Divnomísta v Plzeňském kraji

dubna 26, 2021


V poslední době se většina lidí soustředila chtě nechtě pouze na výlety ve svém blízkém okolí. V rámci toho mi napadlo sepsat alespoň pár míst v Plzeňském kraji, která byste v těchto končinách třeba tak úplně nečekali. Tipů na "divnomísta" jsem měla poměrně hodně, ale rozhodla jsem se vybrat 5 z nich. Na další možná přijde řada někdy v budoucnu. Tak co znáte všechna nebo už balíte batůžek? :)





1. chaloupka Mantov


"K lesu vchodem, k Ivanovi zády!" Tak to je pravděpodobně to první, co vás při pohledu na tohle místo napadne. Žádná Baba Jaga ale z chaloupky na kuří nožce nevykoukne. Stojí totiž uprostřed řeky Radbuzy na žulovém pilíři bývalého železničního mostu. 

Teď se samozřejmě nabízí otázka, jak se na takové unikátní místo tento tajemný dřevěný srub dostal. Údajně jej tady svépomocí postavila skupinka kluků z letního tábora někdy okolo roku 1993. Do bunkru se pak dostávali pomocí kladky a lana, ovšem dnes už to možné není. V podstatě se do ní nedá dostat nijak, jelikož schůdky byste na pilíři hledali marně. Interiér si tedy můžete leda tak představovat :)

My jsme tento výlet podnikli na jaře 2020 na kole a cestou jsme potkali lidí, že bychom je spočítali na prstech jedné ruky. Bohužel během covidového roku se chaloupka dostala do hledáčku obrovské spousty lidí a zejména o víkendech se k ní vydávaly doslova davy. A co si budem povídat, ne všichni výletníci se umí chovat že? A to je také hlavním důvodem, proč se nyní (březen 2021) spekuluje o tom, že chata půjde k zemi. 

AKTUALIZACE: chaloupka byla v květnu 2022 opravdu stržena, bohužel tedy o jedno "divnomísto" méně :(



Dostupnost: Mantov naleznete kousek od obce Chotěšov, na google mapách vám pomůže heslo "chata na pilíři", na mapy.cz pak "pilíř mostu bývalé vlečky". Výhodou je, že se chaloupka nachází pár metrů od jezu a místní okolí přímo vybízí k procházce. Např. přímo z Chotěšova se sem dá krásně dojít podél řeky po modré turistické značce.




2. Stonehenge Koloveč


Ač je Stonehenge neodmyslitelně spjatý s Anglií, nemusíte si hned běžet vyřizovat pas, abyste jej spatřili. V západních Čechách tu totiž taky jeden máme a viděli jste jej dokonce už na úvodní fotce tohoto článku. Sice není na seznamu památek UNESCO jako ten anglický (kam bych se mimochodem taky ráda podívala), ale i tak pokud budete mít cestu kolem, určitě se tady zastavte.



Menhiry tady začala stavět skupinka místních nadšenců, kteří prý chtěli krajinu něčím zpestřit, aby nebyla tak jednotvárná. No... a to se jim teda rozhodně povedlo! :) Obří kameny tvoří různé obrazce a každý z nich má svůj význam. Nejsou rozestavěné jen přímo u silnice, ale zasahují i na okolní louky a pole. Při návštěvě nezapomeňte odbočit ani do lesa, protože Kolovečský Stonehenge se rozhodně nesládá jen z té části, kterou uvidíte z parkoviště. 


Dostupnost: Stonehenge se nachází nedaleko vesničky Těšovice. Na google mapách jej najdete pod pojmem "Stonehenge u Kolovče", na mapy.cz ale musíte zadat "Srbické Stonehenge". Zaparkovat se dá přímo u prvních kamenů, pokud budete mít štěstí a budete tu sami jako my. Míst na parkování tu totiž není příliš. Případně by se dalo dojít z Těšovic, což by byla necelá kilometrová procházka.






3. Kostel duchů Luková


Obyčejně kostely a jiné církevní památky nijak zvlášť nevyhledáváme, ale tenhle kousek není tak úplně obyčejný. Zvenku tak sice vypadá, ale vnitřek vás jistojistě překvapí svou nevšední atmosférou. V dřevěných lavicích jsou totiž usazené postavy oděné do bílých rouch. Sedí shrbeně, beze slova a díky kápím na hlavách nemají ani žádnou konkrétní podobu. Mají znázorňovat věřící obyvatele vesnice - sudetské Němce, kteří dříve tento kostel navštěvovali. No, upřímně, přijít sem v noci a vidět tenhle výjev, asi v čistých kalhotách neodcházím :)



Kostel sv. Jiří pochází ze 14. století, a velmi dlouho byl v dezolátním stavu. Změna nastala až v roce 2012, kdy student Jakub Hadrava vytvořil 32 unikátních soch a instaloval je přímo do interiéru. Jedná se vlastně o látky napuštěné sádrou, ale každá ze soch prý byla vymodelována na opravdových lidech. Díky tomuto počinu zájem o polorozpadlý kostel prudce stoupl a z dobrovolných příspěvků je teď možnost financovat nutné opravy. Tak snad se kostelu blýská na lepší časy.


Dostupnost: Tato raritka leží skoro na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje nedaleko obce Manětín. Luková je malinká vesnička o pár usedlostech, takže najít Kostel sv. Jiří nebude představovat nijak velký problém. Zaparkovat se dá přímo u něj. 


Problém by mohla představovat pouze "otevírací doba", jelikož kostel je zpřístupněný pouze v SOBOTU, a to od 13 do 16 hodin. Více informací můžete případně získat na těchto ofiko stránkách nebo na FB jako Kostel duchů.





4. Kaolinový důl Nevřeň


Viděli jste pohádku Čertí brko? Pak už jste nějaké střípky z nevřeňského dolu zahlédli, jelikož záběry u Lucifera se natáčely právě tady. To jsem to ale vzala trošku od konce. V Nevřeni se totiž kaolin těžil hlubinnou metodou již od roku 1870 a poté dalších necelých 30 let. Od té doby se tu ale nic nedělo, až díky pohádce si konečně tohoto zapomenutého pokladu někdo všimnul. Kvůli filmovému "peklu" se vytvořil vstupní portál a později (v roce 2019) se kaolinový důl zpřístupnil široké veřejnosti. Nyní je možnost jej navštívit prostřednictvím komentované prohlídky, kde se dozvíte spoustu zajímavostí a na vlastní oči spatříte ty úchvatně bílé chodby. Celkem je tu vykutáno cca 1300 metrů podzemních chodeb, z nichž přístupných je 700 metrů. Lepší něco než nic ne? :)

Dostupnost: Nevřeň leží pár kilometrů od Plzně ve směru Karlovy Vary. Do navigace zadejte "Centrum Caolinum" a nemůžete to minout. Výhodou je i jejich vlastní parkoviště, ale výši parkovného bohužel netuším, jelikož jsme se sem z Plzně vydali na kole. Pro cyklistické nadšence vřele doporučuji. Od našeho bytu ke kaolinovému centru nám to hodilo cca 21 km a trasa to byla úplně pohodová. Na místě jsou i stojany na kola, takže pokud toužíte po nějakém pohybu, směle do toho! :)


Pak tady máme ještě dvě důležité věci. V první řadě je to REZERVACE vstupenky! Většina prohlídek totiž bývá vyprodaná, takže zavolejte předem, ať vám vstupenku podrží na pokladně (info a kontakty zde). Pro dospělého to přijde na 150,- Kč, pro dítě pak na rovnou stovku. Pozitivní je, že lze platit i kartou. 


Druhá věc je ta, že musíte přijít včas! A to nejen z důvodu včasného vyzvednutí vstupenek, ale hlavně kvůli tomu, že vstup do dolu není přímo u kaolinového centra, ale musíte si tam dojít. Zabere vám to nějakých 20-30 minut příjemné cesty lesem, kterou si (hlavně) děti můžou zpestřit pěkně zpracovanou naučnou stezkou POD ZEMÍ. Na závěr bych ještě zmínila nutnost vhodného oblečení. Určitě si s sebou vezměte pohodlné boty, tzn. žádné žabky, a klidně nějakou tu vrstvu na tělo navíc. V dole je totiž okolo 10 °C, takže i když venku bude hic, dole byste mohli pěkně klepat kosu.






5. Buddhistická stúpa


Poslední tak trochu nevšední místo ve vás může opět evokovat pohádku. Dovolenkovou pohádku kdesi ve východní/jihovýchodní Asii! Přesně tam si totiž buddhistickou stúpu představuji. Při našem putování Thajskem a Japonskem jsme buddhistických svatostánků viděli ohromné množství, ale kdo by něco podobného čekal kousek od Spáleného Poříčí?


Zajímavé je, že se jedná o vůbec první buddhistickou stavbu v České republice (od září 2014). Stúpa je poskládaná z žulových bloků do výšky 7 metrů a svým tvarem má připomínat sedícího Buddhu. Právě Buddha je totiž symbolem klidu a míru. Ač se pár metrů odtud nachází Centrum pro meditaci, meditovat v blízkosti Stúpy osvícení je umožněno i široké veřejnosti. Kdo by se na to necítil, může stavbu alespoň obcházet po směru hodinových ručiček a pozitivně tím ovlivňovat svou mysl. No pár koleček jsme si dali... i s kočárem :) Dále je možné si v její blízkosti přát něco pro dobro ostatních. A kdo by nechtěl absolvovat ani jedno z výše zmíněného, pokochá se alespoň překrásným výhledem na okolní krajinu.




Dostupnost: Buddhistická stúpa leží pod Těnovickou skálou (580 m. n. m.), a nejbližší obcí jsou tak Těnovice. Výhodou je, že můžete dojet víceméně přímo k meditačnímu centru. Cca 100 metrů od stúpy je totiž k dispozici bezplatné parkoviště. Tohle jsme ale jako výhodu neshledali. Přece jen, kdo by stál o 100 metrovou procházku, že? Výlety typu přijet, popojít pár metrů, vyfotit a zas odjet nás tak úplně nenaplňují, proto jsme se rozhodli dojít sem z nedalekého Mešna.


Nevede tudy žádná naučná stezka, vlastně ani žádná značená turistická trasa, a tak jsme se vydali po lesních cestách (na mapy.cz značeno šrafovaně). Nakonec z toho byl příjemný 7 km dlouhý okruh, který se dá zvládnout i s terénnějším kočárkem.


cesta z Mešna a Těnovické skály:



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030









Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.