5 tipů jak se zabavit u laguny Bacalar

října 22, 2022

V předchozím článku jsem se zaměřila na tu nejturističtější oblast celého Yucatánu - Mayskou riviéru, kde nám dva dny zde strávené přišly (z vícero důvodů) tak akorát. Naopak v mnohem méně profláklé a o něco vzdálenější oblasti Bacalar bychom se klidně zdrželi i déle. Bacalar je město nacházející se zhruba 2,5 hodiny jízdy jižně od Tulumu, a současně se tak jmenuje i laguna na jeho východní straně. Právě Laguna Bacalar se stala největším místním lákadlem a řekla bych, že přitahuje stále více a více pozornosti.

Přezdívá se jí také Laguna de Siete colores (Sedmi barev), protože když na její hladinu svítí sluníčko, hraje všemi odstíny modré a azurové. Úchvatné jsou především fotky z výšky - ty, o kterých si myslíte, že snad ani nejsou reálné, že je někdo spíš jen upravil ve photoshopu. Nene, takhle to tady fakt vypadá! Z výšky jsou totiž barevné rozdíly ještě více patrné kvůli hloubce vody v různých částech laguny, dohromady je to opravdu neuvěřitelná podívaná.



Ubytování


I tady je výběr ubytovacích kapacit poměrně veliký. Můžete přespat v hostelu za pár stovek, pronajmout si apartmán nebo se ubytovat v jedné z mnoha nádherných, designových oáz klidu přímo na břehu Bacalar Lagoon. Hotely ležící u jezera mají své soukromé přístupy k vodě a dost často je jejich benefitem i půjčení kajaků zdarma. Jen si v případě ubytka v blízkosti jezera dejte pozor na hmyzí společnost a nezapomeňte pořídit repelent ;)


Každopádně noc strávená v Bacalaru vám oproti Tulumu peněženku nezruinuje. Nám byl na dvě noci domovem apartmán (dál od vody) Alojamiento Departamental se self checkinem, dvěma postelema, kuchyňským koutem, parkovacím stáním a možností lodního výletu i půjčení kol. Noc nás tu vyšla na příjemných 650 Kč. Další možnosti:





Co podniknout v oblasti Bacalar?


1) Fuerte de San Felipe

Mohutná pevnost stojící v samotném srdci Bacalaru, hned u hlavního náměstí, takže ji minete jen velmi velmi těžko. Má tvar hvězdy a v minulosti bylo jejím hlavním úkolem bránit město před útoky pirátů, kteří v laguně rádi kotvili své lodě. Nyní pevnost slouží jako muzeum, kde se dozvíte další informace o její pirátské historii, plus je z ní fakt skvělý výhled na lagunu. Vstupné přijde na 110 MEX. Každopádně nečekejte žádnou celodenní akci, muzeum je maličké, a pokud by se vám dovnitř nechtělo, tak i zvenku uvidíte impozantní hradby s příkopem a kanóny.


A díky lokaci přímo v centru města máte hned při ruce spousta možností, kde se najíst nebo si dát drink či kafe. Můžeme doporučit např. Mr. Taco. Navečer se také na náměstí sjíždí spoustu pojízdných stánků s marquesitas = křupavé palačinky s náplní dle libosti. Je to ňamka, určitě vyzkoušejte!




2) Kohunlich

Velmi rozsáhlé mayské ruiny, které se rozkládají v džungli asi hodinu cesty od Bacalaru, a které rozhodně stojí za návštěvu. Jejich největší výhodou je, že nejsou příliš profláklé nebo minimálně to není žádná masovka. Při našem příjezdu byl jediným vozidlem na parkovišti turistický autobus (jeden!), který byl zrovna na odjezdu, a my jsme tak zůstali jedinými návštěvníky.


Druhým plusem je umístění Kohunlichu, protože většina archeologického areálu se nachází ve stínu, takže vás čeká příjemná procházka... pokud budete disponovat repelentem :) Nicméně jednotlivé struktury jsou dost daleko od sebe, tak si nezapomeňte dostatek pití, popř. nějakou svačinu. Kdybyste chtěli ruiny procházet opravdu hodně poctivě a důkladně, strávíte tady několik hodin. Cena vstupného podle mého odpovídá přirovnání "za málo peněz hodně muziky", aneb 85 MEX (pouze hotovost) mi fakt nepřijde nic přehnaného. 



Ještě si navrch dovolím jeden TIP na oběd nebo sváču, protože tak vynikající tostadas s mořskými plody jsem v životě neměla (tostadas = opečená křupavá tortilla). Není to restaurace, spíš jen zastřešený stánek, takže na google maps to nenajdete, ale zpozorněte ve městě Ucum. Když pojedete na Kohunlich budete mít po pravé straně žlutý nápis "Mariscos los Plebes" a uvidíte plastové židle pod střechou viz foto vpravo, tak to je ono! Luxusní jídlo doslova za pár kaček, ale o anglickém menu si nechte zdát - buď španělština nebo pěkně ruce/nohy :)




3) Los Rapidos

Ač si koupání tak úplně neužíváme, musím přiznat, že tohle byla při našem mexickém roadtripu jedna z vůbec nejzajímavějších zastávek. Voda hraje neskutečnými odstíny tyrkysové, takže by nám bohatě stačilo i jen koukat, ale... Kobliha vodu zbožňuje, tak jsme se hecli...

Princip téhle přírodní atrakce ležící pár minut jízdy od Bacalaru spočívá v tom, že se necháte unášet proudem téhle úchvatně průzračné vody a nestojí vás to v podstatě žádnou energii. Pokud se ovšem nesnažíte nad hladinou udržet batole, co sebou mrská ze strany na stranu a za každou cenu se snaží napít. Tak a teď jak taková návštěva Los Rapidos probíhá?


  • bezplatně zaparkujete
  • zaplatíte vstup 150 MEX/os. (pouze hotově)
  • uvelebíte se na lavičkách/lehátkách/židlích
  • můžete si objednat jídlo nebo pití - výběr je velký, ale počítejte s vyššími cenami (tady už lze platit kartou)
  • vezmete si plovací vestu - jako nemusíte, povinné to není, ale pak budete muset trochu víc makat
  • po dřevěném chodníku dojdete na konec
  • hupsnete do vody a necháte se proudem "dovézt" zpět


No a takhle můžete strávit klidně celý den :) Speciální pozornost věnujte místní raritě tzv. stromatolites = vápenatým, zkamenělým a miliony let starým usazeninám na dně Los Rapidos (nejen). Je zakázáno na ně šlapat, stát či zastavovat na nich s nafukovačkama, kajakama atd. a jakkoliv jinak je ničit. Na světě existuje jen velmi málo míst, kde tuhle zvláštnost můžete spatřit a Laguna Bacalar je jednou z nich. Mimo Los Rapidos můžete stromatolity vidět ještě např. v další populární koupací zóně - Cocalitos (vstup 50 MEX).




4) Balneario zdarma

Možná byste si mysleli, že Laguna Bacalar je přístupná odkudkoliv, asi jako jsme zvyklí v ČR, že přijedete na Lipno a rozložíte si ručník v podstatě, kde se vám zamane. Tady to tak úplně nefunguje. Většina laguny není přístupná vůbec a oblast okolo města Bacalar funguje velmi často na soukromých přístupech - tzn. buď máte přístup k laguně v rámci ubytování nebo si zaplatíte vstupné do nějakého plážového klubu/balnearia (případ Los Rapidos, Cocalitos a spousty dalších, cenově se dost liší).


Tak a teď co když nejste ubytovaní u vody, ani nechcete platit žádný vstup? Nebojte, i tohle má řešení. Zadejte si do navigace Balneario Municipal El Aserradero = veřejné balneario, kde se můžete vykoupat zdarma. Plus ještě přihodím další přístupy k vodě v této lokalitě: Calle 14, 16, 18, nicméně El Aserradero je z nich největší. Samozřejmě nepočítejte s žádnýma službama (WC, převlékárny, občerstvení apod.) jako v placených balneariích. Jedná se spíše jen o dřevěná mola se schůdky do vody, žádný luxus, ale svoje kouzlo to má :)




5) Plavba po laguně

O této aktivitě uslyšíte pravděpodobně nejčastěji, protože tahle nádherná laguna k nějaké té plavbě přímo svádí. Možností je spousta, takže bude záležet na vašich preferencích, co vám bude bližší. Sólo průzkumníci určitě ocení možnost půjčení kajaků (často i součást ubytování), ale uvědomte si, že laguna je obrovská a není reálné stihnout objet všechna top místa. Na to jsou pak ideální organizované výletní plavby, u kterých se cena odvíjí dle typu lodi a vašeho požadavku na soukromí. Stačí dojít do centra k hlavní ulici s veřejnými balnearii a nabídky se jen pohrnou. Určitě nezařizujte nic dopředu z ČR, nemá to smysl.

Původně jsme chtěli plavbu podniknout skrze naše ubytování, ale plán jsme nakonec přehodnotili, protože Nina si právě procházela obdobím "vidím vodu => jdu do ní". Zkrátka nebylo by to úplně ideální brát ji na loď :) Každopádně pro zajímavost, a vaši představu o ceně, nabídka od našich hostitelů vypadala takto:

  • nové luxusní polstrované lodě
  • sdílená plavba - na palubě mohli (nemuseli) být i další zájemci
  • cena: 400 MEX/os.
  • bezplatný pick up na ubytku
  • délka výletu: cca 2,5 h
  • navštívená místa: Canal de los Piratas, Cenote Negro, Cenote Cocalitos, Cenote Esmeralda, Isla de Pájaros + čas na koupání v laguně



Pokračuj rovnou na další článek - Yucatánské vnitrozemí: naše NEJ místa


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.