Předvánoční Marseille

března 18, 2020

Abychom nemuseli být součástí toho klasického předvánočního šílenství, rozhodli jsme se strávit náš poslední výlet v roce 2019 ve Francii na Azurovém pobřeží, na což nám krásně nahrály levné letenky do Marseille přímo z Prahy. Tak nějak mi přišla lákavější vidina vánočních trhů ve slunečních brýlích, než brodění se ve sněhové břečce... a haldě Němců navrch...


Letenky


Pokud uvažujete o návštěvě prosluněné Francouzské riviéry, budou pro vás připadat v úvahu dvě  tamní letiště - Marseille a Nice. My jsme upřednostnili Marseille kvůli levnějším letenkám, za které jsme dali 1 000,- Kč/os./zpáteční od Ryanairu. Pro přehlednost to z ČR a okolí vypadá následovně:

  • Marseille - z Prahy vychází nejlevněji Ryanair, případně Volotea, u které se občas objeví nějaká akce. Většinou se však jedná o akční letenky pouze pro členy jejich Volotea clubu. Z okolních letišť by  v rámci Ryanairu ještě připadala v úvahu Vídeň nebo Krakov.
  • Nice - sice leží přímo na Azurovém pobřeží, ale zdejší letiště neobsluhují žádné low cost aerolinky.  Z Prahy je zavedena jediná přímá linka a tu zajišťuje ČSA.

Marseille z výšky

Půjčení auta


Francouzi jsou známí svými neustálými stávkami, které se dotýkají nejen místních, ale často i turistů. Třeba když stávkují vlaky, autobusy, nebo zásobování v supermarketech. Jako nejrozumnější způsob přepravy v této oblasti jsme tedy vyhodnotili auto... no a po přistání nám na přepážce autopůjčovny slavnostně oznamují, že stávkují benzinky. To fakt nevymyslíš :) Mimochodem při odletu stávkovali ještě letoví dispečeři, takže byl náš let zpožděn, ale díkybohu jsme nakonec odletěli. Zpět k tomu autu.

Domluvené bylo již z domova přes booking.com, konkrétně autopůjčovna InterRent. Tato společnost akceptuje pouze full pojištění, které doplatíte na přepážce, takže skrz rentalcars zaplatíte opravdu jen samotné půjčení auta. Tentokrát jsme zvolili kategorii menší SUV, protože cenový rozdíl oproti klasickému malému osobáku byl naprosto zanedbatelný. Proč to nezkusit, že? V reálu jsme vyfasovali Seat Arona a celkový rozpočet, co se auta týče, vypadal na 3 dny takto:

  • půjčení - 1 108,- Kč
  • full pojištění - 3 280,- Kč
  • benzin - 1 370,- Kč
  • parkovné - platili jsme pouze v Antibes (3,50 €), všude jinde jsme našli bezplatné
  • poplatky za dálnice - některé úseky jsou ve Francii zpoplatněné, tak na to pozor. Narazíte na klasické mýtné brány, kde při průjezdu zaplatíte buď hotově nebo kartou. Samozřejmě se tomu dá vyhnout, když si zaškrnete na navigaci "vyhnout se placeným úsekům", ale počítejte, že vám tím pádem přesuny zaberou mnohem více času. Hlavně v sezóně je Azurové pobřeží často jedna velká zácpa. Naše útrata za dálnice byla na těchto trasách: Monaco - Antibes (5,40 €) + Antibes - Saint Tropez (6,70 €).

Díky autu jsme pak byli mnohem flexibilnější a mohli si udělat i pár zajížděk. Pro představu a inspiraci náš itinerář:


DEN1
večer přílet Marseille
půjčení auta
přejezd na ubytování Le Clos Des Médiévales 

DEN2

DEN3

DEN4
Marseille
večer vrácení auta + odlet



Marseille


Začnu zcela logicky odzadu :) Dneska si spolu projdem Marseille a v dalším článku sepíšu místa, která byste neměli minout na Azurovce samotné. Takže pohodlný posed a kafe máte? Jdeme na to! Marseille je hlavní městem v oblasti Provence a po Paříži druhým největším městem ve Francii vůbec. Proslulá je už od středověku především díky svému přístavu, který již od středověku představoval velmi důležitý obchodní uzel a i dnes zůstává největším francouzským obchodním přístavem.


Doprava po městě

Pokud nebudete disponovat autem, existují 2 možnosti, jak se dostat z letiště do centra Marseille:

  • vlak - na vlakové nádraží Vitrolles vás od terminálu doveze zdarma shuttle bus a samotná cesta vlakem pak zabere necelých 20 minut. Cenově to vychází na 5,20 €, viz ofiko stránky zde.
  • autobus - pomalejší než vlak, ale odjíždí přímo od terminálů. Jednosměrná jízdenka přijde na 10 €, zpáteční stojí 16 €, viz letištní stránky zde.

Po Marseille je pak nejjednodušší doprava metrem... ne, nejjednodušší je doprava pěšky, ale když by se vám chodit nechtělo nebo jste bydleli mimo centrum, je tady druhá nejjednodušší varianta - metro. Má pouze dvě linky (červená a modrá), čímž se stává velmi přehledným i pro lidi bez špetky orientačního smyslu. Jízdenku koupíte za 1,80 € během pár vteřin v automatu u vchodu do metra (lze i kartou).

TIP na parkování: bezplatně můžete zaparkovat u fotbalového stadionu Stade Vélodrome, kde zastavuje metro na Ste Marguerite Dromel nebo Rond Point du Prado. My jsme procházku Marseille pojali tak, že jsme se vydali od stadionu pěšky: došli jsme k bazilice Notre Dame, v klidu obešli celé centrum a zpátky jsme se vrátili pro auto metrem.


Ubytování v Marseille

Jako ve všech větších městech, bydlení v centru je vždy dražší než v okrajových částech, plus se tady velkým problémem stává parkování. Z tohoto důvodu jsem se chtěla noci přímo v Marseille vyhnout. Rozhodla jsem zařídit ubytování na přejezdu Saint-Tropez-Marseille s tím, že průzkumem města strávíme pouze den před odletem. Vybrala jsem řetězec B & B Hotel Toulon Ollioules a v ceně 1620,- Kč jsme měli k dispozici moderní pokoj ve stylu Ibis hotelu, snídani i parkovací stání. Za nás spokojenost.

Kdo vsází pouze na pěškobus, může zvolit ubytování podle libosti. Pokud budete mít s sebou auto, rozhodně prozkoumejte parkovací možnosti v okolí ubytování, abyste pak nebyli překvapeni. Popř. před příjezdem kontaktujte hotel/pension, aby vám doporučil nějakou schůdnou možnost. Moje konkrétní tipy na ubytování přímo v Marseille jsou pak tyto:



5 míst, které nevynechat v Marseille


1. Starý přístav - Vieux Port

  • nejrušnější část města, kterou vyhledávají turisté i místní kvůli velkému množství restaurací, kaváren a obchodů
  • z obou dvou stran je střežený pevnostmi svatého Jana a svatého Mikuláše
  • kotviště starých rybářských lodí, i výletních a luxusních jachet 
  • odplouvají odtud lodě na ostrov Chateau d´If - původně to bývala pevnost, a později vězení, kde byl prý uvězněný slavný hrabě Monte Cristo
  • v okolí můžete ochutnat vyhlášenou francouzskou rybí polévku bouillabaisse – měla by být uvařená z nejméně tří druhů ryb


zrcadlový strop u starého přístaviště:


2. Bazilika Notre Dame de la Garde

  • dominanta Marseille ležící na vyvýšenině nad městem
  • existuje více cest, kterými se k ní dá přijít - všechny jsou každopádně do kopce :) Druhou možností by bylo využití turistického vláčku, viz info zde.
  • postavena v novo-byzantském slohu, bohatě zdobená - ze stropu visí makety lodí
  • neplatí se žádné vstupné
  • z vyhlídkových plošin je skvělý výhled na celé město, i na ostrov d´If


katedrála zevnitř:


3. Palais Longchamp

  • impozantní palác s kaskádovitou fontánou
  • v obou křídlech paláce jsou nyní muzea: Musée des Beaux-Arts + Musée d'Histoire Naturelle 
  • za ním se rozkládá stejnojmenný park, taková Marseillská oáza klidu a pohody - dříve to bývala ZOO, která byla zavřena v roce 1987 kvůli nesouhlasu veřejnosti s držením zvířat v tak malém prostoru. Živá zvířata byla na čas nahrazena barevnými umělými exponáty, ale dnes už uvidíte pouze zbytky klecí, výběhů a úkrytů.


bývalá zoologická zahrada:


4. Le Panier 

  • stará autentická čtvrť plná úzkých uliček, zákoutí, kytek a domků s dřevěnými barevnými okenicemi
  • k vidění spousta povedeného street artu
  • součástí je barokní komplex La vieille Charité - v překladu doslova Stará Charita, původně sloužila jako sirotčinec a chudobinec, nyní byste tu našli muzeum zaměřené na umění Afriky, Ameriky a Oceánie - zkráceně MAAOA (ofiko stránky zde)
  • u přístaviště moderní komplex MUCEM - sama o sobě krásná budova, která vás jistě na první pohled zaujme. Uvnitř naleznete další muzeum (info na těchto stránkách), ale pozor! Zdarma se můžete dostat nahoru na vyhlídkovou terasu, odkud je super výhled na přístav, protilehlý palác Pharo či připlouvající lodě. Ze střechy je možné projít dokonce až do pevnosti Sv. Jana.


komplex MUCEM:


5. Katedrála de la Major 

  • hlavní katedrála v Marseille nacházející se nad novým přístavem Joliette
  • typická pruhovaná fasáda z bílého kamene a zeleného mramoru 
  • vstupné je zdarma a otevírací dobu naleznete zde


přístav Joliette:

Tímto bych ukončila krátký vhled do přístavního Marseille a v druhém článku omrkneme, co stojí za vidění na Azurovém pobřeží jako takovém. Pokračuj proto rovnou sem - Naše cesta po Azurovém pobřeží.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




2 komentáře:

  1. Díky za super článek, v pátek jsme koupily letenky do Marseille na listopad, takže se mi pro inspiraci bude hodit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super! Držím palce, ať všechno klapne a moc si to užijte :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.