Jak strávit týden na Madeiře

dubna 03, 2022


Co napsat úvodem? Snad jen - KONEČNĚ!!! Už před děsnou dobou jsem si Madeiru napsala na svůj cestovatelský wish list a teď už můžu jen prohlásit, že naprosto splnila všechna moje očekávání a představy. Dokonce se vyšvihla sakra hodně vysoko v mém žebříčku TOP destinací, ostatně jako celé Portugalsko <3. Přeskočím ty kecy, které se dočtete všude => Madeira ostrov věčného jara, evropská Havaj bla bla, proměnlivé počasí, krátká ranvej bla bla bla... Pojďme raději z praktického hlediska, pěkně postupně, jak jste zvyklí:



Letenky


V současné době se z Prahy na Madeiru dostanete buď společností Smartwings přímým letem, nebo TAP s přestupem v Lisabonu/Portu. Cenově se ceny zpátečních letenek pohybují zhruba mezi 8 a 9 tisíci Kč, což samozřejmě není úplně málo. 


TIP: celkem zajímavou alternativou by od letoška mohla být nová linka Ryanairu létající na trase Norimberk-Funchal. Já sama jsem si na ní brousila zuby, ale nakonec jsem neodolala akčním letenkám od Smartwings, které pro nás představovaly větší pohodlí v podobě přímého letu z Prahy. Navíc oproti Ryanu jsme nemuseli dokupovat větší zavazadla, ani místa v letadle, ani žádné přehnané poplatky za Koblihu. Celkem jsem za letenky pro dva dospělé a jedno dítě do 2 let platila 8 668,- Kč, tzn. zpáteční letenka pro jednoho přišla v této akci na cca 4 300,- Kč. 




Půjčení auta


Rovnou říkám, že o jiné dopravě po ostrově jsme vůbec neuvažovali. Vím, že spousta lidí využívá i místní autobusy, které jsou prý poměrně spolehlivé a dostanete se s nimi skoro všude, ale... ne úplně všude, navíc když máte k dispozici jen jeden týden, nechcete mrhat časem na vyhledávání jízdních řádů a stepování na zastávkách. Autopůjčoven je na letišti celá řada, přece jen auto si tu půjčuje skoro každý, co ale rozhodně nepodceňte - REZERVUJTE VČAS! Fakt. Auto bookněte klidně hnedka po letenkách, protože si můžete být jisti, že s blížícím se termínem ceny letí strmě nahoru. 

Naší vyvolenou půjčovnou se stala Madeira Rent, kde nás auto větší kategorie Peugeot 2008 se spoluúčastí přišlo na 4 860,- Kč/týden, tzn. cca 28 €/den. Pro zajímavost jsme cenu kontrolovali ještě týden před odletem a už byla dvojnásobná ;) Na přepážce nám pak nabízeli za příplatek VW T-Roc za 100 € navrch, že prý s tím ty madeirské kopce vyjedeme raz dva, no... vyjedete je s každým autem, ale je to prostě taková místní praktika zkusit udat dražší auto "protože kopce", tak na to buďte připravení. Každopádně Madeira Rent můžeme jenom doporučit - moderní vozový park, při vrácení velmi rychlá kontrola a odblokování depozitu hned druhý den. Další náklady:


  • benzin - 2 400,- Kč
  • parkování - 2 € (platili jsme jen jednou v Câmara de Lobos)
  • dětská autosedačka - přivezli jsme si z ČR vlastní (Smartwings je převáží zdarma)




Ubytování a jídlo


Mnoho lidí se shoduje v tom, že je v podstatě jedno, kde se ubytujete, protože ostrov je malý a všude dojedete poměrně rychle. Ono je to asi i pravda, ale přesto s tímto názorem úplně nesouzním. Nechtěli jsme z hlediska času a Koblihy trávit v autě víc času než bylo nutné, a proto jsem zvolila 3 ubytování na různých místech, všechna přes booking. Tři noci jsme strávili na severu poblíž Santany, tři noci pak na jihu v Calhetě a poslední noc před odletem jsme spali ve Funchalu. 

Po finanční stránce si tady není nač stěžovat, protože jedině ubytko v hlavním městě přesáhlo částku 1000,- Kč :) Plus bych zvlášť vyzdvihla apartmán v Calhetě - Atlantic Rose, který byl vážně perfektní po všech stránkách: lokalita, parkování, domluva, nízká cena. Majitel Davis připravil dětskou postýlku, jídelní židličku, dokonce i vaničku a při příjezdu na nás čekala spousta pozorností v podobě vína, ovoce, pečiva atd. Jiné tipy na ubytování na Madeiře za mne takhle:


Co se jídla týče, jedině v ubytku ve Funchalu jsme měli snídani, jinak jsme si jídlo obstarávali sami. Režim jsme měli nastavený tak, že snídaně proběhla doma, svačina připravená ráno a snězená na výletě, kafe s dortem někde v kavárně, oběd v restauraci a večeře zas na apartmánu. Nákupy se nám nejvíce osvědčili v supermarketu Continente, kde seženete na co si vzpomenete za celkem rozumné ceny. Ale ani jídlo v restauracích tady není nijak předražené - např. místní rybí specialita espada servírovaná s banánem či marakujou přijde většinou na cca 12 €. Navíc když vychytáte nějaké polední menu, můžete se za tento peníz najíst i s předkrmem/dezertem a kafem.



Program na 7 dní 


Řeknu vám, bylo fakt náročné vybrat z tolika krásných míst a treků jen zlomek, který by se dal poskládat do sedmi dní. Madeira toho nabízí fakt ohromnou spoustu - od úchvatných levád, hor, lesů, pláží, útesů přes vyhlídky, lanovky, parky až po vynikající madeirskou gastronomii. Snažila jsem se nakombinovat od každého trochu s ohledem na (v té době) 17 měsíční Koblihu a hlavně počasí, které je tady víc než nevyzpytatelné. 


Místa, která jsme stihli, viděli a kde se nám líbilo, jsem se rozhodla sepsat do jakési "okružní jízdy", abyste měli alespoň hrubou představu, co vše se dá za jeden týden stihnout... i s miminem :) V praxi bylo pořadí jednotlivých bodů samozřejmě úplně jiné - program jsme upravovali vždy dle aktuální meteo situace a nálady. Procházky a treky jsem rozepsala zvlášť do samostatného článku - Našich TOP 6 madeirských procházek. Takže... jste připraveni? Kafe máte? Tak jdem na to!


1. Funchal - hlavní město Madeiry, kterému se jen tak nevyhnete, protože právě tady se nachází letiště FNC. Mnoho lidí si zde rovnou vytváří základnu, ze které pak vyráží na výlety. Nicméně i když se tady neubytujete, alespoň na pár hodin se ve Funchalu stavte.

Hlavním lákadlem je tržiště s čerstvými rybami, ovocem, zeleninou aj. - Mercado dos Lavradores nacházející se ve staré čtvrti Zona Velha. Ta sama o sobě stojí za procházku, protože kde jinde obdivovat tolika street artu na jednom místě, že? Originální umělecký počin artE pORtas abErtas, ve kterém hrají hlavní roli malované dveře, zde vznikl již před několika lety, a nyní už se jedná o jedno z funchalských must see.



V Zona Velha ještě nezapomeňte omrknout žlutou pevnost Forte de São Tiago, následně si můžete odpočinout v jednom z mnoooha krásných parků, které Funchal nabízí. Fanoušky fotbalu pak určitě zláká muzeum místního rodáka Cristiana Ronalda, před kterým stojí i jeho (ne příliš zdařilá) socha, více info na CR7.



2. Monte Palace Tropical Garden - tak tohle je dámy a pánové nejkrásnější zahrada na celé Madeiře a údajně i jedna ze 13 nej botanických zahrad na světě. Zcela objektivně můžeme potvrdit, že je vážně nádherná a rozhodně stojí za návštěvu. Většina turistů se sem dopravuje lanovkou z Funchalu (ofiko stránky zde), normálně bych asi napsala, že jsme přišli pěšky, ale v případě funchalských (a vážně brutálních) krpálů jsme to trochu přehodnotili a vzali auto (parkování zdarma). Vstupné do zahrad pro dospělého vychází na 12,50 €, děti do 15 let neplatí, a v ceně máte i ochutnávku madeirského vína. Více info tady

Mimochodem od Monte Palace vyrážejí tradiční sjezdy strmými ulicemi na proutěných saních - Carreiros do Monte, které budou sakra velkým zážitkem. Co mě trochu mrzí, že jsme neviděli jízdu na vlastní oči kvůli deštivému počasí, takže ani foto bohužel nemám. Případně pokud vás baví okukování zahrad, můžete navštívit ještě velmi populární Jardim Botanico.



3. Câmara de Lobos - rybářské městečko proslavané díky Winstonu Churchillovi, který tady strávil dovolenou a namaloval zde jeden ze svých obrazů. Což připomíná i jeho socha s malířským plátnem umístěná v přístavu, plus teda spousta podníků nyní nese název Churchill´s... něco něco. Z praktického hlediska příjemné město na procházku spojenou s obědem/kafem/vínem a omrknutí barevných lodiček.



4. Cabo Girão - kousek od Câmara de Lobos ještě nevynechejte tuto vyhlídku s proskleným chodníkem (= skywalkem) nacházející se v nadmořské výšce 580 m. Ideální výlet, když nechcete utrácet - vstupné ani parkovné se tu totiž neplatí :) AKTUALIZACE: od roku 2023 vstup na skywalk zpoplatněn částkou 2 €.



5. Levada do Moinho/Nova - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek



6. Cascata dos Anjos - v překladu Vodopád andělů je taková místní raritka. Voda totiž dopadá přímo na silnici, naštěstí ne na žádnou echt hlavní :) TIP: dost pěkné fotky pořídíte, když vyčkáte až projede nějaké auto rovnou pod ním.



7. Levada 25 Fontes/Risco - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek



8. Farol da Ponta do Pargo - maják v nejzápadnějším cípu Madeiry tyčící se na útesu ve výšce 290 metrů. Zaparkovat můžete přímo u něj, popř. na vedlejší vyhlídce Miradouro da Casa de Chá, kde je i restaurace a dá se odtud pěšky dojít k majáku.



9. Miradouro da Garganta Funda - pár kilometrů od majáku bych ještě doporučila vyhlídku na tento impozantní vodopád, který je se svými zhruba 140 metry jeden z nejvyšších na ostrově. Trochu horší je tady situace s parkováním - ideálně auto můžete nechat na konci ulice Caminho de Pedregal a pak kousek dojít pěšky. Tak jsme to udělali my, jenže když jsme se vraceli, do ulice přijíždělo, nekecám, 10 dalších aut a takové parkovací kapacity tady fakt nejsou, takže klidně zaparkovat už na Caminho Velho. Lepší než tam pak zběsile manévrovat.



10. Teleférico Achadas da Cruz - tohle bylo za mě jedno z nejlepších míst nabízející fakt eňoňůňo výhledy. Jako bonus se tu svezete lanovkou, kterou se původně dostávali farmáři na svá políčka. Ale pozor, tahle lanovka jede dolů! A to jakože hodně dolů, protože zdejší útes měří 451 m a je v podstatě kolmý (pro rejpaly 98 % svah). Takže plán výletu: přijet, bezplatně zaparkovat, koupit zpáteční jízdenku za 5 €, během 5 minut sjet lanovkou dolů, projít se, vyfotit kde co a vyjet zas zpět nahoru. Přinejhorším můžete chvilku čekat, páč do kabinky se vejde jen 6 lidí.




11. Porto Moniz - a tady už se přesouváme na sever. Porto Moniz je jedno z těch turističtějších měst na ostrově, přičemž láká především na přírodní bazénky, ve kterých se dá koupit i při velkém vlnobití. Můžete si vybrat rovnou ze dvou koupacích míst: Porto Moniz Swimming Pools (vstup zpoplatněn, ale nic hrozného, info zde) nebo Piscinas Naturais Velhas (zdarma). Mezi nimi vede pěkná promenáda s výhledem na skaliska, plus zaběhněte klidně i k pevnosti Forte de São João Baptista, ve které se nyní nachází malé akvárium. 




12. Ribeira da Janela - je nejdelší řeka na ostrově (20 km dlouhá) a současně také stejnojmenné malé městečko v jeho severní části. Většina turistů sem jezdí okukovat pláž se špičatými skalními útvary sopečného původu. Já osobně bych ještě doplnila vyhlídku s houpačkou - Miradouro da Eira da Achada, popř. pokud máte víc času i místní levádu PR15 Vereda do Ribeira de Janela.




13. Fanal - prastarý vavřínový les s podivně pokroucenými stromy. Nachází se v nadmořské výšce více než 1 100 metrů a vyznačuje se velmi častými mlhami. To mu ale neubírá na kráse ani v nejmenším, spíše naopak - díky tomu je oblíbeným cílem všech fotografů a instagramerů. Nejjednodušší mi přijde jet rovnou z Ribeira da Janela, počítejte cca 20 minut cesty a bacha na krávy, které se rády promenádují po silnici, což v té mlze není úplně ideální...



14. São Vicente - město s moc hezkým malinkým historickým centrem, kterému vévodí kostel Igreja de São Vicente ze 16. století v typickém koloniálním stylu. Oblíbeným turistickým cílem jsou také místní lávové jeskyně - Grutas de São Vicente, ve kterých jsme ale nebyli, takže recenzi bohužel neposkytnu.



15. Miradouro da Beira da Quinta - na Madeiře je vážně ohromné množství vyhlídkových míst. O těch nejprofláklejších se jistojistě někde dočtete, a na ty neznámé pak můžete narazit úplnou náhodou... jako v tomto případě.



16. Santana - v souvislosti s Madeirou na vás budou často z fotek skákat áčkové domky se slaměnou střechou - casas de colmo. Největší koncentrace těchto barevných domečků se nachází právě v centru  Santany. Na google mapách je najdete jako Casas típicas de Santana a momentálně jsou uvnitř prodejny se suvenýry. 

Druhou možností je návštěva skanzenu Parque Temático, kde krom spousty domků uvidíte také ukázky tradičních řemesel, minizoo, film ve 4D nebo se projedete vláčkem či na loďce po jezírku. Vstupné přijde pro dospělého na 10 € a musím potvrdit, že pro rodiny s dětmi fakt paráda - spousta prolejzaček, zvířátek, vnitřní herna a mraky jiné zábavy. 


17. Miradouro da Portela - tohle vyhlídkové místo nabízí bezkonkurenční pohled na osamocený sopečný vrchol Penha de Águia (589 m. n. m.) – Orlí skálu. V těchto místech také startuje leváda PR5 Vereda das Funduras a druhá věc, pokud vás tady zastihne hlad, zaběhněte do restaurace Miradouro da Portela, kde vám v peci připraví vynikající espetadas = maso napíchnuté na jehle. Tady ho navíc pak servírují zavěšením na strop.



18. Ponta de Sao Lourenco - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek



19. Cristo Rei - nebo také Socha Krista v Garajau, městě ležícím východně od Funchalu, kde končíme náš pomyslný "okruh ostrovem". Dvacetimetrová socha tu byla postavená v roce 1927 jako ochrana madeirských rybářů, v současnosti je v noci nasvícená a plní tak funkci majáku. Ve dne se pak můžete pokochat výhledy na strmé svahy, popř. se svézt na pláž lanovkou Teleférico Cristo Rei.




+ ještě zajížďky do vnitrozemí:


20. Curral de Freias - neboli Údolí jeptišek, protože právě v této vesničce skryté v hlubokém údolí jeptišky hledaly útočiště před nájezdy pirátů. Vesnice je vystavěná v terasovitém uspořádání na strmých svazích a nejlepší pohled je samozřejmě z výšky. Dám vám rovnou dvě možnosti. První z nich je turistická záležitost Eira do Serrado, kde se nachází hotel s restaurací, obchody se suvenýry a kam přijíždějí autobusy plné turistů. Druhá vyhlídka není až tak profláklá, a najdete ji pod názvem Miradouro do Paredão.



21. Caldeirão Verde - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek



22. Ribeiro Frio - horská vesnice jejíž název by se dal přeložit jako "chladná řeka". Mnoho lidí ji navštíví pouze v souvislosti kratičké levády Balcões (viz následující bod), ale byla by škoda minout i tamní vyhlášenou pstruží farmu - Viveiros de Trutas. Vstupné se tady neplatí a máte možnost vidět spoustu nádrží a líhní s různě velkými rybami. Tyto nádrže s chladnou vodou slouží k obnovení populace pstruhů na ostrově, což se asi poměrně daří, jelikož jsme několik exemplářů viděli přímo v levádě!



23. Levada dos Balcões - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek



24. Pico Arieiro - více info v článku Našich TOP 6 madeirských procházek




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




2 komentáře:

  1. Bomba, za týden s prckem jste toho stihli fakt hodně! ;) Pro příští návštěvu doporučuju dojít až do Inferna a potom trek Pico Areiro - Pico Ruivo, ale ten je celkem pro dítě náročný... my to přešli s dětmaaž Achada da Teixera a odtud zpět taxi...Madeira je boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inferno bylo původně v plánu, ale byla dost pod vodu i Caldeirao, tak jsme to radši odpískali. Z Pico na Pico jsem chtěla jako hodně hodně, ale to by Nina fakt nedala, s tím jsem byla smířená předem, že to nedopadne. Každopádně i tak jsme toho viděli mraky a naprostá spokojenost. Jak říkáš - boží ostrov <3

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.