Jak ulovit levnou letenku u Ryanairu

února 07, 2023


Krize nekrize, létat se nepřestalo a pravděpodobně ani nepřestane, jen už to prostě není tak úplně za hubičku jako bejvávalo. Nebo je?? Určitě už jste někdy slyšeli tu často skloňovanou pohádku o levných letenkách... jak támhle Lojza z Horní Dolní proletěl půlku Evropy za pár stovek, kdežto vy přemýšlíte, kde děláte chybu, když ta nejlevnější letenka, kterou dokážete najít, představuje celý váš víkendový budget. Tak prosimvás, levné lety sice stále ještě jsou, ale je tam velká SPOUSTA "ALE" (popíšu níže). Dneska se zaměřím na lowcost aerolinku RYANAIR, se kterou už toho máme nalítáno opravdu hodně hooodně moc.


Ryanair je irská letecká společnost sídlící v Dublinu, má velmi široké pokrytí po celé Evropě, ale poslední roky se přidaly lety také do severní Afriky a na Blízký východ. Svůj marketing prioritně staví na nízkých cenách letenek, přičemž je celkem jasné, že peníze, které nevydělají prodejem samotné letenky, musí získat nějak jinak (viz sekce "ALE" níže). K roku 2023 Ryanair létá z Prahy takto:



POZOR na zimní letové řády (platí od konce října do konce března) - některé linky jsou přes zimu pozastaveny (Zadar, Rhodos, Corfu, Mallorca aj.), jiné naopak přidány (např. Ammán). Některé pak létají v nižší frekvenci, případně jiné dny v týdnu než v letním letovém řádu.

Krom Prahy máme v České republice k dispozici ještě pár linek z Brna (Londýn, Bergamo), Ostravy (Londýn) a Pardubic (Alicante). Pokud nejste vyloženě fixovaní na odlet z tuzemska, zajímavé trasy nabízí i okolní letiště. My občas využíváme Norimberk, kde se mi zalíbily především linky do Španělska a Portugalska (mnohem nižší ceny než z Prahy). A v rámci lovení levných letenek bych se nejraději přestěhovala někam na Moravu, protože taková Vídeň nabízí fakt velkou spoustu tras, a často za suprové ceny.



Levná letenka, ALE...


1) Příplatky za zavazadla - ten nejzákladnější tarif obsahuje pouze JEDNO malé zavazadlo o rozměru 40 x 25 x 20 cm, které se musí vejít pod sedadlo před vámi. V reálu do toho velikostně spadá kabelka nebo malý batoh, rozhodně nepočítejte s kufrem ani krosnou. Ani s batohem + kabelkou navíc! Rozměr zavazadel je u gatu velmi často kontrolován, a kdo pravidla nedodrží, doplácí nadrozměr... a nejsou to vůbec malá částky, tak bacha na to. Samozřejmě vždy záleží na personálu, někde to hrotí, někde vůbec, ale je to totální loterie. TIP: já osobně létám s batohem a malou placatou crossbody kabelkou, když s tím má personál problém, strčím ji do batohu. Pojďme si to shrnout, jaké jsou možnosti?

  • nejvíc lowcost = využít jen to, co máte v ceně => malé zavazadlo (40 x 25 x 20 cm)
  • přednostní nástup + 2 zavazadla na palubě = malé zavazadlo (40 x 25 x 20 cm) + klasický kabinový kufr (nebo cokoliv v rozměru 55 x 40 x 20 cm). Ceny startují na 6 €.
  • menší odbavené zavazadlo (10 kg) - tohle už si neberete s sebou na palubu, ale musíte ho odevzdat u check-in přepážky. Cena od 13 € a výše.
  • větší odbavené zavazadlo (20 kg) - stejné jako u desetikilového, cenově od 21 € a výše

2) Příplatky za místo v letadle
- ano ano, Ryanair cestující v letadle schválně rozesazuje, takže jestli jedete na výlet se svou drahou polovičkou a nezaplatíte si sedadlo, na 99,9 % nebudete sedět vedle sebe. Buď tedy let přežijete ve společnosti cizích lidí, nebo si můžete s někým zkusit prohodit místo, nebo samozřejmě možnost nejvýhodnější pro aerolinku - sedadlo si koupíte. Cenové relace se odvíjejí podle umístění v letadle a prostoru na nohy: nejlevnější za 3 , střední 7 €, nejdražší za 14 €.

3) Příplatky za check-in na letišti - pozor, nezapomeňte provést check-in online. Lze tak učinit nejdříve 24 hodin a nejpozději 2 hodiny před odletem. Výjimkou je, pokud máte zakoupené sedadlo nebo tarif Flexi Plus, pak máte možnost se checknout 60 dní před odletem. Kdybyste to prošvihli a doufali v řešení až na letišti, naúčtují vám 55 €, což není úplně málo.

4) Lety v brzkých ranních či naopak pozdních hodinách - není to pravidlem, ale spousta letů Ryanairu je realizována v méně atraktivních časech. Bude to samozřejmě velmi individuální, někdo s tím problém nemá a někdo bude raději hledat alternativu. Já osobně se většinou snažím vyhýbat letům pozdě večer, protože cílové destinaci v nočních hodinách je kolikrát obtížné dostat se z letiště, půjčit si auto apod.

5) Letiště často vzdálenější od centra - opravdu doporučuji zjistit předem, na jaké letiště doletíte. Ryanair totiž v rámci úspor využívá také menší letiště na perifériích. Může se vám tedy stát, že za dopravu do centra pak dáte víc peněz než za samotnou letenku. Plus samozřejmě musíte kalkulovat i s časem stráveným na cestě.

6) Příplatky za děti - mysleli jste si, že děti do dvou let bez nároku na sedadlo létají zdarma? VELKÝ OMYL! Dětská letenka má u Ryanair jednotnou sazbu 25 € v jednom směru, čili 50 € tam i zpět. Mnohdy tak můžete dát více peněz za letenku pro dítě než pro dospělého. Na druhou stranu výhodou je, že s sebou můžete vzít dva kusy dětského vybavení zdarma: kočárek, autosedačku nebo dětskou postýlku. Pokud budete cestovat s dětmi 2-12 let, tam už se platí standardní sazba jako u dospělého. Jako bonus si však budete muset koupit místo v letadle (od 4 €), a pak k sobě můžete (už zdarma) posadit až 4 děti. Plánuji sepsat ještě zvlášť článek o tom, jak zvládnout letiště a let s dítětem, aby to info bylo ucelené :)



Kdy koupit letenku?


Jedno slovo si při koupi vryjte do paměti - FLEXIBILITA. Za mě naprostá nutnost a ten nejdůležitější předpoklad při nákupu letenek, a to neplatí jen u Ryanairu, ale u všech letenek obecně. Když nejste závislí na konkrétním termínu (či destinaci) máte mnohem větší šanci ulovit něco opravdu levného. Kdežto když si například řeknete, že chcete letět pátého února do Říma, váš výběr bude značně omezen a budete v podstatě nuceni vzít letenku za jakoukoliv cenu.

Obecně se mi osvědčilo kupovat letenky u Ryanairu cca 2 měsíce předem (někdy i tři). Nic jako "last minute" tady neexistuje. Příklad č. 1: budu čekat do poslední chvíle, protože ty neobsazená místa v letadle pak aerolinka prodá za nižší cenu. NE, neprodá. Naopak na poslední chvíli jsou letenky nejdražší, protože letenku den před odletem koupí jen člověk, který ji velmi nutně potřebuje a je za ni ochoten zaplatit v podstatě jakoukoliv cenu. Příklad č. 2: chci zažít dobrodružství, dojedu na letiště a tam nějakou letenku na daný den koupím. NE, blbost... hodně drahá blbost. U obou příkladů je princip jasný, Ryanair raději pošle poloprázdné letadlo, než aby na poslední chvíli letenky zlevnil.

Na druhou stranu, nekupujte je ani nijak přehnaně dopředu, protože ceny se mohou ještě dost proměnit. Pokud máte v merku nějakou konkrétní trasu, zkuste pár týdnů pozorovat cenový vývoj. POZOR: tohle neplatí u letenek na Vánoce, Velikonoce a ty nejvytíženější letní měsíce červenec a srpen. V tyto termíny chce cestovat půlka Evropy a aerolinka nemá potřebu nijak zvlášť zlevňovat či vytvářet nějaké akce, když to lidi koupí i bez nich, že?



NEJlevnější letenka krok za krokem


1. www.ryanair.com/cz/cs, nic jiného! Určitě nekupujte letenky Ryanair na stránkách přeprodejců typu kiwi.com, pelikan.cz, letuska.cz, aj. i kdybyste měli ušetřit pár desetikorun. V případě změny či zrušení letu máte mnohem větší šanci se domluvit s tím, kdo vám letenku prodal napřímo. 

2. na hlavní stránce zadáváte místo odletu + požadovanou destinaci + datum odletu + datum příletu + počet osob => potvrzujete tlačítkem "vyhledat"


3. otevře se kalendář, kde můžete šipkama najít nejvýhodnější (nejlevnější) termín
  • po rozkliknutí konkrétního dne se zobrazí čas odletu / příletu (i celková doba letu)
  • potvrdíte tlačítkem "zvolit"
  • to samé provedete u zpátečního letu níže


4. výběr zavazadel
  • pokud chcete tu nejlevnější letenku, vyberte možnost úplně vlevo "VALUE"


5. přihlášení do účtu Ryanair

6. nyní vyplňujete údaje o cestujících (cestovní doklady potřebujete až při check-inu)

7. výběr sedadel - tady pozor, Ryanair to udělal tak, že to na první pohled vypadá, že nemáte jinou možnost, než si vybrat placená sedadla, ale...
  • v pravé části je světle šedivý nápis s obrázkem budíku "Možnost 2: vyberte sedadla později". Tak to vás zajímá! (viz první obrázek)
  • poté jen potvrďte žlutým tlačítkem "Pokračovat bez sedadla" (viz druhý obrázek)



8.  výběr zavazadel no. 2
  • zaškrtnout možnost "pouze 1 malé zavazadlo" (zahrnuto v ceně)
  • zbytek ignorujte a sjeďte až na konec stránky na "Pokračovat"


9. vyskakovací upozornění "...stačí vám to?" Zajímají vás ta malá písmenka "ne, děkuji"...


10. nabídka FastTrack + pojištění => ignorovat

11. pronájem auta + parkování + doprava z letiště => ignorovat

12. kontaktní údaje
  • vyplnit jen povinné údaje (označeno *) - telefonní číslo
  • zaškrtnout kolonku "nechci pojištění"
  • kompenzace emisí ignorovat
  • způsob platby - vyplnit políčka opět označená hvězdičkou (bez diakritiky, a pozor si dejte na limit nastavený na kartě)
  • POZOR na platbu v jiné měně než v Kč (pouze pokud letíte z jiného letiště než z ČR) - Ryanair to nazývá "garantovaný kurz", ale bacha, jejich kurz pro vás není výhodný! Políčko odškrtněte viz obrázek.
  • dole zaškrtnout, že souhlasíte s podmínkami


13. no, a máte HOTOVO! :)
  • na mail vám dorazí potvrzení letu. Rezervace se také objeví po přihlášení ve vašem profilu.
  • pak už si jen pohlídejte check-in možný 24 hodin před odletem - k tomu už budete potřebovat cestovní doklady (i pro dítě!). Boarding passy ve většině případů stačí mít stažené v Ryanair aplikaci, případně uložené jako printscreen.

POZOR: u check-inu se pak budete muset proklikat v podstatě tím samým. Bude vám opět nabídnuto sedadlo za příplatek, větší zavazadlo, pojištění atd., ale to už budete vědět, na co si dát pozor. Pokud vám jde o opravdu tu nejlevnější letenku, v podstatě jen klikáte na "pokračovat" :)

Ještě jsem měla připravený TIP pro případ, že chcete někam letět a NEVÍTE KAM, ale již delší dobu má Ryanair tuto stránku nedostupnou. Pokud ji opět zprovozní, přidám tento tip později. Do budoucna mám v plánu rozeberat ještě, jak zvládnout letiště i samotný let s dítětem, ale kdybyste měli nějaké dotazy k tématu letenek ať už pro dospělého nebo pro dítě, klidně se mi ozvěte na FB či do mailu. Pokusím se vám pomoci, jak jen to půjde.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.