Saxer Lücke + střípky z Lichtenštejnska

října 12, 2021

Jedna z posledních zastávek při našem týdenním švýcarském tripu byl právě horský průsmyk Saxer Lücke, a já jsem zpětně moc ráda, že jsem jej do itineráře zakomponovala. Tento průsmyk se nachází ve výšce 1649 m. n. m. a leží na hranici mezi kantony Sankt Gallen a Appenzell Innerrhoden v horském masivu Alpstein. Přímo nad ním se tyčí křivolaké vrcholky s názvem Chrüzberg (2065 m. n. m.), kvůli kterým sem jezdí fotografové ze všech koutů Evropy.


Trasa na Saxer Lücke


Podle prvotně vygooglených informací to vypadalo, že výšlap na Saxer Lücke odpískáme hnedka z kráje. Všude jsem se totiž dočetla o několikahodinové túře, při které je nutné zdolat převýšení v podobě 1300 výškových metrů. Už jen tohle napovídá, že to není úplně brnkačka, a s Koblihou v nosítku jsme něco takového fakt absolvovat nechtěli. 

Hledala jsem tedy dál... a našla! Sice budeme muset jít stejnou cestou tam i zpět, ale čert to vem... Pro přehled tedy výchozí body takto:

  1. z Brülisau - tohle je ta těžší možnost. Z Brülisau vyjedete lanovkou na Hoher Kasten a pak pokračujete hřebenovkou až k Saxer Lücke. Tam ale musíte sejít do údolí do Bollenwees a okruhem se vrátit zpět do Brülisau. Dohromady to hodí nějakých 16 km a rozhodně ne úplně jednoduchým terénem, tak bacha! Ceny za lanovku a jízdní řády na Hoher Kasten najdete zde (k roku 2021 pro dospělého jedna cesta 28 CHF, zpáteční 46 CHF). Samozřejmě můžete jít i pěšky, ale to už se vám z toho pravděpodobně stane vícedenní záležitost.

  2. z Frümsen - naše kratší varianta. Startujeme z městečka Frümsen, kde se dá u dolní stanice lanovky bezplatně zaparkovat. Do google navigace zadávejte Frümsen, Luftseilbahn Staubern. Jízdenky se kupují v automatu, přičemž jednosměrná pro dospělého přijde na 18 CHF, zpáteční pak na 36 CHF. Více info o cenách a jízdních řádech na ofiko stránkách. Z vrcholu Staubern vás pak čeká cca 3 kilometrová cesta k Saxer Lücke. Tou samou se následně budete muset i vrátit.



Naše cesta


Tak jo, pojďme trochu konkrétněji. Auto necháváme na parkovišti u lanovky ve Frümsen a chvilku se rozhodujeme, zda vůbec má smysl jet nahoru. Při pohledu vzhůru totiž vidíme jen mlhu... jinak vůbec, ale vůbec nic. Ani nevíme, jestli tam prší, svítí sluníčko, či co se tam vlastně děje. No... při nejhorším za 18 stovek vyjedeme nahoru, dáme si kafe a zas sjedeme dolů, zkrátka takový fajnový rodinný low cost výlet :D Ale už jsme tady, tak to prostě riskneme a budeme doufat, že se ta mlha rozptýlí. V automatu pořizujeme rovnou zpáteční jízdenky za 36 CHF pro jednoho. Lze platit kartou i hotově, ale pozor, automat neakceptuje žádné slevové karty, ať už studentské nebo regionální. Vybíráte tedy jen mezi dvěma tarify - dítě do 16 let nebo dospělí. I tak se jedná o jednu z těch levnějších lanovek ve Švýcarsku, takže nemusíte smutnit.


Lanovka je kabinová a v sezóně odjíždí každých 20 minut. Když je nějaký vytíženější den nebo hodina, jezdí i častěji, ale minimum pro odjezd mimo jízdní řád jsou tři lidi. A my jsme dva... a půl... takže musíme čekat, protože jsme tu úúúplně sami. Jinak se do kabiny vleze 8 lidí a cesta nahoru zabere zhruba 8 minut. Rychlovka. Zajímavostí je, že se jedná o první lanovku na světě, která funguje díky solární energii.

Na horské chatě Berggasthaus Staubern je možné se občerstvit, dojít si na WC nebo tu i přespat. Veškeré info o otevírací době či cenách pokojů zde. Vedle budovy narazíte na rozcestník a překvapivě půjdete za směrovkou s názvem "Saxerlücke 1 h 20 min". Druhým směrem byste po hřebeni došli až k Hoher Kasten (viz delší varianta). Plus je odtud i super výhled, kdy při dobré viditelnosti dohlédnete až do Lichtenštejnska, ale my bohužel po příjezdu vidíme velké kulové, takže se moc nezdržujeme a rovnou vyrážíme...


Trasa k Saxer Lücke není nijak zvlášť dlouhá, jen počítejte s tím, že je dosti kamenitá. Na začátku vás čeká i pár úseků se zábradlím, nic hrozného, ale rozhodně dobré trekové boty a vhodné oblečení s sebou. Mlha ustupuje jen velmi pozvolna, spíš se tak líně povaluje v údolí a sem tam z něj něco poodkryje. Občas z ní vykoukne jedno z jezer - Sämtisersee nebo Fälensee, obě najednou samozřejmě ne :) Občas se zarazí o skalní převis, což ve mě vyvolává vzpomínky na úžasnou italskou Secedu. Ona ta mlha má něco do sebe, to jako joo, ale i tak bych raději dnešní cíl viděla na vlastní oči, a ne si ho jen představovala pod vrstvou mraků...


Horské štíty Chrüzberg se nám ukážou až v úplném závěru trasy, a to ještě pouze na pár minut, ale zato v celé své kráse! To, že máme neuvěřitelné štěstí, si uvědomíme hned vzápětí, kdy se vrcholky opět ztratí v mlžném oparu. Ale alespoň krátká kochačka a pár rychlých fotek z toho káplo.

...chvíle napětí a pak tradááá


Tady si můžete ještě udělat zacházku do Bollenwees a k jezeru Fälensee. Trasa vede cik cak sestupem do údolí a vám se tak prodlouží zhruba o kilometr v jednom směru. Většina lidí se tam vydává s vidinou oběda v Berggasthaus Bollenwees, kde mají vyhlášené rösti. My se ale vracíme už zpátky ke stanici lanovky. Údolí se nakonec krásně vyjasnilo, takže už dohlédneme na pasoucí se krávy a v dálce můžem spatřit dokonce hladinu jezera Bodensee. Celkově bych řekla, že jako půldenní výlet je tahle procházka k Saxer Lücke naprosto ideální, i za cenu té loterie, zda vůbec něco uvidíte :) Skvělý byl také fakt, že jsme za celou dobu potkali asi tak pět lidí, ideálka. Až při odjezdu jsme na chatě Staubern narazili na větší skupiny, holt obědový čas...



Lichtenštejnsko


K tomuhle článku o Saxer Lücke si s dovolením připíchnu ještě Lichtenštejnsko, a to zkrátka proto, že je odtud co by kamenem dohodil. Z Frümsen to není k lichtenštejnským hranicím ani 5 km, tahle návštěva se tedy vyloženě nabízí. V červenci jsme ale upřednostnili Sankt Gallen, a Lichtenštejnsko přišlo na řadu až při návratu z našeho zářijového italského roadtripu. Tak jako tak, oboje sloužilo jako výchozí bod na noční přejezd domů - kvůli Koblize totiž většinou plánujeme delší cesty na noc.


Lichtenštejnsko v bodech:

  • jeden z evropských ministátů
  • jeho rozloha čítá pouhých 160 km² a žije tu asi 39 tis. lidí
  • státní zřízení je knížectví
  • hlavním městem je Vaduz, největším Schaan
  • úředním jazykem je němčina
  • platí se tady švýcarskými franky (CHF)
  • jejich SPZ bezpečně poznáte - jsou černé


Dvakrát jsme přijížděli z jihu a kopírovali tak švýcarsko-lichtenštejnskou hranici. Dvakrát nás přímo ze silnice zaujal úchvatný hrad na kopci. Na podruhé jsme ale měli více času na hledání... Hledání je v případě Lichtenštejnska trochu přehnané označení, když tam úplně není, kde se ztratit. Odbočíte, ujedete pár kilometrů a prostě narazíte na to, na co narazit chcete. Takže dámy a pánové hrad Gutenberg v nejjižnější vesnici Balzers. Řekla bych, že z dálky je mnohem krásnější, ale ani z blízka není tak úplně k zahození, protože se jedná o jeden z nejlépe dochovalých zdejších hradů. Zaparkovat se dá zdarma u rybníčku na Rietstrasse a kolem vinic pak jednodušše dojdete rovnou ke Gutenbergu. Nádvoří je volně přístupné, ale prohlídky budou pravděpodobně jen na objednávku, můžete mrknout na ofiko stránky.


Odtud už se přesouváme jen do hlavního města - Vaduzu. To by se dalo rozdělit na dvě části - spodní jakožto pěší zónu s obchody, kavárnami, radnicí, katedrálou, muzei atd., a horní část v podobě Vaduzského hradu. Auto necháváme na parkovišti v centru, jelikož o víkendu se tady dá parkovat zdarma (v týdnu 1,50 CHF/h), a jdeme to tu omrknout. Když pominu kostel, tak centrum působí velmi moderním dojmem a je to v podstatě dost rychlá záležitost. 

Hrad Vaduz byl postaven na skalnaté plošině přímo nad městem (spíš vesnicí), a nyní je oficiálním sídlem lichtenštejnské knížecí rodiny. Pokud jste toužili po prohlídce, tak vás ale zklamu, protože veřejnosti je zpřístupněn jen jeden den v roce - na Nebevzetí panny Marie (svátek Staatsfeiertag). Normálně se k němu dá alespoň dojít a omrknout jej zvenku, ale při naší návštěvě byla zrovna přístupová cesta v rekonstrukci. 


No a tohle je z naší rychloprohlídky Lichtenštejnska vše. Věřím tomu, že by se tady dalo strávit mnohem více času, zvlášt když má místní krajina ten typicky alpský ráz. Já si třeba do kategorie "na potom" ukládám panoramatickou stezku s poetickým názvem "Cesta kněžny Giny". Lichtenštejnsko by pro vás mohlo být tou pravou volbou, i pokud jste milovníci zimních sportů. Mezi vyhlášená lyžařská střediska patří určitě Malbun či o něco menší Steg.



Kde se ubytovat?


Spíš vám rovnou řeknu, kde se NEubytovat - v Lichtenštejnsku. Ceny jsou tady nasazené ještě výše než ve Švýcarsku, a to už je co říct, že jo... Navíc je tu dost poskrovný výběr.  Kde tedy zvolit ubytování, když chcete navštívit Saxer Lücke i Lichtenštejnsko? Zkuste tohle:

  • levnější: Flexy motel Buchs - ubytování se self-checkinem a parkováním zdarma, ceny tady startují na cca 2 400,- Kč/noc za dvoulůžkový pokoj s koupelnou; popř. Hotel Sonne, ve kterém seženete pokoj za cca 3 000,- i se suprovou snídaní





Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.