NEJ výlety v Orlických horách

srpna 10, 2020

Léto 2020 poznamenané koronavirem nám "lehce" narušilo cestovatelské plány, a tak jsme se ve finále namísto zdolávání kanadských vrcholků museli spokojit s trochu menším soustem :) I když mi samozřejmě mrzí, že naše letošní velká dovolená ztroskotala, snažím se to brát pozitivně. Za prvé jistojistě vím, že se do Kanady jednou podíváme a za druhé jsem se koooonečně po dlouhém odhodlávání dokopala k tomu, abych napsala nějaký ten článek i o naší rodné hroudě :) 

Z předchozích příspěvků jste pravděpodobně nabyli dojmu, že neustále trajdáme pouze někde v zahraničí, ale opak je pravdou. Milujeme prodloužené víkendy v ČR i třeba jen jednodenní výletování kdekoliv, kam nás okolnosti zavanou, aniž by to muselo být nutně za hranicemi. V červenci se nám naskytla příležitost strávit rovnou celých 8 dní v severovýchodní části Čech - Orlických horách, takže novou kategorii výletů po České republice rozjedu rovnou pár tipy z těchto končin!



Kde se ubytovat?


  • levnější - Penzion Severák kousek od Rokytnice nabízí dvoulůžkové pokoje s vlastní koupelnou již za 1 100,- Kč. Za stejnou cenu pak můžete přespat i přímo pod Velkou Deštnou v Hotelu Alba. Zde je navíc v ceně ještě snídaně, což se mi zdá za tu cenu vážně super.

  • dražší - sice jsem to zařadila do kategorie dražší, ale nečekejte nic strašného! Řeč je o Amenity Hotel & Resort, který disponuje krásnými moderními apartmánky se snídaní i večeří a vstupem do wellness. 

1. Pevnost Hanička


Orlické hory jsou proslulé svým propracovaným systémem pevností a bunkrů. Tato obranná linie byla vybudovaná před 2. světovou válkou kvůli neustále narůstající hrozbě z německé strany. Ač nakonec pro původní účely nikdy použita nebyla, na zbytky tohoto opevnění tu narazíte doslova na každých pár metrech. Jedním z nejrozsáhlejších a nejvyhledávanějších vojenských objektů v Orlických horách je  právě pevnost Hanička, která nabízí prohlídky i pro laickou veřejnost. 

Dostupnost - nachází se kousek za Rokytnicí v Orlických horách a zajímat vás bude bezplatné Parkoviště Hanička ve vesnici Panská pole. Opravdu přesně takto to zadejte do navigace a modlete se, ať na vás zbude nějaké to parkovací místo. 


V první řadě si udělejte lehkou zacházku o pár metrů zpátky k pěchotnímu srubu Na holém (fotky výše), okolo kterého jsou k vidění i protitankové zátarasy. Odtud se vraťte zpět na parkoviště a pusťte se po nenáročné značené turistické stezce, kde vás cestou čekají další bunkry. Po cca kilometru a půl dojdete ke vstupu do pevnosti. Zde máte možnost si zdarma a zblízka prohlédnout tank či jinou vojenskou techniku. Vstupné do samotné pevnosti pak přijde na 90,- Kč pro dospělého, což není nijak drastické a upřímně jsem čekala i víc. Pokud si chcete být jisti svým místem na konkrétní čas, využijte rezervace na jejich ofiko stránkách. Navrch ještě zmíním pár drobností, se kterými je dobré při prohlídce počítat, zejména jestli plánujete návštěvu s dětmi:

  • trvá minimálně hodinu, během které se prostě nemůžete jen tak otočit a jít zpátky
  • vede podzemím, kde je něco mezi 5-8 °C, takže rozhodně oblečení navíc
  • nutné zdolat 98 schodů dolů a 126 schodů nahoru

venkovní muzeum (bez vstupného)


vnitřní expozice

hoooodně schodů nahorů

další sruby v okolí Haničky



2. Anenský vrch


Když budete mít před nebo po prohlídce čas, patrně ještě omrknete v okolí roztroušené střelecké sruby, kterých je tady opravdu požehnaně. Další možností je pak procházka na nedaleký Anenský vrch. Čekají vás 3 km velmi pozvolného stoupání, při kterých ještě pár bunkrů uvidíte. Dva z nich (R-84 Arnošt + R-85 Anna) jsou dokonce na samotném vrcholku - 992 m. n. m., kde se nachází také vyhlídková věž z roku 2010. Vstupné na ni je zdarma a při dobré viditelnosti můžete zahlédnout Suchý vrch, Králický Sněžník, Sněžku nebo až sousední polské kopečky... což se nám bohužel tak úplně nepoštěstilo :)


... a všudypřítomné bunkry



3. Velká Deštná


Aby těch výšlapů nebylo málo, dáme si ještě jednu procházku, a to rovnou na tu nejvyšší horu Orlických hor - Velkou Deštnou (1 115 m. n. m.). Ale nebojte, nebude to nic drastického. Auto necháváme na bezplatném parkovišti Luisino údolí, kde mimochodem pořídíte od pána z karavanu dokonce i lehké občerstvení, a poté se pouštíme do stoupání.

Neradi chodíme stejnou cestou tam i zpět, takže jsme si trasu koncipovali jako okruh. Vyrážíme tedy po značené modré turistické stezce, od níž se po cca 3 kilometrech odpojujeme a měníme ji na 1,5 km za červenou. Celá tato trasa vede naprosto pohodovým terénem, který zvládne předpokládám úplně každý. Dolů se vracíme o něco prudší a kamenitější zelenou trasou, která ale hodí jen nějaké 2 km. Samozřejmě to můžete i otočit a jít po zelené nahoru a zpátky červená/modrá. Volba je na vás :)

Musím přiznat, že jsem od "nejvyššího hory" čekala trochu víc - ve smyslu prudšího stoupání i výhledu do krajiny. Velká deštná je spíše taková zalesněná vyvýšenina, takže vlastně ani moc nepoznáte, že se k nějakému vrcholu blížíte. Každopádně od roku 2019 se tu nachází moderní rozhledna vysoká 18 metrů, jejíž dřevěné opláštění má údajně symbolizovat kapky deště ve větru.



4. Kostel Neratov


Pravděpodobně ten nejkrásnější kostel, který jsem kdy viděla... a to nejen v České republice. Má docela pestrou historii. První zmínky o tomto poutním místě pochází již ze 17. století, avšak svou barokní podobu kostel získal až počátkem 18. století. Během 2. světové války byl poškozený Rudou armádou a o několik let později jej chtěli komunisti zlikvidovat úplně. Kostel se naštěstí v roce 1992 podařilo zapsat na seznam kulturních památek a od té doby se začalo blýskat na lepší časy.

Rozsáhlé opravy zde probíhaly průběžně mezi lety 2003-2018, a my se teď můžeme pokochat tímto úchvatným výsledkem - zejména nadčasovou skleněnou střechou, která Neratov povyšuje nad ostatní, běžné kostely. Alespoň z mého pohledu. Vstupné se tady neplatí, resp. je dobrovolné, a v rámci prohlídky můžete dokonce vystoupat do útrob kostelních věží. V jedné z nich naleznete i meditační místnost.


+ kousek od Neratova doporučuji ještě velmi fotogenický Kostel sv. Jana Nepomuckého



5. Zemská brána


Když začnete hledat tipy na výlety v Orlických horách, bude Zemská brána určitě mezi prvními výsledky. Jedná se o přírodní rezervaci rozprostírající se v údolí řeky Divoké Orlice a současně je tak pojmenována i velmi atraktivní a nenáročná naučná stezka. Resp. tato trasa je nenáročná, a proto je atraktivní :) Měří jen 3 km, během kterých projdete nejkrásnější úsek Divoké Orlice a z interaktivních tabulí se dozvíte spoustu zajímavostí o místní flóře i fauně.


Většina lidí pravděpodobně túru začíná u kamenného mostu - pomyslné vstupní Zemské brány (viz první foto pod textem), kde můžete auto nechat na parkovišti Bartošovice v Orlických horách. Z opačného směru jsem poslední možnost parkování vyznačila na mapě níže. Bohužel nám osobně přišly 3 kilometry opravdu málo, takže jsme se rozhodli trasu trošku prodloužit :)


NAŠE TRASA

Jako výchozí bod volíme Klášterec nad Orlicí, konkrétně parkoviště vedle obecního úřadu, odkud se necháváme vést modrým turistickým značením, které nás po pár kilometrech napojí na naučnou stezku. Míjíme tedy opět nějaký ten vojenský bunkr, jak se na Orlické hory sluší a patří, poté legendární Ledříčkovu skálu, přecházíme Pašeráckou lávku a skrz křivolaká skaliska dojdeme až k onomu kamennému mostu. Vystoupáme k Orlické chatě, kde je pro nás místní restaurace tak trochu zklamání a pokračujeme po červené Hřebenovce.

Cesta je to pohodová s mírným stoupáním a hlavně... naprosto bez lidí. Po pár kilometrech se od Hřebenovky odpojujeme a pokračujeme dál po neznačených stezkách, což je na mapičce ta dokreslená červená a taky ehm... brutálně křivá čára. Do našeho cíle - Klášterce nad Orlicí - se tedy dostaneme přes osadu Potoky a mise "nejít stejnou cestou zpět" je tímto definitivně splněná! :)


6. Zámek Opočno


Opočno jsem si prozatím dokázala spojit jen v souvislosti s opočenskou zmrzlinou, ale protože se tu nachází i krásný zámek, dáme si na závěr i trochu té kultury :) Výhodou je, že i když neholdujete prohlídkám, můžete omrknout nádvoří a rozsáhlý zámecký park aniž byste platili jakékoliv vstupné. Kdo si naopak libuje v průvodcovských výkladech, historii, ale samozřejmě i nádherných interiérech, rozhodně běžte i dovnitř.


Zámek má momentálně několik prohlídkových okruhů, které cenově vyjdou takto:

  • komplet celý zámek = interiéry + zbrojnice + apartmá Kinských - 250,- Kč
  • interiéry + zbrojnice - 200,- Kč
  • základní okruh = interiéry - 150,- Kč

Aktuální info o slevách, akcích, cizojazyčných výkladech, otevírací době apod. naleznete na ofiko stránkách zde. My jsme absolvovali základní okruh, který trval cca 45 minut, a celkově spokojenost. Průvodce vyprávěl poutavě a uvnitř rozhodně je na co koukat. Plus vám jako bonus doporučím jednu místní kavárnu, kde maj skvělé cheesecaky - narazíte na ni mezi náměstím a zámkem a jmenuje se Valentino Caffé, tak snad vám tu bude chutnat tak jako nám :)


Další tipy na výlety v dojezdové vzdálenosti z Orlických hor jsem sepsala v samostatném článku 5x Náchod a okolí, tak se můžete rovnou inspirovat i tam! Popřípadě popojeďte pár kilometrů do Polska a omrkněte Bludné skály & Rašeliniště pod Zieleńcem.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.