Toskánský roadtrip včetně itineráře

listopadu 01, 2021

Obecně Itálii zbožňuju a hrozně ráda se sem vracím. Fascinuje mě, že každý její kout je úplně jiný, ale přesto ten základ zůstává - příroda, historie, památky, nákupy a skvělé jídlo, zmrzlina a víno. Samozřejmě i v Toskánsku najdete od všeho trochu a od něčeho možná ještě víc, je to taková italská perlička, řekla bych. Na své si tu přijdou především milovníci městské turistiky, protože každé druhé město či městečko je něčím význačné a zajímavé, plus většinou i zapsané na seznamu památek UNESCO, kterých je v Toskánsku vážně ohromná koncentrace. Vedle nešlápnete ani pokud si chcete odpočinout od ruchu velkoměsta. Zvolíte raději plážové povalování u moře, nebo se přesunete jižněji, abyste si ve stínu cypřišů vychutnali víno z místních vinic?


Toskánsko jsme měli v hledáčku již delší dobu, a než se svět zbláznil s koronavirem, koupila jsem na květen 2020 dokonce i letenky. Jenže situace byla v té době stále špatná, hranice byly zavřené a lety zrušené. Zrušit se mi povedlo i většinu ubytování, až na jedno ve Florencii, které mi vystavilo voucher. Nechat ho propadnout by byla ale věčná škoda, a tak jsem se vrhla do plánování. Jak jsem již zmínila, zajímavých míst je tady neskutečné množství a bylo mi jasné, že musím vybírat pečlivě. Svůj geniální itinerář pak představuju Pepovi. "No, to si děláš pr..., že kvůli jednomu ubytování pojedeme na 10 denní okružní jízdu!!". Ale... já umím být přesvědčivá :) a myslím, že nakonec toho nelitoval, protože to bylo super. Jakože ne, že bychom si odpočinuli, to zas ne, ale i tak to bylo super!

Mimochodem koho by zajímalo, jak se sem dostat letecky, tak jako nejvýhodnější mi přijdou lety do Pisy a Florencie (obojí Ryanair). TIP: kombinace letenek - přílet do Pisy a odlet z Florencie nebo naopak podle toho, jak to bude nejlépe vycházet cenově. Nejen že ušetříte peníze, ale i čas, protože se nebudete muset vracet zpět do jednoho města. 




Náš itinerář


Program jsem ladila dle vlastních preferencí, především ve snaze alespoň trochu vybalancovat tu drtivou převahu městské turistiky. Proto jsem se rozhodla strávit prvních pár dní u jezera Garda, abychom najeli do "módu dovolená" a užili si i nějakou tu přírodu. Poté nás čekal jeden delší přejezd do naší jediné jisté zastávky - Florencie. Jasně, mohli jsme cestou zastavit ještě v Mantově, Bologni, Modeně či Ferraře, jenže tímto stylem by se tam dal strávit třeba i půl rok, a my měli vyhrazených jen deset dní, takže třeba někdy příště :)

Zpáteční cestu jsem pak naplánovala skrze Švýcarsko a to hlavně z důvodu dálničních poplatků. Trasa přes Itálii-Rakousko vycházela časově asi o půl hodiny lépe, ale museli bychom znovu platit rakouskou dálniční známku a průjezd přes Brennerský průsmyk, což se nám samozřejmě tak úplně nechtělo. Oproti tomu švýcarskou dálniční známku jsme měli koupenou již z červencového výletu, a protože platí po celý rok, mohli jsme ji ještě v klidu využít. Navíc ve Švýcarsku se nám dost zalíbilo, takže když byla možnost vidět z něj dalších pár kousků, nebyl důvod váhat.


1. DEN 

Lago di Tenno, Riva del Garda

noc Albergo Villa Mimosa


2. DEN

Lago di Garda

noc Albergo Villa Mimosa


3. DEN

Lago di Garda, Sirmione

noc Pensione Mercedes


4. DEN

Verona, Florencie

noc Sognando Firenze


5. DEN

San Gimignano, Siena

noc Hotel More di Cuna


6. DEN

Val d´Orcia

noc Az. Agr. Il Cavalleggero


7. DEN

Volterra, Pisa

noc La Pieve di Luca


8. DEN

Cinque Terre

noc La Pieve di Luca


9. DEN

Outlet Milan

Švýcarsko - Bellinzona 

noc Agarone-Romitaggio


10. DEN

Švýcarsko - Corippo, Valle Verzasca

Lichtenštejnsko

cesta autem na noc



Pokud by vás zajímala nějaká čísla, tak za těchto našlapaných 10 dní jsme ujeli více než 2 700 km. Samozřejmě s autem jsou spojené i další poplatky, které je na této trase (s tímto itinerářem) nutno zohlednit. Takže abyste zhruba věděli, do čeho jdete:


  • rakouská dálniční známka - 9,50 €
  • Brennerský průsmyk - 10 €
  • italské dálnice (mýtné brány) - cca 1500,- Kč
  • celkem parkování - cca 800,- Kč
  • švýcarská dálniční známka - 40 CHF 




Florencie


Pojďme začít rovnou touto toskánskou metropolí, do které každoročně zavítá na miliony turistů. Významným kulturním centrem se stala již v 15. století, v období renesance, čemuž velmi přispěl legendární rod Medicejských. Byla to jedna z nejbohatších a nejmocnějších rodin ve Florencii a právě oni měli na zdejší politický i kulturní život ohromný vliv. Tehdejší rozkvět je tak neodmyslitelně spjat s jejich jménem a dnes si jejich slávu můžeme připomenout i jednou položkou na seznamu památek UNESCO. Souhrnně byste ji našli pod názvem "Vily a zahrady Medicejských". Konkrétně se jedná o 12 vil a 2 zahrady, z čehož 4 vily a zahrada Boboli jsou právě ve Florencii.

Ale UNESCO tady má ještě jeden zářez, a to celé historické centrum města. Povinná je samozřejmě zastávka na hlavním náměstí Piazza del Duomo, kde se nachází úchvatná gotická katedrála Santa Maria del Fiore spolu s kaplí sv. Vavřince a Giottovou zvonicí. 



Druhým záchytným bodem se dozajista stane ikonický most Ponte Vecchio přes řeku Arno, přezdívaný také "Most zlatníků". Musím říct, že mi úplně učaroval... především z dálky. Ono totiž, když po něm přecházíte, tak ani nepostřehnete, že jdete po mostě. Všude kolem vás jsou krámky (překvapivě se šperky), jeden vedle druhého, namačkané vedle sebe, a vy si tak připadáte jako při procházce jakoukoliv jinou ulicí. Ještě nutno podotknout, že neokouzlil jen mě, objevil se např. ve filmu Parfém: Příběh vraha, či inspiroval tvůrce Hry o trůny, kteří k němu připodobnili most ve Volantisu v 5. řadě.



Kousek od Ponte Vecchio pak stojí klenot v podobě světoznámé galerie Uffizi, což bude povinná zastávka pro milovníky umění. K vidění jsou tady díla od věhlasných jmen jako jsou Leonardo da Vinci, Rubens, Botticelli, Caravaggio, Rafaelo, Michelangelo a spousty dalších. Není tedy divu, že se jedná o tu nejnavštěvovanější galerii ve Florencii. Vstupné přijde na 20 € a další info najdete zde.



Pokud umění úplně neholdujete, udělejte si procházku na vyhlídku, kde se vám otevře naprosto famózní výhled na celé město i řeku. Skvěle odtud vynikne i Brunelleschiho kopule patřící k hlavní katedrále a most Ponte Vecchio. Do navigace si zadejte Piazzale Michelangelo a pusťte se do stoupání. Nebojte, není to nic drastického a zvládli jsme se tam dokodrcat i s kočárkem. Vycházeli jsme od věže San Niccoló, která byla původně součástí městského opevnění, a dnes je ni možné vystoupat v rámci prohlídky. Poté jsme míjeli několik fontán, vyšlápli pár schodů a aleluja výhled... ale přístupových cest bude pravděpodobně více. 





Kde se ubytovat ve Florencii?


Více než rok od rezervace konečně uplatňujeme voucher na ubytování v Sognando Firenze. Na rovinu říkám, že tehdy jsem vybírala na základě jiných priorit, protože původně jsme sem měli přiletět = neřešit parkování. Druhá věc, měli jsme jet sami dva, protože Kobliha si ještě lebedila v břiše, ale ani jedno ve finále žádný problém nebyl. Do pokoje nám ochotně přistavili dětskou postýlku a auto jsme nechali kousek od ubytka na parkovišti s automatem s tím, že v neděli se na modrých pruzích neplatí (jinak 1 €/h). 


Každopádně Sognando Firenze můžu s klidem doporučit dál - velice příjemné pokoje, milý personál a fajnová snídaně. Navíc do centra si v klidu podél řeky dojdete pěšky, zkrátka co víc za 1600,- Kč/noc chtít? Ale jestli si představujete něco jiného, tak tady jsou mé další tipy:


  • levné: Guest House Zefiro - výborně hodnocené pokoje s vlastní koupelnou přímo v centru Florencie, vzhledem k umístění a ceně 1100,- Kč/noc bych řekla, že nic levnějšího snad ani není reálné sehnat.

  • střední: BandBFirenze 8 nebo B&B La Nannina - obojí krásné stylové pokojíčky v blízkosti všech florentských must see. Cenově zhruba od 1900,- Kč/noc, dle typu pokoje.

  • luxus: Velona´s Jungle - překrásné originální ubytko s poměrně velkým cenovým rozpětím (od 3 do 6,5 tis. Kč/noc), popř. Canto degli Scali nabízející designové pokoje i apartmány




San Gimignano


Tohle unikátní středověké město leží na náhorní plošině zhruba hodinu cesty od Florencie, takže pokud těmito místy budete projíždět, určitě doporučuji se tady zastavit. A teď co že je na San Gimignanu tak speciálního? Charakteristické je především množstvím kamenných věží, které kdysi vyjadřovaly bohatství a moc rodu. Jednotlivé rodiny se pak ale předháněly, kdo z nich bude mít vyšší věž, až situace došla tak daleko, že radní v polovině 13. století zakázali stavět další. Bývalo jich 72 a k dnešnímu dni zůstalo 15 věží, z nichž nejvyšší je Torre Grossa se svými 54 metry. 


Obecně si k těmhle menším městům nic moc předem nezjišťuji, spíš to beru jako příležitost užít si procházku krásnými historickými uličkami, něco dobrého ochutnat a na co narazíme, na to narazíme. Žádný stres. Pro jistotu raději zmíním dvě věci, které bych tady minout nechtěla. První z nich je Gelateria Dondoli, jejichž zmrzka pravidelně vyhrává světové zmrzlinárenské soutěže a my musíme uznat - je vážně vynikající! Podnik najdete na náměstí Piazza della Cisterna a přehlédnete ho jen velmi těžko, jelikož se před ním dycky táhne fronta... což je polovina problému. Zbytek na vás čeká uvnitř, kde vám z toho množství příchutí půjde doslova hlava kolem, ale myslím, že vedle nešlápnete, ať už zvolíte jakkoliv :) Jako druhou věc bych pak vyzdvihla výhledy, především Punto Panoramico (kousek od P. della Cisterna) a Vista Panoramica v Parco della Rocca jsou za mě nutností.



Z praktické stránky: centrum San Gimignana figuruje na seznamu památek UNESCO a je obehnané hradbami. Vjezd autem je povolen pouze místním, nicméně okolo je několik záchytných, a samozřejmě placených, parkovišť. 



Volterra


A u středověkých opevněných měst ještě chvilku zůstaneme. Volterra sice nemá tolik věží, ani není zapsaná na UNESCO jako San Gimignano ale i tak je turisty stejně oblíbená. Krásně dochované historické centrum s mnoha památkami a přilehlé uličky vybízející k prozkoumávání jsou zkrátka jistota. Volterra se navíc proslavila zpracováním alabastru, určitě tedy narazíte na malé dílny, kde mistři vytvářejí svá umělecká díla v podobě sošek a dalších ozdobných předmětů. V obchodech se suvenýry se to pak alabastrovými věcičkami jen hemží. Pokud nevíte, co si pod alabastrem představit, tak zjednodušeně řečeno vypadá jako mramor, ale je měkčí, proto se také stal oblíbeným materiálem pro vyřezávání drobných detailů. Koho by tato surovina zajímala více, může navštívit přímo muzeum alabastru - Ecomuseo dell'Alabastro.



Z praktické stránky: opět vás čeká parkování před městskými hradbami, na Parcheggio Stazione se třeba platilo 1,50 €/h. Dále doporučuji vyšlápnout na věž Pallazzo dei Priori, odkud je fakt boží výhled na celou Volterru. Výhodou je, že v rámci jednoho vstupného = "Volterra Open ticket" (7 €) se dostanete hned na několik míst současně. My jsme z toho využili tedy zmiňovaný palác na hlavním náměstí, ve kterém najdete muzeum/galerii, a jehož součástí je i věž s výhledem. Jen pozor závěrečné přístupové schodiště není nijak zvlášť široké a nahoře na vyhlídce je místo tak max. pro 3 lidi. Naštěstí se tady v září žádný nával turistů nekonal. Zaběhli jsme také do archeologického parku Enrico Fiumi, kde jsou k vidění zbytky etruské akropole a můžetu tu dokonce sestoupit do původní nádrže na vodu. A jako poslední jsme omrkli římské divadlo a lázně (Teatro Romano e terme) z konce 1. století před naším letopočtem.




Plus si možná Volterru vybavíte v souvislosti s Twilight, konkrétně druhý díl Nový měsíc, kdy se Bella vehementně snažila zachránit Edwarda před rodinou Volturiových právě tady ve Volteře. Ale možná... jsem takový Twilight magor jen já. Každopádně předpokládali byste, že se to natáčelo tady. Aaaa překvápko, nenatáčelo! Doopravdy se záběry z Piazza dei Priori natáčely v jiném toskánském městě - Montepulcianu. A jestli si vzpomínáte na ten moment, kdy Bella přebíhá náměstí skrz fontánu, tak taková není ani ve Volteře ani v Montepulcianu. Chudáci filmaři si ji proto museli uměle vytvořit, aby snímek co nejvíce odpovídal knižní předloze. To by bylo z Twilight světa (i z Volterry) pro dnešek vše :)




Pisa


Vesměs každý, kdo Pisu navštívil, vám bude tvrdit, že je to záležitost tak na dvě hodiny. Bylo mi to trochu divné, ale po vlastní zkušenosti musím souhlasit. Všechny top památky jsou soustředěné na Náměstí zázraků - Piazza dei Miracoli, které je dokonce zapsané na seznamu památek UNESCO. Tou největší atrakcí je samozřejmě Šikmá věž, která nás svou šikmostí poměrně překvapila. Až tak šikmou jsme ji teda nečekali :D Tato 56 metrů vysoká věž s kruhovým půdorysem slouží jako zvonice a v současnosti je vychýlená o cca 4 metry (ale bývala i o 5 m). Nyní většina turistů cítí povinnost se s ní "velice originálně" vyfotit, což musím říct, že je fakt prča to pozorovat. Houfy lidí v prapodivných pózách a fotografové vykřikující povely typu ruka níž, noha doprava atd... ale jako jasný, ať je ta fotka aspoň věrohodná, když podpíráte věž nebo ji nesete na zádech nebo co já vím, že jo? :) Tady bych ještě upozornila na fakt, že některé části trávníku jsou kvůli těmto fotochtivým turistům uzavřené, tak to prosím respektujte a najděte si nějaký neoplocený plácek.


Každopádně není to jediná zajímavá stavba na Náměstí zázraků. Určitě těžko přehlédnete Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie z bílého kamene nebo úchvatné Baptiserium sv. Jana Křtitele s jeho monumentální kopulí. A stále to ještě není vše! Kompletní přehled toho, co jde navštívit i s cenami naleznete na ofiko stránkách zde. Jinak pozor, když vygooglíte "leaning tower tickets" nebo něco podobného, vyběhne vám milion odkazů tvářících se oficiálně, ale účtují si pěkné přirážky. Oficiální stránky jsou opravdu jen Opa Pisa. 



Z praktické stránky: jako první opět zmíním parkování. Tentokrát jsme auto nechali na Parking Via Piave za sazbu 2 €/h a na obhlídku centra Pisy i s obědem nám opravdu stačily dvě hodinky (bez vstupů). A co se toho oběda týče, v uličkách přiléhajících na hlavní náměstí narazíte na velkou spoustu restaurací nabízející různorodou evropskou kuchyni, takže nemusíte mít strach, že byste tady museli bůhvíjak složitě hledat. Navíc pokud budete pokračovat ještě pár desítek metrů, dojdete na pěkné malé náměstíčko s názvem Piazza dei Cavalieri, které za omrknutí určitě stojí.



Tak jooo, to by bylo na úvod vše, ale můžeš rovnou pokračovat  do Sieny a překrásného zvlněného údolí Val d´Orcia



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.