Jaká jsou ale ta další místa, která stojí za návštěvu?

Jak už jsem psala, výhodou Malty je, že všechno je strašně blízko, takže i za pár dní toho stihnete opravdu dost. Ovšem za předpokladu, že budete mít půjčené auto, autobusem to bude o moooc pomalejší. Počasí bylo při naší návštěvě velmi proměnlivé - chvilku bylo na tričko, za 10 minut jsme oblékali bundu a vzápětí záviděli všem okolo, kteří třímali v rukou deštníky. Nicméně i tak jsme za 3 dny objeli v podstatě celý ostrov a rozhodně to nebyla jen vyhlídková jízda. Zastavovali jsme dle potřeby, dělali si procházky i zacházky a na zajímavých místech jsem trávili tolik času, kolik nám bylo milo... zkrátka nebylo kam, ani proč spěchat. Trasu jsem volila podle směru hodinových ručiček, a stejně tak to sepíšu i vám. Takže se připravte na hoooodně hodně fotek a jdeme na to!


1. Marsaxlokk


Rybářská vesnice, kterou v žádném případě nesmíte vynechat! Dostane vás především úžasný přístav, kde kotví typické maltské lodičky luzzu hrající všemi barvami. Velmi vděčné fotografické objekty :) A kde jinde si dát čerstvou rybku či mořské plody než přímo u zdroje? Restaurací nabízející místní dobroty je tu více než dost, většina z nich má sestavené speciální vícechodová menu.



2. Xrob l-Ghagin


Přírodní rezervace s krátkými stezkami nabízející super výhled na pořádně vysoké pískovcové útesy. Pokud hledáte klidné místo na piknik nebo hodinku jógy, jste tu na správném místě - žádné vstupné se tu neplatí.



3. St. Peter´s pool 


Krásná zátoka s neskutečně azurovou vodou. Vede sem dost hrozná cesta plná kamení, takže rozhodně opatrně, ať tu nenecháte kolo nebo jinou část auta... jo a protijedoucím autům se vyhýbat vlevo! :) Při sestupu k zátoce si ještě udělejte menší zacházku a dejte se po vyšlapané cestě doprava. Dojdete až na pobřeží, kde jsou k vidění dohladka vymleté útesy tvořící malé rybníčky, které jsou navíc plné krabů. Po chvilce dokonce narazíte na již opuštěné solné pánve.



4. Il-Kalanka 


Další azurová zátoka hodně podobná St. Peter´s pool. I cesta k ní je hodně podobná - úzká, kamenitá, plná výmolů. Auto můžete nechat na jednom místě těsně nad Il-Kalanka a trochu to tady prozkoumat. Mimo zátoky je tu k vidění pevnost Delimara a o kus dál ještě maják. Když dojdete až na konec výběžku, budete mít perfektní výhled na přístav Marsaxlokk a navíc z útesů za majákem jsou vidět stále používané solné pánve.



5. Blue Grotto 


Slavné Azurové okno na ostrově Gozo se bohužel zřítilo, ale přímo na Maltě je k vidění jiný, stejně monumentální kamenný oblouk a s ním kontrastující modrá hladina oceánu. Navigace vás nejspíš zavede k vyhlídkové plošině, kde je několik parkovacích míst a dokonce i zastávka autobusu. Výhled je odtud opravdu parádní. Když ale sjedete až dolů k moři, do přístavu, můžete se zúčastnit plavby loďkou přímo k jeskyním. Odplouvají cca každou půl hodinu a dle nejaktuálnějšího infa to vypadá na cenu 8 €/os.

vpravo neobydlený ostrůvek Filfla

6. Ħaġar Qim 


Komplex megalitických chrámů v jižní části ostrova. Jednotlivé chrámy jsou tvořeny obrovskými monolitickými kameny, z nichž ten největší váží okolo 57 tun! Objevené byly až v polovině 19. století, ale počátky jejich výstavby se odhadují až 3 600 před naším letopočtem, dnes jsou již zapsané na seznamu památek UNESCO. Vstupné vás přijde na 10 €/dospělí a v ceně máte návštěvu muzea, ve kterém se dozvíte, jak se tyto chrámy stavěly a k čemu sloužily, krátký film ve 4D + vstup do chrámů Ħaġar Qim a Mnajdra. Leží kousek od sebe a momentálně je nad nimi zastřešení, aby monolity nebyly vystaveny vnějším vlivům.



7. Ghar Lapsi


Přírodní bazének přímo v krásné azurové zátoce... jo další zátoka :) Pobřeží je v těchto místech skalnaté a tvoří různé výklenky a jeskyně, díky čemuž se stává častým cílem pro šnorchlování nebo potápění. Od hlavní silnici sem sjedete během pár minut a auto můžete nechat na bezplatném parkovišti, u kterého je i několik restaurací.

cesta ke Ghar Lapsi

8. Mdina 


Bývalé hlavní město Malty, a pravděpodobně nejhezčí město na Maltě vůbec. Proslavilo se zejména tím, že se tu natáčelo několik scén z notoricky známého seriálu Hra o trůny, konkrétně scény z Králova přístaviště v první sérii. V reálu je to úžasně fotogenické město plné úzkých uliček ze světlého kamene, barevných dveří, okenic, arkýřů, výhledů ze středověkého opevnění a různých zákoutí a náměstíček.


Super je, že v historickém centru Mdiny se můžete procházet celkem nerušeně, jelikož je sem zakázáno vjíždět autem. Ale nebojte, dá se zaparkovat ještě před branami historické části města, nebo alespoň v lednu to možné bylo :) A když budete mít času nazbyt, můžete ještě navštívit nedaleké katakomby St. Paul´s Catacombs. Vstupné pro dospělého přijde na 6 € a na těchto stránkách pro jistotu zkontrolujte otevírací dobu.

hradby a výhled z nich:

hlavní brána, která se objevila v GoT
uličky mimo hlavní historické centrum



9. Fomm ir-Riħ


Je to trošku zajížďka, navíc po dost šílené, úzké a kamenité cestě, ale odměnou vám bude vyhlídka na překrásnou zátoku a vysoké útesy. V sezóně samozřejmě můžete sejít i dolů na pláž, která není až tak profláklá. Při přejezdu k dalšímu bodu - Golden Bay - se ještě klidně zastavte ve vesnici Mgarr na obhlídku jejich katedrály Mgarr Parish Church.

všudypřítomné kaktusy - opuncie
Mgarr katedrála


10. Golden Bay Beach


Zátoka s, jak už název napovídá, jemným zlatým pískem, kde i v zimě bylo poměrně dost lidí. Někteří jen tak posedávali, jiní venčili psy nebo hráli beachvolejbal, Golden Bay má očividně multifunkční využití po celý rok. Ten pravý nával se tu ale zažívá až v sezóně, kdy je pláž obsypaná lehátky a slunečníky. V těsné blízkosti se nachází luxusní resort Radisson Blu, takže pokud byste si chtěli dopřát nějaké to nákladnější ubytko, možnost tady je. Mimo sezónu ty ceny docela jdou, v létě to radši vidět nechci :)



11. Popeye Village


Proslulá vesnička Pepka námořníka plná barevných domků stojících na kůlech. Tato lokalita byla uměle vytvořena speciálně kvůli natáčení filmu Pepek námořník (1980), ale domky tu zůstaly i po jeho dokončení a nyní jsou kulisy využívány jako zábavní park. Vstupné mimo sezónu stojí 11 € a zahrnuje přístup do celého areálu vč. Pepkova domu, kotviště nebo třeba hasičské zbrojnice a dalších. V kině můžete shlédnout dokument o filmu Pepek námořník, a zdarma dostanete i popcorn. V ceně máte také pohled dle vlastního výběru a fotku na památku. Dále je možné využít minigolf nebo omrknout dílny Santa Clause - to už asi nevěděli, co jiného by tam dali, jinak si to nedovedu vysvětlit :)


V top sezóně navíc vesnička funguje jako akvapark s vodními atrakcemi, plážovými lehátky, ručníky a v ceně vstupného budete mít i projížďku lodičkou. Za to všechno si budete muset trošku připlatit... Kompletní info je k vidění na jejich ofiko stránkách, ale pro přehled takto:

  • mimo sezónu - 11 €/os.
  • červen + září, říjen, listopad - 15 €/os.
  • červenec + srpen - 17 €/os.


Eště speciálně v Popeye village vyzdvihnu vtipný hřbitov, kde byly na náhrobcích nápisy typu "Pusťte mě ven!" nebo "Já to říkal, že se necítím dobře." To jen taková vsuvka, dětem budou asi připadat vtipnější ty Santovy dílny, kde se všechno pohybuje, hraje atd. :)



12. Coral Lagoon


Perfektně ukrytá laguna v nejsevernějším cípku ostrova. K tomu, abyste dosáhli této azurové hladiny, tam musíte buď doplavat, nebo někde splašit lodičku/kajak. Každopádně dejte si pozor na vlny! Pokud se koupat nehodláte a stačí vám pohled jen shora, tak zaparkujte u karavanového kempu a cca půl kilometru se držte vyšlapané kamenité cestičky. Mořské oko se dá i kolem dokola obejít, ale buďte opatrní a dávejte pozor, kam šlapete. My jsme zrovna tady neměli moc štěstí na počasí, ale věřím, že sluneční paprsky dokážou hladinu úžasně rozsvítit.

Zdroj Coral Lagoon by Discover Malta:
https://www.facebook.com/corallagoonmalta/photos/rpp.118017975584104/270221377030429/?type=3&theater

Cestou ke Coral Lagoon budete mít mimo jiné výhled také na White Tower, a když už budete v těchto končinách, můžete si ještě udělat malinkou zajížďku k výběžku s kapličkou a sochou Madonny. Na google mapách najdete jako Chapel of Immaculate Conception.



13. Ghadira Nature Reserve & Red Tower


Tato dvě místa jsou velmi blízko u sebe. Ghadira je přírodní rezervace, která nabízí pozorování volně žijícího ptactva ve svém přirozeném prostředí. Čeká vás krátká jednosměrná stezka kolem mokřadů, při níž můžete zahlédnout chameleona nebo králíka, a na jejímž konci se schováte do pozorovatelny, odkud je možné spatřit různé druhy ptáků, např. i plameňáka. Takovýchto ptačích rezervací je na Maltě více, stačí se mrknout na jejich stránky Bird Life.

Ghadira z výšky:

Zdroj Malta.com:
http://www.malta.com/media/en/attraction/culture/garden-park/ghadira-nature-reserve/ghadira-nature-reserve-malta.jpg

Od Ghadira Nature Reserve si pak můžete udělat cca kilometrovou procházku k pevnosti Red Tower. Někde bývá také uvedeno Fort Saint Agatha. Tato červená hranatá pevnůstka leží na kopci nad Melieha Bay a je poslední strážní věží, která kdy byla na Maltě postavena (pol. 17. století). Díky tomu je z ní perfektní výhled do okolí.



14. Malta National Aquarium


Musím přiznat, že v tomto akváriu jsme nebyli, bohužel japonský Kaiyukan nasadil laťku velmi vysoko :D Ale pokud nejste tak rozmazlení jako my, nebo pokud vás na Maltě zastihne špatné počasí, určitě si sem udělejte výlet, protože k MNA se váže spousta pozitivních ohlasů. Vstupné  pro dospělého přijde na 13,90 € (nebo online 12,50 €) - další podstatné info naleznete na jejich ofiko stránkách.

Zdroj Malta National Aquarium: https://www.aquarium.com.mt/gallery-video/3/?envira_id=1632

+ samozřejmě samotná Valleta jako patnáctka a také dokončení okružní jízdy. Viz první článek Malta: kompletní praktické info, pokud jste náhodou přehlídli :)



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.