5x Náchod a okolí

srpna 27, 2020

V těsné blízkosti Orlických hor, o kterých byla řeč v minulém článku, se nachází ještě jedna oblast plná zajímavých výletů, a to Náchodsko. Na pár dnů jsme si tedy trošku popojeli a obhlídli některá fajnová místa i v této lokalitě. Nejprve si tedy seženeme střechu nad hlavou a pak mrkneme na konkrétní tipy na výlety. Jde se na to!


Kde se ubytovat?


  • levnější - kdybych uvažovala o ubytování v soukromí, vsadila bych na Apartmán na statku Červený Kostelec, kde přijde noc pro dva na cca 900,- Kč v krásném, novém apartmánku. Druhou variantu bych pak zmínila skvěle hodnocený Penzion Bor, kde se cena odvíjí od počtu ubytovaných a od toho, zda si chcete dopřát snídani či nikoliv.




1. Zámek Náchod


V první řadě by byla škoda opomenout Náchod samotný, protože se tu nachází moc hezký zámek, navíc i s bonusem v podobě medvědária. Veškeré info potřebné k návštěvě naleznete na ofiko stránkách zde, ale v rychlosti to alespoň pro přehled shrnu. Pokud jdete pouze na obhlídku zámku zvenku, zdarma se dostanete na nádvoří, a když budete mít štěstí, zahlédnete ve výběhu i medvědy Ludvíka a Dášu. Do dalších částí už je vyžadováno vstupné.


Zámek má několik prohlídkových okruhů, z nichž ten základní vás pro představu přijde na 140,- Kč pro dospělého. Nám se přímo na komentovanou prohlídku s průvodcem nechtělo, tak jsme alespoň za 50,- Kč pořídili vstupné na 50 metrů vysokou věž, ze které je fakt super výhled. Navíc tato vstupenka platila i na terasu a do podzemí.



2. Babiččino údolí


Babičku od Boženy Němcové nám vtloukali do hlavy už od základky, tak proč si neudělat trošku jasnější představu o tom, kde se spisovatelčino idylické dětství odehrávalo, že? Okolí Ratibořic poznáte prostřednictvím nenáročné procházky, během níž postupně obejdete opravdu všechna místa, která jsou v knížce zmiňována - mlýn, Staré Bělidlo, Ratibořický zámek či Viktorčin splav. (viz fotky níže) Nemusíte se obávat žádného stoupání a krpálů, cesta vede po rovince a lze po ní jet v klidu i s kočárkem. Při naší návštěvě zde byla převážná většina lidí s dětmi, zkrátka v rámci prázdnin zde bylo na můj vkus fakt dost přelidněno. Pokud tedy máte na výběr, určitě raději směrujte návštěvu Babiččina údolí mimo letní prázdniny nebo alespoň mimo víkend.
Vstup do údolí je zdarma, zpoplatněný je jen vstup do některých vybraných budov. Zámek asi  v rámci vstupného nebude příliš velkým překvapením, přičemž tu zaplatíte 150,- Kč za dospělého a základní okruh. Mimo sídla kněžny Zaháňské ale můžete omrknout i Mlýn + vodní mandl (70,- Kč, nebo mandl samostatně za 40,- Kč) či Rudrův mlýn (40,- Kč). Kompletní soupis cen a otevírací doby je k vidění na těchto stránkách.

Kdo by se ale chtěl projít trochu víc (jako my třeba :)), doporučuji absolvovat některou z naučných tras, které Babiččino údolí protínají a provedou vás zajímavými místy. Nutno podotknout, že po nich pravděpodobně půjdete sami, protože se většina lidí plácá jen v okolí řeky, zkrátka v minimální vzdálenosti od parkoviště. My jsme nakonec zvolili cca šestikilometrovou Stezku Jakuba Míly, jelikož byla jako jediná koncipovaná jako okruh, ale o všech se dozvíte podrobnosti po rozkliknutí těchto odkazů:



pár střípků ze Stezky Jakuba Míly



3. Kuks


Vesnice ležící ani ne půl hodinky cesty z Náchoda, která je v současnosti považována za největší barokní klenot celého Česka. František Antonín Špork totiž na přelomu 17. a 18. nechal na obou březích Labe postavit rozsáhlý komplex staveb čítající zámek, lázně, špitál, kostel či divadlo.

Auto je možné nechat na placeném parkovišti (60,- Kč/osobák) na levém břehu řeky. Nic neplaceného nemá smysl hledat, parkovací stání tu prostě a jednoduše nejsou. V těchto místech se toho krom terasy a schodiště s kaskádovou fontánou bohužel příliš nedochovalo. Ale naskytne se vám odtud překrásný výhled na špitál s kostelem Nejsvětější trojice ležící v mírném kopečku na pravém břehu. Hospic sloužil válečným veteránům pocházejícím ze Šporkova panství a jeho provoz zajišťoval řád milosrdných bratří. Více o jeho historii a vývoji se dozvíte na prohlídce "Základní okruh" (160,- Kč). Nyní zde má své sídlo České farmaceutické muzeum, které návštěvníkům nabízí další dva prohlídkové okruhy: Historie lékáren a Historie výroby léků.


Kdyby se vám na prohlídku interiéru nechtělo, k vidění je toho i tak pořád dost. Proslavené jsou především alegorické sochy Matyáše Bernarda Brauna rozmístěné na terase před hospitálem - 12 ctností a 12 neřestí. Dále určitě běžte omrknout rozsáhlou bylinkovou zahradu, za níž se nachází ještě hřbitov a levandulové políčko. Pokud byste měli času nazbyt, můžete si udělat ještě procházku k Braunovu betlému, který je vysekaný přímo ve skále cca 3 km od hlavního areálu. Vede k němu naučná stezka s názvem Půjdem spolu do Betléma.



4. Broumovské stěny


Chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že zajedeme omrknout skalní město Adršpach, které odtud nebylo až tak daleko. Naštěstí jsem tento nápad zavrhla kvůli brutální přelidněnosti v rámci letních prázdnin. Tísnící se davy lidí nás zrovna nelákaly, takže jsme výlet do Adršpachu odložili do kategorie "někdy potom". Nějakou tu procházku jsme ale absolvovat chtěli, takže volba padla na Broumovské stěny nacházející se pouhou půlhodinku od Náchoda.


NAŠE TRASA - pravděpodobně také nejznámější, ale i tak jsme zde potkali naprosté minimum lidí a mohli jsme si vše prohlédnout v klidu, bez stresu, vstupného a bez tlačenic. Auto necháváme na bezplatném parkovišti Hvězda, odkud se rovnou přesouváme ke stejnojmenné barokní kapli z 18. století. V rámci obědového času rovnou zaběhneme na chatu Hvězda - krásná dřevěná stavba ve švýcarském stylu, navíc s extra příjemnou  a pozornou obsluhou. Fakt doporučuji, i kdyby jen sednout na pití :) 


Poté už se vydáváme po červeném turistickém značení směrem k Supímu hnízdu (viz mapka). Cestou míjíme několik kamenných útvarů jako např. Kočku, Želvu či Ležícího mnicha. Některé z nich se dají poznat na první dobrou, u jiných to chce trošku fantazie :) Nejhezčí vyhlídka za mě ale zůstává mírná zacházka v podobě Skalního divadla - naprosto famózní pohled, který vám vezme dech! Další supr zastávka je pak samozřejmě samotné Supí hnízdo (také zacházka). Odtud je nutné vrátit se zpět na rozcestí a se zelenou značkou klesat dolů do stínu vysokých skal, což je zejména v létě velmi příjemná záležitost. Stejně tak návštěva jeskyně Kovárny, kde prý kovář v 18. století vyráběl zbraně svým přátelům loupežníkům. Nevýhodou je, že o kus dál budete muset z Kovářovo rokle vystoupat zase zpátky nahoru :) Ale neřekla bych, že je to nijak extrémně fyzicky náročné. Průměrně zdatný člověk s tím jistě nebude mít problém. Celkově má tento okruh něco málo přes 2 km, čili ani časově vás tenhle výlet nijak nezdecimuje.



5. Pevnost Josefov


Toto pevnostní město bylo, stejně jako Terezín, vybudováno v 18. století na příkaz císaře Josefa II. jakožto posílení severní hranice. Původně se jmenovalo Ples, později bylo přejmenováno na současný název Josefov jako pocta jeho zakladateli. Od roku 1948 je Josefov součástí města Jaroměř.

I přestože zde byly navršené obranné valy, vyhloubené příkopy a vznikl zde velmi rozsáhlý labyrint podzemních chodeb, Josefov nikdy nebyl uveden do bojové pohotovosti. Po většinu času sloužil pouze jako vězení nebo muniční sklad. Během 1. světové války byla pevnost a její široké okolí využívána jako zajatecký tábor pro italské, litevské, polské, rumunské, ruské a srbské zajatce. V rámci 2. světové války se z ní pak stalo armádní cvičiště. 

V současné době je v Josefově zpřístupněno veřejnosti hned několik objektů. Vojenským nadšencům pravděpodobně neunikne vstupenka All inclusive, která zahrnuje celý komplex včetně muzea, a který přijde na 200,- Kč. Pro amatéry nejspíš postačí vstupné Bastion I. + podzemí (120,- Kč). Veškeré info s otevírací dobou, aktuálními cenami i nejčastějšími dotazy pak naleznete na těchto ofiko stránkách



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.