3 místa, která neminout v Ticinu

března 17, 2022

Kdo jste četl články z našeho italského roadtripu, pravděpodobně jste zaregistrovali, že zpáteční cestu jsme směrovali přes Švýcarsko. Sice jsme se zdrželi jen krátký čas, ale pár zajímavých míst jsem do itineráře přece jen zakomponovala. A protože mi přijde škoda si tu nádheru nechávat pro sebe, rozhodla jsem se o sepsání ještě jednoho kratičkého článku. 


Ticino se rozkládá pod Alpami v nejjižnějším cípu Švýcarska a z velké části je obklopeno Itálií, která tady má dost velký vliv. Italština je v Ticinu dokonce úřadním jazykem a zejména při výletu k slunnému luganskému jezeru lemovanému palmami a stánky se zmrzlinou jednoduše nabydete dojmu, že v Itálii doopravdy jste. A teď už pojďme na ta tři fajnová místa, bez kterých by byl úplně hřích odjet.




1. Bellinzona


Bellinzona je hlavním městem kantonu Ticino, což vás samo o sobě asi nijak zvlášť nenadchne. Podstatnější je fakt, že v Bellinzoně naleznete rovnou tři středověké hrady: Castelgrande, Montebello, a Sasso Corbaro, díky kterým se město zapsalo na seznam památek UNESCO

Zdejší území bylo obýváno již v období neolitu a později jeho strategická poloha u švýcarských průsmyků zlákala Římany. Ve středověku tady však získali moc vévodové z Milána, kteří pak na obranu města nechali postavit tyto tři úchvatné hrady. Největším a nejstarším z nich je Castelgrande ležící na skalní plošině přímo v Bellinzoně. Buď si k němu vyšlápnete pěšky nebo se můžete svézt výtahem z náměstí Piazza del Sole. Pokud vás zajímá obsáhlejší historie hradů, mrkněte na ofiko stránky zde. Najdete tam i informace o dostupnosti, otevírací době a vstupném.


My jsme měli v plánu udělat si procházku okolo všech třech hradů, jenže přejezd z Itálie nám zabral dost času (a teda upřímně i energie) a prostě už jsme to nestihli. Prošli jsme tedy alespoň Castelgrande a pokochali se výhledem z něj na zbývající dva hrady. Nahoře u hradeb jsme si pak udělali menší odpočinkový piknik, mimochodem v těchto místech je k dispozici i "stezka smyslů". Pokud by vás zajímala možnost omrknout tři hrady prostřednictvím 8,5 km výšlapu, koukněte na tento blog - maj to tam moc hezky popsané i nafocené (jen v angličtině).




2. Corippo


Vítejte v nejmenší vesničce ve Švýcarsku, kde v současné době žije suma sumárum 11 stálých obyvatel! Můžu říct, že věta "tady chcíp pes" se v Corippu přímo nabízí. Není tu nic, a vlastně ani nikdo :), ale přece jen bych sem klidně jela znovu. Komplet celá vesnice je totiž postavená z břidlice - všechny domky, i kostel je z kamene, střechy, zápraží, no prostě všechno. Jednotlivé domy navíc stojí v terasovitém uspořádání, jsou na sebe různě nalepené a pospojované schodišti, ideální pro toho, kdo miluje prozkoumávání různých zákoutí.


Při naší návštěvě jsme si všimli několika cedulek nabízející ubytování či pronájem celých kamenných domečků. Nyní je ve hře ještě restrukturalizační projekt s myšlenkou vytvoření atypického rustikálního hotelu roztroušeného po vesnici, jehož srdcem by bylo náměstí s krčmou a místo hotelových chodeb by ubytovaní procházeli uličkami pod širým nebem. Projekt se jmenuje Albergo Diffuso a jeho realizaci můžete sledovat zde, sama jsem celkem zvědavá, jak to dopadne :)



Dostupnost: Corippo leží v údolí Verzasca asi tři kilometry od známé vesnice Lavartezzo, o které ještě  bude řeč. Každopádně trefíte jednoduše, protože údolím vede pouze jedna silnice, z níž prostě jen odbočíte dle ukazatele. Problém je ten, že u mostu Ponte Bivio Corippo stojí cedule se zákazem vjezdu nerezidentů. Poslušně jsme tam tedy auto nechali a zbytek došli po svých, počítejte cca čtvrt hodinka chůze. Druhou možností by pak bylo využití pěších tras v údolí - dá se jít z Lavartezza nebo z Mergoscia, každopádně doporučuji mrknout na mapy.cz, kde je to velmi přehledně zakresleno.




3. Ponte dei Salti


Když budete od Corippa pokračovat údolím Valle Verzasca dál, přijedete do městečka Lavartezzo. Samo o sobě je kouzelné! Myslím, že tradiční kamenné domky rozeseté kolem břehů řeky Verzascy nadchnou snad každého. 

Tím hlavním lákadlem je tu ale ikonický dvouobloukový most Ponte dei Salti. Voda proudící pod ním je úchvatně průzračná a velmi lehce zláká návštěvníky ke koupačce, popř. není nic neobvyklého, když tu narazíte na skupinky v potápěčské výstroji. Obecně si dejte pozor na skoky z mostu či okolních skalisek, bohužel záchranné helikoptéry sem pak kvůli takovýmto tupcům pořádají pravidelné výlety. 

Dostupnost: v Lavartezzo či jeho blízkosti je několik parkovišť, ale i mimo sezónu byla všechna plná... a samozřejmě i placená. Nebo pokud máte více času, dá se to pojmout jako pěší výlet po místních turistických stezkách (stejné jako u Corippa). Údolím jezdí pravidelná linka autobusu, takže ani v případě jednosměrné procházky by případný přesun zpět k autu neměl být problém.



Kde se ubytovat?


V Ticinu naše italsko-švýcarská dovolená končila a už nás čekal pouze přejezd zpět do ČR. V těchto místech jsme tedy strávili jen jednu noc, konkrétně v pensionu Ristorante Agarone-Romitaggio, které mi přišlo výhodné jak cenou, tak i vzdáleností od třech zajímavých míst výše. Pokoj pro dva tu vyšel na cca 1700,- Kč, což v rámci Švýcarska není až tak dramatické. Výhodou bylo hlavně parkování a vlastní restaurace, kde si člověk může dát večeři (mimochodem fakt ňam!) nebo jen tak posedět u sklenky vína. Jiné tipy na ubytko v této oblasti za mne takto:

  • levnější: Villa del Gusto - ubytování s parkování i skvělou snídaní, ceny dle typu pokoje, popř. moderní Hotel Liberty se self checkinem (cca 2 200,- Kč/noc)


Mrkněte i na další články ze Švýcarska:



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.