Manchester vs. Liverpool

února 13, 2022


To jsem tak zase jednou kupovala letenky jako vánoční dárek... Abyste rozuměli, Pepovo oblíbeným zahraničním týmem je Arsenal, takže mi napadlo udělat mu překvápko a vzít ho na fotbalový zápas přímo někde u zdroje. Ponořila jsem se tedy do googlení arsenalského rozpisu zápasů a současně jsem se termíny snažila skloubit s letenkami. Když jsem to vzala kolem a kolem, nejlepší a logisticky nejjednodušší variantou se jevil dvoudenní výlet do Manchesteru s obětováním jednoho večera pro Pepovu lásku - fotbal. Konkrétně eňoňůňo, dechberoucí a ultra napínavý mač Manchester City vs. Arsenal. Jenže...


Ve finále ale vůbec nevíme jestli byl eňoňůňo, dechberoucí nebo ultra napínavý, protože ač jsem to měla všecko promyšlené a naplánované, tenhle výlet podle představ zkrátka neklapl. A důvodů bylo vícero...


  • zápas byl, ještě v prosinci, přesunut na náš předpokládaný den odletu, takže bylo jasné, že jej nemáme šanci stihnout
  • začala jsem tedy spekulovat o koupení nových letenek, které byly ale drahé jako prase, takže nic
  • což bylo vlastně štěstí, protože zápas se nakonec přesunul ještě jednou na úplně jiný den!
  • z fotbalového překvápka tedy sešlo poměrně rychle
  • ale... jedno malé překvápko si vezeme s sebou - Kobliha ještě v břiše poprvé letí s námi :)
  • v Evropě se objevuje koronavirus, naštěstí zatím vše jen ve fázi "myjte si ruce" - žádné roušky, žádné omezení v cestování, ubytování apod.
  • ovšem ten největší problém ze všech - v rámci těhotenství mi přestalo chutnat kafe! Fakt čára přes rozpočet s naším kavárenským povalečstvím...




Let do Manchesteru


Manchester je poměrně snadno dostupný díky přímé lince z Prahy, kterou zajišťují hned dva lowcosty - Ryanair a EasyJet. A protože je výlet v plánu na konec února, totál mimo sezónu, jsou i ceny letenek dost nízko. Zpáteční let Praha-Manchester tak pro jednoho vychází na 1080,- Kč.


Co se týče dopravy z letiště MAN, nejrychleji se do centra Manchesteru dostanete pravděpodobně pomocí vlakového spojení Northern. Cesta zabere cca 25 minut, záleží na typu vlaku. Nemusíte kupovat nic dopředu, vše vyřídíte a zaplatíte až na místě, ale pro představu mrkněte na ofiko stránky, kde najdete vyhledávání spojů i konkrétní ceny v danou hodinu.




Ubytování v Manchesteru


Ve Velké Británii obecně, a zvlášť ve větších městech, vám ubytování ukrojí velkou část rozpočtu. Proto se snažte bookovat s předstihem, dokud je z čeho vybírat. Já vybrala Holiday Inn Manchester East, který vyšel dohromady na 3380,- Kč na dvě noci za dvoulůžkový pokoj. Obecně mám tyhle řetězce docela ráda. Cenově je to vždycky přijatelné, navíc je v tom i snídaně, a na přespání člověk žádné spešl služby nepotřebuje. Jediná nevýhoda konkrétně tohohle hotelu byla v tom, že není přímo v centru. Museli jsme tak využít bus (č. 201, 203, 205 nebo 206) za cca 2 £. Píšu cca, protože záleží, jestli jedete ve špičce či v nějakou méně vytíženou hodinu. Každopádně jestli si ale představujete něco jiného (blíže k centru), mrkněte třeba tady: 


  • levnější: easyHotel Manchester - opět řetězec nabízející jednoduché pokoje za velmi přijatelnou cenu (cca 1200,- za pokoj pro dva)
  • střední: Abel Heywood Boutique - nádherné stylové ubytko s cenami dle typu pokoje, zhruba od 2 tisíc za noc
  • luxus: Native Manchester nebo CitySuites Aparthotel - obojí krásné moderní a výborně hodnocené apartmány se vším potřebným vybavením




5x Manchester


1) Čtvrť Castlefield - tohle místo je podle mě v Manchesteru vážně top top. Jedná se o bývalou industriální čtvrť, vybudovanou především pro usnadnění transportu uhlí. Tak těžké materiály totiž nebylo úplně jednoduché přesouvat pozemní cestou, a tak se začala využívat energie z řek Medlock a Irwell. Ve druhé polovině 18. století byl Castlefield dokonce propojen s kanálem Bridgewater, který se považuje za vůbec první anglický kanál.

Dnes už se touto cestou samozřejmě uhlí nepřeváží, ale famózní změť vodních kanálů, mostů a skladů z klasických červených cihel tady zůstala. Pro milovníky cihlových budov naprostá pohádka! :) Nabízí se tak velmi příjemná procházka s možností posezení v jedné ze stylových restaurací či v oblíbeném baru.



2) John Rylands Library - v těsném závěsu za Castlefieldem se do mého žebříčku umístila knihovna Johna Rylandse. Byl to jeden z nejúspěšnějších podnikatelů 19. století a když v roce 1888 zemřel, nechala Enriqueta Rylandsová na památku svého manžela postavit tuto úchvatnou knihovnu v novogotickém slohu.

Zvenku vypadá spíš jako katedrála a zevnitř... zevnitř vlastně taky. Připadala jsem si tady jako v Potterovských Bradavicích, opravdu jako někde na hradě - dlážděné chodby, zdobené klenby, krypty a zákoutí. Super zážitek, který můžu jenom doporučit. Navíc se tady neplatí žádné vstupné, takže teď už vás od návštěvy nemůže nic odradit :)



3) National Football Museum - překvapivě tohle nebylo úplně z mé hlavy, ale nějak jsem musela kompenzovat ten zrušený fotbalový zápas že jo :) Musím ale uznat, že to nebyla vůbec špatná podívaná. Vstupné přijde na £ 11 (více info na ofiko stránkách, případně lze koupit i tady), ale nebojte, nebude to zábava v pouhých minutách. Muzeum je totiž obrovská několikapatrová budova a než všechno projdete nějaký čas to zabere. 


Budete mít možnost vyfotit se s vítěznými poháry, omrkout kolekci dresů či se velmi zábavně, interaktivní formou seznámit s historií anglického fotbalu. Ve zvláštním podlaží se pak nachází sekce, kde si malí fotbalisti (vlastně i velký) vyzkouší zručnost s míčem - střely na určená místa, udržení míče ve vzduchu, rychlost střely atd..


4) Manchester United Stadium - nejprve lehká osvěta pro nefotbalový svět (= ehm já + možná i někdo další), v Manchesteru jsou dva fotbalové kluby: Manchester United a Manchester City, a každý z nich má vlastní stadion. My navštívili Manchester United Stadium, který je známý také jako Old Trafford. Tým Manchester City pak hraje na stadionu Etihad.


Do obou můžete zavítat na prohlídku, při které uvidíte tribuny, tunel, jímž se vchází na hřiště, ale i zázemí těchto slavných fotbalových týmů. Více info o cenách a otevírací době na ofiko stránkách United zde a City zde. Pokud po prohlídce úplně netoužíte, zaběhněte alespoň do obrovského fanshopu, kde maj s týmovým logem vše, na co si jen vzpomenete. 



5) Salford Quays - kousek od Old Trafford leží moderní čtvrť Salford, která zde začala vznikat po uzavření Manchesterských doků (1982). Nyní představuje nejen luxusní bydlení, ale i ohromnou spoustu obchodů, barů, restaurací a co hlavně - kulturní vyžití od různorodých výstav, přes divadlo, taneční vystoupení až po digitální umění a workshopy. Mrkněte například tady na ofiko stránky The Lowry. Plus si doporučuji udělat procházku podél Manchester Ship Canal, z promenády uvidíte tuto skleněnobetonovou čtvrť asi nejlépe.



A abysme si trošku rozšířili obzory, na jeden den jsme si udělali výlet do domovského města legendárních Beatles - do Liverpoolu, který je od Manchesteru vzdálený pouhou hodinu jízdy. K přesunu nám dobře posloužil autobus National Express - zpáteční jízdenka vyšla na £ 4,10 pro jednoho. Většinou u těchto společností platí, že čím dřív kupujete, tím méně platíte. Tak... a když jsem z Manchesteru sestavila svých TOP 5, Liverpool by si zasloužil totéž, jdeme na to!



5x Liverpool


1) Royal Albert Dock - slavné doky zapsané na seznamu památek UNESCO nacházející se na břehu řeky Mersey. Ve skutečnosti se jedná o obrovský komplex a zajímavé je, že to byly vůbec první doky, které byly postavené z nehořlavého materiálu - cihel a kovu. V těchto krásných viktoriánských budovách se nyní ukrývají luxusní apartmány, bary, restaurace a také několik vyhlášených muzeí. 


Tím nejprofláklejším je pravděpodobně The Beatles Story, kde se dozvíte vše o členech této notoricky známé kapely, a uvidíte i některé jejich hudební nástroje či osobní předměty. Pro fanoušky lodí bude lákadlem spíše Maritime Museum, které má celou jednu expozici věnovanou Titanicu. Ne, nebyl tady vyrobený, ani odtud nevyplul, ale Titanic měl totiž v Liverpoolu svůj domovský přístav. Třetí muzeum je pak Muzeum otroctví, nebo kousíček od Albertovo doků Museum of Liverpool. TIP1: Pár metrů od posledně jmenovaného narazíte na oblíbený photo spot - sochu kráčejících Beatles. TIP2: Kdyby vás tu předpadl hlad, tak v docích i na promenádě narazíte na spoustu foodtrucků.




2) Plavba lodí - a na nábřeží řeky Mersey ještě chvilku zůstaneme. Právě odtud totiž vyplouvají lodě na okružní plavbu, která poskytne zas úplně jiný pohled na Liverpool. Navíc můžete vystoupit na protějším břehu a omrknout malé, ale dost zajímavé, muzeum ponorek U-boat Story (v ceně plavby). Lístek pro dospělého přijde na £ 11 a pořídíte ho na kase Mersey Ferries (popř. online na ofiko stránkách zde). Přímo před touto budovou je pak molo, kde se jednoduše nalodíte a zase vás sem zpátky přivezou.



3) Liverpoolská katedrála - celým názvem Cathedral Church of Christ in Liverpool patří k anglikánské církvi a jedná se o poměrně novodobou záležitost. Tento impozantní kostel byl totiž postaven až ve 20. století poté, co byla vyhlášena veřejná architektonická soutěž, kterou vyhrál mladičký student Giles Gilbert Scott. Díky němu se Liverpool může pyšnit největší katedrálou v celé Británii a dokonce pátou největší katedrálou na světě. Při její návštěvě můžete, krom obdivování nádherných vitráží, zaběhnout dokonce do bistra umístěného přímo v kostele... celkem moderní pohled na věc, řekla bych. :) Více infa na stránkách zde.



4) Streetart - Liverpool je městem pouličního umění a jeho přítomnost pocítíte v podstatě na každém kroku. Asi nejrozsáhlejším dílem jsou různobarevné sochy japonského umělce Tara Chiezi - SuperLambBanana. Narazíte na ně doslova po celém městě. Určitě tady nebudou zklamáni ani obdivovatelé grafitti. Velmi oblíbeným místem, hlavně pro insta fotky, jsou křídla od Paula Curtise, které na google mapách najdete jako For All Liverpool's Liver Birds. Mimochodem nedaleko nich je i malba Beatles z úvodní fotky. Pro zájemce je hodně malůvek popsáno tady, tak mrkněte. Na závěr ještě zmíním hromádky kamenných kufrů (i se jmenovkami) na ulici Hope Street. Tento počin má na svědomí John King a na google maps zadávejte heslo A Case History.



5) Bary a hospůdky - z Liverpoolu zkrátka nemůžete odjet bez toho, abyste si dali drink v jedné z mnoha tradičních hospod/barů/pivnic. Na největší koncentrace narazíte okolo Mathew street, na které je i slavný Cavern Club, kde Beatles rozjížděli svou kariéru. Táhne se tu ale většinou fronta, a to bez ohledu na denní či noční hodinu. Kousek opodál máte možnost omrknout ještě sochu Eleanor Rigby = známou fiktivní postavu z repertoáru Beatles.



Ubytování v Liverpoolu


Tak to by bylo z utkání Manchester vs. Liverpool pro dnešek vše, necháme plichtu 5:5 - pět zajímavých míst versus pět zajímavých míst :) Pokud by vás ta městská turistika zmohla a chtěli jste v Liverpoolu rovnou strávit i noc, mrkněte na moje tipy na ubytko:

  • levné: Pembroke Studios - pěkné, moderní apartmány za velmi přijatelnou cenu, okolo 1500,- Kč/noc

  • střední: The Castle Collection - opět ubytování apartmánového typu, ve kterém noc přijde na cca 2000,- Kč, případně krásný a skvěle hodnocený hotel The Resident Liverpool (ceny dle typu pokoje)

  • luxus: Hope Street Hotel nebo Malmaison Liverpool - obojí velmi moderní hotely přímo v centru Liverpoolu, Hope Street nabízí dokonce bazén a Malmaison láká na parádní výhled na nábřeží



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.