Plitvická jezera - kompletní info

července 14, 2021


Tohle místo bylo ve skutečnosti jediným důvodem, proč jsem kdy toužila po cestě do Chorvatska. Svůj názor jsem nakonec naštěstí přehodnotila, jak jste se dočetli v prvním článku, a konečně jsem si udělala vlastní obrázek i o tomhle absolutním chorvatském must see. Jinak se to říct nedá.


Plitvická jezera se nacházejí v Licko-senjské župě na řece Korana a jsou, jak všichni víme, nejznámější národní park Chorvatska. Dokonce figurují i na seznamu památek UNESCO, a proto jsou samozřejmě také i nejnavštěvovanější. Každoročně se sem vydává cca 1,5 milionu lidí. Jojo, je to trošku masovka, ale i tak to stojí za to. Příroda je tady naprosto úchvatná a neznám nikoho, koho by ta neskutečně průzračná modrá voda nenadchla. Pojďme si tedy dát pár tipů, jak si výlet na Plitvická jezera užít na maximum.




KDY vyrazit?


Dle mého je přesně tohle ta nejdůležitější otázka. Od té se totiž bude odvíjet všechno, hlavně tedy to, jak moc se budete mačkat v davu lidí, což asi tak úplně nechcete co? My jsme Plitvičky navštívili v květnu, poté co se začala uvolňovat koronavirová opatření. Obecně bylo tou dobou v Chorvatsku naprosté minimum turistů, i tak jsme ale k návštěvě zvolili všední den. Pro jistotu. Rovnou prozradím, že to bylo úplně supr! Parkoviště poloprázdné, u pokladen žádné fronty, a uvnitř v podstatě jen rodiny s malými dětmi + jeden autobus důchodců. Tahle sestavička se pak v areálu parku rozptýlila velmi velmi rychle a my si to mohli projít úplně v klídečku bez toho, aby nám někdo dejchal na záda.


Plitvická jezera jsou otevřena celoročně, ale i tak bych se já osobně přikláněla k volbě spíše jarního termínu, a to především kvůli množství vody. V létě byste šli nejen ve štrůdlu lidí, ale ještě byste toho ani nemuseli moc vidět, protože vlivem sucha se z impozantních vodopádů mnohdy stávají jen lehké čůrky. Na podzim budou určitě velkým plusem krásně barevné scenérie a i množství návštěvníků by mohlo být už snesitelnější. Úplně jinou atmosféru maj pak Plitvičky v zimě. Věřím, že to bude na živo velká nádhera, ale co se naší situace týče, s malou Koblihou v nosítku uklouznout na zmrzlém dřevěném chodníčku, to prostě nechceš. 


Takže když to shrnu - vyhněte se letní sezóně za každou cenu! Pokud to jen trochu půjde, vynechte i víkendy a svátky, zvolte raději nějaký normální nudný den :) Jako poslední důvod uvedu totiž finanční stránku, viz odstavec níže. 




KOLIK to bude stát?


Při návštěvě Plitvických jezer mimo sezónu neušetříte jen nervy, co se přelidněnosti týče, ale i docela dost peněz. Jasně, spousta lidí na výši vstupného tak úplně nekouká, když jde v podstatě o jednorázovou záležitost/výdaj. Nicméně někomu se nějaká ta ušetřená koruna může hodit. Národní park Plitvice rozlišuje čtyři sezóny, podle nichž se odvíjí cena. Jednodenní vstupné pro dospělého vychází takto:


  • listopad až květen - 80 kn
  • červen - 150 kn
  • červenec, srpen, září - 200 kn
  • říjen - 180 kn


Celkem rozdíl ne? A to ještě nekončíme, protože pravděpodobně sem přijedete autem a parkování není v ceně! Platí se zvlášť - buď 8 nebo 10 kn/h (dle sezóny). Motorky parkují zdarma a naopak obytné vozy mají zvláštní sazbu 80 nebo 100 kn/den. Suma sumárum nás tedy Plitvičky v květnu vyšly na 2x 80 kn vstupné + šest hodin parkování čili dohromady 208 kn.


Pokud se nechcete zdržovat stáním ve frontě, doporučuji pořídit vstupenky online. Ale pozor, musí to být alespoň jeden den předem, jelikož při koupi zadáváte konkrétní časový slot, ve kterém do parku vstoupíte. Zkrátka lístky nemůžete koupit online na parkovišti po příjezdu, asi tak :) Pokud jsou vstupenky online vyprodané, nevěšte hlavu. Neznamená to, že jste úplně bez šance, jelikož se pořád drží určitý počet lístků na pokladnách. 





JAKOU trasu zvolit?


V první řadě nutno podotknout, že národní park zahrnuje oblast Upper Lakes a Lower Lakes - Horní jezera a Dolní jezera. Pravděpodobně nelze tak úplně objektivně zhodnotit, jaká část je lepší/hezčí, ale pokud budete mít na Plitvičky vyhrazený celý den, nejspíše stihnete obojí. 


Druhá důležitá věc je, že existují dva vstupy - Entrance 1 (severní) a Entrance 2 (jižní). U obou je pokladna, a u obou je parkoviště. Z mého pohledu je tedy úplně jedno, pro který se rozhodnete, protože mezi nimi jezdí zdarma panoramatický vláček. S druhou linkou vláčku je také možné se přiblížit z Horních jezer ke vstupu číslo dva, ale pozor! Tahle je v plném provozu pouze v letní sezóně! Mimo ni funguje většinou jen o víkendech, anebo taky vůbec, takže si tuto informaci rozhodně raději předem ověřte na ofiko stránkách.


přeprava v NP = vláček, loď + přístaviště



Zajímá vás, jak jsme to udělali my? V květnu, s jedním dnem času a šestiměsíční Koblihou v nosítku jsme se rozhodli pro okruh B, který jsme ale ještě trošku rozšířili. Zaparkovali jsme u vstupu číslo 1, sešli k největšímu místnímu vodopádu Great Waterfall (foto vlevo) a dále pokračovali údolím Dolních jezer, které zahrnuje jezera Novakovića brod, Kaluđerovac, Gavanovac a Milanovac. U jezera Kozjak (P3) jsme nasedli na lodičku a nechali se převézt na druhou stranu (P2). Plavba lodí je také zahrnuta v ceně vstupného a doporučuji toho využít, protože je to pěkné zpestření. Tady jsme si udělali ještě kratší okruh přes Horní jezera, v mapce dokresleno zelenou barvou, a poté se z P2 přesunuli kratičkou plavbou na protější břeh P1, kde jsme se na chvilku vyvalili na dece. 

Vláčkem nebo teda spíš busem jsme se přesunuli z St1 na St2, odkud jsme se pěšky vrátili ke vstupu. Mimochodem tento úsek podle mého určitě stojí za to, jelikož nabízí super výhledy na Dolní jezera z výšky, viz fotky pod odstavcem. Tohle celé nám trvalo zhruba šest hodin, přičemž jsme rozhodně nespěchali. Pokud byste měli méně času nebo naopak byste zde chtěli strávit i více než jeden den, vyberte si z přehledu tras zde. Dokonce je možnost koupit i dvoudenní vstupné a v parku přespat, abyste měli jistotu, že opravdu stihnete projít všechno.





KDE se ubytovat?




  • dražší: Hotel Jezero - výborně hodnocený hotel přímo u vstupu č. 2, noc pro dva tady startuje na cca 3 200,- Kč se snídaní a parkováním, nebo pohádkový pokoj s dřevěným obložením v Ethno Houses Plitvice Lakes Hotel za cca 3 500,- Kč/noc




CO si vzít s sebou?


  • určitě obuv s pevnou podrážkou - některé dřevěné chodníku už očividně něco zažily, takže v žabkách to nebude úplně ideální

  • výbavu na sluníčko - opalovák, brýle, kšiltovku, klobouk, šátek

  • výbavu na déšť - pláštěnku, lehkou větrovku, mikinu

  • svačinu a pití - v areálu parku je několik restaurací a bufetů, které jsou soustředěné vždy u zastávek vláčku a u přístavišť. Klidně si ale přineste vlastní jídlo, nebo alespoň nějakou tyčinku/sušenku, protože tu si pak můžete sníst kdekoliv.

  • kočárek vs. nosítko - z mého pohledu jednoznačně nosítko, nicméně pár lidí jsme viděli i s kočárkem. S ním bych se ale zaměřila pouze na oblast Dolních jezer, kde není až tolik schodů. I tak tam ale nějaké jsou a celkově počítejte s tím, že to bude po lávkách pěkná kodrcačka, takže bych volila nějaký pořádný sportovní kočár pro nechodící dítě nebo naopak hodně lehoučké golfky, které můžete v pohodě poponést, když vám dítko odběhne.

  • za sebe bych ještě doporučila piknikovou deku - brali jsme ji hlavně kvůli Nině, aby se trochu prolezla a nebyla celý den na střídačku v autosedačce a v nosítku. Jinak je tu ale spousta piknikových stolů a laviček, nemusíte mít tedy úplně strach, že by nebylo, kde si odpočinout.

  • do NP Plitvická jezera mohou i pejsci, nemusíte tedy svého mazlíčka nechávat doma. Musí však být na vodítku a určitě mu vezměte nějakou vodu, protože v jezerech se nesmí koupat ani lidi, ani psi.

  • nabitý foťák/mobil - abyste si kousek té nádhery odnesli s sebou :)


A teď už nezbývá než popřát vám krásný výlet! Doufám, že si ho užijete, tak jako my. Pokud byste se odtud přesouvali jižněji směrem k Zadaru, určitě pročtěte i článek Zadar + 6 tipů na výlety. Najdete v něm další suprová místa, která rozhodně stojí za omrknutí.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




2 komentáře:

  1. Ahoj Terko, díky za tipy z jezer, Zadaru i okolí Senje! V příštím týdnu se tam budeme poprvé pohybovat. Načerpal jsem spoustu inspirace. Pozdravuj Pepu s Ninou a mějte se fajn! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak parádička, to jsem moc ráda :) Užijte si to na maximum!! :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.