Prodloužený víkend v Bordeaux

března 01, 2022


Nevím, jak pro vás, ale pro mě je ta zima vždycky taáák dlouhá! Nejsem moc typ, který by si liboval v zimních sportech, snowboard jsem vytáhla dycky spíš jen "abych ho využila, když už jsem ho koupila" a procházky v zimě jsou tak nějak rychlejší než obvykle. Sluníčko moc nesvítí, nedokrvujou se mi ruce (vlastně ani nohy) a je mi prostě zima jako kráva! 


Většinou se tedy snažím najít destinaci, kde je alespoň o nějakých pár stupňů víc než v ČR, což byl letos docela problém. Zimní letové řády jsou každoročně osekané, ale díky koronaviru toho (lowcost) aerolinky zrušily ještě víc než obvykle, a z toho, co zbylo, jsme už bohužel skoro všude byli. Zapeklitá situace... kterou jsem vyřešila nákupem letenek do Bologni. Ty jsem zabalila Pepovi pod stromeček jako dárek, jenže Ryanair přeházel časy letů naprosto nesmyslně, že nezbývalo nic jiného, než to celé zrušit a vybrat něco jiného. A tím "něčím jiným" se nakonec stalo BORDEAUX




Logistické info


V první řadě tedy LETENKY, jejichž pořízení mi zabralo na webu Ryanair doslova jen pár sekund. I jejich heslo "Low fares made simple" tentokrát celkem sedělo - oba lety krásně na čas a cenově zpáteční letenka pro jednoho vyšla na cca 850,- Kč + poplatek za Koblihu 25 € v jednom směru. Letadlo bylo poloprázdné, což pro nás představovalo obrovskou výhodu, jelikož jsme pro sebe měli celou trojsedačku bez toho, abychom si připláceli místa. A sedět pohromadě na dvouhodinovém letu s neposedným batoletem se celkem šiklo :) Naštěstí Nina byla ve fajnovém rozpoložení a vše proběhlo nanejvýš hladce. 


Ve Francii nás čekaly celkem 3 noci, ale neměli jsme tak úplně náladu na čistě městskou turistiku, takže padlo rozhodnutí o PŮJČENÍ AUTA. Díky tomu jsem pak do itineráře mohla zakomponovat i pár zajímavých míst v okolí Bordeaux. Auto vyzvedáváme hned na letišti Merignac u společnosti Goldcar, která sice nemá úplně nejlepší recenze, ale byla nejlevnější a my s ní žádný problém neměli. Spíš naopak. Personál byl velmi příjemný, vůz nám dali dokonce dříve, nenutili nás do žádného dalšího pojištění a ochotně dopsali do dokumentace všechny námi nahlášené "vady" (odřeniny/škrábance). Při vrácení jen opsali čísla z tachometru a zkontrolovali nádrž, nic víc. Půjčení na letišti Bordeaux na dva dny cenově takto:


  • Citroen C3 Aircross (větší auto) se spoluúčastí - 2450,- Kč
  • benzín - 30 € (cca polovina nádrže)
  • dálnice/mýtnice - žádné placené úseky jsme neprojížděli
  • parkovné - 1 € (platili jsme pouze jednou, na Dune du Pilat)
  • autosedačka - měli jsme vlastní, její přeprava byla v ceně Koblihy letenky



Bordeaux


Nebudu si hrát na žádného průvodce, Bordeaux jako takovému jsme totiž až tolik času nevěnovali, spíš jen tak prosvištěli skrz. S placeným parkováním jsme tady počítali, jenže centrum bylo v sobotu v poledne (?!) ucpané jako blázen a my rozhodně nechtěli strávit X hodin v kolonách. Na scénu tedy přichází rychlá improvizace. Do navigace zadáváme jedno z bordeauxských must see - Cité du Vin, které je trošku vzdálenější od historického centra. Nejenže se nám tímto podaří vyhnout nehezké dopravní situaci, ale ještě navíc parkujeme zadarmo - konkrétně ulice Rue de Ouagadougou, odkud vyrážíme na prohlídku města.

První zastávkou je již zmiňovaná supermoderní budova muzea Cité du Vin, kde víno poznáte doslova od A do Z. Více info k vidění na ofiko stránkách. Tady by se nabízelo skočit na tramvaj a do centra se nechat dovézt (linka B, info o MHD zde), ale my v rámci krásného počasí volíme raději procházku podél řeky Garonny po suprové široké promenádu, u které navíc narazíte na spoustu kaváren a restaurací. No s kočárem to tam svištělo jako blázen :) 


V Bordeaux si přijdou na své především milovníci architektury, rozsáhlý městský komplex i nábřeží řeky Garonny totiž figuruje na seznamu památek UNESCO. Tři místní katedrály jsou navíc zahrnuty i v zápisu "Poutní místa do Satiaga de Compostely ve Francii": Cathédrale Saint-André, Basilique Saint-Michel a Basilique Saint-Seurin. 

Zkrátka poznáváním Bordeaux byste mohli strávit klidně týden... který ale nemá každý k dispozici co? :) Pokud jste hodně limitováni časem, určitě zaběhněte omrknout alespoň zvonici Grosse Cloche a bývalou městkou bránu Porte Cailhau. Velkým turistickým lákadlem je také historické náměstí Place de la Bourse, kde díky obrovskému vodnímu zrcadlu můžete pořídit skvělé fotky, ale bacha, v zimních měsících budete o odraz ve vodě ochuzeni. Jo a abych nezapomněla, určitě si také dopřejte chvilku klidu a ochutnejte místní dobrotu canelé = malá bábovička s křupavou kůrkou a vnitřkem vonícím po rumu a vanilce.



Tipy na ubytování - noc přímo v Bordeaux nám do harmonogramu vůbec neseděla, jelikož auto jsme vraceli už večer (na letišti) a hned ráno nám to letělo. Z tohoto důvodu jsem zvolila přespání přímo na letišti v Ibis Budget Aéroport, kde pokoj na noc vyšel na 1020,- Kč. Obecně jsem všechna ubytka v rámci tohoto výletu rezervovala v řetězcích Ibis či Holiday Inn a to ze tří důvodů: poměr cena a výkon, parkování zdarma a půjčení dětské postýlky, což abych pravdu řekla, byl jinde docela problém. Netuším proč, asi Francouzi nejsou zvyklí cestovat s dětmi, těžko říct. Zpět k těm tipům na ubytko v Bordeaux, kdybych si měla vybrat v centru, dopadlo by to takto:




5 zajímavých míst v okolí Bordeaux


1) Arcachon - tak přesně tady jsem si v hlavě vymalovala ten největší příval sluníčka. A přesně tady jsme zmokli jako kráva :D Arcachon leží jihozápadně od Bordeaux v Arcachonském zálivu (Bassin d´arcachon), který o pár kilometrů dále ústí do Atlantského oceánu. Díky této výhodné přímořské poloze se stal oblíbeným prázdninovým letoviskem nejen Francouzů, ale i mnoha Britů, v zimních měsících tu však většinou nepotkáte ani nohu. 

Nejvíc nás tady dostala úchvatná plážová promenáda, po které jsme se dostali z přístavu až přímo do centra k velmi fotogenickým molům. V sezóně odtud vyrážejí výletní lodě na okružní plavby, ale v únoru? Nikde nikdo. Jinak pláž samotná je dlooouhatánská, široká s jemňoučkým pískem, no... věřím, že v létě to tady na koupačku bude stát za to :) Pokud pro vás plážové povalování není tím pravým, možná vás Arcachon naláká alespoň na gurmánský zážitek v podobě těch nejčerstvějších ústřic. Arcachonský záliv se totiž stal ideálním místem právě k chovu ústřic, takže jestli se vám naskytne příležitost tuto delikatesu ochutnat, určitě neváhejte.

Tip na parkování: u promenády a v centru je parkování zpoplatněné. Když se chcete placení vyhnout a nevadí vám nějaký ten krok navíc, nechte auto na Rue Alfred Dejean či v okolních ulicích.



2) Dune du Pilat - věřili byste, že největší písečná duna v Evropě se nachází ve Francii? Dokonce kousek od Arcachonu? Dosahuje výšky až 110 metrů, ale tento údaj se dost často mění, jelikož masa písku je neustále v pohybu. Vyšplhat se nahoru je docela makačka, vlastně mi to dost připomínalo písečné duny v peruánské oáze Huacachina - tři kroky dopředu a dva zpátky :) Každopádně se nahoru určitě vyhrabejte, i kdyby vám to mělo zabrat hodinu, protože je odtud fakt skvělý výhled. Z jedné strany je duna obklopená lesem a na druhé straně se vám otevře famózní pohled na Atlantik. Navíc právě nahoře si člověk nejvíc uvědomí, jakých obrovských rozměrů Dune du Pilat vlastně dosahuje.

Praktické info: vstupné se tady NEplatí, ale pokud přijedete autem, nevyhnete se placení parkovného. Nejmenší sazba je nastavená na 4 hodiny parkování - v sezóně 6 €, mimo sezónu pouze 1 €. Kdybyste tu v létě chtěli strávit celý den, jakože procházka, opalovačka, válečka, piknik, přijde vás to na 10 €. Více info o možnostech dopravy a cenách za parkování na ofiko stránkách zde. Navíc v roce 2023 by se tady mělo otevřít zbrusu nové návštěvnické centrum, tak to nabude zas trošku jiný, asi turističtější, rozměr.



3) Saint-Émilion - vyhlášený vinařský region skrývající ve svém srdci naprosto úžasnou středověkou vesnici. Jednotlivá vinařství se tady označují jako "chateau", což je v doslovném překladu zámek. Některé jako zámky opravdu vypadaj, některé jsou obyč domky, některé moderní prosklené budovy a některé naopak spíš jen stodoly. Většinou nabízejí prohlídky vinic/sklepů a ochutnávky, takže tady nebudu moc zabředávat do historie pěstování vína ani jeho klasifikace, předpokládám, že na nějakém tom chateau vám to bude vysvětleno 100x lépe :) Popř. hodně informací naleznete i na ofiko městských stránkách.

V Saint-Émilion jsme strávili dokonalý půlden plný sluníčka, krásných kamenných uliček, výhledů a vinic, doslova kam jen oko dohlédlo. To vše navíc bez davů turistů. Ono taky kdo by vstával tak brzo jako my že jo, aneb občas se to dítě hodí... Auto necháváme u krajnice těsně před vjezdem do městečka, o pár metrů dál už narazíte na placené parkoviště. Celkově bych řekla, že parkovacích míst tady příliš není, v sezóně to bude asi větší oříšek.


Historie městečka a vinic sahá až do 2. století, mnoho románských památek se ale dochovalo, díky čemuž se Saint-Émilion zapsalo na seznam památek UNESCO. Největším lákadlem je monolitický kostel se zvonicí, ale určitě nevynechejte ani druhou věž - La Tour du Roy, odkud se vám otevře fakt boží výhled na celé město. Ono vlastně nepotřebujete mít sestavený žádný program, Saint-Émilion není nijak zvlášť obrovský a prostřednictvím pohodové procházky stejnak na většinu zajímavých míst natrefíte. Třeba i na zvláštní fontány (Fontaine du Roi/Ancient Lavoir), zbytky úžasně dochované románské zdi nebo zbytky městských hradeb - např. od Porte Brunet je také supr výhled na vinice. Fotek jsem tady (bohužel) pořídila tolik, že by to vydalo na samostatný článek, ale pokusím se ovládnout a dát jen lehký výběr :)


4) Abbaye de La Sauve Majeure - bývalý benediktinský klášter necelých 30 km východně od Bordeaux. Opatství v těchto místech vyrostlo už v 11. století, ale jeho prosperita netrvala příliš dlouho. Historie kláštera je poměrně barvitá...

Mniši se museli potýkat se stoletou válkou, vichřicí i zemětřesením, později s francouzskou revolucí, kdy byl majetek řádu zabaven a zbývající budovy pak v průběhu let několikrát měnily svou funkci od vězení, lomu, školy až po vojenskou nemocnici. Až po roce 1960 se o chátrající pozemky začala starat francouzská vláda. Dnes je Abbaye de La Sauve Majeure dokonce součástí památek UNESCO, spadá totiž také pod již zmiňovaný zápis "Poutní místa do Satiaga de Compostely ve Francii". Zbytky kláštera jsou opravdu impozantní, a pokud budete mít cestu, určitě se tady zastavte. Můžete zavítat i dovnitř na prohlídku - základní vstupné přijde na 6 €, popř. nás zaujala kombinace s ochutnávkou vín ve vedlejším la Maison des vines za 8 €. Více info k nahlédnutí na ofiko stránkách


5) Chateau de La Brede - tohle místo jsme ve skutečnosti bohužel neviděli... Google mapy nás sice upozorňovaly na to, že je zámek zavřený, ale tak nějak jsem si myslela, že jej omrknem a obejdem alespoň zvenku. Ani to ale neklaplo, protože hned u hlavní silnice byla brána opatřená velkým řetězem. Škoda. Zámeček uprostřed jezírka vypadá fakt nádherně, viz foto, otevírá však až na sezónu. Více infa na ofiko stránkách tady.

Zdroj: Chateau La Brede - http://www.chateaulabrede.com/wp-content/uploads/2016/02/Chateau-Brede-Parc-galerie-8.jpg
Zdroj: France Comfort - https://www.francecomfort.com/en/sights/661/Chateau-de-la-Brede

Ještě pro představu poskytnu náš časový harmonogram (i s ubytováním), třeba někomu pomůže při plánování :)


1. DEN
půjčení auta


2. DEN
Dune du Pilat
Chateau de La Brede
Abbaye de La Sauve Majeure


3. DEN
Saint-Émilion
Bordeaux
vrácení auta


+ 4. DEN ráno odlet




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.