Co stojí za vidění na Mayské riviéře?

října 11, 2022


Jižně od Cancúnu se táhne oblíbená turistická lokalita - Riviera Maya (Mayská riviéra) zahrnující vyhlášená města Playa del Carmen a Tulum i hojně navštěvovaný ostrovní ráj Cozumel. Právě v této oblasti najdete desítky, vlastně spíš stovky, luxusních hotelových resortů, kde se můžete vyvalovat na soukromé pláži a usrkávat margaritu. A právě tady zůstává také drtivá většina turistů přilétajících na Yucatánský poloostrov, do Cancúnu.


Abych byla upřímná, čas strávený na Mayské riviéře jsem se snažila minimalizovat a zpětně jsem za to moc ráda. Samozřejmě tohle máme každý nastavené trochu jinak. Určitě si tady přijdou na své milovníci pláží a koupání, pak také ti, kteří si chtěj užívat a obrážet různé bary či diskotéky. V neposlední řadě na Riviera Maya zůstávají lidé, co jsou zvyklí na nějaký servis. Zkrátka si sem přijeli odpočinout, maximálně maj v plánu podniknout jeden dva výlety, které jim zařídí ochotný hotelový personál. Ani do jedné kategorie tak úplně nezapadáme... Zkusím vysvětlit svůj pohled na věc, nemusíte s tím souhlasit.

Za mě je Mayská riviéra jen takové pozlátko pro turisty, a s Mexikem jako takovým toho moc společného nemá. Opravdu všechno je tu turistům uzpůsobeno - restaurace, atrakce, ubytovací kapacity, organizace výletů a samozřejmě také ceny. Počítejte s tím, že na Riviéře si oproti vnitrozemí dost připlatíte. Já ale chtěla poznat to autentické Mexiko, ne se usadit na hotelu s pravidelným přecházením mezi plážovým lehátkem a hotelovou restaurací, a za největší zážitek považovat výlet do zona hotelera na flat white za stopade. Kdybych stála o něco takového, zůstanu klidně v Evropě a nemusím se trmácet přes půl světa že jo. Každému ale vyhovuje něco jiného, a je to tak v pořádku. 



Ubytování Riviera Maya


V Cancúnu jsem neshledala zajímavým nic, co by stálo za pozornost, takže krom příletu/odletu a vyzvednutí/vrácení auta jsme se tu vůbec nezdržovali. Playa del Carmen nám posloužila jako jakási "dobíjecí stanice", kde jsme načerpali energii po zdlouhavých patáliích se zrušenými lety. Úplně prvním místem, které jsme zadali do navigace byl Hotel 52 Playa del Carmen. Super lokalita, moderní pokoje s obrovskou postelí a bazén na střeše, za 1015,- Kč/noc fakt pohodička.


Další tipy na ubytování v PDC:




Druhou noc na riviéře jsem pak rezervovala hotel v Tulumu, konkrétně Hotel MX Tulum. Fakt moc pěkné ubytko, které ještě úplně vonělo novotou. Navíc jsem to bookla asi za nějakou zaváděcí cenu, jelikož noc tady nás přišla na pouhých 880,- Kč (na místě pak měli na recepci napsané zcela jiné ceny). Na střeše byl opět k dispozici bazén a hned vedle několik možností, kde pořídit večeři/snídani. A co na tom bylo úplně nejlepší - k proslulým Tulumským ruinám se dá dojít z hotelu pěšky za 10 minut. Kdo by nechtěl ušetřit za parkovné, že?


Další tipy na ubytování v Tulumu:


  • levné: Los Arcos - soukromé pokoje v centru města za cca 1000 Kč/noc
  • střední: Turquoise Tulum Hotel - moc hezké ubytko za velmi rozumnou cenu, popř. různé druhy pokojů/studií v Latino Hotel Boutique
  • luxus: nádherných stylovek je v Tulumu ohromné množství, nebudete vědět, kterou vybrat dřív. Moje tipy jsou La Valise nebo např. KAN Tulum.



A co jsme v této oblasti za tak krátkou dobu stihli? 


1. Playa Punta Esmeralda (PDC)


Z názvu je již patrné, že se jedná o pláž, ale... ne jen tak ledajakou. Její součástí je totiž otevřená cenota, která se v těchto místech vlévá do moře, takže se se vlastně můžete okoupat jak ve sladké, tak i slané vodě. No a bílý, jemňoučký písek lemovaný kokosovými palmami, jak se na takovou riviérskou pláž sluší a patří, je samozřejmostí.


Největší výhodou vidím v tom, že cenota má velmi pozvolný vstup a celkově je dost mělká => brouzdaliště pro děcka zn. ideál! Ale teda na mělčině v rámci zchlazení v klidu kempili i dospěláci :) Bonusem pro někoho mohou být i dřevěné houpačky a samozřejmě fakt, že se tu neplatí žádné vstupné.




2. Coba ruins


Aneb naše první mayské ruiny a naše první woow. Nebudu se tady zdržovat popisem jednotlivých struktur, pojďme spíše z praktické roviny. Krom vstupného tady počítejte i s placením parkovného, ceny v roce 2022 takto (obojí pouze v hotovosti):


  • parkování - 60 MEX/auto
  • vstup - 100 MEX/os.


Hned u pokladny vám budou nabízet své služby průvodci. Netuším však za kolik, protože průvodce jsme si nikdy nenajímali ani sami, natož teď s Koblihou :) O kus dál vás čeká ještě jedna neodolatelná nabídka - půjčení KOLA. Budou vám totiž tvrdit, že jsou ruiny straaašně daleko, a že se hodně nachodíte. Maj pravdu, ale žádné velké drama to není. Nicméně dost lidí si tady kola opravdu půjčuje, bylo to 65 nebo 75 MEX/kolo/den. Určitě je to supr varianta, pokud máte trochu na spěch, ale jinak to jde zvládnout pěšky úplně v pohodě. Jo a kdyby se vám nechtělo šlapat, můžete si najmout kolo taxíka (cena 100 MEX/jeden směr). My jsme šli samozřejmě pěšky a i s kočárem jsme všechny části Coba ruins projeli za cca 2,5 hodiny.



Výhodou je, že většina místních cest a cestiček vede džunglí - tzn. ve stínu, takže se nebudete smažit na přímém slunci. V souvislosti se zalesněným prostorem doporučuji mít oči na stopkách, my jsme např. viděli hada, ještěrky, obří motýly a opičky. Schválně na co budete mít štěstí vy, v Mexiku žijí i jaguáři! :)


Důležité: možná jste se někde dočetli, že mayské pyramidy v Coba jsou jedny z mála, na které se dá vylézt. Prosím vás NEDÁ, je to zastaralé info!! Dříve to opravdu možné bylo, ale kvůli stále narůstajícím počtům turistů už je to nyní zakázané, tak se tady hlavně o nic takového nepokoušejte. 




3. Tulum ruins


Pro začátek si dovolím jedno doporučení - naklusejte sem brzy ráno. Důvod číslo jedna: davy lidí... které nemáme rádi. Asi nikdo. Ale vážně, nikde jinde na Yucatanu jsem neviděla tolik lidí jako právě tady... Druhým důvodem je fakt, že Tulumské ruiny na rozdíl od Coba neleží v džungli. Rozkládají se totiž na vysokých útesech nad mořem, což sice na první pohled vypadá super, ale po chvilce začnete tohle umístění proklínat. Očekávat můžete úmorné vedro a téměř žádný stín, takže hlavně nepodceňte přípravu a s sebou vezměte rozhodně opalovák, brýle, klobouk/čepici a dostačnou zásobu vody.


Ještě než vůbec dorazíte ke vstupu do archeologického areálu, budete osloveni přibližně 20-30 lidmi. Samozřejmě zde nabízejí své služby průvodci, ale bacha, tady to maj fakt hodně vychytaný - stojí u stánků s nápisy "official tourist info", na sobě mají uniformy a velice ochotně vám vysvětlují, jak výhodné je vidět ruiny z lodi. Dále vás čekají kulturní vložky v podobě různých tanečků a vystoupení a také nesmím zapomenout na nabídky focení - focení s opicí, focení s hadem, focení s rádoby domorodcem atd. atd. No prostě turistické místo srkz naskrz.



Vstupné do Tulum ruins není drahé, v roce 2022 to dělá 85 MEX/os., jen bych doporučila, abyste měli tuto sumu peněz napočítanou předem (karty neberou). U pokladny maj totiž cedulku, že nevedou drobné nazpět, a že návštěvníci musí mít přesnou částku. Po zaplacení vstupného už je prohlídka areálu na vás. Určitě nevynechejte výhledy z útesů, kde se často vyhřívá místní osazenstvo - leguáni. Dalšími stálicemi jsou tu pak nosálové neboli coati (z původního indiánského jazyka).




4. Zona Hotelera Tulum


Jestli si libujete v instagramových místech, tak tohle pro vás bude ráj. Pro nás ani tak ne, resp. hotelová zóna je přesně ten vrchol pomyslného turistického pozlátka, o kterém jsem psala na začátku článku. A teď co si pod tím představit. Je to vlastně hooodně dlouhá ulice plná hotelových resortů, ze kterých samozřejmě uvidíte jen ploty, vjezdy a vstupní brány, pokud v nich nejste ubytovaní. No a výplň mezi těmito hotely tvoří stylové bary, kavárny, restaurace, butiky i obchůdky s originálními rukodělnými výrobky jako jsou např. hamaky, lapače snů, proutěné dekorace, macramé apod. 


Profláklá insta místa:

  • cedule "Follow that dream"
  • dřevěná socha Daniela Poppera "Ven a la Luz" - asi nejfotografovanější objekt v Tulumu
  • vchod do Conestesia Beach Club - slaměný králík
  • vchod do Selina Tulum - dřevěný vějíř
  • vchod do Vagalume Tulum Beach Club - levitující ruka
  • Matcha Mama - stánek se smoothie (jojo čtete dobře :)
  • galerie SFER IK - fakt pěkné, tady určitě zajásá nejeden fanoušek architektury (vstupné 200 MEX a nutno zout boty)



TIP: Pozor na to, že přímo v hotelové zóně se nedá parkovat! K dispozici tu jsou nějaká soukromá parkoviště, ale samozřejmě placená a ne úplně levná. Pokud budete ubytovaní někde v Tulumu, doporučila bych vám raději půjčení kola - dost často jsou v hotelech k dispozici zdarma nebo za nějaký malý poplatek. Auto je tady oproti kolu taková zbytečná přítěž, zvlášť když budete chtít okukovat obchůdky a jen tak korzovat.




5. Muyil ruins (+ Sian Ka´an)


Asi 20 minut jízdy z Tulumu se nachází ještě tato archeologická oblast, která není příliš známá. My jsme se tu zastavili při přesunu k laguně Bacalar, lze ale pojmout i jako půldenní výlet z Tulumu. Nebo pokud k tomu přidáte i biosférickou rezervaci Sian Ka´an, zapsanou dokonce na seznamu památek UNESCO, máte z toho program na celý den. Sian Ka´an se rozkládá jak na pevnině, tak i v přilehlých mangrovových porostech a bažinách, navíc po celé jeho délce se táhne Mezoamerický korálový útes (2. největší na světě). Návštěvu musíte absolvovat s průvodcem, protože rezervace je domovem mnoha vzácných zvířat: jaguárů, pum, ocelotů, krokodýlů, karet, vřešťanů, tapírů, mravenečníků, pekari, plameňáků, ibisů a dalších druhů.



U Muyil můžete zaparkovat rovnou před vchodem, nebojte, parkovné se tady neplatí. Vstupné do archeologické zóny vás přijde na 85 MEX (pouze hotovost) + vám bude určitě nabídnut i lodní výlet v Sian Ka´an, laguna totiž leží nedaleko a lze k ní dojít i skrz Muyil ruins. Pokud byste se chtěli dostat pouze k laguně a lodičkám, bez prohlídky ruin, můžete na hlavní silncici odbočit až u obchodu Oxxo. Po pár desítkách metrů džunglí narazíte na vstup s parkovištěm. Vstupné do rezervace (touto cestou) stálo tuším 20 MEX/os.


Samotné Muyil ruins nejsou příliš rozlehlé, ale tak nějak mi byly sympatické :) Naprosté minimum turistů, což jsme po přelidněném Tulumu fakt ocenili, nádherná pyramida El Castillo a celkově moc pěkná a klidná procházka džunglí mezi zajímavými stromy a rostlinami.



Na Riviera Maya najdete i ohromnou spoustu cenot, bohužel také i ohromnou spoustu lidí, zejména v cenotách v těsné blízkosti Tulumu. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli cenoty v této oblasti úplně vynechat a schovat si jeskynní koupačku na pozdějš... za levnějš a bez lidí. A teď už můžeš rovnou pokračovat na další článek se super tipy na aktivity u Laguny Bacalar.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.